Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Boxáttekintő - Tanácsok bérléshez, vásárláshoz

2020.12.01. 2023.12.20. (x) szponzorált cikk | frissítve: 2023.12.20.

Síelésnél nem mindig elég az autó csomagtere, ilyenkor a legjobb megoldás a tetőbox. De hogy lehet az, hogy lehet venni 50 ezer forintért is, meg 250 ezer forintért is? Mi okozza ezt a drasztikus különbséget? Hogyan válasszunk?
Tetőbox
h i r d e t é s
A legjobb és talán legegyszerűbb megoldás a bérlés. Ha évente egyszer- kétszer használnánk, sokadik bérlésnél jutnánk el egy tetőbox árához. A bérlés legnagyobb előnye, hogy használat után nem kell tárolnunk a boxot, viszont nem áll bármikor rendelkezésünkre. A foglaláshoz, átvételhez, leadáshoz el kell menni a helyszínre, kauciót letenni, ami körülményesebb lehet, mint a garázsból előkapni a boxunkat és feldobni az autó tetejére.

Első és legfontosabb dolog, hogy a síbox felszereléséhez szükségünk lesz tetőcsomagtartóra! A tetőboxot ugyanis kizárólag ezekre lehet rögzíteni. Amennyiben van tetőcsomagtartónk, egy 10 napos boxbérlés költsége körülbelül 20-22 ezer forint, plusz kaució. Ha nincs tetőcsomagtartónk, akkor a 30-80 ezer forintos csomagtartó beruházás helyett dönthetünk ennek bérlése mellett is. A keresztrúd bérlés napi díja körülbelül 1000-1500 forint, plusz kaució. Ha mégis a beruházás mellett döntünk a Thule és a Cruz csomagtartók például univerzálisak és átalakíthatóak más autóra is, ráadásul percek alatt felszerelhetőek. Így nem kell majd a például egy karácsonyfa elhozásáért elmenni csomagtartóért és az sem mellékes, hogy a keresztrudak tárolása jóval egyszerűbb feladat. A magasabb árfekvésű csomagtartók között találhatunk szélzajmenteset is.
A tetőboxot csak tetőcsomagtartóra lehet rögzíteni
A tetőboxot csak tetőcsomagtartóra lehet rögzíteni
Ha van helyünk tárolni egy tetőboxot, akkor érdemes elgondolkodni egy saját box vételén. Ha garázsban vagy tárolóban a földön nem fér el egy 300-400 literes monstrum, akkor remek megoldás lehet a Thule Multilift. A Northline boxokon előre elkészített tartó elem van, amely segítségével felakaszthatjuk a boxot a falra, mint egy festményt. A tetőboxok mellé jár 5-6 év garancia, de ezek tartóssága nem kérdés. Az utakon most is rengeteg 15-20 éves box látható, és azóta a boxok előállítási technológiája nagymértékben fejlődött. A mai boxok szinte mindegyike Uv álló ABS- polisztirolból vagy üvegszálas műanyagból készülnek. Vastagságuk márkánként, termékcsaládonként és méretenként is változhat. A sportosabb típusok általában 3-4 mm vastag anyagból készülnek, a nagy családi boxok viszont 5-6 mm vastagok is lehetnek, ami segíti a teherbírást és a stabilitást. A boxunk szépségét segít megóvni a mosható takarózsák.
Tetőbox használata síeléshez
Tetőbox használata síeléshez
Tetőbox vásárlás előtt érdemes átgondolni, mennyit akarunk költeni, mire fogjuk használni, mekkora méretre van szükségünk, milyen színűt szeretnénk. Szintén fontos szempont az autó tetejének a terhelhetősége is.

A legolcsóbb Neumann boxok már 40.000 forint körül kaphatóak, ám ezek többsége nem segít nekünk síelésnél, ugyanis 140 cm hosszúak. Széles kialakításukkal és 300-350 liter körüli űrtartalmukkal viszont nyaraláshoz, sátrazáshoz, kempingezéshez vagy babakocsi szállításhoz tökéletes társak lehetnek.

