Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bázel - egy város három ország határán

2007.02.19. Wesselényi Andrea

2007. január 16-tól a Swiss International Air Lines heti 4x új, közvetlen járatot indított Budapestről Bázelba. Ez alkalomból kaptunk meghívást a svájci-francia-német határon fekvő városba, hogy megismerjük, mit kínál az ide látogatóknak a TriRhena turisztiai régió.
Bazel belvárosa
Bazel belvárosa
Az új járatot a síszezon közepére időzítette a légitársaság, így a síelni indulók számára is alternatíva lehet, hogy az Alpok vagy a Fekete-erdő legjobb síterepeit Basel felől közelítsék meg. A svájci és németországi síterepek repülővel (ca. 2 órás utazás) + vasúttal (innen 1-2 óra) való elérése tehát egy újabb útvonal-lehetőséggel bővült, ráadásul így a síszabadság egy változatos bázeli programmal is kombinálható, amihez mindjárt tippeket is adunk!

5 ok, amiért érdemes Bázelba repülni:

  • Bázel - kiindulópont az Alpok felé
  • Bázel - a romantikus séták városa
  • Bázel - a művészetek városa (30+ múzeum!)
  • Bázel - három ország határán (Elzász és a Fekete-erdő csak egy ugrásra)
  • Bázeli Karnevál

Basel a lemenő nap fényében
Basel a lemenő nap fényében

AZ AUTÓMENTESSÉG ÁLDÁSAI

Amikor reggelente kinéztem a főpályaudvarral szemközti szállodánk ablakán, sízsákokkal felszerelkezett párokat láttam, ahogy vonatra szállnak és a hegyekbe indulnak weeekend-re. Svájcban a legtöbb síterep jól megközelíthető vasúton, sőt, van több autómentes téli üdülőhely is, ahová nem is vezet országút, csak vasút. Amennyire kézelfekvő távolsági közlekedési eszköz a vasút Svájc egész területén annyira mindennapos a bázeli emberek életében a villamosozás. Ha valaki megkérdezi, mi tetszett legjobban Bázelben, elsőként biztosan a forgalmi dugóktól és parkoló autóktól mentes, kellemesen levegős belvárost, a sok romantikus sétálóutcát emelném ki. Teljesen megszokott, hogy a városlakók nagy része inkább gyalogol vagy tömegközlekedik, ahogyan a turisták is, hiszen minden hotelszobához automatikusan egy gratis Basel-bérlet jár.
Bázel óvárosa
Bázel óvárosa

HÁROM ORSZÁG HATÁRÁN

Közel 200.000 lakosával Bázel Svájc harmadik legnagyobb városa. A többi svájci várostól abban különbözik, hogy mindössze 244 méterrel a tengerszint felett fekszik, nem ölelik körbe többezres csúcsok. Látképét meghatározza a Rajna, melynek partján kellemes sétány vezet, nyáron pedig a folyó a város strandjaként funkcionál. Annak ellenére, hogy Bázel jelentős vegyipari város (többek között a Novartis és a Roche székhelye), ennek káros hatásait sem a levegő sem a folyó tisztaságán nem érezni. Kísérőnk elmesélte, hogy a nyári kánikulában a helyiek és a turisták is a Rajnában lubickolnak, ami ezen a szakaszon mentes az örvényektől. Bár ezt sajnos nem volt alkalmunk kipróbálni, ottjártunkkor éppen a január ellenére szokatlanul langyos tavaszias időjárást élveztük folyóparti sétánkon, az esti hajókirándulásunkon pedig a kapitánnyal vacsoráztunk. Az úszó étterem kikötője a közelmúltban felújított Trois Rois nevű szálloda előtt található. A "Három királyok" Basel legelitebb helye, palotára emlékeztető belső térrel, édeskés szivarillattal, pompás lakosztályokkal, a nyitott tetőtérben panorámás jakuzzival.
Jean Tingeuely eleven szökőkútja díszíti a dóm melletti teret, a fiatalok kedvenc találkozóhelyét Baselben
Jean Tingeuely eleven szökőkútja díszíti a dóm melletti teret, a fiatalok kedvenc találkozóhelyét Baselben

