h i r d e t é s

Kézí sí élezés, vaxolás, magamnak.

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
hamoriarpi
242 élménybeszámolót írt
242
9 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kézí sí élezés, vaxolás, magamnak.
2026.02.03. 14:09
Leírom, hogy miket vettem, mik nélkülözhetetlenek és mik nélkülözhetőek:

-Satu: Holmenkol Super Pro Plus World Cup Vise 3db-os satu szett. Volt Toko 2db-osom, talp szerinti élezéshez szerintem kevés a grip. Gyémáthoz elég, de köves flat grind tapcsiszolás utáni fájlos talpszög kialakításhoz nincs elég grip, a léc elcsúszik, elcsúszhat. Szerintem alap a 3 db-os satu szett. Ez a kapható egyik csúcs satu. Kompromisszummentes, dönthető, emelhető, minden.

-Vasaló: Holmenkol Racing Waxer. Itt nem próbálkoztam, egyből megvettem a kapható egyik legjobbat. Mikroprocesszor vezérelt hőkontroll, irtó vastag talp. Teljesen stabil hőmérséklet. Ha kihúzod, még 20p múlva is meleg. Ebből lehet, hogy egy kevésbé professzionális is megteszi.

-Holmenkol Rotobrush teljes készlet. Réz, nylon. Rengeteg energiát megspórol egy akkus fúróba befogva. Nélkülözhető. A kézi kefék is jók, csak időd és energiád legyen hozzá.

-Toko Base Brush Oval Horsehair. Ezt jobban szeretem kéziben. Kötelező darab.

-plexi wax scraper mindegy milyen márka. Vannak véknyabbak és vastagabbak. Kinek melyik válik be.

-Scraper élező. Drága és hanyagolható, de egy Base File (panzer fájl vagy ahogy tetszik) mindenképp kell, mert szépen dolgozni csak éles és derékszögű scraperrel lehet.

-Ture Bar. Kötelező eszköz. Ezzel tudod kiértékelni a talp síkságának mértékét. Így tudod, hogy mikor konkáv és mikor konvex a talp és mikor tökéletesen sík és mikor van szükség köves síkracsiszolásra (flat grind).

-Toko WC Base bevel guide. 0.5, 0.7, 1 fok. Több félét is vettem, egyre drágábbakat. Ez vált be. Az állítható pontatlan és karcol. Ha kiragasztod a talpat, azzal növeled a szöget. Szerintem nem szabad kísérletezni ebben.

-Swix World Cup side edge bevel guide. 88 és 87. nekem ez elég. Egyből megvettem a legjobbat. Biztos egy olcsóbb is megteszi. Nem tudom.

-Swix Sidewall Planer. Mindenképp kell, különben nem tudod szabaddá tenni az éledet, mert az oldalfal betakar. Ha növelni akarod a gyári oldalszöget, akkor mindenképp kötelező, mert a fájl nem fog hozzáférni az élhez. Ez egy drága eszköz. Használata gyakorlatot igényel. A vágóeszköz kerek legyen, ha kezdő vagy. A négyzeteset beállítani még nagyobb gyakorlatot igényel. Panzer fájlal (base fájl) ugyanez a feladat gyönyörű szépen elvégezhető, de ehhez még nagyobb gyakorlat kell. (Megy egy kis mersz… Nem árt régi, selejt léceken gyakorolni.) Én már inkább panzer fájlt használok szívesebben.

-Króm fájlok. 13-17 fog/cm. Toko, Holmenkol, Swix, ezek biztosan jók. Én a rövideket szeretem, 13 és 15 fogasom van. A 13-ast talán nem is használtam. 1Db 15-ös rövid fájl elég. Nélkülözhetetlen.

- Gyémánt kövek. Durvától a finomabbak felé. Ebből spec. túl sok félét vettem és csak World Cup vagy Racing besorolásúakat. Azt füllentik, hogy ezek tovább tartanak. Majd meglátjuk. Swix Pro Racing, Toko WC, Holmenkol WC ezek biztosan jók. Szemcsék: 100, 200, 400, 600, 800, 1000, 1200. 3 bőven elég! Ha fájl van előtte, akkor 400, 800, 1200 pl. Ha nincs, mert naponta meghúzod, mert 87 vagy annél kisebb oldalszöggel mész, akkor csak gyémánt is bőven elég, akkor pl. 400, 1000 is jól működik. Egyéni preferencia. 3 db elég. Nem kell ennyit megvenni.
-Ceramic Stone. Sorját lehúzni, de élezni is jó. Itt is van grit érték. 1000 környéke.
- Bronz kefe. Szóra nem érdemes tétel, de kell, fileokat tiszítani.

- fék gumi ugyanúgy szóra nem érdemes tétel, de kell

-Base Cleaner folyadék wax előtt

-Maszkoló szalag, hogy ne legyen waxos a kötés

- SKS Base and Side bevel gauge. Ellenőrzére.

-széles alkoholos filctoll, hogy láthatóvá tedd, hogy hol dolgozik a fájl és lásd, hogy mit csinálsz.

- Gummy Stone. Gumikő. Puhát vennék, amivel kontrolláltan tudsz dolgozni. Elengedhetetlen.

-stb, stb.

Ezek az alap dolgok, amivel el lehet indulni.

Videók:

Ezek régiek, de az öreg elévülhetetlen és zseniális az előadásmódja:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Majd rájössz, hogy alig változott valami.

A Sidecut összes videója alapmű. Friss, remek, részletekbe menő.:

https://www.youtube.com/@sidecuttuning

Ez a csatorna az összes video ingyenes.

És a legújabb, konzisztensen felépített élezés és waxolás video Graham Lonetto-tól a SWIX key opinion leader-étől. 1 óra 10 perc. Ezt mindenképp többször végig kell nézni. Megállítva, visszatekerve, ízlelgetve. Ez is egy műremek. Van benne marketing, nem is kevés (SWIX), de a részletekbe menő tartalom majd kárpótol!

Remélem tudtam segíteni.
Előzmény: (epc 224156)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK