Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lengyel körutazás 2007 - a Szilézia Beszkidek síterepei

2007.12.22. Wesselényi Andrea

Amikor a lengyelországi sízésről esik szó 10 emberből 9 biztosan a Magas-Tátrára asszociál, és talán mind a 9 Zakopanéra. Noha Zakopane valóban Lengyelország legpatinásabb üdülőhelye, mégsem biztos, hogy a legjobb tipp, ha sízésről van szó.
Sok más dinamikusan fejlődő síhelyet fedezhetünk fel a tátrai falvakban, aztán ott van a magyar utasnak még közelebb eső Sziléziai Beszkidek, melyet nekünk is most sikerült csak igazán sí szempontból feltérképezni. 2007. november végi utazásunknak a korán beköszöntött tél adott igazi hangulatot, minden falut és hegyet ahol jártunk belepett már a hó. Nem is kicsit. A 70-es, 80-as években sok magyar tanult síelni a Beszkidekben, de azóta kicsit háttérbe szorult ez a régió. Nyilván a síelők hada ma inkább nyugatnak indul, azok pedig akik a magyar határtól északra keresnek síterepet, többnyire leragadnak Szlovákiában. Most mégis azt tanácsoljuk, ha valaki új felfedezésekre vágyik, akkor autózzon még egy órát és próbálja ki a lengyelországi síközpontokat. Kezdhetjük a felfedezést a szlovák-lengyel határon található Korbielow-ban. Lehet, hogy pont ez lesz sok természetimádónak a tuti tipp. A lengyel-szlovák határnál fekvő Korbielow síterep a Sziléziai Beszkidek második legmagasabb csúcsáról (Pilsko - 1557 méter) kapta nevét. A Pilsko alpesi jellegű csúcsán, ahonnan gyönyörű panoráma tárul a Beszkidekre és a Tátrára, az első hó már október közepén le szokott esni és a síszezon március közepéig tart. Ez a 800 méter szintkülönbségű pályarendszer Lengyelország legizgalmasabb síterületei közé tartozik. A környéken manapság is lehet látni védett, vadon élő állatokat, mint például medvéket, hiúzokat. Pilsko síközpont 11 felvonóval és összesen kb. 20 km hosszú változatos nehézségű sípályával rendelkezik. A Hotel Fero Lux közvetlen közelében kivilágított sípálya is van, itt este 10 óráig lehet síelni. A Magas-Tátrai terepek után a leghóbiztosabb lengyel síhelynek tartják, freeride lehetőség is van bőven. Aktuális hóinfó elérhető a +33 475-0075 telefonszámon.

