Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
Ukrajna
Dragobrat - Drahobrat - Nagy-Mencsely
Hozzáadás a kedvencekhez
SÍTEREP ADATOK
Magasság 1400 - 1703 m
Szintkülönbség 303 m
Sípályák hossza 10 km
Liftek száma 13
4 km
5 km
1 km
Húzólift
11
Ülőlift
2
Budapest: 500 km, 6 óra 57 perc Útvonalterv
Értékelés:
3.4 (17)
Értékelők listája ›
INFORMÁCIÓK
BEMUTATÁS
Dragobrat (más néven: Drahobrat, Nagy-Mencsely, vagy Драгобрат) Ukrajna egyik legmagasabban fekvő és leghóbiztosabb síterülete, amely Kárpátalja déli részén, Kőrösmező (Yasinya) városától 17 km-re fekszik. Kárpáti Szibériának is nevezik, a rendkívül hosszú tél miatt. A környéken 4 tengerszem is található: Ivor, Vadászka, Apsinec és a Varázsos, melyek télen és nyáron egyaránt gyönyörűek.

A hely elsősorban a kalandos kedvű "egzotikumra" vágyó síelőknek ajánlott. Kőrösmezőtől a rossz utak miatt csak helyi “taxival” lehet megközelíteni a helyszínt. Ezek, erre a célra átalakított 5 vagy 8 személyes UAZ terepjárókat, illetve 18 személyes GAZ66-ost jelentenek. A főúttól kb. 20-30 perces - óriási élményt jelentő - “off-road” terepjárós túrával lehet elérni az 1400 méter magasan fekvő Drahobratot. Már emiatt a kuriózum miatt is érdemes ide többnapos síelést szervezni.

A síszezon optimális esetben már novemberben elkezdődik és egészen májusig tart a hely sajátos mikroklímájának köszönhetően; még a legmelegebb téli szezonokban sem szenvedtek hóhiányt a téli sportok szerelmesei. Hóágyúrendszert nem építettek ki, illetve a ratrakolás csupán a sífelvonók közelében található pályákon történik, több hektárt meghagyva így szűzhavazásra, illetve buckasízésre.

Az 1400 méteres magasságban fekvő központtól két, egyenként 1000 méter hosszú húzólift szállítja a sízőket 1700 méterig, a központtól nem túl messziről, további két régebbi ülőlift viszi fel a hegyre a síelőket és snowboardosokat. Ezeken a fő lifteken kívül több rövidebb csákányos, illetve tolókaros felvonó található. A síterepen gyakorlópálya is várja a kezdő síelőket.

A környéken többféle szállás is található, a magánházaktól a fából épült, elegáns szállodákig minden árfekvésben. Más síterepeken megszokott, rendezett sífalukkal szemben Drahobrat egy erősen szétszabdalt, nehezen áttekinthető, a hegyen mindenfelé elszórt házakból álló település. Ennek többek között a közös fellépés, illetve az önkormányzati rendezés hiánya az oka, amit jól mutat az is, hogy szinte minden második sífelvonóra külön bérletet kell váltani. Ez elsőre meredeknek hangzik, azonban ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy két síbérlet társaság síbérleteit kombinálva az egész terepet be tudtuk síelni.

Igazi különlegesség az 1880 méter magas Bliznyica hegyről (magyar nevén Ikerhavas) levezető freeride útvonal, ahová ratrakokkal viszik fel a pályán kívüli sízés rajongóit a nyugat-európaihoz képest sokkal elérhetőbb árakon. Ha többen vagyunk, érdemes lehet befizetni egy közel egész napos freeride túrára, amely szintén ratrakozással indul, majd 15 km-es lecsúszás 1300 méter szintkülönbséggel vár ránk. A völgyből terepjárókkal hoznak vissza minket bő fél óra alatt a síterepre, hogy pár levezető csúszással, vagy egy hüttézéssel lezárjuk a napot. A hegyen gyakorlott hegyi mentő szolgálat működik, kórház 15 km-re található.

Praktikus tanácsok
Az ukrán síelők elég vadak, a sebesség megszállottjai, így érdemes nagyon odafigyelni. A hüttékben az árak kb. az osztrák árak fele, ha valahol, akkor itt érdemes hüttézni. Az ülőszékes felvonókra napi bérlet váltható, de mivel ezek elég lassúak, és emiatt hideg, szeles időben nem túl ideálisak, így sokan inkább a csak menetenként számolandó csákányosokat választják. A csákányos felvonókra 20, vagy 100 menetes bérletet is lehet venni, így átlagosan 4-5000 Forintnak megfelelő helyi fizetőeszközből jön ki a napi síelés. A ratrak 500 méter szintkülönbséget áthidalva a síterep teljesen off-piste részeire szállít minket menetenként kb. 2000-2500 Forintért.

Felvonók az Asztag ( Стіг ) hegy lábától:
1. Magas Kárpátok - "Вершина Карпат" - ülőlift, 1250 m., vagy ratrak
2. Csillaghullás - "Зорепад" - ülőlift 1500 m. avgy ratrak
3. Magas Kárpátok - "Вершина Карпат" - csákányos 800 m., vagy ratrak
4. Dragobrat - 1 - "Драгобрат – 1" - csákányos 1000 m., vagy ratrak
5. Dragobrat - 2 - "Драгобрат – 2" - csákányos, 800 m., vagy ratrak
6. Oázis - "Оаза" - csákányos 800 m., vagy ratrak
7. Magas Kárpátok-"Вершина Карпат", Oázis-"Оаза", Dragobrat-"Драгобрат" - kezdők számára is
Olvasd tovább
FOTÓK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.