Miért buckásodnak a pályák?
A meredekebb és sűrűn járt szakaszokon, főleg ha esetleg fagypont felett van a hőmérséklet, a síelők széttúrják a havat, ami kora délutánra buckákká tud összeállni. Napsütötte, melegebb helyeken ez még hamarabb megtörténik, mivel ott a hó lazább, puhább és könnyebben összeáll.
A buckásodás oka alapvetően az, hogy kanyarodás, főként meredekebb szakaszokon a sok fékezés közben a síelők tolják le a havat a pályáról. Az utánuk érkezők pedig ezekben a meglévő vájatokban próbálnak haladni, ezzel tovább rontva a helyzetet.
Annak oka pedig, hogy nem egyengetik el azonnal ezeket a buckákat, ott keresendő, hogy a sílejtők megmunkálásában van egy ún. nyugalmi időszak. Ez azt jelenti, hogy hat órán belül nem szabad még egyszer a havat tömöríteni, hagyni kell, hogy a hideg és a levegő megtegye a kívánt hatást. Enélkül tehát csak rontanának a helyzeten, folyamatos pályakarbantartásra lenne szükség. Arról a veszélyről nem is beszélve, amit egy hatalmas ratrak jelentene napközben egy síelőkkel teli pályán.
KAPCSOLÓDÓ CIKK