Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legyél Te a saját felvonód! Máthé László a túrasízésről

2006.10.22. sielok.hu

Legyél Te a saját felvonód! Máthé László a túrasízésről A Margit körúti Mountex vezetője mondja a túrasízésről: a különbség olyan, mint a balatoni strandolás és egy tengeri kajakozás között. Szabad vagy, bemész a vadonban a síléceddel, és ott síelsz le, ahol akarsz. Felfedezés élménye és kaland értéke sokkal nagyobb, mint a felvonós sízésnek.
Laca 1969. július 3-án született az erdélyi Székelyudvarhelyen. Ma Budakeszin él családjával, egy 1 éves fiú és egy 3 éves kislány boldog édesapja. 2002 óta dolgozik a Mountexnél, ma a Margit körúti üzlet helyettes vezetője. Laca kiskora óta a természetbeli sportok igazi megszállottja.

Milyen sportokat űzöl?

3 éves korom óta sízem a szüleimmel. Édesapám nagyon szeretett síelni, de ekkor még nem voltak felvonók, így mindenki hatalmas málhával hátán nehéz falécekkel mászott föl a kiszemelt menedékházhoz. Ez már amolyan sítúrázás volt. A túrasível viszonylag későn, 25 évesen ismerkedtem meg. Az első túra lécem Kolozsváron vettem 25 csomag sötétkék Earl Grey teáért. Másik fontos sport az életemben a sziklamászás. 13 évesen kezdtem el, de azután teljesen kitöltötte az életemet. Amolyan hegyi "utcagyerekek" lettünk, szerdán kezdődött számunkra a hétvége. Az életünk a sziklákról szól, másztunk a Békási szorosban, az Enyedi szorosban, a Fogarasi havasokban, Bucsecsen, Retyezáton és sorolhatnám még. Akkoriban a biztosító eszközök még tűzoltó karabinerek voltak (ebből 3 db volt 1 kg - ma 20 karabiner nyom ennyit), az utakat kalapáccsal bevert szögekkel biztosítottuk, beülőnk nem volt, csak egy kötélből font mellhevederünk. Ez után jött a sport mászás, egyesületi szinten, utólag már úgy gondolom, hogy ez pont a mászás lényegét vette el.

Milyen teljesítményeidre vagy a legbüszkébb?

2000-ben Erőss Zsolttal és Markos Hubával a Karakorumban megmásztunk egy 6800 méter magas ismeretlen csúcsot, amit Big Foot Sharnak neveztünk el. Erről big foottal síeltünk le. 97-ben a Garwhal Himalájában kísérletet tettünk a Satopanth déli falának megmászására (7075), sajnos ide nem jutottam fel végül. Sítúrázásban kiemelném a nagyon technikás Königspitze megsíelését, amit ma a sítúrázók egy kitüntetett célpontjának számít.

Ma is aktívan űzöd ezeket a sportokat?

Ma már nem olyan aktívan mint régen, de sítúrázni rendszeresen sítúrázok, ha más nem, itt a budai hegyekben. Emellett még kerékpározom is ha időm futja rá.

Katalógusunk témája a funkcionális öltözködés, és a sítúrázás. Mit ajánlanál egy kezdő sítúrázónak, hogy érdemes belekezdenie a sportba?

Kezdésnek, itthoni kipróbálásra elég lehet akár egy telemarkos bőrbakancs, egy egyszerű, 3 pontos kötéssel. Ha messzebbre merészkedünk, érdemes műanyag bakancsot bérelni, túrasíkötéssel ellátott kemény, rugalmas síléccel. Ruházatban nagyon fontos egy megbízható aláöltözet és akár egy vékonyabb csapadékálló és lélegző külső héjkabát vagy softshell öltözet. Mivel az ember mozog, a középső réteg kevésbé lényeges szempont. Nagyon fontos ezen kívűl egy jó zokni, mivel a több órás gyaloglás után egy vizes láb mozog a cipőben. Puha és nedvességelvezetőnek kell lennie, kritikus pontoknál vastagított és magas szárú legyen.

Mit kell tudnia egy sítúrázni indulónak?

A sítúrázásra a téli túrázás és táborozás szabályai érvényesek. Ezekkel muszáj tisztában lenni. Szükség van alapvető tájékozódási és lavinákkal kapcsolatos imeretekre is.

Hol érdemes elkezdeni a sítúrázást?

A sítúrázásban a nagyszerű, hogy csak hó kell hozzá és semmi más. A budai hegyektől kezdve a Börzsönyön át bárhol lehet csinálni. Nekem például a következő célom, hogy elmenjek egy fagyos napon a Hortobágyra sítúrázni, ott olyankor igazi anktartiszi "feeling" lehet.

Kedvenc helyeid?

Nyugati-Tátra, Ziar-völgy és az Alacsony-Tátra mellékvölgyei.

Mit jelent számodra a sítúrázás?

Tömegélmény helyett egy természetközeli élményt kap az ember. Hogy ezt érzékeltessem, a különbség olyan, mint a balatoni strandolás és egy tengeri kajakozás között. Szabad vagy, bemész a vadonban a síléceddel, és ott síelsz le, ahol akarsz. Megtanulod a természetet, megtanulod az időjárást. Felfedezés élmény, és a kaland értéke sokkal nagyobb, mint a felvonós sízésnek.

Forrás: Mountex

Máthé László
Máthé László
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.