Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
SÍTEREPAJÁNLÓ
Göstling-Hochkar
Alsó-Ausztria legmagasabb és leghóbiztosabb síterülete!
Lachtal
Hóbiztos sízés 1600 és 2222 m közötti magasságban
Kreischberg - Murau
A magyarok kedvenc síterepe! 42 km kezelt sípálya, 13 lift!
Donovaly
11 km sípálya & 16 sílift
Budapesttől csak 200 km-re!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Viharkár után a Magas-Tátrában

Helyszíni beszámoló

2004.12.22.
Viharkár után a Magas-Tátrában Köztudomású, hogy a közelmúltban (2004. november 19-én) orkánszerű vihar söpört végig a Szlovákia gyöngyszemének számító Magas-Tátrában, mintegy hatvan kilométer hosszúságban, s egy kilométernyi szélességben.
A SATUR Utazási Iroda illetve a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet szervezésének köszönhetően egy busznyi zsurnaliszta (15 újságíró, az elektronikus és írott sajtó képviseletében) ismerkedhetett meg a "tájkép csata után" szomorú hangulatával, szívszorongató látvánnyal - egy szombat éjszakás kinntartózkodással, a karácsony előtti hétvégén.
Helyzetkép a pusztító vihar után
Helyzetkép a pusztító vihar után
Már előre leszögezhetjük, helytelen az eset kapcsán úgymond katasztrófaturizmusról beszélni, még ha az állítás gazdasági szempontból ugyan igaz, ám az ökológia törvénye szerint semmi különös nem történt a térségben - állítja Juraj Biric, agrármérnök vendéglátónk, az ótátrafüredi felújított Atrium Hotel vezérigazgatója. A kétszáz fős, minden igényt kielégítő szuperhotel frontembere kellő empátiával emlékszik vissza a történtekre, amelynek summázata a felbecsülhetetlen kártétel mellett a nagy áldozat tragédiája.

Az este tíz óráig tartó természeti katasztrófa bő hat órán keresztül tartotta rémületben a helyszínen tartózkodókat, miközben a szél tövestől tarolta a fenyőfákat, tördelte az ablakokat, s bontogatta a tetőszerkezeteket. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Tátrai Nemzeti Park területének egynegyedét (12 ha) tette a földdel egyenlővé a kiszámíthatatlan égi csapás. A közel három millió köbméternyi kidőlt famennyiséget a szakemberek szerint két éven belül feldolgozzák, illetve rendbe teszik a területet. Mindezt hét ország (német, osztrák, magyar, lengyel, cseh, szlovák és ukrán) tudósítóinak nyilatkozták a régió illetékesei egy rendezvény keretében.

Európa legkisebb terjedelmű hegyláncának körívében található a Magas-Tátra, amelynek csúcsa egyben az ország legmagasabb tengerszint feletti magassága, (Gerlach, 2655 m) a Lomnic-hegység árnyékában. Jellegzetessége, hogy szinte mindenütt tavak találhatók, amelyek sorában a Csorba-tó a legnevezetesebb. Önmagában már a speciális klímáért is érdemes ide kirándulni, mivel természetes fürdői gyógyhatásúak a légúti betegségben szenvedők számára.

Téli idény a Csorba-tónál
Téli idény a Csorba-tónál

Visszatérva a lényegre, a turizmus szempontjából semmi sem változott, sőt, a szolgáltatások minősége úgy a sízőknek, mint az átlagos üdülőknek soha nem látott színvonalra emelkedett. Vagyis az értékek helyükön maradtak, ezért indokolatlan volna a turisták távolmaradása a "kártétel" kapcsán. Sőt, ahogy az említett szállodaigazgató kérdésünkre - megjegyzem, nagyon szimpatikusan - reagált, aszerint nem pénzgyűjtésre van szükségük, hanem idegenforgalomra. Gondoljunk csak bele, mennyire igaz és megfontolt a kérés.

Egyébként, "minden rosszban van valami jó is", - tartja a közmondás, merthogy jelenleg is vitáznak az érintettek arról, hogy a visszakapott panorámáról lemondjanak-e. Merthogy a lepusztult erdőt nyolcvan-száz esztendeje mesterségesen telepítették, beavatkozva a természetes egyensúlyba, sekélygyökérzetű fafajokkal.

Most pedig ismerkedjünk meg röviden kontinensünk legkisebb óriáshegységének lehetőségeivel. A Tátra kimondottan alkalmas családi üdülésre. Télen a kilenc sícentrumban gondozott pályák, modern liftek között válogathatnak az érdeklődők. Nyáron pedig hegymászások, kerékpártúrák, görkorcsolyázás, sárkányrepülés, lovaglás, teniszezés, horgászás és egyéb extrém sportok gazdagítják a kínálatot. Tátrai sajátosság a tiszta, alpesi, ózondús levegő rendkívüli gyógyhatásával, így jelenleg tíz nemzetközi hírű gyógyintézet illetve klimatikus szanantórium várja a vendégeket � mágikus légkörben és energiamezőben.

Külön említést érdemel a térség fővárosa, a völgyben fekvő Poprád. A Spisská Sobota városrész a világörökség címzettje, varázslatos és jellegzetes épületeivel, valamint a 800 éves Szent György Templomával. Többek között itt élt Benyovszky Móric felesége is, a hajdani vásárvárosi jogok közepette.

Újdonságnak számít a 2004. július 1-én megnyílt Aqua City vízicentrum, olimpiai medencével, termálvizű turisztikai komplexummal. Hotelrésze 43 duplaágyas szobával büszkélkedhet, amelyet a négy évszak színhangulatához adaptáltak, a tetőtéri szobáktól a luxus apartmanig - fantasztikus kilátással a Magas-Tátra hegyvonulatára.

Az új Aqua City élményfürdő
Az új Aqua City élményfürdő
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
Kapcsolódó wellness fürdők:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 227 vendég és 13 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet