Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fitten a hegyen - a helyes táplálkozásról

2002. november Möntör Roger

Vannak síelők, akik felkelés után rohannak a pályára és csak este csatolják le a léceket, hogy asztalhoz üljenek és egyenek valamit. Akadnak aztán olyanok, akik a svédasztalról egy egész bob csapat helyett reggeliznek, és olyanok is, akik ugyanezt a mennyiséget ebédre eszik meg, este pedig már csak isznak. Vajon mit ajánl a szakember, mikor, mennyit és mit együnk-igyunk, hogy fittek legyünk a hegyen?

A szakember első tanácsa, hogy ahogyan az egész sítúrát, úgy az étkezést is előre tervezzük meg. Ennek természetesen nem kell azt jelentenie, hogy napi menünket hetekkel előre ismerjük, egyszerűen csak azt, hogy határozzuk el, hogy ha már egyszer szabadságunkat sportolással töltjük, akkor fordítsunk nagyobb figyelmet az egészséges táplálkozásra is.

Az étkezések megszervezése kisebb feladatot jelent, ha szállodában lakunk, hiszen itt rendszeresen tesznek elénk ételt, akár napjában háromszor is. Azoknak, akik ezt a formát választják, leginkább arra kell vigyázniuk, hogy ne szedjenek magukra felesleges kilókat, ugyanis a jó hegyi levegő és a mozgás meghozza az étvágyat, az étkezések pedig rendszeresek és bőségesek.

Ha apartmanban szállunk meg, magunknak kell az ételről-italról gondoskodnunk. Sok társaságban alkalmazzák azt a módszert, hogy a beosztják, melyik nap ki főz. Ez jó alkalom lehet arra, hogy valami különlegeset készítsünk, túllépjünk a megszokott paprikás krumplin, és inkább egészségesen táplálkozzunk.
A probléma az apartmanos étkezésekkel általában az, hogy azok az estére koncentrálódnak, megterhelve gyomrunkat a lefekvés előtt. Reggel a síelők - szabadságon lévén - szeretnek tovább aludni, ezért a reggeli gyakran kimarad. Az apartmanos étkezések harmadik hibája, hogy ilyenkor igyekszünk minél több - hideg - ételt otthonról magunkkal vinni és megfeledkezünk a főtt ételekről.

A kísérletező kedvűek kipróbálhatnak egy újfajta apartman élet- és étrendet. Este egyenek kevesebbet, kerüljék vagy csökkentsék az alkoholfogyasztást, feküdjenek korán, viszont reggel - ha tudnak - keljenek korábban és a reggelire szervezzenek különleges étrendet. Erre szánjanak több időt, egyenek többfélét, élvezzék a szép, új nap kezdését. A legmerészebbek pedig mindezek előtt bevállalhatnak egy reggeli tornát, egy hóban fürdéssel. Garantáltan felejthetetlen és üdítő élményben lesz részük!

Függetlenül attól, hogy hol szállunk meg, vannak alapvető szabályok, amelyeket követnünk kell. Először is reggelizzünk bőségesen és nyugodtan. Ilyenkor szénhidrátdús ételek mellett ( pékáru, gyümölcsök) mellett fogyasszunk tejtermékeket, amelyekből ma már csökkentett zsírtartalmú termékek is választhatóak. A szénhidrátoknak köszönhetően a vércukorszint fokozatosan emelkedik és tartósan optimális szinten marad, amely jelentősen hozzájárul a jó fizikális teljesítőképességhez. Ha édességekkel indul a nap, a vércukorszint ingadozhat. Az ember számára a legfontosabb energiaforrás a szénhidrát. Sportolóknál intenzív edzésmunka esetén a napi energiaigény 60%-át szénhidrátok fedezik, ez minimum 500 g szénhidrátot jelent.

A szénhidrátok mellett a zsírok is energiával látják el az emberi testet. Nélkülük nincs jó sportteljesítmény, tévhit azonban, hogy hidegben, nagyobb fizikai megterhelés esetén jól jönnek a szervezetnek a zsíros ételek, a szalonnázások. Igaz ugyan, hogy a zsírok kiadós energiaforrások, ám nehezebben mozgósíthatóak és a szervezet korlátlanul képes raktározásukra, így a sporttevékenység alatt nem szükséges a pótlásukról gondoskodni. A napi optimális zsírbevitel az összenergia 25-30%-a. Törekedjünk a soványabb húsok, szárnyasok, halak fogyasztására.