A síelés után még további felfedeznivalók várják az ide utazót, mint pl. sörgyár látogatás vagy fáklyás csilingelős lovasszán túra. Ez utóbbit mi is kipróbáltuk, méghozzá egy nagy bögre narancsos forraltbor után, hogy jobb legyen a hangulat. A romantikus erdei kocsikázást követően egy lengyel specialitásokat felvonultató vacsorával vártak vendéglátóink a közeli Jelesniában. A falu közepén a templom mellett áll Jelesnia legérdekesebb műemléke: a Stara Karczma (szó szerinti fordításban régi csárda). Ez a zsindellyel fedett faépület a 18. században épült és eredetileg vendégfogadó volt, ma a környék legjobb lakomázóhelye. Valóban egy magyar csárda és egy osztrák hütte hangulatának keverékét nyújtja, de a hely mégis hamisítatlanul lengyel. Az ódon - népies hangulatú házban a goral konyha specialitásait lehet megkóstolni. A fittness vonalat jobb ha hanyagoljuk egy estére, ha ide betérünk. Egy vacsora itt ugyanis hagymakrémes-zsíros kenyérrel indul, aztán jöhetnek az olyan tápláló fogások, mint a disznó orr savanyúkáposztában, lepcsánka, savanyúkáposzta leves (Kwasnica), betyárpecsenye, és vaníliás-tejszínhabos almás pite, mindehhez csapolt sör és lélekmelegító forró mézes snapsz dukál.
A 2-üléses felvonó Szczyrkben - Balra a gyönyörűen felújított Meta Hotel
A 2-üléses felvonó Szczyrkben - Balra a gyönyörűen felújított Meta Hotel
A Beszkidek télisport-fővárosa Szczyrk. A sízésnek itt nagy hagyományai vannak, de az utóbbi időkben nemcsak a síelők, hanem a snowboardozók egyik kedvenc helye is, a széles lesiklópályák ugyanis snowboardozásra is kiválóan alkalmasak. A területen még 4 síugrósánc és sífutópálya is található. Profiknak a 3 km hosszú FIS pályát ajánljuk. A számos pálya különböző nehézségű, ezért a kezdőtől a profiig mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Kimondottan gyerekfelvonó és tanulópálya is várja a legkisebbeket. A felvonók és a pályák két fő központhoz tartoznak. Az egyik a Czyrna-Solisko Síközpont, a másik a Centralny Osrodek Sportu (C.O.S.). Szczyrk éghajlatának különlegessége, hogy nem fúj olyan erősen a szél, mint például a Tátrában vagy a Karkonosze-hegységben. Magában Szczyrkben több mint 8000 vendégágy várja a turistákat, köztük sok új szálloda és panzió is. Wisla, a Sziléziai Beszkidek gyöngyszeme, Szczyrk mellett a másik jelentősebb síközpont ezen a területen. A település a Visztula völgyében található, és 640-1221 méter magas hegyek veszik körül. Az üdülőhely kb. 15 ezer szálláshellyel rendelkezik. A két világháború között mint gyógyüdülő fejlődött, akkor nyílt meg az első uszodája. Ma már szórakozási és sportolási lehetőségek széles kínálatával várja az ide érkezőket. A Wisla környéki pályák nem alkotnak összefüggő rendszert, a település körül minden irányban elszórva találhatók. A leghosszabb pálya 1200 méteres. Minden felvonó talpon húzós, köztük vannak csákányosok és tányérosok is és van több esti megvilágított pálya is.

A hegyoldalban látszik Wisla legnagyobb épülete: az 560 szobás óriás Golebiewski szálló, melyben beltéri aquapark is található, 6 óriáscsúszdával, önfeledt szórakozást nyújtó élményfürdővel. A Tropikana Water Park a szálloda része, de külső vendégek is látogathatnák napi belépővel. A fürdő az év 365 napján nyitva van! Minden idelátogatónak szívből ajánlom a 6. sz. csúszdát, ha szereti a meglepetéseket!

Utolsóként Ustron síterepen jártunk, ahol a dermesztő hideggel dacolva villámlátogatást tettünk a szezon első sízőivel közösen a Czantoria hegyre. A Czantoria sícentrum a lengyel-szlovák-cseh hármashatár közelében fekszik. Az eredetileg 1967-ben megnyílt ülőszékes liftet a közelmúltban cserélték le egy modern, négyszemélyes ülőliftre. A lift majdnem 500 méter szintkülönbséget megtéve jut el a hegycsúcsra, innen egy 2,5 km hosszú kék, vagy egy 2 km hosszú piros pályán csúszhatunk le a völgybe, ahol egy étterem, egy kezdő sípálya és egy 180 férőhelyes parkoló található. A hegyállomástól indul egy 700 méter hosszú nyári bobpálya is. Az üdülőhely minden évszakban a turizmusra van berendezkedve. A nyári szórakozást szolgálja a Rownica Extrém Park is ( infó: www.rownica.pl )

Amerre jártunk a Beszkidekben szépen fejlődő is síterepeket láttunk üzemelő hóágyúkkal, és ami még meglepett: a szállodák és éttermek igényes belső kialakítása. Az Ausztriában már oly sokszor megcsodált hüttékkel versenyre kelhetnek a lengyel éttermek. Megfordultunk olyan rönkházban is, ahol életnagyságú kitömött medve vigyázta a kandalló tüzét. A lengyel-magyar barátság pedig nem legenda, bizton számíthatunk a helyiek vendégszeretetére. A Budapest - Korbielow közötti távolság csupán 305 km - részletes útvonaltervhez klikk ide!
Pályaszállás Szczyrk-ben - a Meta Hotel bejárata
Pályaszállás Szczyrk-ben - a Meta Hotel bejárata
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.