Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kopaonik – Az Év Felfedezettje

2023.02.15. Treer Albert

Visszatérő vendégek vagyunk a Balkán legnagyobb síterepén. Kopaonik Szerbia legkedveltebb, folyamatosan fejlődő sícentruma. Ár-érték arányban szinte verhetetlen egész Európában! Ráadásul rendkívül hóbiztos terep, mivel a szezon december elejétől egészen húsvétig tart.
A képen a cikk szerzője Kopaonik síterepén
A képen a cikk szerzője Kopaonik síterepén
2021 decemberben volt szerencsénk először a Szerb Turisztikai Hivatal meghívásából látogatást tenni déli szomszédainknál és ez a hely azóta kedvenc téli úticélunkká vált.

Rekord ütemben fejlődik a síterep

Már a számok is impozánsak! Kopaonik síterepe 1057 és 2017 m között fekszik, már összesen 55 km-nyi pálya van itt mindenféle nehézségi fokozatban. A sípályákhoz 23 felvonó visz fel, köztük 10 db ülőlift (ebből kettő ülésfűtéssel). A leghosszabb pálya 3,5 kilométeres.
A síterep történetének egyik legnagyobb beruházása fejeződött be 2021 februárjában, amikor a Brzece településről vezető, közel 4 km hosszúságú modern, 10 fős kiskabinos liftet átadták. Ez egyrészt azért is volt fontos, mert a síterep már a völgyből elérhető, autóval a sok-sok szerpentines hegyi kanyart megtakarítva, másrészt igen sok szálláshely található ezeken a területeken, amik a lift által lényegesen közelebb kerültek a sípályákhoz.
Kopaonik | Fotó: Treer Albert (2021)
Kopaonik | Fotó: Treer Albert (2021)

Téli sportok és szórakozás mindenkinek

Wellness központú, igazi család-barát hely lévén nem csak a sízés szerelmeseinek ajánljuk: olyan csemegék vannak itt, mint a szánkó- és bobpálya, motoros szánozás és zip-line, valamint az éjszakai síelés. A hét minden estéjén több kivilágított kék és piros pályán is csúszhatunk két ülő- és egy húzóliftnél is. A sífutókat pedig 20 km kezelt pálya várja.
A hamisítatlan balkán gasztró és vendégszeretet, a dübörgő éjszakai élet és a kedvező árak mind mind Szerbia elsőszámú síterepe mellett szólnak. Fontos megjegyeznünk, hogy itt Ausztriához hasonlóan még nem tilos az éttermekben, hüttékben a dohányzás, erre érdemes számítani, de talán ez az egyetlen negatívuma a helynek.
Hotel Grand - Kopaonik
Hotel Grand - Kopaonik

Utazási tapasztalatok, megközelítés

A beutazás egyszerű, alapvetően személyi igazolvánnyal, a covid-járvány évében oltás és teszt nélkül haladhatunk át a határon. Hazafelé ha tehetjük mindenképpen álljunk meg a nagy történelmi múltú fővárosban egy éjszakára, vagy csak térjünk be a macskaköves sétálóutcák éttermeinek egyikébe, miután megcsodáltuk az éjszakai fényekkel megvilágított méltán híres Nándorfehérvári várat Belgrád és Újbelgrád határán.

Az utazás Budapestről 7-8 órát vesz igénybe, 85%-ban kiváló minőségű autópályán. Attól függően, hogy hol foglaltunk szállást, a célegyenesben széles szerpentinen vehetjük az íveket Kopaonik 1717 méteren fekvő üdülői vagy a Sunny Valley városai felé. Ezen kívül lehetőségünk van Brzece városában is szállást találni. A nemrég átadott kabinos liftnek köszönhetően parkolási és természetvédelmi díjat, no meg némi üzemanyag költséget spórolva pár perc alatt a pályarendszer közepén találhatjuk magunkat, ahonnan a haladó síelők felvonózás nélkül hazacsúszhatnak a nap végén.

Rekord hómennyiség, hosszú síszezon

Hideg mikroklímájának és a hóágyú arzenálnak köszönhetően a szezon húsvétig is kitarthat, nem ritka a - 10 fok körüli nappali hőmérséklet, mely december közepétől kiváló havat biztosít a területen. A 20/21-es szezonban 16 éves rekordokat döntött meg a kimagaslóan jó hóhelyzet! A szerb síterep a 2022-ben is nagyszerű szezont zárt. Egyrészt köszönheti annak, hogy a járvány alatt nem vezetett be szigorú intézkedéseket a síelőkkel szemben, nem kötötte igazolásokhoz a turisták síelését és szállásfoglalását. Másrészt elég szépen alakultak a hóadatok egész szezonban.
A 2022/23-as tél kezdete nagy kihívások elé állította a síterepek üzemeltetőit, de Kopaonik már december elején megnyitott és azóta is nyitva tart. Februárra már méter fölé hízott a hóréteg, ezért hamarosan újra megcélozzuk a Balkán legjobb síterepét.

Szezonkezdésnek, szezonzárásnak, tél közepi főprogramnak, hosszú hétvégi kikapcsolódásnak, családoknak, baráti társaságoknak, szólóknak és pároknak egyaránt ajánljuk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.