Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 tipp, hogy kevesebbe kerüljön a síbérlet

2009. október Patrick Thorne

A síbérletek évről évre egyre drágábbak. Következzen 10 tipp arra, hogy mégis hogyan spórolhatunk.
Vaskos tétel lehet egy síút tervezésekor a síbérletek ára, bárhova is utazunk a világban. Egy nagyobb francia sírégió hatnapos bérlete például 255 euróba (70 ezer Ft) is kerülhet, de - összehasonlításként - a legjobb kolorádói terepek hatnapos beugrója már az 500 dollárt (95 ezer Ft) is meghaladja, és ezek az összegek csak emelkednek. A síközpontok minél több síelőnek szeretnének jegyeket eladni – minél drágábban persze – de ahogyan korábban, úgy ezekben a nehéz időkben is rendszeresen kínálnak kedvezményeket, hogy mégse veszítsenek látogatókat. Az árak kétségtelenül a főszezonban a legmagasabbak, de ha tudjuk, hogy hol keressük, egy sor kedvezményt találhatunk. Íme:

1. Miért fizetnénk, ha ingyen is megkaphatjuk?

Sok síközpont ingyen is rendelkezésre bocsát bérleteket, jellemzően az elő- és utószezonban, amennyiben közvetlenül foglaljuk szállásunkat. A szállás általában amúgy is valamivel többe kerül, mint a pályabelépő, ezért az üzemeltetők be tudják vállalni az akciós ajánlatot. Livignóban például az idei szezonban ajándékba jár a bérlet, ha a meghatározott szállodák egyikében legalább négy éjszakát (vagy apartmanban hetet) lefoglal valaki. Az ajánlat itt is a főszezonon kívül (decemberben és április közepétől) érvényes, de az olasz terep magas fekvésének köszönhetően november végétől májusig hóbiztosnak mondható.

2. Utazzunk a főszezonon kívül!

Néhány téli üdülőhelyen ugyan az egész szezonban változatlanok az árak, a többség a kisebb forgalmú időszakokban olcsóbban árusítja a bérleteket. Ilyen időszak a karácsony előtti, a szilvesztert követő egy-egy hét, majd az utószezon, április (a húsvéti ünnepek kivételével). Az elő- és utószezoni utaknál ajánlott olyan helyet választani, ahol az elmúlt években biztosan volt elég, síelésre alkalmas hó. Ha ezzel nincs gond, tömegek, sorok nélkül síelhetünk.

3. Foglaljunk az interneten!

Magától értetődő tipp, mégis csak kevesen élnek a lehetőséggel, pedig a síközpontok is ösztönzik az online vásárlást. Aki az új módszert követi, nemcsak pénzt spórol, hanem gyakran időt is, hiszen így megúszhatja a sorban állást is.

4. Fontoljuk meg az egész szezonra szóló bérletet

Amennyiben több mint egy hetet fogunk az adott helyen eltölteni, és 6-9 hónappal előre azt is tudjuk, hogy hol fogunk megszállni, érdemes megfontolni szezonjegy vásárlását előre, tavasszal vagy nyáron. Ugyan az egész szezonra érvényes bérletek általában annyiba kerülnek, mint 4 heti jegy összesen, mostanában a síközpontok közötti verseny lejjebb szorította az árakat, különösen a korai elővétel esetén. Emiatt pl. egyes amerikai központokban előfordul, hogy a szezonjegy alig kerül többe, mint egy hatnapos bérlet a főszezonban.

5. Foglaljunk korán!

Sok sírégióban igyekeznek ösztönözni a bérletváltást még az odautazás előtt, akár hónapokkal is, hiszen az így befolyt összegek az üzemeltetők bankszámláin kamatoznak. Az internet adta kifinomult technikáknak köszönhetően a kedvezményes elővásárlás ma már gond nélkül működik. Egy skandináv példa: a Skistar-bérletek árából (de ugyanúgy a bérlés és az oktatás árából is) a novemberig beérkezett megrendelésekre 10 százalék kedvezményt biztosítanak.

