Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

stemmark kiemelt beszámolói
stemmark
1 élménybeszámolót írt
1
17 éve tag
Franciaország
Brévent
2012.02.24.
Sziasztok!

Hiánypótlónak praktikus tanácsok Chamonixról.

A város szépnek mondható, központja igényes éttermekkel, boltokkal, kaszinóval, stb. tömött. Hangulata azért egyedülálló, mert Zermatthoz hasonlóan a hegymászás legendás négyezres csúcsai (Mont Blanc, Aiguille du Verte, Grandes Jorasses..) veszik körül az 1000m-en fekvő nyüzsgő méhkast. Az élményt csak a temérdek autóból és buszból áradó igen kellemetlen dízel szag rontja le, amitől viszont szerencsére már az első liften megszabadulunk.

A városon belüli és síterepek közötti közlekedés jól megoldott (senki nem kér pénzt, vagy a bérlet felmutatását), napközben fordulhat elő 20-30 perces várakozás, liftnyitás és zárás környékén 10 percenként járnak a buszok.

A parkolás a házak saját parkolóján kívül fizetős és a nagy parkolókon kívül nem könnyű helyet sem találni.
Az unlimited bérletet érdemes venni, ha be akarjuk síelni a 700km-nyi sípálya nagy részét, ez 2012-ben kb. 270€.

A síterepek:
-Le Tour: Chamonixtól kb. 25 perc buszozással érhető el. Nyugodt, csendes, napos pályarendszer gyönyörű kilátással, kiváló (általában még délutánra sem lesíelt) hóval. 8 lift áll rendelkezésünkre 1264-2270m között, a legjobbakat (Solonges, Alpages) viszonylag rövid tányéros felvonók szolgálják ki. Vallorcine-be csak az menjen le, aki mindenképpen szeretné látni az álmos kisvárost, a pálya felejthető, alul még egy kis séta is vár ránk a lifthez.

-Les Grand Montets: Chamonixtól kb. 10 perc busszal. A nap nagy részében árnyékos, vagy épp hogy napsütött, így a hó kiváló (néhol jegesedhet), viszont hűvös oldal. 1252-ről egészen 3275m-ig emelkedhetünk, ahonnan gyönyörű, a gleccseren induló pályák (pl. Point de vue) vezetnek le. Sorban állást nem tapasztaltunk, a csúcsfelvonó viszont unlimited bérlet nélkül igen borsos összegbe kerül. Kizárólag ülőliftek találhatóak, a mi kintlétünkkor a Bochard volt a legjobb pálya.

-Les Houches: Chamonixtól kb. 25 perc busszal. Igen alacsony, de napos, barátságos, a családosok kedvence lehet, inkább egy kis-közepes osztrák terepre emlékeztet, ahol a fák között liftezünk és síelünk. Jóval melegebb is van itt, mint magasabb szomszédjain. A Kandahar ennek ellenére világkupa lesikló pálya.

-Brévent-Flégére: Chamonixból kb. 2-5 perc busszal. Nagyrészt napos rendszer, 2525m-ig mennek fel a liftek, a pályák viszonylag rövidek, hiszen a faluba nem érdemes lesíelni, maximum a liftek zárásakor, de akkor is kerülgetve a köveket a síösvényen. A Pylones és Le Charlanon pályákat ajánlanám elsősorban.

-Courmayeur: kb. 30 perc autóút Chamonixból, mivel az Aiguille du Midi és Helbronner közötti felvonó télen zárva van. A Mont Blanc alagúton keresztül vezet az út, 25€/autó oda-vissza unlimited bérlettel. Olaszországban lazább, kevésbé profi síelők várnak és egy változatos, kellemes pályarendszer kiváló-gyors felvonókkal, bár az érdemi síelés itt is 1500-2300m közé szorul.

-4 Vallées: kb. 70km Chamonixtól. Hatalmas, sokrétű pályarendszer, mely önmagában is négy nagy egységből tevődik össze. Bár összefüggő, a völgyek közötti összeköttetés nem kiforrott. Sok öreg lassú lifttel találkozunk, néhol igen kemény kezeletlen pályák visznek csupán le a csúcsról. Verbier talán a legtöbbet nyújtó rész, itt található a Mont Fort 3330m-es csúcsa is.

A Vallée Blanche: Az Aiguille du Midi 3842m-es csúcsát kb. 30-40 perc felvonózás után érjük el, nagy sorok is elképzelhetőek, így akár órákról is beszélhetünk. Fent napsütés esetén gyönyörű kilátás fogad. Egy kb. 100m hosszú, 2 oldalt kötelekkel biztosított gerincen kell lejutni a gleccser platójára. Nem túl meredek, általában nem is nagyon jeges, de 2 oldalt tisztes szakadék tátong. Felszerelésre itt hegymászásban járatos embernek nincs szüksége, ám ha le van fagyva, hágóvas, beülő, kötél! A platóról jó időjárási viszonyok között jól követhetőek a nyomok, de sok felé ágaznak el (több lemeneti út is van és nem lehet tudni, melyik nyom vezetőé és melyik privát hobbisíelőé), gyakori a nyílt és kevésbé nyílt hasadék. A kilátás és a gleccser gyönyörű, itt nem a síélményé a főszerep. A gleccser aljánál hosszabb részeken hajtania kell magát az embernek, boardosoknak síbot is ajánlott, lecsatolni gleccseren ellenjavallt. Ha elegendő a hó, akkor le lehet csúszni Chamonixba egy kb. 15 perces emelkedő gyaloglás után, ha nem, a Montenvers vasúttal lehet lejönni. Akinek nincs hegymászó tapasztalata, felszerelése, annak javaslom a vezetőt. A Compagnie des Guides de Chamonix-nál 290€ 4 főig privát vezetővel, csoporthoz csatlakozva 78€.

A lényeg: Chamonix alapvetően nem a síelők paradicsoma, hanem a hegymászás és off piste síelés mekkája. Ezt már első felvonózásaink alkalmával tapasztaljuk, amikor kb. 70-80%-ban freeride léceket látunk az embereken, kb. 20%-uk beülőben síel (Grands Montets, vagy Midi felé tartva), a pieps-szonda-lapát alaptartozék és nem ritka a háton viselt lavinában felfújódó ABS sem. Profi és szűzhósíelőknek ajánlom, akik szeretnének a Mont Blanc lábánál nyomot hagyni. Azoknak, akik nem tartoznak ebbe a körbe, azt mondanám, hogy egyszer mindenképpen látni kell, de síélményben 3 völgy, vagy Val d Isere egyedülálló terepei többet nyújtanak.

Üdv,
Stemmark
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.