Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A tél nem csak a síelőket várja a szlovén hegyekben

2021.11.15. sielok.hu

Sokak számára az igazi telet a fehér táj jelenti. Sajnos, nálunk már egyre ritkábban élvezhetjük a havas téli napokat, ha van is hozzá szerencsénk, akkor sem tart sokáig. Nagyon kiszámíthatatlanná vált itthon, hogy mikor érkezik meg az igazi tél, mikor kellene elmenni egy kis téli pihenésre?
Sífutás a Jezersko környékén (Kép: Iztok Medja)
Sífutás a Jezersko környékén (Kép: Iztok Medja)
Sokkal egyszerűbb tervezni a hóban jóval gazdagabb szlovén hegyekben. Egy-egy nagyobb havazás után sokáig kitart a hóréteg a magasabb hegyekben, ezer méter felett nagy az esély, hogy nem kell havazás nélkül töltenünk a téli szabadságot. A hatalmas szlovén havazásokra az előző tél az egyik legfrissebb példa. Még májusban is majdnem négy méter vastagon állt a hó a Júliai-Alpokban 2200 méter felett.

Korábban már írtunk a családbarát szlovén síterepekről. Természetesen a téli vakációnak már nem kötelező eleme a síelés vagy a snowboardozás. Sokan az alpesi léceket sífutó lécekre cserélik, és ez a kikapcsolódás egyre népszerűbb Szlovéniában. Ehhez nem kell vastag hó, üzemelő síliftek, csak egy pár sífutó léc. Az összes szlovén síterepen lehet felszerelést bérelni és már nem csak azokra gondolnak, akik a meredek pályákon szeretnek lejönni.
Sífutás Pokjukán | Fotó: Iztok Medja
Sífutás Pokjukán | Fotó: Iztok Medja
A sífutás az egyik legegészségesebb sport. Szabadban, jó levegőn, akár messze a tömegektől is űzhető. Megtanulni nem nehéz, miután már rákaptunk az ízére, saját tempónkban fedezhetjük fel a környéket. Szlovéniát egyre több kiépített és karbantartott sífutópálya hálózza be. A legtöbbjüket az ismert síközpontok közelében érdemes keresni, amely azért is kedvező lehet, ha az alpesi csúszás mellett a "vékonyabb léceket" is ki tudjuk próbálni. A legjelentősebb sífutó központok Kranjska Gorában, Planicán, Poljukán, Roglán, Jezerskoban, Logarska dolinán található- bővebben a szlovén sífutó útvonalakról itt lehet olvasni.

Ha kicsit ügyetlenül közlekednénk a sífutó lécekkel, akkor sem kell lemondania arról, hogy mély hóban járva gyönyörködjünk a tájban. Az utóbbi évtizedekben a téli túrázás egyik legnépszerűbb változata a hótalpas túrázás. A legegyszerűbb és a leginkább ajánlott módja a mélyhavas élménynek. A túracipő alá csak egy hótalpat kell csatolni, amely a legmélyebb hóban is megtart. Emelkedőn nem csúszunk vissza benne, lejtőn pedig biztosan megakadályozza a lecsúszást. A már korábban említett nyári turistaútvonalak télen hótalpakon is járhatók.
Szlovénia más régióiban is pl. Pokljuka - Zajamniki, Velika Planina, Rogla, Mariborsko Pohorje vagy Logarska találunk nagyszerű útvonalakat a téli túrázáshoz, azonban fontos kihangsúlyozni a biztoságos téli túrázás fontoságát. Indulás előtt alaposan tájékozódjunk az útvonalról és a várható időjárásról. Felszerelésünket is igazítsuk a téli körülményekhez, vízálló túrabakancs, több rétegű meleg öltözet és lehetőleg meleg ital ajánlott a túra idejére. Magasabb régiókban, a veszélyesebb útszakaszokon ne feledkezzünk meg lavina elleni, illetve az alapvető hegymászó felszerelésről. Természetesen további téli túra útvonalak közül is választhatunk.
Közös szánkózás a családdal (Matic Klanšek Velej, Sportida d.o.o.)
Közös szánkózás a családdal (Matic Klanšek Velej, Sportida d.o.o.)
Családok sokszor nem gondolkoznak túl sokat azon, hogy mit is kellene csinálni a havas lejtőkön. Szinte egy félnapos program azonnal garantált, ha előkerül az otthonról hozott, vagy ha már nem fér be a kocsiba, akkor a helyben bérelt szánkó. Néhány síterepen külön szánkópályát is kiépítettek, akár este villanyfényben is csúszhatunk. Ezen az oldalon további információt kapunk az ismertebb szlovén szánkópályákról.

A legkisebbeknek néha annyi is elég, ha kedvükre mozoghatnak a havas játszótereken. Szinte az összes síterepen gondoltak azokra a gyerekekre, akiket még nem köt le egész nap a síelés. Havas környezetben és mesefigurák között tölthetnek további egészséges órákat a szabad levegőn.
Téli túra a havas hegyek között (Andrej Virc)
Téli túra a havas hegyek között (Andrej Virc)
Akár a sífutópályán, akár a túraösvényen vagy szánkózásban fáradtunk el, ne hagyjuk ki a pihenést a legközelebbi termálfürdőben. A téli hideg és a medencék meleg vize nagyszerűen egészítik ki egymást és mára nagyon kedvelt részévé vált a téli üdülésnek. Erre Szlovéniában is van lehetőségünk, legtöbbször a síterepek közelében.

Ha a család idősebb tagjaival is szeretnénk élvezni a telet, akkor egy hosszabb séta a hóban vagy egy közös utazás lovasszánon is felkerülhet a listánkra. Ne felejtsük el, a kiváló szlovén vendéglők télen sem pihennek, a földalatti csodás barlangokban ilyenkor is lehet gyönyörködni.

Szlovénia télen is aktív kikapcsolódást nyújt. Teljesen mindegy, hogy síelni érkezünk, vagy másra vágyunk. Váltogathatjuk a síelést a többi téli aktív kikapcsolódással, vagy a nem síelők is bátran csatlakozhatnak a síelő családtagokhoz, hiszen ahogy a fenti példák mutatják: a síterepeken ma már nem csak síelni lehet.


KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.