Menü ≡

St. Moritz, Svájc: a 2003. évi Sí Világbajnokság eredményei

2003.02.20. | Szerző: sielok.hu
Az idei szezonban, két évvel a St. Anton-i sívilágbajnokság után ismét sor került a vb-re, ezúttal a népszerű svájci üdőlőhelyen, St. Moritzban.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A síterepen összesen 180 km pálya várja az ide érkezőket 1700-3000 méter magasságban. Átlagosan egy évben 322 napon keresztül verőfényes napsütés jellemző, s méteres nagyságrendekben mérhető hó, tehát egy ideális helyszín az alpesi sí vb lebonyolítására is, amelyre február 1-16 között került sor.

Eredmények

Super G, férfiak
A két héten keresztül tartó viadalt a férfiak kezdték a SuperG-vel. Maga a pálya vonalvezetése szinte ugyanaz mind a lesiklásnál, csak valamivel lejjebb tették a rajtot. A pálya úgynevezett Felsen részén gyors, egymást követő kanyarok jellemzőek, s mindez egy letörésekkel teli szakaszon. De nem könnyű a cél felett található rész (Rominger) sem, amely igencsak próbára tette a versenyzők technikai tudását. A versenyt napsütéses időben, azonban igencsak hidegben (-20 fok) rendezték meg. Az első helyre az osztrák Stephan Eberharter futott be, aki a kritikus részeken nagyon szépen jött. Az ezüstérmet a nagy visszatérő Hermann Maier mondhatta magáénak, aki az amerikai Bode Millerrel (bronz) ugyanazon időt futott (1:39.57). Ami viszont meglepetésként hatott mindenkire, hogy az eddig szinte ismeretlen kanadai lesiklók, Erik Guay és Jan Hudec az ötödik illetve hatodik helyre jöttek be ! De szintén le a kalappal a szlovén Gregor Sparovec között, aki a világkupán csak néha került be a legjobb harmincba, itt viszont az előkelő tizedik helyet szerezte meg. Kevésbé remekelt az amerikai címvédő Daron Rahlves (22.), aki nagyon sok hibát ejtett; főleg a pálya technikai szakaszán.

A férfi Super G első hat helyezettje:
1. Stephan Eberharter AUT 1:38.80
2. Hermann Maier AUT 1:39.57
3. Bode Miller USA 1:39.57
4. Ambrosi Hoffmann SUI 1:39.61
5. Kjetil Andre Aamodt NOR 1:39.75
6. Erik Guay CAN 1:39.88

Super G, nők
A férfi SuperG-t követte a női, február 3-án. Szintén szép napos, azonban hideg időben sízhettek a hölgyek. A pálya viszonylag gyorsnak, és hullámosnak (sok letörés) számított. Egy rendkívül kiélezett, szoros versenynek lehettünk szemtanúi, legalábbis ami az első három helyet illeti. Hasonlóan a férfiak SuperG-jéhez itt is adottak meglepetések, pozitívak és negatívak egyaránt. Az első helyre az osztrák Michaela Dorfmeister jött be, aki a pálya egészén nagyon jól, rendezetten jött. Ami viszont meglepetést okozott az a két amerikai síző, Kirsten L Clark és Jonna Mendes második és harmadik helye. Clark akár vihette volna az aranyérmet is, de az alsó szakaszon meglehetősen sokat vesztett az élen álló Dorfmeisterrel szemben. Ugyanakkor a favoritnak számítók, mint például Meissnitzer, Götschl és Ertl nem szereztek érmet. Mindhárman a pálya középső szakaszán hibáztak, s vesztettek így előnyükből.

A női Super G első hat helyezettje:
1. Michaela Dorfmeister AUT 1:27.48
2. Kirsten L Clark USA 1:27.50
3. Jonna Mendes USA 1:27.63
4. Genevieve Simard CAN 1:27.90
5. Alexandra Meissnitzer AUT 1:28.06
6. Melanie Turgeon CAN 1:28.12

Kombinációk, női
Ezen versenyek után következtek mind a nők mind a férfiak számára a kombinációk, melyeken egy lesiklást és egy szlalomot (két futamos) kellett teljesíteni. Azonban itt már korántsem volt olyan kegyes az időjárás mint az előző napokon, ugyanis kisebb köd ereszkedett a pályára és gyengén havazott.

Először a hölgyek következtek, akik mindössze egy nap pihenőt kaptak a SuperG után. A lesikló pálya természetesen sokkal könnyebb volt, mint az eredeti, azaz a startot lejjebb helyezték és a kapukombinációkat sem csinálták nehézre. Itt mondhatjuk, hogy minden papírforma szerint alakult, tehát igazi szenzáció nem akadt. Első helyet a horvát Janica Kostelic szerezte meg, aki elsősorban a jó szlalomfutamainak köszönhette győzelmét. Mindössze három századdal maradt le az aranyéremről az osztrák Nicole Hosp, aki szintén a szlalomban remekelt inkább. Őt követte a svájci Marlies Öster, aki talán a gyorsabb számokat jobban kedveli, így ő ellenben Kosteliccel és Hosppal a lesikláson futott jobb időt és az innen hozott előnyt a szlalomban is meg tudta tartani. Bosszankodhatott azonban Marlies Schild aki csak két századdal maradt le a bronzról, köszönhetően egy kis hibának a műlesiklás második futamában.

A női kombináció első hat helyezettje:
1. Janica Kostelic CRO 2:41.63
2. Nicole Hosp AUT 2:41.69
3. Marlies Öster SUI 2:43.83
4. Marlies Schild AUT 2:43.85
5. Maria Riesch GER 2:44.60
6. Martina Ertl GER 2:45.02

Kombinációk, férfi
Másnap a férfiak kombinációja került sorra. Az időjárás mit sem változott, így a férfiakat is gyenge havazás s némi köd fogadta, amely elsősorban a lesikláson vált zavaró tényezővé. Sok meglepetés itt sem történt, talán csak annyi, hogy az eddig kissé hátraszoruló (legalábbis a világkupán), francia Gaeten Llorach a kilencedik helyre futott be. Egyébként ezt leszámítva minden az elvárások szerint alakult. Bode Miller mind a lesikláson, mind a műlesikláson gyorsan jött, bár szépnek nem mondhatóan, de itt nem ezt díjazták. A második illetve harmadik helyet a két tapasztalt norvég síző, Lasse Kjus és Kjetil Andre Aamodt mondhatta magáénak. Kjus meglehetősen nagy előnyt szedett össze a lesikláson, azonban ezt a szlalom második futamában elveszítette. Pedig itt is végig jól jött, de talán nem elég gyorsan.

A férfi kombináció első hat helyezettje:
1. Bode Miller USA 3:18.41
2. Lasse Kjus NOR 3:18.48
3. Kjetil Andre Aamodt NOR 3:18.54
4. Pierrick Bourgeat FRA 3:18.54
5. Silvan Zurbriggen SUI 3:18.97
6. Markus Larsson SWE 3:19.82

LESIKLÁS
A világbajnokság második hétvégéjén következtek a lesikló versenyek. Szerencsére ismét napsütés és kevésbé hideg idő fogadta a versenyzőket.

Lesiklás, férfi
A férfi lesiklópályát a legek jellemezték, ugyanis ez a világ leghosszabb és legmeredekebb startlejtője, mely a sokat mondó "szabadesés" nevet kapta. A startház 2840m-en feküdt, valamivel a több mint 3000m magas Piz Nair alatt. A startlejtő 45 fok meredekségű, ami 100%-os lejtésnek felel meg (a fekete pályák általában 35-40%-os lejtésűek). Körülbelül hét másodperc alatt a versenyzők 130km/h-ás sebességet értek el, tehát már az első hét másodperc után jóval száz felett siklottak ! A pálya középső részét elég nehézre tűzték, mert elég sok volt az úgynevezett keresztsiklási szakasz, majd a cél előtt egy hatalmas nagy ugrató tette még nehezebbé, azonban a nézők számára még látványosabbá a lesiklást. Tehát a középső rész valóban sokat számított, s nyugodtan mondhatjuk, hogy aki itt jól tudott jönni az megnyerhette a versenyt. Sokáig a két svájci, Kernen és Cuche állt az élen, óriási örömére a hazai publikumnak. Kernen mesterien jött át a kritikus középső részen, azonban az itt megszerzett előnyéből az alsó szakaszon elég sokat elszórt. Saját bevallása szerint az utolsó ugrató nem sikerült valami jól. Aztán szép sorjában következtek az osztrákok, Eberharter, Strobl és Maier, azonban a már említett szakaszon mindannyian hibával jöttek át (a Herminator majdnem egy kaput is kihagyott), így Kernen elsőbbségét úgy látszott, hogy senki se fogja elvenni. Ekkor viszont jött a norvég Aamodt aki egy nagyszerű menet után átvette a vezetést. De a verseny még ekkor sem dőlt el, hiszen következett az "örök második", osztrák Michael Walchofer; aki szenzációs futamával megszerezte az aranyérmet, és egyúttal megmentette az osztrák lesiklócsapat becsületét.