A keskeny, hosszúkásabb típusok síeléshez a legalkalmasabbak, hiszen 3-5 pár léc is kényelmesen elfér bennük, továbbá sportos megjelenést kölcsönöznek az autónknak. Kisebb űrtartalmuk és csekélyebb teherbírások miatt nagyobb babakocsik, kempingfelszerelések terebélyesebb és nehezebb dolgok szállítására nem a legmegfelelőbb választás. Ha sportboxot szeretnénk magunknak, arra is lesz lehetőségünk, hogy a box mellé akár kerékpártartót vagy síléctartót rögzítsünk. A nagyobb családi boxok a fentebb említett két box típus ötvözetei, ám sokszor olcsóbbak, mint a sportboxok. 400 és 600 liter között mozgó űrtartalom, 80-90 cm-es szélesség és 200-230 cm-es hossz jellemzi ezeket a két oldalról nyitható tetőboxokat. Síelés, apartmanos nyaralás egy hétig, vadkemping a barátokkal, költözködés és még sorolhatnám. Számos felhasználási lehetősége miatt is a családi boxok ár/érték arányban a legjobb kategória.

Előjöhet az a probléma, hogy szedán, vagy ferdehátú (5 ajtós) autónk van és esetleg félünk, hogy túlméretes a doboz az autóhoz képest. Sokan nem tudják elképzelni hogyan nézne ki a box a gépjárművön. Szerencsére erre is van megoldás, ugyanis létezik egy weboldal, ami segít vizualizálni a dolgokat, hiszen "rápróbálhatjuk" a boxokat az autókra. https://www.mr-box.com/

A gyártók igyekeznek kielégíteni a vásárlók igényeit és boxaikat több színben is piacra dobják. A legmenőbb színek közé a matt fekete, a fényes fekete, a karbon, a fehér és a Thule titán színe tartozik. A boxok alja legtöbbször fekete, így tökéletes átmenetet tudnak képezni több autószínnel is. A Thule egyébként 50 darab feletti megrendelés esetén bármilyen színűre elkészíti a kívánt boxot.

Néha egészen különleges megoldásokat is láthatunk a gyártóktól:


Az autó tetejének terhelhetősége is egy fontos tényező a választáskor. A teherbírás személyautóknál 40 és 100 kg között mozog, de a nagyobb személyszállítók teteje akár 200 kg-mal is terhelhető. Ezt az adatot az autóhoz tartozó kezelési könyvben vagy a Thule.com -on találjuk meg. A sportosabb boxok 50-75 kg teherbírással bírnak és körülbelül 13-16 kg-ot nyomnak. A családi boxok akár 25 kg súlyúak is lehetnek, így nem feltétlenül tudjuk kihasználni a 75 kg-os terhelhetőséget. Ennek fontossága persze függ attól is, hogy meddig szándékozunk megtartani a jelenlegi autónkat.