Napközben együnk négyóránként. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a szendvicsek, amelyekből ne maradjanak ki az ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó zöldségek sem.

A hangsúlynak a rendszerességen kell lennie. Ne feledjük a régi szabályt: a minőségre, és ne a mennyiségre adjunk!

Síelés alatt naponta háromszor nem kell feltétlenül főtt ételt enni, mert megterhelő lehet: a meleg étel jellemzően kiadósabb is. Napi egy alkalommal, viszont muszáj meleg ételt fogyasztani - legalább egy tál leves formájában.

Ajánlott az ebéddel egybekötött, 40-60 perces déli pihenő, mégpedig balesetvédelmi szempontból is. Az ebéd alatt így kipihenhetjük magunkat és felkészülhetünk a nap második felére. Igyekezzünk ne túl sokat enni ilyenkor.

Este 6 után lehetőség szerint már ne, vagy csak igazán könnyű, fehérjében gazdag, zsírszegény ételeket együnk. A sportolók fehérjeigénye naponta és testsúly kilogrammonként 1 gramm. Ez egyszerűbben azt jelenti, hogy ahány kilogrammot nyomunk a mérlegen, annyi gramm fehérjét kell bevinnünk naponta.

Ha a főétkezések között megéhezünk, megengedett a gyors energiapótlást jelentő nassolás, de csak mértékkel. Legjobb, ha ilyen esetre müzli szeletet, csokit, esetleg banánt tartunk zsebünkben.

Fitnesz termekben bőségesen látni táplálék-kiegészítőket, amelyek lerövidítik a szervezet regenerációjának idejét és javítják az átlagosnál nagyobb izommunka energiaszükségletét. Fogyasztásukkor azonban nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy ezek ne tartalmazzanak egészségre káros teljesítménynövelő szereket.

A szakemberek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a folyadék bevitelnek. Megfelelő vízfogyasztás nélkül nincs kiegyensúlyozott sportteljesítmény sem. A víz szállítja a különféle tápanyagokat a testben, a vízháztartás egyensúlya része a jó egészségi állapotnak. Az izom 80%-a víz, ezért ha nem iszunk eleget, a teljesítményünk is visszaesik. A hosszabb ideig tartó fizikai terhelést fáradtság követi, amelynek elsődleges oka az izzadás okozta folyadékveszteség.

Míg a hétköznapokban napi 2 liter folyadék ajánlott, a sízők esetében ez a mennyiség legalább három liter. Italunk reggel lehet kávé, tea de azt tartsuk szem előtt, hogy a kávé és a tea vízhajtó hatású. Meleget inni napközben is jól esik, ezért - főleg gyerekes családoknak - ajánlott termoszban teát felvinni magunkkal a pályára. A folyadék pótlásához legpraktikusabb megoldás 2dl-s palackban ásványvizet, gyümölcslevet tartani magunknál. Az ivásnál a hangsúly szintén a rendszerességen kell, hogy legyen, a ritka, nagy mennyiségű folyadék bevitel helyett. A síelés alatt se feledkezzünk meg arról, hogy szervezetünk elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson. A gyümölcslevek komplex ásványi anyag és vitaminforrások, sokan szívesebben is isszák, ezeket, mint az ásványvizeket. A sport italok szintén ajánlottak, mivel gyorsan felszívódó energiát adnak és pótolják a folyadékveszteséget. A szénsavas italok általában kerülendők.

Az alkoholfogyasztás a sporttevékenység alatt alapvetően kerülendő, hiszen az a balesetveszélyt fokozza. Ha azonban valaki átfázott, elfáradt, egy gyenge rumos tea rövid pihenővel átsegíthet a mélyponton. A hangsúly itt a gyengén van, fontos, hogy mindig mértékkel igyunk szeszes italt. A folyadékveszteség pótlására sokan szívesen emelgetik a sörös korsót, ami lazít és étvágyat csinál. Szintén kedvelt a - kis mennyiségben - egészséges, vérpezsdítő hatású forralt bor. Általános tanácsként elmondhatjuk, hogy - bármilyen alkoholról is legyen szó - azt inkább a síelés után, este, a szálláshelyen fogyasszuk. A magas kalóriatartalom persze így is hizlal, de legalább nem veszélyezteti testi épségünket.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.