Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Aflenz: a csőd után megállt az élet a síterepen

2014.12.08. Biró Ágnes

Aflenz: a csőd után megállt az élet a síterepen Már tavasszal tudni lehetett, hogy nagy gond van, Aflenz síterepe ugyanis már április elején csődöt jelentett. Több mint 1 millió eurós tartozást halmozott fel, az enyhe tél miatt katasztrofális szezont zárt tavaly. Sajnos mostanra biztossá vált, a Bürgeralm nem üzemel tovább a korábbi évekhez hasonlóan.
Aflenz egy nagyon szerethető síterep volt nekünk, magyarok számára: közel van (Budapesttől 361 km), olcsó volt - tavaly 20 eurós napijeggyel üzemeltek -, és hihetetlenül hangulatos. Akik ide jártak, valószínűleg ezt szerették benne a legjobban: azt a páratlan atmoszférát, amit ez a kis érintetlen síterep sugárzott magából. Aflenz megmaradt amolyan békebeli síterepnek, melyet nem ért el a tömegturizmus, igazi háborítatlan kis téli paradicsom maradt. Sajnos éppen ez lett a veszte. A stájer Bürgeralmon ugyanis hosszú évek óta nem történt komolyabb fejlesztés, se a síliftek, se a hóágyúzás terén - itt csakis a természetes hóra lehetett számítani, egyetlen hóágyú sem működött itt.
Az olykor bizonytalan hóhelyzet és a környező síterepektől való lemaradás sok vendéget távol tartott ettől az egyébként remek adottságokkal rendelkező hegyoldaltól. A tavalyi meleg és csapadékban szegény tél miatt a 2013/14-es szezonban alig bő egy hónapot tudott nyitva tartani a síterep, az ez előtti években viszont kivétel nélkül 100 nap körüli üzemidővel büszkélkedhettek, ami lássuk be, hóágyúzás nélkül igen jónak mondható!
Most, amikor a legtöbb osztrák síterep arra készül, hogy bármelyik pillanatban megkezdhesse a síszezont, az aflenziektől viszont a lehető legrosszabb hírt kaptuk. Az 1810 méter magas Schönleiten hegyállomásra vezető 3 személyes ülőliften máris túladott a csődbiztos, jelenleg is folynak a bontási munkálatok. A völgyből induló kétszemélyes ülőliftet (micsoda retró élmény volt!) és a kisebb húzólifteket állítólag már szintén eladták, sorsukról az új tulajdonos fog dönteni. Konkrét információkról azonban a korábbi üzemeltetők sem tudnak semmit: ki az új tulajdonos? Üzembe áll-e ez a néhány lift idén? Ha igen mikor és mennyibe fog kerülni a bérlet?
Ami biztos, hogy Aflenz nem fog az elmúlt évtizedekben megszokott síterepként tovább üzemelni. Ha télen nem is, nyáron továbbra is érdemes lesz ide ellátogatni, hiszen ez a környék egyik legkedveltebb túra központja, egy fizetős hegyi útszakaszon vagy közepes nehézségű klettersteig útvonalon is megközelíthető a Bürgeralm.

A fotók a sielok.hu csapat besízésén készültek 2013 januárjában.
KOMMENTEK
maci-laci | 2014.12.08. 19:51
Nagyon sajnálom, mert sok szép és kellemes napot töltöttem itt .
Robin | 2014.12.08. 20:28
Mint én is ! :(
Mona | 2014.12.08. 21:57
Szomorúan hallom :( Egyszer voltam csak,de az frenetikus és csodás volt!
vasssy | 2014.12.09. 10:37
Az idő már eddig sem haladt itt (szerencsére!) és most a (sí)élet is megáll... :-(
Kár érte! Talán mostantól takarítják majd az utat, hogy a hütték télen is könnyebben elérhetők legyenek a kirándulók, sítúrázók számára.
minerel | 2014.12.09. 20:17
Aranyos terep volt, tényleg kár érte de az igazat megvallva mi sem nagyon támogattuk a túlélését mert többnyire a nyereményjegyekkel jártunk ott mindannyian.
vasssy | 2014.12.09. 22:11
Mi például ha mentünk, akkor általában 8-an 10-en és abból max ketten ajándékjeggyel, a többiek teljes árat fizettek. A nagyobb baj inkább az volt szerintem, hogy sokszor velünk együtt sem voltunk 20-nál többen egész nap a pályákon. Mi ezért szerettük, de nekik, ahogy jelek is mutatják, annyira nem volt jó...
TZoli | 2014.12.10. 09:13
Nem volt rossz ez a nyereményjegy koncepció. Én is nyertem egyszer egyet, de sajnos nem tudtam menni. Odaadtam öcsémnek, vele ment az egész család (4-en 18 év felettiek). Hüttéztek, Jól érezték magukat. Ha nincs ez a jegy, akkor nem hiszem, hogy mentek volna.
bitera | 2014.12.10. 21:47
jo lesz az meg situra-freeride terepnek (ha lesz ugyan meg ho...)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.