6. Szombaton már síeljünk!

Sok francia síterepen nagy a forgalom vasárnaptól péntekig, de szombaton, amikor a pályák akár zsúfoltak is lehetnének a környékbeli hétvégi sízőktől, üresek. Hogy rávegyék az embereket a szombati sízésre, gyakran engedményes a lesiklás ezen a napon, legtöbbször féláron csúszhatunk.

7. Legyünk nők!

Úgy tűnik, az ausztriai síközpontok díjazzák, ha a sízők és a snowboardosok nőneműek. A Brandnertal környéki pályákon, de az ország legnagyobb, liftkapcsolatos sírégiójában, a SkiWeltben is szerveznek "Ladies dayeket", amikor a lányok-asszonyok féláron juthatnak napi síjegyhez, de ugyanitt, a farsangi időszakban a nőnek öltözött férfiak is megkapták az 50 százalékos kedvezményt.

8. Életkorkedvezmények

Ha valaki nem ragaszkodik egy síközponthoz, választhat az életkor alapján nyújtott kedvezmények alapján is. Franciaországban és Svájcban például igen nagyvonalúak a húszonévesekkel, diákokkal. A svájci Villars, Leysin és Les Diablerets például 25 éves korig 10 százalékkal adja olcsóbban a beugrókat, de a francia Gresse-en-Vercors – amely az ár-érték alapján már így is a legolcsóbb terepek közé sorolható – szintén kevesebbért számítja meg a jegyeket. Találhatunk pályákat, ahol az idősebbeket részesítik kedvezményekben, általában 55 év felett, csak ne felejtsük a szálláson az útlevet vagy a személyit, korunk bizonyítására!

9. Utazzunk többen egy autóban!

Környezetvédelmi megfontolásból egyre több síközpont támogatja azokat, akik egy autóban legalább négyen utaznak. Ennek oka az, hogy Franciaországban a tapasztalatok szerint sokan ültek autóba egyedül vagy másodmagukkal, hogy egy-két napra síelni menjenek. Les Gets 25 százalék engedményt ad áraiból minden szerdán és vasárnap napi- és félnapijegyek vásárlásakor.

10. Síeljünk a születésnapunkon!

Mindig érdemes megpróbálni kedvezményt vagy akár ingyenes síbérletet kérni a születésnapunkra hivatkozva, hátha éppen egy lágyszívű pénztárossal van dolgunk. A szlovéniai Krvavecben olyan sokan próbálkoztak így kedvezményt elérni, hogy hivatalossá is tették a szülinapi kedvezményt: ha valaki hivatalosan is bizonyítani tudja, hogy az a nap az a nap, máris féláron csúszhat.

A hazai terepeken

Úgy látszik, kevésbé kreatívak az üzemeltetők a kedvezményeket illetően, igaz itt a kisebb méretek és a szolidabb versenyhelyzet nem is teszik lehetővé, illetve szükségessé a "leárazásokat". Legjellemzőbb a gyerek- és nyugdíjaskedvezmény (senior), utóbbi egyes terepeken 62, máshol (mint például Kékestetőn) 65 éves kortól vehető igénybe. Érdekesség, hogy míg a pályák többségén a gyerekkedvezmény életkorhoz (14 éves korig) kötött, addig Visegrádon 150 cm-es magasságig számít gyereknek valaki. Ugyanitt, a Nagyvillámon olcsóbb a hétköznapi síelés, ahogyan Bánkúton, Dobogókőn vagy a Mátraszentistváni Síparkban is. A kedvezmények sokszínűségében egyébként éppen e mátrai terep viszi el a pálmát: olcsóbban síelhetnek itt a többgyerekes családok, de bevezették a kedvezményes hosszúhétvége-síbérletet is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.