Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havas csúcsot álmodnak a hollandok a mélyföldre

2011.09.05. Árvay Sándor

Havas csúcsot álmodnak a hollandok a mélyföldre Ember alkotta alpesi hegyről fantáziálnak a hollandok, a szakértők azonban arra is figyelmeztetik a lelkes tervezőket, katasztrófákat okozhat a természet ilyen mértékű átalakítása.
Hollandia területének egy része 6-7 méterrel a tenger szintje alatti mélyföld, de a Dunántúl nagyságú ország egyéb vidékei sem büszkélkedhetnek kiemelkedő magaslatokkal, csupán délen, az Ardennekhez tartozó dombok tagolják az egyébként sík felszínt. A nagyot álmodó németalföldiek most ember alkotta hegy ötletét fontolgatják – a tervezet szerint a 2000 m magas mesterséges domborulaton sí-, bob- és jégpályákat lehetne építeni, valamint hegymászóösvények, sziklamászó falak és hajtűkanyarokkal szabdalt hegyi utak alakíthatók ki.

A régi ötletet most felmelegítő Thijs Zonneveld egykori kerékpáros, a De Pers című napilap 29 esztendős újságírója szerint "a gondolat már többször felvetődött, de most először veszik számosan komolyan", utalva például arra, hogy a Twitteren már 8200 látogatója volt, s a tervezet dokumentációját bemutató website olvasóinak száma is naponta százzal növekszik. Az ötletet támogatja a holland kerékpáros-, hegymászó- és síszövetség is. „A Limburg melletti dombocskák nem hasonlíthatóak az Alpokhoz vagy a Pireneusokhoz, ezért támogatjuk a hegy létesítését” - írták a sportszövetségek közös közleményükben.

A holland újságíró érzelmekkel telített érvelésében úgy fogalmaz: "A síkság ideális, ha céklát akarsz termeszteni, marhát legeltetni vagy szép, egyenes utakat építeni, de katasztrofális a sportok szempontjából. Hegyet szeretnék, valódi hegyet Hollandiában!" Az ötletgazda már a helyszínt is kiszemelte a holland hegy számára: a középső Flevoland tartomány lenne megfelelő, itt ugyanis nem magasak a telekárak. "Csodálatos lenne, ha 2018-ra a hegy valósággá válna".

A realisták azonban az ilyen mértékű természetátalakítás veszélyeire is felhívják a figyelmet.

Első kérés, hogy az óceáni éghajlat, a Golf-áramlat közelsége, az enyhe klíma miként engedne bármi havat is a lejtőkre. Igaz, ezek a gondok viszonylag egyszerűen és könnyen orvosolhatók – a sivatagban is van már sípálya...

A hegy anyagának előteremtése, odaszállítása és beépítése hatalmas költség, ez már nem intézhető el egyetlen kézlegyintéssel. Az igazi kérdés mégis az, miként reagálna a nagyjából 30 kilométer vastag szilárd földkéreg egy ekkora tömeg odahelyezésére. A szakemberek kiszámolták, hogy legalább 6 kilométer átmérőjű, 25 négyzetkilométeres területet kellene a becslések szerint 34-50 milliárd tonnányi (!) földmennyiség felhalmozására. Ez a hatalmas tömeg olyan irdatlan nyomást gyakorolhat a szilárd földkéregre, hogy az akár több méterre benyomódna az alatta elhelyezkedő viszkózus földköpenybe. A süllyedés következtében nemcsak a tengertől elhódított polderek területét, hanem akár egész Hollandiát elönthetné az óceán, s a szeizmikus hatások a világ más területén is jelentkezhetnek, földmozgás, szökőár formájában.

A szépnek tűnő ötlet tehát igencsak gyenge lábakon áll, s ha hozzá is látnak a tervezéshez, nagyon alapos statikai előkészítést igényelnek a tervek. Lám, Dubai "pálmaszigeténél", a tengertől nyert, s a feltöltött területen épített szuper hotelvárosnál is folyamatosan jelentkeznek az előre nem látott problémák, jelezvén a természet érzékenyen reagál arra, ha bántják, megcsonkítják, durván alakítani akarják évezredek alatt kialakult arculatát.
KOMMENTEK
vasssy | 2011.09.07. 19:23
Terveztem ilyet a kertbe én is, de a szomszédnak nem tetszett az ötlet... :-)))
Robin | 2011.09.08. 09:24
Tanítsd meg síelni,akkor majd fog ! :)
Beni_1 | 2011.09.08. 13:52
Azért amikor az ember azt hiszi, hogy hülyeségben nincs tovább, mindig előkerül valami még nagyobb őrültség... Akik ezt kitalálták láttak akár egy 500 méteres dombot is életükben? Vagy lehet valamelyik amsterdami coffee-shopban pattant ki az ötlet a holland fejekből. :))))))

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.