Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol tankoljunk?

2013.12.10. Nagy Ákos

Hol tankoljunk? Itthon vagy külföldön? Melyik társaság kútjánál? Városban vagy útközben? - örök dilemmák a tankolással kapcsolatban. Néhány információval segítünk eligazodni a benzinkutak nem is annyira rejtelmes világában!
h i r d e t é s
Manapság már a jellemzően csekély árkülönbség miatt ritkán érdemes a határ átlépése előtt tele tankolni az autót, hacsak nem a forintban való fizetés miatt.

Utazás előtt a neten több helyen is tájékozódhatunk az aktuális üzemanyagárakról, például az ADAC német autóklub honlapján megnézhetjük az országonkénti átlagárakat.

Ausztriában ennél pontosabb tájékozódásra is van lehetőség, mindjárt több helyen is. Az osztrák autóklub üzemanyagár-figyelő szolgáltatása www.oeamtc.at mellett több honlapon is kikereshetjük a hozzánk közelebbi, vagy útba eső legolcsóbb kutakat. Például a www.spritpreisrechner.at oldalon.

Azért ezeknek a szolgáltatásoknak az adatait ne vegyük 100%-ig pontosnak, az megadott árak az információ frissítése óta elavulhattak, hiszen az árak nem csak hetente, vagy nyitáskor, hanem nap közben is bármikor megváltozhatnak!

Azonban mindenféle online segítőeszköz nélkül is tudhatjuk, hogy a legdrágábbak az autópályák benzinkútjai. Hosszú utazáskor már azzal is megspórolhatunk pár Eurót, ha az autópályákról lehajtva közeli benzinkutaknál tankolunk. A többi benzinkút ára között már nincsen túl nagy különbség, a legolcsóbbak árakat jellemzően a városokban vagy környékükön lévő, nagyobb forgalmú kutaknál találjuk, különösen ahol egymás mellett több vetélytárs is működik. Literenként csupán néhány centtel drágábbak az országutak mentén, és kisebb falvakban található benzinkutak. A tapasztalatok szerint tehát a kút elhelyezkedése, és nem a társaság, a kút felett díszelgő embléma határozza meg legnagyobb mértékben az árakat.

Ám a legolcsóbb kút felkutatásánál van fontosabb dolgunk is a tankolással kapcsolatban: nem minden benzinkút tart nyitva 24 órában, sőt! Az autópályák, nagy forgalmú országutak mentén és a városokban ugyan éjjel nappal találunk nyitva tartó benzinkutat, de kevésbé frekventált helyeken előfordul, hogy már este nyolc után sem tudunk tankolni! Ráadásul a kisebb forgalmú utak mentén, vagy a hegyek között a kúthálózat eleve nem éppen sűrű, nyitva tartási időben is simán lehet 40-50 km-re a következő kút, este vagy hajnalban akár 100 km-nél is többet autózhatunk a nélkül, hogy nyitva tartó benzinkutat látnánk!

Már csak ezért sem érdemes kidecizni a benzint a következő tankolásig, de több más okból sem ajánlatos úgy negyed tank alá fogyasztani az üzemanyagot téli utazás során! Forgalmi dugó vagy útakadály miatt bármikor elakadhatunk, ilyenkor a kocsi fűtésére járatott motor óránként úgy 2-4 liter üzemanyagot éget el! Másrészt a hegyi utakon az autó fogyasztása durván megnő, például egy nyugis országúti szakasz 5 l/100 km-es fogyasztása után a szerpentinen felfelé kapaszkodva könnyen 15-20 literes fogyasztás is adódhat!
KOMMENTEK
balumaci | 2013.12.10. 23:50
Murauban a Shell kúton 1,31 volt a gázolaj, az autópályánál 1,51. Érdemes az ausztriai kisebb falvakban tankolni, mert ott esetleg olcsóbb is mint nálunk, de az olaszoknál semmiképp nem javasolt az üzemanyag vételezés .. :)

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.