Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpesi síiskola kezdőknek

Rétsági Erzsébet és Pálos Szabolcs kézikönyve testnevelő tanároknak, síoktatóknak és táborszervezőknek

2008.01.13.

Alpesi síiskola kezdőknek Hazánkat, itt a Kárpát medence közepén, magas hegyek védő karjai vesznek körül - legalábbis elérhető távolságban. Talán a fenséges hegyek viszonylagos közelsége, valamint a kontinentális éghajlat ritmikus és megbízható évszakváltásai okozzák, hogy a tél közeledtével csak a síelésre tudunk gondolni.
Az általánosítást elkerülendő, a mondatot úgy módosítjuk, hogy nagyon sokan, és egyre többen nem tudunk ilyenkor másra gondolni, mint a síelésre. Közel félmillióan...
Hazánkban ugyanis a legnépszerűbb sportágak egyikévé vált a síelés. Tömegsportról és sportturizmusról beszélhetünk, melynek résztvevői iskolai tanulócsoportok, családi és baráti társaságok, utazási irodák által szervezett sportszeretők köre. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a részvevők több mint harmada gyerekkorú.
A síelés egy életre szóló élmény és elkötelezettség, ugyanakkor veszélyeket magába rejtő sportág. Mint minden sportágat, a síelést is csak szakszerű és felelősségteljes tanulási folyamat eredményeként sajátíthatjuk el. Összeegyeztethető-e a sípálya örömteli birtokbavétele a komolyságot sugalló szakszerűséggel és felelősségteljességgel? Erre IGEN a válaszunk, csupa nagybetűvel!
A fenti kérdésre valamint a tartalomjegyzék alábbiakban felsorolt fejezetcímeiben feltett kérdésekre is bővebb és remélhetően meggyőző válaszokat találhatnak könyvünkben.

Tartalomjegyzék
  • 1. Miért szeretjük a síelést?
  • 2. Mikor fedezte fel magának az ember a síelést?
  • 3. Hogyan szervezzünk meg egy sítábort?
  • 4. Melyek a síoktatás oktatás-módszertani sajátosságai?
  • 5. Másképpen kell a gyerekeket oktatni?
  • 6. Hogyan oktassuk az alpesi síelést?
  • 7. Milyen legyen a sífelszerelés?
  • 8. Hogyan síeljünk biztonságosan?
  • 9. Mit kell tudni a hóról, különösen, ha magas hegyeket borít?
  • 10. Egészségügyi ismeretek
Kézikönyvünk kizárólag az alpesi síelésről szól. Az oktatási tematika a 2005 évi alpesi országok carving alapiskoláinak anyaga alapján készült is. Célunk egy komplex alpesi sí-oktató kézikönyv elkészítése volt, mely közérthető nyelven, de szakmailag korrekt módon vezeti végig az Érdeklődőt a síoktatás lépésein és feladatain.

Könyvünket ajánljuk a működő és leendő testnevelő tanároknak, a rekreációs szakembereknek, a síoktatással foglalkozóknak és táborszervezőknek. Azoknak, akik egyhetes sítáborokba visznek tanulókat, illetve csoportokat és a rájuk bízott „tanítványokat” használható és magabiztos sítudáshoz akarják juttatni. Azoknak, akik lelkiismeretes és szakmailag igényes munkájukkal növelni kívánják a síelésnek hódolók táborát.

A könyv a Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs gondozásában 2007 telén jelent meg.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.