Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csődbe csúszik a Kneissl?

2011.02.14. Árvay Sándor

Csődbe csúszik a Kneissl? Fizetésképtelenséget jelentett Ausztria nagy múltú sportszergyártója, a sísportban, kerékpározásban és teniszben is érdekelt, 1861-ben alapított, s 1919 óta a mostani néven ismert kufsteini Kneissl.
A teniszcsillag Ivan Lendl, Boris Becker és Thomas Muster a cég ütőivel érte el sikereit, miként a síelők táborában is sok sztár siklott Kneissl-lécen, nem beszélve arról a pophistóriai különlegességről, hogy a Help című album fotózásakor a Beatles együttes is e márkával parádézott a kamerák előtt.

A Kneissl az évtizedek során sokszor került a csúcsra, de a szakadék szélére is – a nyolcvanas évek elején, s aztán az évezred nyitányán egyaránt kritikus napokat élt meg a tiroli vállalat, mely a válságos periódusokból mindig igyekezett előre menekülni, termelését bővíteni, kínálatát szélesíteni. A 2009-es üzleti évet 23 millió eurós veszteséggel zárták, s noha a 2010-es adatok még nem kerültek nyilvánosságra, valószínűsíthető, hogy nőtt a hiány.

Az osztrák-szaúdi kettős állampolgársággal rendelkező, most 52 éves Mohamed Al Dzsaber sejk három esztendővel ezelőtt 20 százalékos részesedéssel szállt be a tiroli cégbe, ám nem sikerült talpon tartania. Kétségtelen, hogy 2008 óta közel 5 millió eurót invesztált a cégbe, ám úgy tűnik ez nem volt elegendő a menet közben holdinggá alakult nagyvállalat életben tartásához. Tavaly novemberben az igazgatótanács a tőkeemelés mellett foglalt állást, ám a 900 ezer eurós befizetés elmaradt. A „dollárpapa” (kit az amerikai Forbes magazin a milliárdosok világranglistáján a Top-100 mezőnyébe 7 milliárdnál nagyobbra becsült vagyona alapján), manapság már veszített népszerűségéből Ausztriában, ahol a gazdasági köznyelv a „nagy ígérgetőként” tartja számon, utalva a sokszor csak szavakban létező nagyszabású bécsi beruházásainak elhúzódására.

A sejk tavaly legidősebb lányát, Masheal Al Dzsabert is a Kneissl holding vezetőségébe ültette, a családi szál erősítésével is jelezve, hogy fontosnak tekinti a sportszergyártó cég megmentését. Most azt mondta, hogy a szükséges 900 ezernél nagyobb, 1,2 millió eurós tőkeemelést hajt végre, amennyiben a menedzsment vállalható üzleti stratégiát terjeszt elő.

A Kneissl forgalmából (2009-ben évi 9 millió euró) csupán egyharmadot képviselnek a síhez kötődő termékek, noha korábban fontos szerepet töltött be ez a sportág a cég életében – a Kneissl nevéhez kötődött 1990-ben a Bigfoot, 1992-ben az első carving léc piacra dobása. Ma 15 ezer pár lécet gyártanak a kufsteini gyárban, ahol 28-an dolgoznak. A Kneissl-termékpaletta igen széles: a bőrdzsekiktől a biciklikig és a teniszütőkig terjed a választék.

Az osztrák síipar vezetői visszafogottan reagáltak a Kneissl fizetésképtelenségével kapcsolatos hírre. A Fischer-főnök Franz Föttinger szerint, ha a cég be is dőlne, a márkanév megmaradhat. Wolfgang Mayrhofer, az Atomic ügyvezetője viszont úgy véli, a Kneissl már eddig sem volt meghatározó elem a piacon, s kétli, hogy új befektető jelentkezne a megmentésére.

KOMMENTEK
Pulmy | 2011.02.15. 08:08
Így múlik el a világ dicsősége
Kanyarsíklub Replaci | 2011.02.15. 14:36
Halihó!

- Kneissl ERGÓ. Csúcsmodell volt a maga idejében.
- Kneissl CG, (a vaddisznós léc).

Micsoda lécek voltak a maguk idejében! Tényleg sajnálom.

Ismét egy bizonyíték arra, hogy az innováció nem megspórolható. Sem az eszközben, sem az oktatásban.

Replaci
vmate | 2011.02.16. 12:23
Én egy Kneissl Cruise léccel síeltem először!
Ő vette el a síszüzességem!

M.
Agent | 2011.02.17. 19:20
Első lécem, Kneissl Blue Star MID, 195cm, 1992.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.