Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csődbe csúszik a Kneissl?

2011.02.14. Árvay Sándor

Csődbe csúszik a Kneissl? Fizetésképtelenséget jelentett Ausztria nagy múltú sportszergyártója, a sísportban, kerékpározásban és teniszben is érdekelt, 1861-ben alapított, s 1919 óta a mostani néven ismert kufsteini Kneissl.
A teniszcsillag Ivan Lendl, Boris Becker és Thomas Muster a cég ütőivel érte el sikereit, miként a síelők táborában is sok sztár siklott Kneissl-lécen, nem beszélve arról a pophistóriai különlegességről, hogy a Help című album fotózásakor a Beatles együttes is e márkával parádézott a kamerák előtt.

A Kneissl az évtizedek során sokszor került a csúcsra, de a szakadék szélére is – a nyolcvanas évek elején, s aztán az évezred nyitányán egyaránt kritikus napokat élt meg a tiroli vállalat, mely a válságos periódusokból mindig igyekezett előre menekülni, termelését bővíteni, kínálatát szélesíteni. A 2009-es üzleti évet 23 millió eurós veszteséggel zárták, s noha a 2010-es adatok még nem kerültek nyilvánosságra, valószínűsíthető, hogy nőtt a hiány.

Az osztrák-szaúdi kettős állampolgársággal rendelkező, most 52 éves Mohamed Al Dzsaber sejk három esztendővel ezelőtt 20 százalékos részesedéssel szállt be a tiroli cégbe, ám nem sikerült talpon tartania. Kétségtelen, hogy 2008 óta közel 5 millió eurót invesztált a cégbe, ám úgy tűnik ez nem volt elegendő a menet közben holdinggá alakult nagyvállalat életben tartásához. Tavaly novemberben az igazgatótanács a tőkeemelés mellett foglalt állást, ám a 900 ezer eurós befizetés elmaradt. A „dollárpapa” (kit az amerikai Forbes magazin a milliárdosok világranglistáján a Top-100 mezőnyébe 7 milliárdnál nagyobbra becsült vagyona alapján), manapság már veszített népszerűségéből Ausztriában, ahol a gazdasági köznyelv a „nagy ígérgetőként” tartja számon, utalva a sokszor csak szavakban létező nagyszabású bécsi beruházásainak elhúzódására.

A sejk tavaly legidősebb lányát, Masheal Al Dzsabert is a Kneissl holding vezetőségébe ültette, a családi szál erősítésével is jelezve, hogy fontosnak tekinti a sportszergyártó cég megmentését. Most azt mondta, hogy a szükséges 900 ezernél nagyobb, 1,2 millió eurós tőkeemelést hajt végre, amennyiben a menedzsment vállalható üzleti stratégiát terjeszt elő.

A Kneissl forgalmából (2009-ben évi 9 millió euró) csupán egyharmadot képviselnek a síhez kötődő termékek, noha korábban fontos szerepet töltött be ez a sportág a cég életében – a Kneissl nevéhez kötődött 1990-ben a Bigfoot, 1992-ben az első carving léc piacra dobása. Ma 15 ezer pár lécet gyártanak a kufsteini gyárban, ahol 28-an dolgoznak. A Kneissl-termékpaletta igen széles: a bőrdzsekiktől a biciklikig és a teniszütőkig terjed a választék.

Az osztrák síipar vezetői visszafogottan reagáltak a Kneissl fizetésképtelenségével kapcsolatos hírre. A Fischer-főnök Franz Föttinger szerint, ha a cég be is dőlne, a márkanév megmaradhat. Wolfgang Mayrhofer, az Atomic ügyvezetője viszont úgy véli, a Kneissl már eddig sem volt meghatározó elem a piacon, s kétli, hogy új befektető jelentkezne a megmentésére.

KOMMENTEK
Pulmy | 2011.02.15. 08:08
Így múlik el a világ dicsősége
Kanyarsíklub Replaci | 2011.02.15. 14:36
Halihó!

- Kneissl ERGÓ. Csúcsmodell volt a maga idejében.
- Kneissl CG, (a vaddisznós léc).

Micsoda lécek voltak a maguk idejében! Tényleg sajnálom.

Ismét egy bizonyíték arra, hogy az innováció nem megspórolható. Sem az eszközben, sem az oktatásban.

Replaci
vmate | 2011.02.16. 12:23
Én egy Kneissl Cruise léccel síeltem először!
Ő vette el a síszüzességem!

M.
Agent | 2011.02.17. 19:20
Első lécem, Kneissl Blue Star MID, 195cm, 1992.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.