Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Avoriaz - A Nap Kapujában

2004. december Bessenyey Zoltán

Avoriaz neve keveset mond a magyar sízőknek, pedig a svájci határ közelében fekvő falu a 14 síközpontból álló Portes du Soleil sírégió központja.

Az 1960-as évek elején egy francia olimpiai bajnok síelő járta a Genf környéki hegyeket, hogy az egyedi szépségű csúcsokon és lejtőkön magában száguldhasson. Jean Vuarnet fejéből ekkor pattant ki elképesztőnek tűnő terve a világ egyik legmodernebb síközpontjának kialakítására a Morzine falu fölött 700 méterrel található területen, Avoriazban. Az építkezések 1962-ben kezdődtek, és öt évvel később megnyitotta kapuit a Dromonts névre keresztelt luxusszálloda, amely harminc szobájával azóta is a legelőkelőbb hely a csöppnyi faluban. Az 1800 méteres magasságban található Avoriaz a természettel együtt fejlődik, így például alapkövetelmény, hogy a településen csak fából épült vagy fával borított házak lehetnek. Szintén a természet tisztelete jegyében tilos Avoriazba gépkocsival behajtani, így csak a gyalogszer vagy (10 euróért) a lovas szán az elérhető megoldás.

A településen - amely télen öt és nyáron további két hónapig éli virágkorát - mindössze 250-en laknak, a szálláshelyek száma azonban eléri a 16 500-at. Avoriaz főleg két- és háromcsillagos apartmanokat kínál a síelôknek és a hódeszkásoknak. A nemzetközi átlagnál sokkal jobban felszerelt szállásoknak egyetlen hátulütőjük apró méretük. Avoriaz a Portes du Soleil (A Nap Kapuja) régió tagja, amely összesen 650 kilométernyi pályarendszerrel rendelkezik. Érdekesség, hogy ez a töméntelen pálya svájci és francia lejtőkből adódik össze, ahol ellenőrzés nélkül lehet ide-oda járkálni az országok között. A falu közvetlen tőszomszédságában 32, összesen 150 kilométernyi pálya található, amelyet hat régióra osztottak. A kék jelzésű lejtőktől egészen a feketéig minden megtalálható, sőt a tehetősebbek a helisízést is kipróbálhatják, az igazi szabadság élményét keresve a szűz hóban. A városi közlekedés a téli időszakban főként sítalpakon történik, amihez úgynevezett áthúzóliftek nyújtanak segítséget.

Áreső
A Dromonts Hotelben 115-től 200-ig terjedő euróért alhatunk éjszakánként. A francia tulajdonú Pierre & Vacances csoportnál a kétcsillagos apartman egy hétre 500 euró körül alakul, míg egy komolyabb háromcsillagos is megáll 600 közös valuta környékén. A csúcsnak számító négycsillagos apartmanokért 700-1000 eurós összegeket kell leszurkolnunk. Ezek az összegek egy hétre és négy főre értendők.

Jegyeket, bérleteket!
Az Avoriazhoz tartozó pályákra 30 euróért válthatunk napijegyet, amely a 16 év alattiaknak csak 20 euróba kerül. Az egész Portes du Soleil régióra alig 6 euróval kell többet fizetni, így ha a kilométerek mennyiségének növekedését nézzük, bizonyosan megéri a pluszkiadás. A hatnapos teljes bérlet 176 eurót kóstál. Érdekesség, hogy sífutó- és sétálóbérleteket is kiadnak a franciák, amelyekért egy hétre 72,1 eurót kell fizetnünk. A liftek reggel 9-től 5-ig közlekednek.

Hogyan utazzunk?
Avoriazba sokféleképpen eljuthatunk. Elsősorban mindenkinek a repülőt ajánljuk, amely ugyan a legdrágább, de a fapados járatok beindulásával költségkímélőbbé vált. Kocsival - magyar, osztrák és svájci autópálya-matricákkal - 1300 kilométeres távolságot kell megtenni. Vonattal Budapestről szintén közvetlenül lehet Genfbe zötykölődni, míg az Eurolines 28 500 forintért két buszjáratot is indít hetente, azonban csak Pozsonyból. Genf minden nagyobb állomásáról közvetlen buszjárat indul Avoriazba, körülbelül 2 óránként.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.