A férfi lesiklás első hat helyezettje:
1. Michael Walchofer AUT 1:43.54
2. Kjetil Andre Aamodt NOR 1:44.05
3. Bruno Kernen SUI 1:44.51
4. Didier Cuche SUI 1:44.67
5. Stephan Eberharter AUT 1:44.68
6. Erik Guay CAN 1:44.70

Lesiklás, női
A női lesiklópálya startját alacsonyabbra helyezték, de így sem lett unalmas a pálya. A lesiklólejtőt változatos terepviszonyok jellemezték, hiszen voltak itt ugratók, szűk és hosszú kanyarkombinációk, keresztbesíző részek és egyenes szakaszok is. Bár itt is a középső rész lett a kritikus szakasz, de a felső szakaszon is tettek be egy veszélyes kombinációt (ugrató után egyből kanyar). A papírforma azonban itt teljességgel borult. A favoritok mind hátul végeztek, kivéve az osztrák Meissnitzert, aki azért egy harmadik helyet elcsípett. Az aranyat azonban a kanadai Melanie Turgeon vitte, aki a pálya technikásabb részén kiválóan jött, és az ugratókat is jól vette. Ezúttal ismét hozta régi formáját a svájci Rey-Bellet (ezüst), aki egy időt futott Meisnitzerrel. A SuperG győztes Dorfmeister azonban nem tudott remekelni, és önmagához képest meglehetősen sok hibát vétett; így csak a 12. hely jutott számára. Csalódottan távozott az osztrák Obermoser, aki sokáig vezetett, azonban a két meglepetésember után a negyedik helyen végzett.

A női lesiklás első hat helyezettje:
1. Melanie Turgeon CAN 1:34.30
2. Corine Rey-Bellet SUI 1:34.41
3. Alexandra Meissnitzer AUT 1:34.41
4. Brigitte Obermoser AUT 1:34.57
5. Renate Götschl AUT 1:34.65
6. Jonna Mendes USA 1:34.82

ÓRIÁS MŰLESIKLÁS
A gyors számok után következtek a technikai futamok, nevezetesen az óriás műlesiklás majd a szlalom. Az óriás szlalom pálya vonal vezetése mind a nők mind a férfiak számára egyforma volt, de természetesen a tűzése már korántsem. A pályán egymást váltogatták a meredek letörések és a laposabb, úgynevezett utazó részek.

Óriás műlesiklás, férfi
A technikai számokat a férfiak nyitották meg az óriás műlesiklással. A papírforma, mint már oly sokszor itt is borult, bár ezúttal csak részben Az első futamból sok előnyt hozott a svájci von Grünigen és az osztrák Raich. Azonban egyikük sem tudott élni a lehetőséggel, és előnyüket elszórták. Kritikus pontnak számított a versenyen a pálya középső meredek és alsó laposabb része, tudniillik aki a meredeken hibázott és fékezésre kényszerült, annak már az alsó szakaszon csak csökkent a sebessége. Bode Miller első helye nem volt meglepő, hisz a papírformát tükrözte, ellenben a fiatal szlovén síző, Ales Gorza negyedik helyével, aki valósággal berobbant a favoritok közé. Miller fantasztikus gyorsan jött, különösen az alsó szakaszon. Óriási második futamot produkált a szintén amerikai Erik Schlopy, aki elég sokáig vezetett és végül a megérdemelt harmadik helyet tudhatta magáénak. De Hans Knauss megtartotta az előnyét, így ő az ezüstéremmel lett gazdagabb.

A férfi óriás műlesiklás első hat helyezettje:
1. Bode Miller USA 2:45.93
2. Hans Knauss AUT 2:45.96
3. Erik Schlopy USA 2:45.97
4. Ales Gorza SVN 2:46.32
5. Aksel Lund Svindal NOR 2:46.77
6. Kalle Palander FIN 2:46.82

Óriás műlesiklás, női
A női óriás műlesiklásban szintén azok a szakaszok számítottak kritériumnak, mint a férfiaknál. Az első futamban szedte is ez a rész az áldozatait, sokan ugyanis képtelenek voltak megbirkózni a nehéz kanyarkombinációkkal. Legjobban a svéd Pärsonnak feküdt a pálya, aki mindkét futamban hiba nélkül jött le a pályán. Ráadásul eszméletlenül gyorsan, hiszen a második helyezettre, Karbonra több mint másfél másodpercet vert! Ami talán kissé meglepett mindenkit, az a kanadai Forsyth bronzérme, és az, hogy az igazán jók közül (svájci Nef stb.) senki sem szerzett érmet. Bár Dorfmeister épphogy lecsúszott a dobogó legalsó fokáról, köszönhetően egy nagy fékezésének a pálya meredek részén.

