Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Valutaváltás? Érdemes szétnézni!

2020.11.05. (x) szponzorált cikk

Jelentősen megtépázta a koronavírus a hazai és külföldi idegenforgalmat is, ahogy a gazdaság egészét. Kevesebben mentek külföldre és kevesebb külföldi vendég látogatta meg a hazai vendéglátóhelyeket is. Így a forint árfolyamának alakulása csak kisebb mértékben hatott a turizmusra, bár a forint nagyon nagyot esett.

Ha valutáról van szó - ahol a költségek a készpénz fizikai mivoltából adódóan is magasabbak - még inkább ritkán látott értékről beszélhetünk. Ezzel együtt a pénzváltás során a különbségek is hatalmasak lehetnek, függően az átváltandó összeg nagyságától és attól, hogy hol váltunk.

Az összehasonlításában hasznosak az árfolyam gyűjtő oldalak, ahol a különböző bankok és pénzváltók aktuális valuta árfolyam értékeit nézhetjük meg. A valutaváltás a bankoknál általában drágább mint a pénzváltóknál, mivel itt a szolgáltatások szélesebb köre (számlavezetés, hitelek stb.) érhető el és így drágább egy egy pénztár fenntartása is. Ezel szemben a pénzváltók kifejezetten erre szakosodtak és némi kezelési költség ellenében, az átváltandó összeg függvényében gyakran egyedi árfolyamon tudnak nekünk pénzt váltani. 

A devizapiaci euro középárfolyam 2020.11.04.-én 362 forint körül jár, az összehasonlító oldal által összegyűjtött bankok átlag eladási árfolyama - tehát amelyen mi vásárolhatunk eurót - 375,7 forint, a valutaváltók átlagos árfolyama pedig 365,8 forint. A bankok és pénzváltó között is nagy a szórás. A honlap adatai alapján a bankoknál legolcsóbban 370-es árfolyamon, a legdrágábban pedig 378,12-es árfolyamon tudunk eurót váltani. A pénzváltók között a legalacsonyabb euro eladási árfolyam a 364-es, a legmagasabb pedig a 370-es. 

A valutaváltó segítségével kiszámoltuk az is, hogy 500 eurót a legolcsóbban 182 000 forintért tudunk váltani, a legdrágábban pedig 189 060 forintért, tehát a különbség nem kevesebb mint 7 060 forint.

A dollár esetében is hasonló a helyzet: a valutaváltóknál átlagosan 312,57-es árfolyamon válthatunk, a bankoknál pedig átlagosan 322,06 -os árfolyamon. A legolcsóbb pénzváltó dollár árfolyam ma 307 forint, a legdrágább banki dollár valuta árfolyam 326,96 forint. 

500 dollárt legolcsóbban 153 500 forintért tudunk váltani legdrágábban pedig 163 480 forintért. Ez közel 10 ezer forintos különbséget jelent. 

Érdemes tehát utánanézni a valuták aktuális árfolyamának, mert egy kis utánajárással jelentős összeget is megspórolhatunk amikor dollár, euró vagy egyéb külföldi készpénz szükségletünk van. Ugyanez a helyzet akkor is ha éppen fordítva, a dollárunkért szeretnék forintot kapni, nem mindegy, hogy milyen árfolyamon váltják azt át nekünk.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.