Ha kiválasztottuk a legmegfelelőbb méretet, színt és formát, máris jöhet a kérdés, hogy mennyit akarunk költeni rá. A drágább és az olcsóbb boxok effektíve használhatóságában nem sok különbség van. Mindegyik felrakható az autóra és el lehet vinni vele dolgokat. Az árkülönbséget a kényelem, a forma és a teherbírás határozza meg. A drágább boxokat egyszerűen kényelmesebb használni, kevesebb a szélzaj, a fogyasztásnövekedés, és vastagabb anyaguk miatt ellenállóbbak. Mi tartozhat a kényelembe egy tetőboxnál? Például a rögzítés vagy a zárszerkezet, de van olyan box is, amely a csomagjaink lekötözését is megoldja helyettünk leszorítóháló segítségével. Az olcsóbb tetőboxok rögzítése U bilinccsel történik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy alulról bedugunk négy bilincset és a boxon belül 8 darab szárnyas anyával rögzítjük. Ez egy szélesebb típusnál, ami ráadásul csak egy oldalról nyílik, rémálom lehet. Kétoldalról nyitható boxoknál viszont simán elvégezhető pár perc alatt a művelet. A mai Thule tetődobozok mindegyike nyomatékhatárolós tekerőgombbal van ellátva, amely segítségével a box rögzítése pontosan annyi munka, mint négyszer betekerni az autónk tanksapkáját. A legtöbb tetőboxban hagyományos, több ponton rögzülő központi zár van. Ügyes ötlet, hogy a kulcsot csak zárt állapotban lehet kivenni, így nehezebb nyitott tetődobozzal elindulni. Fontos, hogy a legtöbb zárnak van egy „szerviz” állása (csak esetleges zárcserénél van szükség erre az állásra), amikor szintén ki lehet venni a kulcsot, de ez valahol félúton van. Azért a biztonság kedvéért a kulcs kivétele után is érdemes leellenőrizni, hogy rendesen lezártuk-e a dobozt. A Thule 2017-ben kifejlesztett egy új zárszerkezetet, ami biztonságosabb és strapabíróbb. A zár és a tekerőgombos rögzítés működési elve ezen a videón megtekinthető:
A piros indikátor egyértelmű jelölés, hogy a box még nyitva van. A nyitás és a zárhatóság különválasztása pedig a kulcsról vette le a terhelést. Némely boxban olyan extra kiegészítők vannak, mint az orrba épített plexilap (balesetnél nem tör magának utat a síléc), szélesített fogantyús rész (vastag kesztyűben is simán becsukhatjuk a boxot), csúszásmentes belső szőnyeg. Nem csak a jól csengő márkanév miatt kerülnek többe a neves gyártók tetőboxai. A Thule például extrém terhelésnek teszi ki azokat piacra kerülés előtt. UV-sugárzással öregítik, maró anyaggal locsolják őket, ütköztetik tetőboxaikat. Szilárdsági teszteken különféle berendezésekkel gyötrik az új boxokat, szélcsatornás vizsgálatoknak vetik alá a formát, és tesztelik azt is, hogy a box képes-e visszatartani tartalmát ütközéskor. A Thule és a Neumann is nagy hangsúlyt fektet a biztonságra.

Apropó biztonság! Egy megpakolt tetődoboz miatt számos tényező változik. Az autó súlypontja feljebb kerül, ezáltal a kanyarstabilitás csökkenhet. Ezért mindenkinek javasoljuk, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a boxokkal. Nem csak a súlypontváltozás fontos, hanem a légellenállás is. A legtöbb box rendkívül áramvonalas, ezért kellően bírják a 130-140 km/h-s sebességet is, viszont ha hirtelen oldalszelet kapunk, az okozhat meglepetést. A boxszal történő utazásnál mindig számításba kell venni az esetleges fogyasztásnövekedést is. Utazás előtt érdemes lemérni az összmagasságot, és annak függvényében kerülni az alacsonyabb garázsokat, mélygarázsokat. Apró trükk, hogy a nem rutinos box használók se felejtsék el a magassági korlátot: post-it matricára felírjuk, majd jól látható helyre kiragasztjuk a műszerfalon vagy az üveg sarkába. Persze ne takarja a kilátást. Pihenők alatt érdemes azért leellenőrizni, hogy minden a helyén van. Hasznos tipp még, hogy a box elejébe igyekezzünk puhább táskákat tenni, melyek esetleges balesetnél tompítják a boxban lévő dolgok becsapódását.

A boxokat erős igénybevétel éri, elég a jegesedésre vagy a sózásra gondolni. Használat után autósamponnal tisztíthatóak. Ha nyáron is használatban vannak, a bogártetemek lepucolásához használjunk külön rovareltávolító szert. Mikroszálas törlőkendő lehetővé teszi a karcmentes tisztítást.A durva felületű szivacsokat nem ajánljuk!

A box öblítéséhez elég a tiszta víz. Ha van slag, az a legkézenfekvőbb. A zsanérok, zárak, egyéb mechanikus alkatrészek karbantartására jó a szilikonspray vagy a WD 40. Száradás után jöhetnek a műanyagápoló szerek, majd a vaxolás. A keményviasszal kezelt boxokról könnyebben lejön a piszok.
Tetőbox használata síeléshez
Tetőbox használata síeléshez
Természetesen szakértő kollegáink szívesen segítenek kiválasztani a megfelelő boxot, számos Thule, Northline és Neumann tetőboxok közül. Forduljon hozzánk bizalommal!
További információk: herbalyauto.hu
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.