Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Folgaria: titkos tipp a Dolomitokban

2024.08.20. (x) szponzorált cikk

Tudtad, hogy Olaszországnak van két, szinte azonos nevű síközpontja? A Madonna di Campiglioval összekötött, a magyarok körében is rendkívül népszerű Folgarida (Trentótól északra), valamint cikkünk főszereplője, az elsősorban a helyiek körében ismert Folgaria (Trentótól délre).
Ha olyan helyet keresel, ahol szinte üres pályákon csúszhatsz, a lifteknél nem kell sorban állnod és még ultra-pályaszállást is foglalhatsz elérhető áron, akkor olvass tovább: mire e cikk végére érsz, garantáltan el fogsz gondolkozni rajta, hogy a következő síelésed úticélja Folgaria legyen.

Leggyakrabban három szempontot mérlegelnek a síelők: az ár-érték arányt, a távolságot Magyarországtól, valamint a síterep adottságait (hóbiztosság, pályaminőség, pályahossz). Sokaknak fontos még a sílift-helyzet: mennyi van belőlük, mennyire korszerűek és persze: mennyit kell sorban állni? Aki pedig síelt már tejködben, vagy szélviharban (esetleg a kettő kombinációjában), az biztosan olyan helyet keres, ahol a legnagyobb esélye van szélvédett, napsütéses pályákra, és persze ahol nem jellemző a ködös időjárás sem.
A téli sportok szerelmesei közül sokan éppen azért döntenek újra és újra Olaszország és a Dolomitok mellett, ahol szinte garantált a napfény, a kék ég, hangulatosak a hütték és kitűnőek a sípályák. A legfelkapottabb itáliai síparadicsomok előnye azonban ma már egyúttal a hátrányuk is: nem csak, hogy nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni, de a zsúfolt pályák és a folyamatos sorban állás a felvonóknál jelentősen csökkentik a síelés élvezeti értékét.

Érdemes lehet tehát olyan titkos tippeket keresni, mint az Észak-Olaszországban, Trentino régióban fekvő Folgaria. A magyar síelők körében viszonylag ismeretlen síterep 830 km-re fekszik Budapestről, melyből közel 800 kilométert autópályán lehet megtenni.
Folgaria 74 kilométernyi sípályával büszkélkedhet, de a régióbérlettel használható a szomszédos Lavarone 30 kilométeres pályarendszere is. Összesen 26 sílift szolgálja a síelőket (túlnyomó többségük ülőlift), akik tudásszintjükhöz mérten válogathatnak a kék, piros és fekete pályák között, vagy kipróbálhatják magukat a freestyle parkban. Folgaria-ban a pályák kitáblázottsága (is) elsőosztályú, így a szerteágazó pályarendszer ellenére könnyű eligazodni a felvonók és a lejtők között.
A 2024/25-ös szezonban, a január-februári (csúcs) időszakban egy 5 napos felnőtt bérlet ára napi 48 euró alatt marad, a junior bérlet (16 év alatt) pedig napi 33 euróra jön ki (5 nap esetén).

Folgaria adottságairól, minőségéről mindennél többet elárul, hogy itt található az USA síválogatottjának hivatalos európai edzőpályája! Ennek dacára nem tartozik az ismert olasz síterepek közé, többnyire a környékbeliek keresik fel. A turistákat szinte zavarba ejti, hogy a felvonóknál való sorbanállás itt gyakorlatilag ismeretlen fogalom.

A szezon decembertől március végéig tart, az ide látogatókat egy rendkívül hóbiztos és minden reggelre hibátlanul ratrakolt pályarendszer várja. Hosszú évek tapasztalata, hogy az olasz sípályák közül a Dolomitokban a legmagasabb a napsütéses órák száma, rossz időjárástól tehát nem kell tartani. A síterep legmagasabb pontja 1824 méter, a pályák zöme a fenyvesek szintjén van, így védett a széltől. Aki a helyszíni sífelszerelés bérlés híve, Folgariában kedvező árfekvésű kölcsönzők közül válogathat: síléc és bakancs napi 27 eurótól elérhető, de a bérleti díj 4 napos kölcsönzés esetén napi 20 euró alá csökken.
Rengeteg tisztességes árszabású hütte és étterem várja az éhes-szomjas vendégeket. Néhány példa az árakra: kemencében sült margherita pizza 7,50 euró, Aperol Spritz 5,00 euró, igazi olasz eszpresszó 1,30 euró.

Itt mindenki megtalálja a pénztárcájához passzoló pályaszállást: akinek a kedvező ár, a tiszta és meleg szoba, a hangulatos wellness részleg, valamint a félpanziós ellátás a prioritás, a Hotel Cristallo az ideális megoldás, akik pedig 21. századi, elegáns szállodára vágynak, a La Baita Family Hotelt válasszák. A Hotel Cristallo Folgaria síközpont Fondo Grande sífelvonójánál található, a Calkera étterem és bár közelében, ahol rendszeresek a jó hangulatú aprés-ski bulik, főleg hétvégén.
A síelés és a snowboardozás mellett sífutással, esti ratrakos kalanddal, valamint fat bike túrákkal is fel lehet pumpálni az adrenalint. A másmilyen élményekre vágyók pedig felkereshetik a közeli Folgaria festői óvárosát, hangulatos éttermeit és bárjait, sétálóutcáit, akár síbusz segítségével. A sielok.hu-n már megtalálhatóak a Folgaria-ba szervezett különböző tematikus táborok leírásai, melyekhez egyéni, vagy szervezett buszos utazással is lehet csatlakozni. Lesz party sítábor DJ-vel, valamint családi sítábor, magyarnyelvű síoktatással és kedvezményes síbérlettel a csomagban.

Az előfoglalási kedvezmények már élnek, a pályaszállás kapacitása pedig korlátozott, így javasoljuk a mielőbb ajánlatkérést és foglalást, ha meghoztuk a kedvedet egy folgaria-i síeléshez.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.