Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

síoktatás konzervativizmusa?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: síoktatás konzervativizmusa?
2004.11.07. 22:23
Egy másik topicba (gyerekek oktatása) kicsit elterelődött a témáról a szó, és mivel nem akartam ott folytatni, ezért nyitottam ezt az új topickot, kicsit más témaában. A véleményem vitaprovokálónak szánm, remélem néhány oktató elmondja a véleményét a témáról

Idevágom a korábbi topic hozzászólások idevágó részét:

--------
Feladó: Szilágyi
Dátum: 2004.01.20.15:12
...
Egy felsős, vagy gimnazista, akár fekete pályán is lejön párhuzamos léccel egy hét után.
Egyetemista tanítványaim kivétel nélkül.
----------

Feladó: akcia
Dátum: 2004.10.31.05:00

...
Az egy hét utáni fekete pályáról:

Egy hét alatt csak az egészen alapvetö egyensúlyozás és un. durva koordináció sajátítható el. A fekete pályán párhuzamos léccel történö lejövetel magas szintü, gyakorlott egyensúlyozási készséget, a beforduás és irányítás szintén nem alapfokú tudását követeli meg. Mindezek miatt képzett és gyakorlott sítanár nem visz fekete pályára egy hetes képzésben részesült tanulókat még akkor sem, ha azok egyetemisták.
--------



Szerintem egy hét után fekete pályán lehozni az embereket, ha működik jó dolog. Feket pálya sokféle van, biztosan nem a legmeredekebbet választja az okos síoktató. Viszont az ambiciózus tanulónak nagy sikerélmény, ha egy hét után eljut oda, hogy le tud jönni (nem azonos a fekete pályán síel kategóriával) a feket pályán, mégha ez fél órát vesz is igénybe.
Nyiván nem kötelező jelleggel kell ezt csinálni, de sokaknak fontos, hogy eredmény érjenek el. Egyetemista csoportról volt szó, akikre ez többnyire jellemző.

Nekem nem jött össze, hogy oktatóval tanuljak meg síelni, klasszikus vad síelő vagyok, akit az tanított aki éppen ráért a társaságból, nézegettem a többi síelőt, olvastam a neten cikkeket és kész.
Körbenéztem lehet-e ezen változtatni, és elborzadva olvastam a különböző cikkeket (részben
itt a fórumon is jelenlevő) oktatóktól pl Kovács Tamás Attila, Fejér György.

Itt egyrészt olyan durva vélemények is elhagzottak, amiből épp csak az nem jött ki a végén, hogy aki oktatás nélkül síel, az durva kulturálatlan vadállat, káromkodik, közveszélyesen síel, tolakszik a sorban stb. És mivel a magyarok töbségére oktató ill. bocs, szövetségi oktató nélkül tanult meg síelni, ezétr a magyarok ált. ilyenek.

Nos a kultúrálatlanság bizonyos részben igaz, de nem hinném, hogy ez a síoktatástól javulna, különösen a felnött oktatásra értve ezt. De meg merem kockáztatni a gyerekek esetén is csak átmeneti az eredmény, tekintetbe véve, hogy egy hétnél tovább aligha tart egy oktatás. Persze aki mindig csak oktatással síel, az más kérdés, de ez maximum a síoktatók ill. a versenyzők célja lehet, itt viszont a szbadidő síelésről van szó.
Autót vezetni is mindehol meg kell tanulni, a kultúra mégsem függ ettől, meg lehet nézni a német és a magyar közlekedési morált.
.
Meg kell jegyeznem, hogy egyébként tolakodásban az osztrák kölkök sem maradtak le, amikor 2002decemberében a téli szünetben csak kevés helyen volt hó, és így szokatlanul nagy sor alakult ki a felvonóknál Hochkaron.
.
A másik vonulat a konzervatizmus, miszerint csak nagyon lassan szabad haladni, napokig felvonó nélkül csoszogni stb.
Nos nem igazán értek hozzá, csak a gyakorlati oldalt látom.
Az ember kikapcsolódni megy síelni és általában nem akar versenyzővé válni (erre felnöttkorban úgy sincs esély), tehát napokig csak az alapokkal szenvedni, mikor lehet felvonózni (nam vagyok őstehetség, de már az első napon sikerült felmenni a tárcsás felvonóval, párszor kiestem, de ez kit zavar?).
Alpesi sível topogni napokig, ez kegyetlenség lehet. Akkor inkább tanítsák meg sífutni elöbb a delikvenst, annak van értelme. Utána az alpesi sível már nem kell sokat bénázni síkon, a felvonózással sem lesz gond SZVSZ.

Nem értem mi a célja az oktatóknak. Lehet hogy ha nagyon aprólékosan oktatnak akkor, a delikvens 4 hét után már szbben síel, de inkább 5 hét legyen, de az élvezetes. Síeljünk, majd kijavítjuk a hibákat, de közben már megvan az élmény, a csúszás. Majd helyrekerül a váll, a kéz stb.

Valaha a vívást is úgy tanították, hogy egy évig csak az iskollázás. Csak a párnát szurkálták a gyerekek, nem egymást. Ma ezt nem lehet megcsinálni, pedig ott még mindig versenysporta nevelik a gyerekeket, ellentétben a síeléssel, ahol ez nem általános.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.