Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Versenyfutás az idővel: helyreállítják a leégett felvonót

2005.09.01.

Gőzerővel megindult az újjáépítés a magyarok által is kedvelt La Plagne síterepen. Hatalmas tűz ütött ki augusztus 5-én a Bellecôte La Chiaupe gleccsernél található kabinos felső állomásán. Senki sem sérült meg, de az épület teljesen leégett.

Egy helyi pásztor vette észre először a tüzet a 3050 méter magasan lévő állomáson és riasztotta a tűzoltókat. Kb. négy órás megfeszített munkával és két helikopter segítségével sikerült eloltani a tüzet. Az épületből nem maradt semmi, a kábelek nem bírták a tűz melegét és megolvadtak, a fenti kabinok közül öt a völgybe zuhant és darabokra tört, és a közeli tartóoszlopok is megsérültek. Szerencsére a gleccseren található másik két lift, az étterem és a hegyi szolgálat épülete megúszta a katasztrófát.

Még aznap bejárta a terepet a gyártó, Pomagalski és a felügyelőség szakemberei és megállapították ha heti hét napot dolgoznak megállás nélkül, 3-4 naponta váltott csapatokkal, akkor van remény, hogy idén újra lehet használni a kabinos felvonót.

A térképrészlet a tűz által sújtott felvonó vonalát és környékét ábrázolja.
A térképrészlet a tűz által sújtott felvonó vonalát és környékét ábrázolja.

A hatalmas munka egyik feltétele volt, hogy a szállító teherautók elérhessék az építkezés helyét. Több hétig tartott amíg robbantással utat nyitottak a teherautóknak amelyek felszállítják az új állomáshoz szükséges anyagokat és lehozzák a megmaradt roncsokat. A harminc fős csapatnak ideiglenes tábort építettek 3000 méteren a munkaterület mellett.Tervek szerint szeptember végére eltávolítják a leégett épület maradványait és elkészül az új állomás betonalapzata is. Ezzel sietni kell mert október közepétől várhatóan beköszöntenek az első komolyabb fagyok ezen a magasságon. A betont a faluban készítik és teherautók viszik a helyszínre a 19 kilométeres hegyi úton.

Októberben kerülhet helyére a kábel, amely a szemközti 2700 méter magas Roche de Mio állomásról indul majd és a 2500 méteren lévő Col de la Chiaupe állomáson keresztül vezet majd fel a 3050 méteren lévő újjáépített állomáshoz. (ld: Térkép) Ehhez oda-vissza összesen egy 6 kilométer hosszú kábelre lesz majd szükség. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az idén decemberben már működni fog a felvonó, és La Plagne valamint a Paradiski látogatói újra felkereshetik a gleccser melletti kék és piros pályákat.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.