Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Atthoska kiemelt beszámolói
Atthoska
1 élménybeszámolót írt
1
15 éve tag
Lengyelország
Szymoszkowa
2009.03.24.
Sziasztok!

Mi most voltunk barátnőmmel 1 hétig Zakopánéban, és nagyon jól éreztük magunkat. Az oda vezető utat a Viamichelin alapján Budapestről egyenesen északnak terveztük meg. Donovalyn és Késmárkon keresztül, végig az E77-es úton egészen Trestnáig, ahol jobbra kanyarodva 15 km körülbelül a határ (Sucha Hora), onnan még 15 km Zakopáne. A szállásunk nem Zakopánéban volt, hanem Kościeliskoban, ami közvetlenül Zakopáne mellett fekvő falu. 100m van a két település között. ;) A szállásunk itt volt: http://www.ubukowskich.z-ne.pl/
Egy idősebb házaspárnál szálltunk meg,és nagyon kedvesek voltak. Sajnos nem beszélnek idegen nyelveket, a háziasszony tud pár német szót. A szállásunk 65 zlotyba került per fő per éj félpanzióval, ami nagyon jó árnak mondható. Szó szerint degeszre zabáltuk magunkat minden reggel és este. A szállás Zakopáne melletti dombon (közvetlenül Gubalówka melllett) található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a Tátrára. Ha magad intézed a szállást általában jobban jársz, mintha utazási irodával szerződnél. Macerás kicsit, de megoldható. Zakopánéra jellemző, hogy mindenki úgy van berendezkedve, hogy fizetővendégeket fogadjon, így ha már ott vagy, és megtetszik egy ház, nyugodtan megkérdezheted, hogy van-e helyük. Kicsit olyan, mint a 80-as évek Balatonja. Az itteniekre jellemző, hogy nem beszélnek idegen nyelveket, csak lengyelül hajlandóak megszólalni. Túl sok külföldivel nem is találkoztunk.
Az időjárás rendkívül kedvező volt a múlt héten, folyamatosan szakadt a hó, sokszor az orrunkig sem láttunk a városban!
A sípályák közül igazából mi csak kettőt próbáltunk ki, Kasprowy-t és az egyik olyan sípályát, aminek nem találtam leírását. Ez a sípálya a Gubalówka mellett van, és majdnem olyan magasra megy fel (a Gubalówkai sípályatérképen a jobb alsó sarokban található Hotel Kasprowy mellett található). Modern 6 üléses felvonó van rajta, a sípálya felső szakasza egy közepes piros, míg az alsó része gyenge kék pályának felel meg. A nagyfelvonó mellett található egy kisebb kétüléses is, ez a kék pálya tetejéig megy fel, tanulóknak, kisgyerekeknek kiváló. A nagy felvonóra a 10 csúszásos jegy ára 60zloty volt, plusz 10 zloty deposit.Itt is jellemző, hogy a fel nem használt csúszásokat visszafizetik. A napijegy 80 zloty volt.
Kasprowy 2-szer volt nyitva a héten összesen. A városban körülbelül 60-70 cm friss hó esett. A Kasprowyn való síelés nekem nem jött be annyira, mégpedig a jegyrendszer és a várakozás miatt. A parkolóból, ahol le kell tenni az autót másfél! óráig tartott, amíg a csúcsra értem. A pénztárosok természetesen nem beszélnek csak lengyelül, a jegyekről a tájékoztatás pocsék. Például a pontrendszerű jegyről semmiféle tájékoztató nincs kirakva vagy legalábbis én nem találtam, és az sincs sehol leírva, hogy ezt a jegyet a napijeggyel ellentétben mindkét felvonón használhatod. Persze aki ezekkel az információkkal felszerelkezve érkezik oda, sokkal könnyebb dolga lesz. ;) A Gubalówka sajnos az éven nem síelhető, csak a felső 300m-en lehet síelni. Az okát nem tudtuk kideríteni.
A város gyönyörű ahogy a hófehér takaró beborítja. A legtöbb lengyel nagyon segítőkész és barátságos! A turistához való hozzáállásuk össze sem hasonlítható az osztrákokéval!
Tudni kell még, hogy Zakopáneban nem most van a főszezon, hanem július-augusztusban. Ilyenkor rengeteg lengyel turista érkezik a városba, és ellepik a hegyi túraútvonalakat. Aki akar, itt utánaolvashat:
http://utazasitanacsok.hu/mod_insid...e.php?inside_id=125&t...

A városról és környékéről több turistatérkép is készült, lehet válogatni kinek melyik tetszik jobban. A Gubalówka aljában található a helyi piac, ahol rengeteg ajándék, csecsebecse kapható. Nagyon finom sajtokat és mézeket is árusítanak.
Összességében Zakopánét mindenkinek csak ajánlani tudom! Mi nagyon jól éreztük magunkat!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.