BÁZEL - A MŰVÉSZETEK VÁROSA

Bázelt a művészetek városának is nevezik, hiszen területén 30+ múzeum várja a látogatókat. A legjelentősebb a bázeli Kunstmuseum, ahol a világ legnagyobb Holbein gyűjteménye látható. Ugyanakkor erős a múzeum 20. századi modern gyűjteménye is, ahol a klasszikus moderntől (Picasso, Braque, Léger), a német expresszionizmuson át az '50-es évek amerikai művészet legnagyobb alkotóinak (Newman, Warhol, Nauman) munkáit lehet megtekinteni. Februárban éppen Vaszilíj Kadninszkíj életművét bemutató időszakos kiállítás volt itt látható. Ha több időt töltünk itt biztosan ellátogattam volna a Tinguely múzeumba (a weben: ld. www.tinguely.ch), ahol a Baselben született avantgarde francia művész mozgó ipari szobrait állították ki. Jean Tingeuely eleven szökőkútja díszíti a dóm melletti teret, a fiatalok kedvenc találkozóhelyét Baselben. A Bázeli Egyetemet 1459-ben alapították, és az intézmény falai között tanult, vagy tanított többek mellett Erasmus, Paracelsus és Friedrich Nietzsche is. A nyomtatás kialakulásának történetét a helyi Papírmúzeum mutatja be interaktív módon a látogatóknak. Ezt a programot gyerekekkel érkezőknek különösen ajánljuk, bár felnőttek számára is érdekes, hogy pl. a papírmerítést és a betűszedést is saját kezűleg lehet kipróbálni.

KIRÁNDULÁS A FEKETE-ERDŐBE

Bázel másik nagy vonzereje földrajzi fekvéséből ered: a város a svájci-német-francia hármas-határon fekszik, így egy bázeli utazás alkalmával egyszerre három országot látogathat meg az ideutazó. 60 km-re található a Fekete-erdő fővárosának számító Freiburg. A természetvédők, a kerékpárosok és a kultúra városa, egyben diákváros: az egyetem itt a legnagyobb munkaadó. A város különlegessége, hogy a területén belül 1000 m szintkülönbség mérhető, köszönhetően a városból induló kabinos felvonónak, ami Schauinsland 1284 méteres csúcsára repít. Ez Németország leghosszabb kabinos liftje (3,6 km), menetideje 20 perc. Megfelelő hóviszonyok esetén a csúcsról egészen a városig lehet lesíelni.
Schwarzwaldhaus
Schwarzwaldhaus
A Fekete-erdőben egyébként mintegy 20 kisebb-nagyobb síközpont található, melyek közül legjelentősebb Feldberg (945-1493 tszfm, 28 sílift, 50 km sípálya!)

ELZÁSZ GYÖNGYSZEME: COLMAR

Másik kirándulásunk a franciaországi Elzász vidékén található Colmar-ba vezetett. Ha korábban tudtam volna Colmar létezéséről, biztos betervezem pár évvel ezelőtt erre vezető európai körutunkba, méghozzá úgy, hogy legyen alkalmam megcsodálni a kisváros művészeti díjat nyert esti fényeit. Hétvégenként ugyanis dinamikus díszvilágítást kap Colmar, hogy naplemente után is megőrizhesse ezer színét. Mi világosban jártuk be a tündéri kisváros utcáit, de így is mesés élményt jelentett, szó szerint. Mintha nem is igazi épületek, hanem makettek között járkáltunk volna. A színesre festett középkori gerendaberakásos házak, a keskeny, hosszú csónakkal szelhető csatornák, romantikus hidak és a vízre néző teraszos, sokvirágos kisvendéglők Velencére emlékeztetik az utazót.
Séta Colmarban a romantikus csatornák mentén
Séta Colmarban a romantikus csatornák mentén

GIGANTIKUS AUTÓMÚZEUM MULHOUSEBAN

Harmadik kirándulásunk célpontja Mulhouse volt, ahol a világ legnagyobb Bugatti gyűjteményének helyet adó hatalmas (de tényleg lenyűgöző méretű !) autómúzeumot tekintettük meg.
Ha a Basel környéki látnivalókat vesszük számba, akkor a természet szerelmeseinek feltétlenül ajánlanunk még a Baseltől délkeletre eső Baselland vidékét, ahol az érintetlen Júra-hegységben várromtól várromig lehet túrázgatni.

A BÁZELI KARNEVÁL

Bázel legnagyobb turisztikai látványossága a farsangi Karnevál. A felvonulás a hamvazó szerdát követő hétfőn kezdődik és három napig tart. A rendezvény 72 órája alatt a felvonulók veszik át képletesen a város irányítását. Idegenvezetőnk elmondása szerint ilyenkor "elveszti az eszét" az egész város, és kortól, nemtől függetlenül mindenki csak a Karneválnak él. Idén a bázeli karnevált 2007. február 26-28. között rendezik.

Köszönet az élményekért Swiss légitársaságnak, a Basel Tourismus és a TriRhena turisztikai régió munkatársainak!

Tipp: azonnali szállásfoglalás Baselben 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.