Hogyan készítsük fel autónkat a fagypont alatti hőmérsékletekre?
A hűtő: Vízhűtéses motoroknál a fagyás okozta károk megelőzése végett fontos a megfelelő fagyvédelem. A járműgyártók a -25 °C-ig hatásos fagyálló termékeket ajánlják. A manapság kapható hűtőfolyadék-adalékok nemcsak a fagyvédelmet biztosítják, hanem a hűtőrendszer könnyűfém alkatrészeit is óvják a korróziótól.

Szélvédőmosó: A szélvédőmosó berendezések számára készített fagyálló folyadékok általában különböző alkoholok és tisztítószerek keverékei. Ezzel a keverékkel viszonylag jó fagyvédelem érhető el, az ablakok tisztítása viszont nem tökéletes. A szélvédőmosó-berendezés gondtalan téli üzemeltetéséhez célszerű a tartályt az újrafeltöltés előtt megtisztítani.

Olaj: A járműgyártók többfunkciós, univerzális olajokat javasolnak, melyet egész évben, bármilyen külső hőmérséklet mellett használhatunk. A motorolajnak télen sem szabad besűrűsödni, (így megkönnyítve az önindító számára a hidegindítást) és a motor üzemhőmérsékletén is jó kenő tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Az akkumulátor: Télen a leggyakoribb problémát az indítás jelenti. Az akkumulátor gyakran megsínyli a téli hideget. Egy korosabb (négy évnél idősebb) akkumulátortól nulla fok alatti hőmérsékletnél ne várjunk csodát. Az akkumulátor ólomlemezei idővel károsodnak, ez iszaplerakódáshoz vezethet, ami jelentősen csökkenti az akkumulátor teljesítményét. Ilyenkor az utántöltés már nem vezet eredményre, csak egy új aksi vásárlása.

A dízelmotor: Sok autós úgy tartja: minél keményebb a tél, annál több gond van a dízelautókkal. Ez azonban csak a nyári üzemanyaggal működő autókra igaz. A nyári dízelolaj fagyálló képessége a szabvány szerint nulla fokig terjed. A dízel üzemanyagban ugyanis nulla fok alatt paraffinkristályok keletkeznek. Az üzemanyag kicsapódik, besűrűsödik, eltömítve a vezetékeket és a szűrőt. Emiatt az olajcégek már ősszel az ún. téli üzemanyagot szállítják a benzinkutakhoz. Ez utóbbi olyan adalékokat tartalmaz, amelyek mínusz 22 fokig biztosítják a biztonságos üzemeltetést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.