Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Magyarország
Sopron - Vasfüggöny Sífutópálya
Hozzáadás a kedvencekhez
SÍTEREP ADATOK
Magasság 360 - 520 m
Szintkülönbség 160 m
Sípályák hossza 20 km
Liftek száma 0
A síterep jelenleg zárva van, a sípályák nem üzemelnek.
Értékelés:
4.1 (8)
Értékelők listája ›
INFORMÁCIÓK
BEMUTATÁS
A Vasfüggöny Sífutópálya a Soproni hegységben található. Elnevezését onnét kapta, hogy a legmagasabban fekvő 3 pálya (1, 2 és 3 jelű) kb. 1,5 km hosszban az egykori műszaki zár vonalán került kialakításra. A jelenlegi pályarendszert a FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Egyesület frissítette és bővítette ki 2008-tól kezdve.

A pályák használata ingyenes. Adományt elfogad az Egyesület, ehhez a banki kapcsolat a honlapon elérhető!

A pályák úgy kerültek kiválasztásra, hogy azok megfeleljenek a téli sífutás követelményeinek, de egyben a hó nélküli hónapokban a nordic walking – újkeletű magyar nevén a botsport – céljaira is használhatók legyenek. Ez a feltétel nyilván egyszerűbben teljesül mint fordítva, hiszen a sífutást kötöttebb feltételű pályákra kellett tervezni, ezért a sífutó nyom kialakítása a tervezésnél prioritást kapott. A pályák nagy része közvetlenül használható a nordic-walkingra, kb. 5%-ban van olyan vizenyős hely, ahol párhuzamos erdei út használata ajánlott.

A pályarendszer a 2013-14 évi szezonra 6 pályaszakaszra tagolódik. Az egyes pályák saját színnel és számmal kerülnek megkülönböztetésre. A rendszer logikája, hogy legyen néhány magasabban fekvő pálya, melyek relatív hóbiztosak, de jó hóviszonyok mellett legyen egy folyamatos összekötés egy városi (tömegközlekedéssel és parkolóval ellátott) kiinduló- és célponttal.

Az 1-2-3 sz. pálya ily módon a Soproni hegység Muck-Ultra-Várhely környéki fennsík jellegű területein került kijelölésre. A három pályának van egy közös pontja (a 3-Pálya-Pont), ill. páronként a műszaki zár vonalában átfedésben haladnak. Ez a három pálya kb. 500 m magasságban fekszik, ezért a leghóbiztosabbak, hosszúságuk egyenként kb. 4 km, a pályánkénti szintkülönbségük 50 m körül van.
A pályák aszfaltozott erdészeti közúton megközelíthetők, célszerű parkolási lehetőség elsősorban a Mucki Állatsimogatónál adott. A nyomfektetés 2013-14-től dupla nyomon történik, a javasolt haladási irány (óramutatóval ellentétesen) kijelölése így okafogyottá vált.

A 4. sz. pályának összekötő szerepe van. Az előzőekben leírt 3 pályát köti össze a Károly-magaslati parkolóval. Hossza kb. 3 km, a pálya emelkedése kb. 120 m. A Károly-magaslati parkoló kiinduló ponti célszerűségét adja, hogy lényegesen közelebb van a városhoz, sokkal jobb minőségű (szélességű) közúton érhető el, és a lényegesen több és jobb parkolóhellyel rendelkezik. A nyomfektetés ezen a pályán általában két nyomon történik. (Sajnos előfordulhat néhány száz méteren közös használat erdőgazdasági gépekkel, ahol a nyomfektetés alul marad, de a pályák így is használhatók.)

A 4A sz. pályának szintén összekötő szerepe van. Gyakorlatilag a 4-es pályával párhuzamosan halad, kb. ugyanolyan hosszon, közös alsó indulópontból. Előnye a folyamatos közelsége a műúthoz (20-50 m), nem tartalmaz meredek szakaszokat és nincs ütközés erdészeti úthasználattal.

Az 5. sz. pálya egyfajta tanuló vagy gyakorló pálya. Közel van a Károlymagaslati parkolóhoz, áttekinthető, mert a Fáber-réten fut körbe és ez az egyetlen hely, ahol – megfelelő nyom esetén – a scating (korcsolyázó) technika megengedett (ill. lehetséges). A kör hossza kb. 1 km, a pálya átlagmagassága a tengerszint felett mintegy 360 m. (Figyelem: hófúvásos időben gyorsan használhatatlanná válik, és a parkoló közelsége miatt gyakran összetapossák ezt a pályát.)

Kelta-kör Ha valaki a 4 km-es egyedi körnél hosszabb távra vágyik, és nem csak egymás után kívánja venni a pályákat, az a lehetőségeket oly módon is variálhatja, hogy pl. a 3 felső pálya külső nyomvonalát járja végig. Ez a külső kör így kb. 9 km hosszúságú.

A Király-kört akkor tesszük meg, ha a Károly-magaslati parkolóból indulva a Kelta-körhöz felmegyünk, azt bejárjuk, és visszatérünk a kiindulási ponthoz. Ennek a pályának a hossza kb. 14 km.
Olvasd tovább
FOTÓK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.