A női óriás műlesiklás első hat helyezettje:
1. Anja Pärson SWE 2:30.97
2. Denise Karbon ITA 2:32.52
3. Allison Forsyth CAN 2:32.76
4. Michaela Dorfmeister AUT 2:32.83
5. Tina Maze SVN 2:33.03
6. Karen Putzer ITA 2:33.03

MŰLESIKLÁS / SZLALOM
A világbajnokság harmadik, és egyben záró hétvégéjén következtek a szlalom versenyek. A műlesikló pályát szinte teljes mértékben carving-stílusban tűzték, ez alól csak a középső rész egy kisebb, meredek szakasza volt a kivétel. De pont ezen a részen dőlt el a verseny, ugyanis aki itt ejtett hibát az az alsó részen hátrányát behozni már képtelen volt.

Szlalom, női
Szombaton a hölgyek kerültek sorra. Bár meglepetések adottak, de nagyjából minden az elvárt eredményeknek megfelelően zajlott. A második futamban sokáig a két svéd, Pärson és Ottoson vezetett, azonban ekkor rajtoltak az osztrákok és a horvát Kostelic. Mindkét osztrák, Schild illetve Hosp is nagyon jól jött, és sebességük sem csökkent az alsó laposabb szakaszon, így Ausztriának egy ezüst és egy bronzérmet szereztek. Majd következett a szám klasszisa, Janica Kostelic, aki gyors, bár nem hibamentes második futamával az első helyet szerezte meg. Igaz ezúttal nem vert annyi időt a mezőnyre, mint azt a világkupákon megszokhattuk. A meglepetés szintén horvát részről jött, ugyanis a még csak 17 éves Nika Fleiss a nyolcadik helyet tudta megszerezni.

A női szlalom első hat helyezettje:
1. Janica Kostelic CRO 1:39.55
2. Marlies Schild AUT 1:40.18
3. Nicole Hosp AUT 1:40.46
4. Anja Pärson SWE 1:40.58
5. Anna Ottoson SWE 1:40.94
6. Sonja Nef SUI 1:41.06

Szlalom, férfi
A 2003-as világbajnokság végül a férfiak műlesikló versenyével zárult. Itt azonban szinte teljességgel borult a papírforma, hiszen két olyan versenyző is érmet szerzett, akik sikerére sokat nem tettünk volna. A második futamban óriásit síelt az eddig kissé ismeretlen svájci Zurbriggen, aki a végelszámolásnál az előkelő második helyen végzett. Szintén nem szomorkodhatott az olasz Rocca, aki a bronzot kapta meg. Ugyanakkor törhették a fejüket az osztrákok, miután Raich és Pranger lecsúsztak a dobogóról, annak ellenére, hogy az első futamban a második illetve harmadik helyen álltak. De ők is, mint a második megmérettetésen oly sokan a meredek letörésnél elvesztették az első futamból hozott előnyüket. Ivica Kostelic (Janica Kostelic bátyja) azonban tanult az előző sízők hibáiból, és a letörésen is kifogástalanul ment át, így az alsó részen nem vesztette el időelőnyét, s így a dobogó legfelső fokára futott be. A szlalom másik nagy vesztese (az osztrákokon kívül) a finn Palander volt, aki egy hatalmasat hibázott, s ezáltal tetemes hátrányt szedett össze.

A férfi szlalom első hat helyezettje:
1. Ivica Kostelic CRO 1:40.66
2. Silvan Zurbriggen SUI 1:40.99
3. Giorgio Rocca ITA 1:41.02
4. Benjamin Raich AUT 1:41.12
5. Manfred Pranger AUT 1:41.25
6. Bode Miller USA 1:41.54

A 2003-as Sankt Moritz-i sí VB éremtáblázata:

Ország
Arany
Ezüst
Bronz
Összes
Ausztria
3
5
1
9
Horvátország
3
0
0
3
USA
2
2
2
6
Kanada
1
0
1
2
Svédország
1
0
0
1
Svájc
0
2
2
4
Norvégia
0
2
1
3
Olaszország
0
1
1
2
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó szervezetek:
Kapcsolódó cikkek:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »