Hol találhatók Európában símúzeumok?
A legrégebbi sítörténelemmel foglalkozó múzeum természetesen a sízés őshazájában, Norvégiában, az Oslo melletti Holmenkollen-ben található. Az 1923-ban alapított múzeumban a sízés történetét az első barlangrajz-ábrázolásoktól egészen napjainkig követhetik végig a látogatók.

Hasonlóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a finnországi Lahti símúzeuma, itt a hely jellegéből adódóan leginkább az északi sízés történelmét ismerhetik meg a látogatók.

Az egyetlen hazai símúzeum Sátoraljaújhelyen található, a Magas-hegyi Sportcentrumban. A 2010 óta működő kiállításon a sátoraljaújhelyi sí sport tradicionális fejlődése tekinthető meg.

Szép példa a magángyűjteményen alapuló símúzeumra a liechtensteini Vaduzban található 100 év európai sítörténelmét feldolgozó kiállítás, amelyet Noldi Beck hozott létre, a hatvanas években egy pár régi síkötéssel kezdődő gyűjtögetés mára változatos és gazdag tárlattá nőtte ki magát.

A határt átlépve legközelebb az ausztriai Mürzzuschlag-ban található símúzeum, a "Winter!Sport!Museum!" a télisportok teljes palettájának történelmét bemutatja az alpesi sízéstől a jéghokiig, ezáltal a lehető legközelebb hozva a látogatókat a télisportok varázslatos világához.

Ausztriában maradva érdemes még megemlíteni az alpesi sízés "feltalálójának", Mathias Zdarsky-nak a szülőhelyén, az alsó-ausztriai Lilienfeldben található múzeumot, amely Zdarsky életművét mutatja be, a Muckenkogel nevű hegy közelében.

Nyugati szomszédunknál a már leírtakon kívül érdemes még megemlíteni a kitzbühel-i és az arlberg-i símúzeumot is. A franciaországi lausanne-i olimpiai múzeumban a téli olimpiák teljes képes és filmes dokumentációját megtalálhatjuk, ezen kívül jelentős még a Courchevelben található símúzeum is.

A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsa, a Lomnici-csúcs alatt fekszik a festői szépségű Tátralomnic. Ezen a településen, a tátrai villamos végállomása és az autóbusz pályaudvar közelében, az egykori általános iskola helyén újonnan emelt épületben nyílt meg - igaz gazdag tárlattal - egy új símúzeum.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.