Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így készítsd fel autód a téli közlekedésre

2013.12.18. 2022.11.30. Nagy Ákos | frissítve: 2022.11.30.

Elméletileg a modern autók nem igényelnek semmiféle különös téli felkészítést. Azért kis odafigyeléssel kellemetlen pillanatokat kerülhetünk el, és az autó is kevésbé szenvedi meg a mostoha útviszonyok közepette tett sítúráinkat.
Kép: sielok.hu
Kép: sielok.hu
A téli utakon hó, jég, útszóró só támadja az autó karosszériáját, fényezését, és szerelvényeit. Fűtött oxigénsátorral az autó körül sajnos nem közlekedhetünk, úgyhogy kénytelenek vagyunk a kocsi külsejét a megfelelő anyagokkal védelmezni. Alapos mosás után egy jó minőségű vaxolás, viaszos kezelés távol tartja a fényezéstől a támadó elemeket. Ezt érdemes egy kézi mosóban, vagy autókozmetikában elvégeztetni, de a gépi mosók drágább programjainak viasza is nyújt némi védelmet a fényezésnek.
Az autójukat igazán szeretők ennél többet is tehetnek a kocsi (sz)épségének megőrzéséért, néhány ápolószerrel pár óra alatt igazi védőpajzsot vonhatnak az autó köré. A gumiabroncsokhoz spray, az ajtótömítéshez ápoló és egyben a lefagyást gátló stift kapható. Ha vannak kocsinkon krómozott alkatrészek, azokat meg kell szabadítani az esetleges kezdődő rozsdásodás apró pöttyeitől, a krómtisztítószerek általában egyúttal védőréteget is képeznek a felületen.

Tisztán tündököl autónk, mindent elkövettünk azért, hogy a lehető legkisebb károsodással vészelje át a telet, de azért persze az üzembiztosság sem kevésbé fontos! Elsődleges, és a leginkább pénztárcát terhelő kérdés a gumiké. Nyárigumival ma már senki nem indul útnak, de nem minden téli gumi alkalmas a téli útviszonyokhoz! Igazából nem is a márka és az ár a lényeg, bár a jobb és drágább gumik általában valóban sokkal jobbak, de a legolcsóbb téli gumi is fényévekkel jobb a hidegben, hóban, jégen bármely nyáriguminál. Ám a legjobb téli gumi sem őrzi meg jó tulajdonságait örökké! Úgy négy milliméteres profilmélységtől drasztikusan romlanak képességeik, ilyen kopás után már hóban, latyakban csekély tapadást tudnak biztosítani. Nem véletlen, hogy például az osztrák előírások szerint az ennél kopottabb téli gumi már nem is számít téli guminak! Kevéssé közismert azonban, hogy a gumik az idő múlásával is veszítenek tapadási képességükből, tapasztalatok szerint még a megfelelő profilmélységgel rendelkező téli gumi sem az igazi a harmadik, negyedik szezonja végére!

Ha a gumikérdést megoldottuk, következik az akkumulátor. Élettartama elég kiszámíthatatlanul két és hat év között változik, de szinte mindig erős lehűléskor adja ki a lelkét. Ha hidegben indítózáskor érezhetően lassabban forog a motor, vagy egyszerűen csak már nem bízunk korosodó akkunkban, szakműhelyben rendszerint díjmentesen felmérik állapotát.

Ezeken kívül már csak kisebb kiadással járó, de annál fontosabb dolgokra kell figyelnünk. Méressük meg a hűtőfolyadék fagyáspontját, ha szükséges fagyálló koncentrátum hozzákeverésével érhetjük el a kívánt tűrőképességet, ám a két évnél öregebb folyadékot jobb teljes egészében lecseréltetni.

Az ablakmosó folyadékkal nincs ennyi gondunk, a tartályt egyszerűen téli folyadékkal töltsük fel, amint a nyári fogytán van. Nem kell egészen kiüríteni a tartályt, de nyári folyadékkal túlságosan felhígítani a téli folyadékot sem érdemes, mert ez lerontja mosóhatását, és ami fontosabb, csökkenti fagytűrő képességét.

Ellenőrizzük az összes fényjelző működését, a búrák, tömítések épségét, mert az esetleges sérüléseken bejutó nedvesség pillanatok alatt kontakthibákat okoz. A fényszóró beállítását durván megítélhetjük, ha sötétben feltorlódott autósorban megnézzük, hogyan világítja meg a tompított fény az előttünk álló autó hátulját. Kétséges esetben, vagy ha szokatlanul sok szembejövő villogtat ránk, ellenőriztessük műszeresen a fényszórók beállítását.

Végül vessünk egy pillantást az ablaktörlőlapátokra is. Ha a gumi szemmel láthatóan ellapult, vagy szakadt, esetleg a fém része rozsdás vagy repedt, mindenképpen cseréljük ki a lapátokat. Ám akkor se próbáljuk megspórolni az új lapátok árát, ha a piszkos, maszatos szélvédőt nem tudja az ablaktörlő két törlés alatt tisztává varázsolni!

Szerezzük be a hasznos téli kiegészítőket! Mostantól legyen az autóban hólánc, jégkaparó, hókefe, jégoldó spray, zárolajozó, szélvédőtakaró, törlőkendő, kesztyű és meleg takaró.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.