Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Olasz József kiemelt beszámolói
Olasz József
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Franciaország
3 völgy
2015.01.18.
Üdvözlöm a fórum olvasóit.
2015.január 10-17 között voltunk a Travellines irodával Les 3 VaLLées-ben, tapasztalataim, és jó tanácsaim ezúton közzé teszem. Az iroda szokás szerint korrekt, jó minőségű utat szervezett, felkészült csoportvezetővel és minőségi szállással, mindössze a buszos utazás volt az átlagosnál kényelmetlenebb, mivel a busz utolsó sorában, rendkívül szűk helyen gyakorlatilag ülő (pi-fél) helyzetben töltöttük a hosszú utat.
Szállásunk Les Menuiresben az Olympia apartman házban volt, öten foglaltunk hatszemélyes apartmant, de ellentétben más francia sítereppel, itt hatan is kényelmesen elfértünk volna. Az apartman jól felszerelt volt, az amerikai típusú konyha-étkezőben TV, rádió, video,hűtő, elektromos főzőlap, mikro, grillsütő, mosogatógép, botmixer, edények (fondü-edény is) volt. Az apartmanunk a földszinten volt, így a teraszon keresztül azonnal elérhető volt a ház előtt vezető síút, melyen a völgytalpon elhelyezett felvonóhoz tudtunk lecsúszni. A településen belüli síutak megfelelő kialakítása miatt a haza sielés is 20 m közelségig lehetséges volt.
A település teraszosan kialakított, gyalog meglehetősen kacifántos az egyes teraszok között felfelé haladni, de erre nincs is szükség, mert több (3-4?) felvonó működik folyamatosan (1-2 percenként) este 10 ig, a személy forgalom bonyolítására. A síközpont egy tágas udvar, innen indul a keleti hegyoldal felé 3 felvonó. Az udvart szegélyező épületben vannak elhelyezve a szolgáltató egységek, ez az esti fórum helyszíne.
Közhely, hogy a francia pályák szélesek, jó ritmusúak, ezt megerősítem. Bár az átlagosnál itt nagyobb a tömeg, de ez csak a csomópontokban (hegycsúcsokon) okoz némi torlódást, a pályákon a tömeg eloszlik. A 3 völgy síterep sípályáit 4 részre osztották, a mi bérletünk Les Menuires-Sant Martin régióra volt érvényes. Ez a bérlet kényelmes öreguras sieléssel bőven elégséges a 6 sínapra. (Igaz 2 nap nagyrészt a ködbe veszett) A napos napokon átcsúsztunk egy kávéra Val-Thorensbe és Saint Martinba is. Ez utóbbiban érvényes a bérlet, így síliftekkel jöttünk vissza, míg Val Thorensbe a Mont de la chambre csúcsától (pluviometre pályán) csúsztunk le, majd a bd cumin pályán a Les Meniuresbe vezető völgyben, egy kényelmes kék pályán jutottunk vissza. A kedvenc pályám a Saint Martin-ba vezető pelozet nevű pálya, mely egy kellemesen ritmusú, kis esésű de mégis megfelelően gyors pálya (szekérút) sok bukkanóval.
Boltok, éttermek,kínálat dögivel, de nekünk, magyaroknak drága. A románoknak és oroszoknak nem. E két nép polgárai sokan voltak és sokat költöttek.
Amit azért ajánlok mindenkinek megkóstolni, az a sajt. Mivel volt az apartmanunkban fondü készítő eszköz, ezért elindultunk beszerezni a megfelelő minőségű alapagyagot. Előre csomagolt fondü sajtot minden boltba lehet kapni, de igazán minőségi sajtot célszerű a termelőtől vásárolni. Kiderítettük hogy minden szerdán és péntek a Skipass iroda előtt piac van. Ott aztán módunk volt választani a jobbnál jobb sajtok közül. Az egyik termelő (meglepő módon jól beszélt angolul) a fondühöz 3 féle sajt reszelt keverékét ajánlotta. A recept: ABC. A= abandance B=beaufort C= combe (ez utóbbi csodás ízű csemege). Ezek ára igen húzós, évjárattól függően akár 40-60 EU/kg is lehet. (Megjegyzem, hogy a recept könyvek idehaza Vacherin fribourgeois sajtot ajánlanak). Egy főre 20 dkg-ot lehet számolni. A készítéshez és tálaláshoz még száraz fehér bor (mi 2014 évi Heur Blanche bort választottunk) és száraz kenyér szükséges, ami csomagban szintén bármelyik boltban beszerezhető.. A bor mennyisége 24 cl/1 kg sajt keverék. Jó étvágyat.
Még néhány információ:az apartmanokban nincs recepció, WIFI-t nem találtunk (állítólag csomagban lehet előfizetni), a járdák csúszósak, jegesek, TV kb. 20 csatorna, mind francia, bérletre nincs kaució, eldobandó.
Jó sielést
Dodó
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.