Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dobratsch: egy síparadicsom sílift nélkül

2010.10.27.

Néhány évvel ezelőttig Dobratsch hegyén is lehetett síelni, mígnem vízjogi intézkedések miatt leállították a liftek üzemelését. Ami máshol közepes turisztikai katasztrófát jelentett volna, itt Dobratsch esetében szerencsés fordulatot jelentett. Ugyanis felfedezték maguknak a hegyet a sítúrázók és a sífutók, s ma már ott fenn nagyobb nyüzsgés van, mint a régi liftes időkben.
Sítúrázó a Dobratschon

Új menedékház a csúcson

A Dobratsch-hegy központja az 1.732 Meter magasan lévő Rosstratten. Ez a kiindulópontja a 15 kilométer hosszú sífutópálya hálózatnak és számtalan túraútnak, amelyek vagy túra- vagy hótalpas cipővel járhatók. Az idei télen arra számítanak, hogy még több hótalpas és téli túrázó hódítja meg a 2.176 m magas csúcsot. A cél a Ludwig-Walter-ház, amelyet még jóval a téli szezon kezdete előtt teljesen felújítottak faszerkezetes stílusban. Azóta ez a csúcson lévő, energiából önellátó ház nemcsak 40 ágyas szálláskapacitással, hanem saját szeminárium-helyiséggel is rendelkezik. Egyébként a Ludwig-Walter-házhoz a feljutás igazán kényelmes és már egyedül azért is megéri, mert fentről leírhatatlan kilátás nyílik a karintiai tartomány távoli tájaira.
Dobratsch hegyén korábban sífelvonók voltak, de ezeket leszerelték, és természetvédelmi területet hoztak létre. Így a terület most a hótalpas és a sítúrázás szerelmeseinek kedvelt kirándulóhelye.
Dobratsch hegyén korábban sífelvonók voltak, de ezeket leszerelték, és természetvédelmi területet hoztak létre. Így a terület most a hótalpas és a sítúrázás szerelmeseinek kedvelt kirándulóhelye.

Minibob és síugrás

Hegynek lefelé a túrázóknak egy kicsivel könnyebb, mint a hótalpasoknak. Kivéve, ha az utóbbiaknak minibob van a hátukra csatolva. Egyre gyakrabban előforduló változata ugyanis a hegyről lejutásnak és egyben vidám alternatíva is a szánkózás. Dobratsch ezenkívül a karintiai síugrók hazája. A hegy lábánál található a Villachi Alpesi Aréna 90-, 60-, 30- és 15 méteres ugrósáncokkal. És kis szerencsével még akár a villachi születésű Ass Martin Koch osztrák síugró bajnokot is láthatjuk edzés közben.

Sífutás

Dobratsch sífutópálya hálózatát már említettük röviden. Összesen 15 kilométer hosszúságú, és egyaránt alkalmas a szabad (korcsolyázó) és a párhuzamos stílusú sífutók számára. A pályák fekvése garantálja, hogy élvezettel használhatók egészen tavaszig, ami bizony Karintia sok sífutó pályájáról nem mondható el. Előzetes megrendelés esetén sífutó felszerelés bérelhető a helyszínen.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.