Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

  Malam Jabba Pakisztán

Síterep adatok
Magasság
2469 - 2670 m
Szintkülönbség
201 m
Sípályák hossza
1 km
Liftek száma
1
1
500 m
500 m
Malam Jabba - kapcsolódó információk
A síterep bemutatása
A síterep háborúban (2008) elpusztult liftjét 2016 nyarán újjáépítették. Jelenleg 2804 méteres magasságról indul a pályája, amelyet egy kétszemélyes ülőlift szolgál ki.

Malam Jabba az ország egyetlen említésre méltó síterülete, melyet külföldi tőke bevonásával építettek ki 1988-ban. A síterep 300 km-re fekszik Iszlámábádtól, közel az afgán határhoz, a Swat völgyben. A sípályáktól 45 km-re egy repülőtér is van, ahová a fővárosból mindennap indítanak járatokat. Január és március között az átlagos hóvastagság 5 méter! A téli hónapokban az átlagos hőmérséklet -5 és -10 fok között ingadozik. A lejtőket naponta kétszer ratrakkal gondozzák, de a jelölt pályákon kívül mélyhóterületek is rendelkezésre állnak.

Élménybeszámoló
Malam Jabba (Swat völgy) az afgán-pakisztán határ közelében, Islamabádtól kb. 300 km-re fekszik. Ez hatórányi autóutat jelent. Menetrendszerinti járatok és szervezett transzfer nincs! Ezért vagy autót bérelünk, vagy fogunk egy taxit. Az odaút 6 óra, de nekünk plusz egy óránkba tellett még, mivel közel egy órán keresztül igazoltattak minket a pakisztáni katonák. Bár az odaút valóban változatos és lenyűgöző egy európai ember számára, de azért van néhány olyan dolog, ami szemet szúrt. Ezek elsősorban a katonák és a harci járművek/eszközök sokassága, mivel Islamabádtól északra fekszik az ún. Kasmír terület, melynek hovatartozása mind a mai napig vitatott (Indiával szemben). Ezen a területen állandó a fegyveres készültség és robbantások is előfordulnak (mostanában utóbbiak kevésbé). Tehát nem egy gyerekjáték! Ha nem akarunk a hatórányi kocsikázással bajlódni, akkor választhatjuk a repülőt is. A Pakisztáni Légitársaság a fővárosból naponta indít járatokat Peshawar érintésével a síterület közelébe. Innen már csak 45 kilométerre fekszenek a sípályák. Ha sok pénzünk van, akár helikopterrel is mehetünk, mivel Malamba van egy helikopter-leszállópálya közvetlen a lift mellett. Maga a síterep 1988-ban nyitotta meg kapuit, de rendszeresen csak 1998-tól üzemel. A sípályák alját (2896 m) egy viszonylag jó úton érhetjük el. Elsősorban a pakisztáni VIP és amerikai katonák (részben azok kinn lévő családjai) látogatják. Hétvégeken különösen nagy a tömeg, de hétköznap nagyon jól lehet csúszkálni. Mélyhóterepek is vannak bőven. Mínuszként értékeltük azt, hogy a felvonót generátorral üzemeltetik, ami nagyon hangos és iszonyú büdös. Időjárás: télen több méteres hó, mi februárban voltunk, fenn a hegyen kb. 3 méteres porhó volt. Január és március között az átlagos hóvastagság öt méter. Ha süt a nap kellemes is tud lenni, különösen februárban és márciusban; gyengén fagy. Az éjszakák viszont nagyon le tudnak hűlni, nappal volt -2,-3 fok, éjszaka pedig -20 alá süllyedt a hőmérő. December és január inkább borúsabb, de ezek után már naposabb az idő. A szezon áprilisban ér véget. Lenn a völgyben egy rekreációs centrum működik golfpályával, kölcsönzőkkel és egyéb turisztikai létesítményekkel. Nagy részük elsősorban nyáron üzemel. Szállás: mi a Swat Valley szállóban éjszakáztunk, ami elég kulturáltan van berendezve, négy VIP szoba is van. A közeli településen, Saidu Sharifban kórház és csendőrség is van. Az egynapos bérlet csupán pár dollárba kerül.
Olvasd tovább
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »