Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
FIRST MINUTE SZÁLLÁSAKCIÓK
Kreischberg
5 % kedvezmény október 31-ig, szállás alpesi apartmanban!
Präbichl
Erzberg Alpin Resort 10 % kedvezmény szeptember 30-ig!
Golte
Pályaszállás****
Okt. 31-ig kb. 5%
first minute akció!
További first minute szállásakciók »
SÍTEREPAJÁNLÓ
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Szezonzáró sítúra a Glockneren

2015.03.06. | Szerző: Wetzl Péter
Már április első napjaiban jártunk és szezonzáró sítúránk végett parkoltunk le a Grossglockner lábánál lévő Lucknerhaus parkolójában...
A felszerelés áttekintése gyors volt, hiszen számíthattunk a kényelmes éjszakázás lehetőségére. Kis méretű zsákjainkból csak a biztonságunkat jelentő – kötél, beülő, hevederek, firnvas, hágóvas, jégcsákány – felszerelések kerültek elő. Zsákjainkat nem nehezítette főzőcucc, hálózsák és egyéb kényelmi dolgok. Ragyogó napsütésben, kissé kásás havon tologattunk síléceinket. A völgy végében a célunk a Glockner 3800 méter magas tömbje emelkedett.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
750 méter szintet kellett megtennünk a délután folyamán, hogy elérjük a kényelmes éjszakát nyújtó Stüdlhüttét. Minden méter megtétele élmény volt, köszönet a stabil jó időnek és a könnyű terepnek. Elérve a turistaházat jó vacsorában volt részünk.
Gyorsan jött el a hajnal és a nap még nem emelkedett a gerinc fölé, de mi már a léceinken álltunk, így hamar elértük a gleccsert és a reggeli hideg adta frissességünk kitartott egészen a drótkötéllel biztosított gerincig, amely már az Erzherzog-Johann-Hüttéhez vezetett.
A házhoz érve rövid pihenőt tartottunk, majd ismét léceinket tologatva haladtunk az egyre meredekebbé váló hólejtőn felfelé. Egyre több és sűrűbb fordulóval próbáltuk a meredekséget leküzdeni, és eljött a pillanat, hogy végleg levegyük a síket, melyek helyére hágóvasak kerültek.
Rövid idő alatt elhagytuk a hólejtőt és kötéllel biztosítva másztunk tovább. Szikla, jég és hó váltogatták egymást. A kitettség érzése a mélység fölött és a környező hófedte hegyek látványa lenyűgöző volt. Elérve a Klein Glockner legmagasabb pontját, szinte karnyújtásnyira volt a fő csúcson álló kereszt.
Egy leereszkedés és az azt követő meredek fal kimászása választott el tőle. Kis csapatunk itt a visszaereszkedés mellett döntött. Elhagyva a kitett sziklaszakaszt, a hólejtőre érve síléceinkre álltunk, és elkezdődött mindaz amiért felmásztunk idáig. Egy darabig követtük feljövő nyomainkat, majd jobbra letérve egy széles katlanba irányítottuk a síket. A déli órákban felkásásodott hó teteje már meg volt fagyva. Sokszor a jól bevált – a hóból kiugrós technika – segített csak a kanyarodásban. Pár száz méterrel lejjebb érve könnyen kenhető, felolvadt hóban folytattuk a lesízést. Hosszú, lapos szakaszok és meredekebb letörések váltották egymást. Délután volt és még meleg, amikor elértük az előző nap leparkoltatott autóinkat. Jó érzés volt visszanézni az 1600 méterrel magasabban lévő gerincre, ahonnan indítottuk lesízésünket.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó oktatók:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó fotóalbumok:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 35 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...