Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

  Dizin Irán

Síterep adatok
Magasság
2530 - 3506 m
Szintkülönbség
976 m
Sípályák hossza
18 km
Liftek száma
18
9
4
5
5 km
9 km
4 km
Dizin - fotók a síterepről
Nézd meg a képeket Töltsd fel te is képeidet!
A síterep bemutatása
Az ország legjelentősebb síközpontja Teherántól 120 km-re északra. A pályák 2650-3600 m magasság közt terülnek el. A pályarendszeren három kabinos, két ülőfelvonó, hét tányéros és egy csákányos működik. Pályák minden nehézségi fokozatban találhatók, több mélyhóterep is van. Kiváló mikroklímája nem csak a több méteres havat garantál, hanem hosszú szezont is, amely november végétől május végéig tart.


Élménybeszámoló

Igazi élmény itt a sízés, vagy éppen a snowboardozás. Itt van a Nyugat-Ázsiai Gyepsí Szövetség kiemelt székhelye, továbbá a Nemzetközi Gyepsí Szövetség versenyeinek is fontos helyszíne. Dizin egy igazi téli-nyári sportcentrum; teniszpályák, hegyi kerékpár utak, falmászás, túraútvonalak stb., így nyáron is egy kellemes hely. De mi természetesen télen voltunk (március első hetében). A fővárostól 123 km-re a Gajareh régióban található. A síterephez jó, aszfaltozott műút vezet. Három kabinos, két duplaszékes, hét tányéros és egy csákányos felvonó üzemel. Ezekhez változatos és szép széles pályák tartoznak, minden nehézségi fokozatban.

A jelölt pályákon kívül mélyhóterepek is vannak bőven, továbbá buckapálya is van. A lejtők gondozása kielégítő, különösen a forgalmasabb napokon. 2650 m-ről indulnak a felvonók és egészen, majd 3600 m-ig (Sichal Peak) visznek fel. Gyakorlott sízők számára hat feketepálya áll rendelkezésre, ezek közül a leghosszabb a Darreh nevű, amely mellet fut az egyik kabinos. Továbbá hét piros és hat kék pálya van itt. A csúcsra a Chalet és az Obdulleh kabinosokkal juthatunk fel (előbbi a völgyállomásból indul ki).Az apartmantelep mellett üzemel egy tányéros felvonó, melyhez egy fekete lejtő tartozik. Felérve a csúcsra azonban számtalan felé mehetünk. Ha jobbra megyünk, akkor itt egymás mellet három húzó (két tányéros és egy csákányos) lift van. Ezekhez könnyű és középnehéz lejtők tartoznak. Kezdőknek különösen ajánlható a Beginner nevű pálya, amin tényleg jól lehet tanulni. Ha a hozzá tartozó tányérossal felmegyünk, akkor átsízhetünk a Darreh kabinos végállomásához, ahonnan egy fekete pálya vezet le a völgybe. Innen indul ki (többek között) a Chaman duplaszékes melyhez egy könnyű és egy rövid fekete pálya tartozik.

Az üléses végén van egy kedves étterem is. De innen indul felfelé további két tányéros is piros pályákkal. Ha a baloldalit választjuk, akkor átsízhetünk az Obdulleh duplaszékes (egy nehéz pálya tartozik hozzá) és kabinos liftekhez. Kezdők számára ajánlott rész: a Chalet kabinos és a Chaman kétüléses közti kék pályák. Dizinben öt étterem, két szálloda és 19 apartmanházban foglalhatunk szállást. Az apartmanházak szomszédságában egy jégkorcsolyapálya is üzemel. Felszerelés kölcsönzés és oktatás igénybe vehető. Az árak nagyon korrektek, az egy napos síbérlet mindössze 4-5 euró átszámolva. Az éttermi ételadagok bőségesek. Hivatalos funpark nincs, de a pályák mellett a helyi fiatalok több sáncot is kialakítottak.

A szezon november harmadik hetétől május végéig tart, de volt már rá példa, hogy júniusban is lehetett még csúszni egy utolsót. Hóágyú nincs, de a kiváló mikroklíma miatt ez nem is nagyon szükséges. A szezonban mindig több méteres porhó van. A lifthálózat kielégítő, állagában hasonló egyes szlovák, lengyel és szlovén síterepek liftrendszeréhez. Pozitív: sok hó, széles és változatos pályák, kevés sorban állás, olcsó árak. Negatívum: szegényes apres sí lehetőségek. Beutazás: légi úton Teheránba, innen buszok közlekednek (eléggé össze-vissza és nem mindig) Dizinbe, de mehetünk mikrobuszokkal (taxik, illetve érdeklődjünk, hogy van-e ingyenes transzfere a szállónak), vagy autót is bérelhetünk.

Olvasd tovább
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »