Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

hatyuka
1 élménybeszámolót írt
1
3 hónapja tag
Franciaország
3 völgy
2024.01.23.
Sziasztok!
Nagyon sok beszámolót olvastam 3 Völgyről, mielőtt mentünk, most gondoltam megosztanám a saját tapasztalataimat is, dióhéjban, pontokba szedve. :) (2024.01.13 - 2024.01.19 közötti 6 napon volt lehetőségünk kint síelni, szállásunk Les Menuires-bn volt.)

Pros:
- a sí terep hatalmas
- hó biztos
- rendkívül jó, up to date alkalmazás a síterephez
- ár/érték arányban nagyon jó szállásokat lehet kifogni (Les Menuires)
- vannak normális méretű boltok (Les Menuires)
- modern felvonók
- ingyenes sí busz nagyon könnyűvé tette a közlekedést lakhelyen belül (Les Menuires). ~20 percenként jár.

Cons:
- a sí terep hatalmas: még térképpel is könnyű rossz irányba csúszni, ha épp belefeledkezel a síelésbe/panorámába! ahol több pálya ér össze, előfordul hogy valamelyik irányból érkezve az irányjelző táblák egyáltalán nem, vagy csak részlegesen láthatóak

- térképen/applikációban más a teljes neve 1-1 felvonónak, mint ami a felvonóra ki van írva, ami először iszonyatosan össze tud zavarni, ha nem hívják fel rá a figyelmet (Val Thorens)

- viszonylag könnyen tud tömeg kialakulni: időjárás, hazasíelés.

- time pressure hazasíelésnél: Les Menuires <—> Courchevel viszonylatban (két legtávolabb lévő völgy egymástól, Orelle-t nem számolva) mire odaérsz marad kb. 1-2 órád az adott völgyben síelni, utána érdemes visszaindulni (ezt 45-60 km/h tempóval, pisi-kaki-ebédszünet kombóval számoltam)

Amire nem biztos, hogy gondolnál:
- Ha rossz völgyben ragadsz, mert pl. lekésed az utolsó felvonót készítsd a pénztárcád: Meribel - Les Menuires viszonylatban hazajutni CSAK TAXIVAL lehet, ami 2024 januárjában 200 euró lett volna 2 főre!

- A teljes síterep besíeléséhez javasolt az erős középhaladó tudás (értsd. minimum magabiztos párhuzamos síelés. A völgyeket összekötő hegyekről ugyan vannak kéknek jelölt pályák, de ezek majdnem minden esetben tartalmaznak francia viszonylatban IS simán piros szakaszokat akár több száz méteren keresztül!!!)

- Ha rossz az idő, a 3 Völgy iszonyatosan nagy büntetés: Ilyenkor beragadsz abba völgybe, ahol éppen vagy, a 600km-re szánt embermennyiség pedig konkrétan pár km-nyi pályára tömörül, amíg ki nem tisztul az idő.

- Magas fekvésű települések: 5. nap jelzett az órám, hogy alacsonyabb a véroxigén szintem a szokottnál. Ez ilyen magasságban teljesen normális és nálam nem okozott semmilyen tünetet, viszont az erre érzékeny személyeknél ez okozhat orrvérzést, rosszullétet, stb.

Utolsó gondolataim: 6 napot voltunk kint, az időjárás miatt ebből 2 nap volt szépen síelhető, 2 nap teljesen kuka az időjárás miatt, 2 nap pedig so-so (kb. fél napot lehetett síelni, időjárás miatt). A táj gyönyörű, hihetetlen mennyiségű és minőségű hó volt, nagyon jót pihentünk itt, viszont ha csak a síterepet nézem, eléggé felemás szájízzel távoztam. Ha valaki még nem járt itt, de általában véve hozzá van szokva hogy a francia pályákon kb. embert nem lát, annak egészen biztosan nem ajánlanám ezt a helyet.
IMG-6804.jpeg
IMG-6805.jpeg
IMG-6736.jpeg
IMG-6717.jpeg
IMG-6708.jpeg
Zpéter
4 élménybeszámolót írt
4
15 éve tag
Franciaország
3 völgy
2024.01.21.
Ma hajnalban értem innen haza, gondoltam, írok valami értelmeset, hátha tudjátok használni. A Doron épületben laktunk ketten a párommal – hogy pici, azt tudjátok, a franciák szerint egy 15 nm lakás kétszemélyes, sőt volt egy harmadik felhajtott ágy is a falon, szerencsére ott nem aludt senki. A teljesen kifeküdt összecsukható franciaágytól (amin az alvás középkori kínzással felért) eltekintve a szállás rendben volt, néhány bosszantó apróság azért színesítette ottlétünket. Lehetne a földszinti sítárolóban egy pad, a cipő cseréjéhez, az én komfortérzetem 18 foknál többet szeretne a szobában éjszaka, amire nem volt lehetőség, nem volt free net, a házban sem, a környéken sem. Az irodában a páromnak 40 euróért akartak adni egy hét netet, ez nem kellett. Kb. 3-4 napba telt, míg rájöttünk, hogy az érkezési helye (a Menuires, Roc1 felvonó aljánál) az összefüggő házak első emelete egy bevásárló utcát alkot és ennek a közepén van LES MENUIRES FREE NET, ha regisztrálsz, kapsz egy hetet, ennyi elég is. Lehet venni Ici les menuires mobilnetet, ez 7 napra 10 euró, ezt sajnos csak későn tudtuk meg. Azért jó lenne tudni előre az időjárást, mert – becsszó így volt – egyik nap +5 fok meleg volt és eső esett, egy napra rá – 5, -9 és ami víz volt kint, minden megfagyott. Néha olyan érzésem volt, mintha egy jéghegyen, jégdombon síelnék – nem kedvencem. Gyakran volt eső is, köd is, na ezek sem kedvenceim.
A fenti hütték jók, jó behúzni, mikor kint vízszintesen viszi a havat a szél, az árak elsőre meglepőek (egy sör 10,5, forrócsoki habbal 5-6, palacsinta 5,5-7) de ugye tudjuk, nem itt kell háromfogásos ebédet enni.
Át lehet síelni fent Val Thorensbe, ott le a nagypályán, aztán egy kacskaringós kéken haza Menuiresbe, jó nagy kör, de megéri. Ha átmész, és busszal akarsz visszajönni (ez ingyenes) Menuiresbe, akkor nagyot kell küzdened a 17.10-es buszra, kb 100-an szeretnének 50 helyre beférni. A következő 18.15-ös már nyugisabb, ott van hely, nekünk csak ez sikerült.
Összességében a 6 napból 2 nap volt jó az időjárás, 4 napon pedig el lehetett csípni fél-fél nap elfogadhatót. Mindenki döntse el, megéri-e ezért utazni 1400 km-t oda, ugyan ennyit vissza és elkölteni fejenként kb. 290 000 forintot (utazás, szállás, síbérlet, kinti kaja és biztosítás.)
Julu
17 élménybeszámolót írt
17
20 éve tag
Franciaország
3 völgy
2022.01.17.
Sok újat nem tudok hozzátenni Andrea leírásához, de néhány sorral azért én is szeretném dicsérni a síterepet.
Vasárnaptól (!) vasárnapig tartott a hetünk. Nagy hóesésben érkeztünk Les Menuires-be, de másnap ragyogó napsütésben kezdhettük meg a 3 völgy meghódítását. Egészen elképesztő a pályarendszer. Alig volt olyan pálya, amin többször is lecsúsztunk volna, és biztos maradtak még olyanok, ahol nam jártunk. Lehetetlenség besíelni 6 nap alatt 600 km-t. A 3 vallées app szerint -ha jól számolt- 480 km távolságot tettünk meg. Szerintem számolta a lifteket is. A liftek zöme modern, gyors, és kevés a húzós. Úgy érzem minden csúcsról lecsúsztunk. A pályák hosszúak, lendületesek, csak ritkán keveredtünk lökdösős zöldre. Nem is tudnék kedvenc pályát említeni, annyira változatosak a lejtők, hogy mindegyik nagyon tetszett. Sajnos a versenypályák zárva voltak, pedig nagyon számítottunk egy-egy ottani csúszásra is.

Les Menuires település jó helyen van, mert a többi völgy is könnyedén elérhető innen. Igaz, építészetileg ez a legkevésbé barátságos település a hatalmas házaival. 5 része van, de jár az ingyenes navette, ha éppen nem lenne az embernek kedve sétálni egy fárasztó nap után.
Pályaszállásunk olyan volt, hogy szinte a lakásba csúsztunk. Nem lehet panaszunk a lakás felszereltségére sem: indukciós főzőlap, sütő, társasjáték, raclette készlet, stb.
A helyiek igyekeznek sok programmal szórakoztatni a népet, láttunk tűzrevüt, hatalmas tűzijátékot. Rengeteg játékos lehetőség áll a gyerekek rendelkezésére.

Az árak eléggé felmentek 4 év óta, főleg a hegyi "pihenőkben". Kávé:2,50-3, sült krumpli: 7-8, a fő ételek 20-30 euróba kerülnek.

Covid helyzet: Szinte semmit nem éreztünk belőle. Talán kétszer kérték reggel kezdéskor az igazolást. A lifteknél figyelmeztetnek, ha nincs rajtad maszk, vagy bármi, ami takar. A hangulaton viszont nem látszott, tele voltak az éttermek is, főleg Courchevel-ban.

Még sokat tudnék ömlegeni a helyről. Aki teheti, egyszer menjen el az életben. Fantasztikus élmény.
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Franciaország
3 völgy
2022.01.15.
Tényleg jókor voltunk jó helyen, tényleg minden túlzás nélkül TÖKÉLETES 3 nap volt. Szikrázó napsütés, nagy hó, fantasztikusan jól kezelt pályák, eszményi csúszások, gyors liftek. Nem volt sehol tömeg, de volt sok boldog ember a pályákon és a hüttékben, még élő zene is szólt több helyen dj-vel, szóval visszajött a covid előtt annyiszor megélt all-in síélmény végre!

Az utolsó napon Saint Martin de Belleville-t néztük meg: ezt ajánlom MM-nek, aki nem szereti a "panelrengeteget". St. Martin (ejtsd kb: szanmartan) a 3-völgy régió egyetlen olyan települése, ami nem mesterséges síváros, hanem egy igazi, élő francia hegyi falu, farmerekkel, állattenyésztő gazdaságokkal, családi sajtüzemekkel, autentikus éttermekkel. Romantikus utcákon lehet sétálgatni, itt nincsenek modern épületek, csak fából és kőből épült házak, sok a bérelhető rusztikus chalet apartman közvetlenül a sípálya mellett. Van néhány gyönyörű szálloda is, de azok is hagyományos stílusban épültek.

Néhány tegnapi fotó:
https://sielok.hu/fotoalbum/st-mart...in-de-belleville-2022/gal...

Ez a falu csatlakozott utolsóként a 3-völgy régióba. Azoknak ajánlják, akik szeretik a nyugodt, békés, természetes környezetet és a csendesebb családi vagy gasztro programokat. Bulizni nem ide kell jönni, arra ott van a Val Thorens, ami egyébként szintén nagyon szép hely, de teljesen más a hangulata. Abba is belekóstoltunk, majd lesz róla beszámoló.

Tegnap délelőtt hívtak egy interjúra a Jazzy rádióból, élő interjút műsorba kapcsoltak.
Itt lehet meghallgatni:
https://millasreggeli.hu/eletmod/ep...-testben/sieles-kulfoldon...
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Franciaország
3 völgy
2022.01.13.
Igyekszem válaszolni minden kérdésre.

Mi repülővel utaztunk Genfig és onnen kisbusz transzferrel érkeztünk Les Menuiresbe, ezért az olaszországi tranzit témában nincs tapasztalatom.

3 nyugati oltásról szóló igazolással teljesen simán ment minden, de az uniós védettségi igazolást mindenhol kérték: a repülőtéren, a szálláson, bérletvásárláskor és az egyik étteremben is csippantották a qr kódot. Jó a kinyomtatott igazolás és az applikáció is, ha lemerülős a telefonod, akkor legyen a kabátzsebedben egy printelt verzió!

Itt a 3-völgyben teljesen mindegy, hogy milyen maszkod van, textil maszkot is elfogadják, orvosi is jó, de a nyaksál is elég, a legtöbb síelőnek az van. Minden felvonón kell hordani beszálláskor, a nyitott ülőlifteknél is. Táblákon ki van írva mindenhol angolul és franciául is, hogy kötelező és a személyzet ellenőrzi szinte minden beszállónál, és rászólnak arra, aki elfelejti feltenni.

Plusz, az itteniek elmondása szerint naponta valamelyik lift aljában megjelennek a szigorúbb ellenőrök, sorfalat állnak és megnézik + csippantják mindenkinek a védettségi igazolását, de ez csak szúrópróbaszerű ellenőrzés, mi 3 nap alatt egy ilyen szűrőn mentünk át.

Ma eltávolodtunk Les Menuirestől és eljutottunk innen jó messze: Meribelbe, Courcevelbe és Val Thorensba is. Végtelen hosszúakat csúsztunk és élveztük a változatos panorámát. Elképesztő tényleg, amerre nézel, mindenhol sípályák és síelők kanyarognak. Fantasztikus a táj, a lejtők parádésak, a felvonók többsége ultramodern, ennél magasabb színvonal síelésben számomra már elképzelhetetlen. Nonstop tűzött a nap ma is és továbbra is igazi télies idő van, a hó sehol nem veszített a tökéletesnek nevezhető minőségéből. Előrejelzések szerint még egy hétig várhatóan marad ez az időjárás, aki a közelben él vagy bárhonnan van lehetősége eljönni ide, ne hagyja ki az élményt! Január itt még nem számít főszezonnak, egyáltalán nincsenek sokan a pályákon, csak a frekventáltabb részeken kell embereket kerülgetni. Napközben többször is volt "privát pálya" élményünk. Felvonóknál egy percnél többet sehol nem álltunk többet sorban!

Itt vannak a mai képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/troisva...llees-2021-januar/galeria...
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Franciaország
3 völgy
2022.01.13.
Itt vagyunk jelenleg a világ legnagyobb síterepén, a 3-völgyben. Les Menuiresben lakunk, és innen igyekszünk bejárni a gigantikus síparadicsomot. Fantasztikus hóviszonyok vannak, érkezésünk előtt rengeteg hó esett, és így nem csak a pályák, de a környező hegyek és a háztetők is vastagon fehérek. Kedd óta szikrázó napsütés van egyetlen felhő nélkül és közben szerencsére szélmentes mínuszok, ezzel együtt tökéletes hóminőség.

Igazi békebeli síélet és hangulat van a pályákon, a covid hatását csak abban érzékeljük, hogy a felvonókon megkövetelik a maszk használatát és ezt következetesen ellenőrzik is. Viszont elfogadják a csősálat is, ami nagy könnyebbség, mert csak felhúzzuk az orrukra a lift bejáratánál és kész. Egyszer belefutottunk covid-igazolvány ellenőrzésbe is, de hát oltási papírok / zöld pipás app nélkül el sem jutottunk volna ide, ez most alapkövetelmény, ha síelni, utazni szeretnél.

A vadonatúj La Masse felvonóval kezdtük a síelést: ez a 10 személyes ultramodern kabinos most a síterep új büszkesége: 8 perc alatt repít fel a 1800 méterről a 2800 méteres csúcsra. Innen szédületes panoráma tárult elénk a high-tech hegyállomáson. Les Menuires völgyébe „sohavégetnemérős” csúszással lehet több útvonalon is visszajutni. Óriási élmény, jó kondival érdemes érkezni! A látvánnyal és a hosszú csúszások élvezetével nehéz betelni, mindenesetre segít valamennyire kárpótolni a tavaly kimaradt síszezont.

Szinte az összes lift működik, mindenhova el lehet jutni, a cél, hogy 3 nap alatt a 3-völgy minden településére eljussunk, nem tűnik lehetetlennek. Les Menuires és St. Martin környékét már egész jól bejártuk, Val Thorensba is eljutottunk. Ma célozzuk meg Meribelt és Courchevel pályáit. Gyűlnek az élmények és a képek. Részletesebb beszámolóval majd a túra végén jelentkezünk, addig is feltöltöttem néhány fotót:
https://sielok.hu/fotoalbum/lesmenu...ires-3volgy-2022/galeria/
kepeslapom.jpg
gorogrob
5 élménybeszámolót írt
5
9 éve tag
Franciaország
3 völgy
2020.02.02.
2020.01.25-2020.02.01 voltunk itt síelni a skilines szervezésével.

Utazás: végig autópálya, a Les Menuires-i emelkedőt leszámítva. Este 7 körüli indulás és délután 3-ra érkezés. Vissza hasonló reggel 9-es indulás hajnal 2-kor érkezés. Vásárlási lehetőség volt oda-vissza is Albertville-ben, vagy ahogy a buszon hallottam "Albertfalván" :) Szokásos megállókkal.

Szállás: Mi egy 3 fős apartmanban voltunk ketten (Reberty negyed, Median hotel). Több kiszállási pont is volt, így a kipakolások és kulcsok átvétele 2 órát vett igénybe. Kis hűtő, mikró és mosogatógép volt. Ehhez kezdéskor elfelejtettek tablettát adni, de amikor jártam az irodában és rákérdeztem a tisztító eszközökre, akkor a kezembe nyomtak egy kis csomagot, amiben volt 3 tabletta, mosogatószer, szivacs, meg tisztítószer. Azt néztük, hogy ezt a franciák símán kiadját 4 főre is, de 2-es elegen voltunk.

Pályák: Teljes bérletünk volt és ezt többször (amikor az idő is úgy akarta) kihasználtuk. Nem síeltünk minden pályán, de bejártuk a területet. Tulajdonképpen a 6 napból 2 tökéletes, 2 elfogadható és 2 "havazós" volt. A 2 említett napon olyan 50 cm hó biztos esett, ami kellett is a pályáknak. Amit a hójelentések írnak, szerintem nem fedik a valóságot. A havazás előtt több helyen látszott a föld, voltak kövek. Utána jobb lett a helyzet. De 1,5 m hó nincs a pályákon, ahogy kb. írják pl. a bergfex-en is...
Meribelben a Saulire exp alatti pályák hosszúak, dinamikusak, többször köröztünk ott. Lehet kombinálni kék-piros-zöld részeket. Több variációban is le lehet csúszni. Itt a felvonó és lesiklás aránya 1/3 - 2/3. Ezt vettük észre. A többi helyeken fordulhat az arány, mert vannak rövid pályák is. Egyszer az utolsó napon fel tudtunk menni (30 perces sorbanállás árán) Val Thorens-ben a 3200m-es csúcsra. Megérte ennyit várakozni. Nagyon szép kilátás volt. Többször nem erőltettük, inkább csúsztunk. Pályákat nem tudok kiemelni, sok pályát kipróbáltunk. Jól ki van táblázva a terep, sítérkép nélkül is boldogul az ember a 2. naptól. A szállásra egyébként vissza lehetett csúszni. Nem igazi "pályaszállás", mert reggelente egy kb. 2-300m-t sétálni kell a pályára. Ez amikor leesett a hó, bemelegítésnek is jó volt. Visszafelé lejtett a pálya, így a hátsó bajáratig csúsztunk. Amúgy a Sunny és a Bruyeres felvonóhoz lehetett közvetlenül csúszni. Ez a 2 felvonó 9:10-kor nyitott, nem előbb, sőt volt hogy 10 perccel később is pl. a Bruyeres.
A pályák jó kezeltek, de pl az utolsó napon 2000m felett is 10 fok volt, ami nem tett jót a pályáknak. Buckásodás volt délután, de addig nagyon jó minőségben kitartottak. A 2 hóeséses napon korlátozottan menten a felvonók, így tömegeket koncentrálódtak kis helyen, ez azért eredményezett többször veszélyes helyzeteket. De amikor jó az idő, a felvonóknál a sorok gyorsan haladnak, ha ki is alakul valamennyi. Ritkán kell sokat sorban állni. Reggel persze, amikor mindenki első akar lenni, akkor előfordulhat hosszabb pause. :)

Összességében azt mondhatom, hogy itt mindenki megtalálja a saját pályáját, ha jó az idő sokat lehet csúszni és a szomszédos falvakba is könnyen, gyorsan át lehet jutni. Az időjárás előrejelzésket fenntartással érdemes kezelni, mert egy helyi oktató szájából hallottam felvonozás közben, hogy itt gyorsan változhatnak a viszonyok.
A Les Menuires-i szállás jó választás, persze az sem minden, hogy pontosan hol helyezkedik el. Innen gyorsan el lehet indulni különböző irányokba.
IMG-20200126-105910.jpg
IMG-20200127-104221.jpg
IMG-20200131-113401.jpg
IMG-20200129-083606.jpg
IMG-20200130-074807.jpg
k-balint
8 élménybeszámolót írt
8
8 éve tag
Franciaország
3 völgy
2020.02.02.
Vasárnap hajnalban értünk haza 3 Vallées-ből, Les Menuires-ből. Röviden összefoglalva: fantasztikus, gyakorlatilag felülmúlhatatlan síterep, ahol még a hatodik napon is teljesen új, remek pályákat lehet felfedezni, és két, de talán három hét alatt se lehetne megunni. Mindenképp ajánlom a teljes terepre érvényes bérletet, azért egy völgyet 2, max 3 nap alatt be lehet járni, és nagyon megéri a tejes bérlet, mert akárki akármit mond, igenis be lehet járni a teljes rendszert hat nap alatt (ha minden egyes pályát persze nem is, de minden „tájegység” legjobbjait igen). Aki még nem járt itt, mindenkinek, de tényleg mindenkinek ki kéne próbálnia, kihagyhatatlan. (Bár a globális felmelegedés ellen persze itt sincs mit tenni: nekünk totálisan abszurd módon két napot a brutális hóvihar tett tönkre, majd rá egy nappal már a dögmeleg, 15 fokkal és néhol gusztustalanul latyakos pályákkal.)

És akkor a részletek.

A kiút a szokásos volt (busszal péntek esti indulással már szombat kora délután a központban voltunk), Les Menuires-ben szálltunk meg, szokásosan nem tágas, de a célnak tökéletesen megfelelő apartmanban. És mindenkinek azt ajánlom, hogy Les Menuires-ben vagy Meribelben szálljon meg. Az időjárás bizonyította, hogy ez a két tereprész a legjobb: amikor hóvihar miatt le voltak zárva a hegyek közti átjárások és a csúcsközeli pályák, Menuires-ben gond nélkül elsíeltünk unatkozás nélkül két napot még így is, annyi pálya maradt pusztán csak az alsó részeken nyitva, amennyi simán kitenne önmagában is egy teljes kisebb síterepet. Ugyanezért NEM ajánlanám viszont a talán legnépszerűbb sífalut, Val Thorenst: mivel ez nagyon magasan van, itt, ha jól láttam az interaktív térképen, alig voltak nyitva pályák, aki itt szállt meg, valószínűleg elég rosszul járt rossz időjárási körülmények között. Menuires-ből és Meribelből viszont egyetlen felvonózással át lehet csúszni Val Thorensbe, szóval semmit nem hagy ki, aki itt száll meg.

Ez, az átcsúszás egyébként 3 Vallées egyik legnagyobb előnye: rengeteg az összeköttetés a (valójában nem három, hanem) négy völgy között, így itt szinte egyáltalán nem kell számolgatni a nap végén, hogy mikor kell hazaindulni egy messzebbi pályarészről, a legtávolabbi részről is haza lehet csúszni akár három felvonózással, de pl. a terep leges-legszélső csúcsáról, Orelle-ből egyetlen 9 kilométeres lesiklással be lehet jutni a terep egész másik részébe, Menuires-be. (Szemben mondjuk Paradiskivel, ahol csak a Vanoise Express köti össze a két völgyet, és akár már 3 órával zárás előtt el kellhet indulni hazafelé.) Ezért is jó Menuires vagy Meribel: akár már a reggeli első felvonózás után azonnal át lehet menni a másik völgyekbe, jobbra és balra is.

A másik, talán ennél is nagyobb előny értelemszerűen a méret: mivel 600 kilométernyi rendszerről van szó, természetesen MINDENKI megtalálja a neki való pályákat, ez egészen biztos. Vannak tanulóknak való zöld pályák, egészen remekek a kék pályák: bár mi alapvetően a pirosakat szeretjük, első nap bemelegítésképpen csak kékeken mentünk, és ez is szenzációs volt, hosszú, 7-8 kilométeres, megszakítás nélküli lesiklásokkal, széles, és a kékség ellenére azért kellemes meredekségű pályákkal, amiken a kezdőbbek gyakorolhattak, a haladók viszont akár rendesen be is gyorsulhattak. 3 Vallées-ban teljesen alapvető, hogy 3-4 kilométernél nem kell kevesebbet siklani megszakítás nélkül, ilyen hosszú egybefüggő pályákat mindenhol lehet találni, de nem ritka ennek kétszerese sem. És ennél nagyobb dicséretet én nem is tudnék mondani egy síterepre sem.

A harmadik legnagyobb előny is összefügg a mérettel: egy ekkora terepen nagyon jól eloszlik a hatalmas embertömeg is, így a legtöbb pálya abszolút kényelmesen járható, a legtöbb felvonónál szó szerint semennyit nem kell sorban állni; egyedül a terep legszebb kilátójához, a 3200 méter magas Cime Caron csúcsra felvivő, azonos nevű felvonóhoz kellett 20-30 percet sorban állni, ezen kívül a pár legfontosabb, völgyeket összekötő felvonónál (Pas du Lac, Plain des Mains, reggeli első felvonózáskor a Bruyeres) néha felgyűlt, nagynak tűnő tömegek is lementek maximum tíz perc alatt. És ez nem tudom, hogy lehet, de valamiért itt minden eddigi terepnél jobban azt éreztem, hogy az adott pályákon tényleg a megfelelő tudású emberek síelnek, és csak nagyon ritkán találkoztunk másokat veszélyeztető vagy csak másokra odafigyelni nem tudó síelőkkel/boardosokkal.

A negyedik előny az átláthatóság: hiába van szó 600 kilométernyi pályáról, mind a térkép, mind pedig a táblázás tökéletesen logikus, átlátható és gondos: minden elágazásnál minden információ táblázva van, sokszor még ezen felül is kitesznek hatalmas molinókat, amiken már több száz méterről látszik, hogy a kanyarban merre lesz mondjuk a piros, és merre a kék pálya. Ez alól egyetlen kivétel van: a terep Courchevel része. Nem tudom, miért, talán itt más a fenntartó, de ennek az átláthatóságnak ott nyoma vész, hanyagul van táblázva, több elágazás van, amelyben egyáltalán nincs tábla. Ez dühítő, de mi egyébként se szerettük meg a luxusról elhíresült, saját reptérrel és helikopterfelszállóval rendelkező Courchevel részt: itt sokkal rövidebbek az egybefüggő pályák, eleve kevesebb a piros, és igazán hosszú piros nem is nagyon van, és itt szerencsétlenebbek is a hegy adottságai, nagyon szerteágazó a pálya, nehezebben bejárható, sokat kell felvonózni a többi tereprészhez képest, ha át akarunk jutni máshová.

A pályarendszernek egyetlen olyan jellemzője van, amit talán negatívumként lehet nevezni: a hatnapos ottlétünk harmadik-negyedik napján szakadt a hó, és a legtöbb, magasabban lévő pályán ezt a havat már nem ratrakolták le az ötödik-hatodik (és persze a harmadik-negyedik) napon sem, pedig akkor már nem esett hó, így hatból négy napon keresztül a fentebbi részeken gyakorlatilag csak buckákon tudtunk síelni. Ez minket nem zavart különösebben, szeretjük a buckás pályákat is, de azért a „ratrakolt pályákon hasítunk nyílegyenesen”-érzést idén csak ritkán tudtuk kiélvezni, és ez kicsit hiányzott.

Mondok néhány szót a pályákról, de az az igazság, hogy ez szinte felesleges: több más tereppel ellentétben itt nem nagyon volt olyan, hogy bármilyen, a térképen jónak tűnő pálya csalódást okozott volna. Ha azt látod, hogy valahol van egy hosszú kék vagy piros pálya, menj le bátran, 99%, hogy nem fogsz csalódni. Egyedül a Boulevard (Bd.) nevű pályáktól érdemes ódzkodni: ezek csak átvezető pályák, inkább több, mint kevesebb vízszintes, botozós/gyaloglós résszel – ezekre élvezetből nem érdemes felmenni, csak szükségből, felvonók közötti átsikláshoz.

Val Thorens és Orelle:

Egyszer mindenképp érdemes kiállni a sort a Cime Caron felvonónál, nemcsak a csodálatos kilátás miatt, de az onnan induló piros pályák miatt is, amelyek aztán belefutnak a kék Gentiane-ba, hogy a csúcstól egészen a völgy legaljáig lehessen siklani.

Érdemes felmenni a valóban legmagasabb, 3230 méteres Sommet de 3 Vallées csúcsra is a Peyron és Bouchet felvonókon, itt talán még szebb a kilátás, noha kevesebb az ember, és mindkét piros pálya (Coraia, Bouchet) remek, és folytatódnak még tovább is kéken, de amíg ide eljutunk, az is élmény, a Rosael felvonó alatt húzódó Mauriennaise hosszú piros pályán.

Ugyanitt nagyon jó az összes, a hegylánc szélére felvivő felvonó alatti hosszú piros, majd sokszor kékben folytatódó pálya (a Masse 1-2, a Boismint és a Plan de l’Eau felvonók alatt).

Les Menuires:

A Bruyeres felvonó alatt végig lehet jönni akár kék, akár piros pályákon, rettentő hosszan, és mindenképp érdemes is. Itt is olyanok a kék pályák, hogy haladóként is imádtuk azokat is. A legjobb pálya talán az egész rendszerben az Alpage, egy meredek, de széles, ráadásul ratrakolt piros.

Bár kék, azért haladóként is érdemes egyszer a pálya hossza miatt végigmenni a Roc 2 vagy a Granges felvonó tetejétől le St. Martinig, ez legalább 8 kilométer, és végig jók a pályák.

Meribel:

Nekem ez a rész a kedvencem, itt a legtöbb egybefüggő, hosszú piros pálya. A Mont Vallon csúcs tetején nemcsak a kilátás csodás, de mindkét innen induló piros is. A Combe de Vallon után akár tovább is lehet menni, de az Ours pályát nem ajánlanám senkinek, rengeteg a szinte vagy szó szerint vízszintes rész.
Szuperek a Pas du Lac és a Sauliere felvonók alatt lévő piros pályák, ezeken akár egy napot is el lehetne lenni unatkozás nélkül. Ezek szerintem a terep legjobb pályái az Alpage mellett.

Courchevel:

Ahogy már írtam, ezt a részt nem kimondottan ajánlom. De azért itt is találni jó pályákat persze.

Egy tipp: már rögtön az átsikláskor kezdődik a rossz táblázás: a Sauliere csúcs innenső oldalán tábla nélkül kettéválik a pálya, így mindenki a bal oldali pályarészen csúszik, amitől az a pálya brutálisan buckás és zsúfolt, pedig ha az elágazásban jobbra továbbcsúszunk pár métert, egy másik, sokkal jobb lejtő belevisz ugyanabban a pályába. (A pályáról leágazik egy kis fekete, a Telephone, erre nyugodtan menjen fel bárki, őszintén szólva nem értem, mivel feketébb ez bármelyik pirosnál.) Sajnos utána Courchevel központjába már egy rettentő lankás zöld visz tovább.

Érdemes lemenni a La Tania részbe, ott bár nem nagyon hosszú, de jó pirosokon lehet csúszni.

Ezen kívül is mindenről csak jókat tudok mondani: rengeteg a hütte, a vécé, az étterem, a bolt, a síkölcsönző, jó az ingyenes buszjárat a falu részei között (illetve ezt csak Menuires-ben használtuk, erről tudok nyilatkozni). Egy étteremajánlat: Les Menuires központjában a Hacienda nevű tex-mex étterem érthetetlenül olcsó, és nagyon finom. A hüttékben a kávé, tea, forraltbor, forrócsoki talán valamivel drágább, mint más terepeken (akár hat eurót is elkérnek egy pohárért), de annyi baj legyen.

Ezen kívül még az volt rettentő szimpatikus, hogy a rettenetes időjárásban is érződött, hogy igyekeznek a síelők kedvére tenni: folyamatosan jelezték, hogy mely felvonókat, pályákat tervezik még a nap során kinyitni, és valóban óráról órára, ha csak megengedte az időjárás, újabb lehetőségeket nyitottak – pedig megtehették volna, hogy azt mondják reggel, bocs, ma ezeket lezártuk, majd holnap. Illetve nagyon sok a hóágyú, bár ezeket mi a két méteres hó miatt sose láttuk működésben, de látszott, hogy hóhiány esetén is rengeteg pálya lenne használható, és nem csak az alacsony részeken.

Én eddig mindig azt mondtam, akármilyen jó is egy síterep, minek mennék vissza, hiszen annyi másik van még, amit nem láttam. De 3 Vallées lesz az egyetlen kivétel: ez a rendszer annyira jó, hogy már most biztos vagyok benne, ide mindenképp visszajövünk még.
bongi
5 élménybeszámolót írt
5
14 éve tag
Franciaország
3 völgy
2020.01.19.
2020. január 04 és 11 közt élvezhettem a "Síparadicsom" minden csodáját. Negyedik éve járunk Franciaországba, jobbnál jobb terepekre, de a 3 Völgy volt az, ami miatt az összes eddig általm meglátogatott terület értékelését át kellett alakítanom. Off: Ha 10 ponttal lehetne értékelni a terepeket szerintem igazságosabban lehetne különbségeket tenni.
Val Thorensben foglaltunk szállást, kifelé a már unalomig ismert Frejus alagút helyett az Aosta völgyön át a Mont Blanc tunel felé vettük az irányt és Megevé szerpentines kis útjain értünk Albertville-be. Csak az válassza, aki 13 óra autózás után is bírja hányás nélkül...
Bevásárlás a La Bathie melletti U-ban, ahol találkoztunk az egy hetes „intenzív síelésre” érkező angol fiatalokkal, akik aztán egész héten ittak és ittak… Felfelé tartva, kissé idegesített, hogy a kocsi hőmérője +9-ről csak +3-ig csökkent mire felértünk a 2350m-en fekvő Les Balcons negyedbe. Később azonban kiderült, annyira profi a pályakarbantartás, hogy nagyon hosszan képesek elkezelgetni a karácsony előtt lehullott méretes havat.
A hatnapos bérlet minden percét igyekeztünk kihasználni, hiszen végig szikrázó napsütésben szeltük a havat. A rendszer óriási az élmény szuggesztív. Egyszerűen nem tudok negatívumot találni. Akár kezdő, akár profi vagy óriási mennyiségű pályán tudsz síelni. Egy perc sorállás nem volt a felvonóknál. A pályák egész nap szuperül bírják a használatot. A panoráma elképesztő, Mont Blanc látványa csúcsonként változik. Sokan írták, hogy egy hét alatt nem besíelhető, nem értek egyet, igenis jól megismerhető az egész rendszer. Persze ehhez kellett a 4. napom is, de erről a legvégén….
Val Thorens – Orell: A síelés Mekkája, 3000 feletti felvonók sokasága, kellemes esésű pályák, átlátható rendszer… Áhhh, ha lehet inkább ki kell próbálni! Nincs olyan nyomvonal, amit ne ajánlanék, ezért mindenki próbálja ki melyik esik hozzá legközelebb. Tipp. a Yannick Richard pályán minden délután 16 óráig edzenek, aztán megnyitják érdemes itt befejezni a napot. Erről jut eszembe egy ici-pici hiány, kevés a fekete…
Les Menuires – St. Martin: Zárásig tökéletesek a pályák, de a Masse-ről történő kora reggeli lesiklásokat semmi nem múlja felül! Az 3völgy szempontjából a második legjobb helyen elhelyezkedő település, hiszen Thorens és Meribel is pikk-pakk elérhető. Most így utólag feltűnik, hogy itt sem volt gyakori a fekete pálya.
Meribel: A legtökéletesebb szállás helyszín, hiszen minden tereprész felé van kapcsolata. Pályái talán kevésbé változatosak és a Saulire oldal, de méginkább a Thorens-i átkötő pályái korán viseletesek kezdenek lenni. A Mont Vallon lesiklói kihagyhatatlanok, mint ahogyan a völgy bármelyik piros nyomvonalának nagytempójú megsíelése hatalmas élmény a délelőtti, még friss havon.
Courchevel: Mit is írjak? Ezt (is) látni kell! Nem, a nem a síelést, a körülményeket. A lesiklópályák aljában lévő csilliárdos boltokat, a szőrmébe burkolt hölgyeket, a pálya mellett tollseprűvel tisztogatott Merciket, a csillogást. A gagyit…….. Jah, meg a reptér! Egyébként nagyszerű családias pályák, gyönyörű környezet, egyedi hangulat.

Escapade in a Day: A negyedik napon egyedül síeltem és teljesítettem a kihívást, tulajdonképpen besíelve a 3 völgyet, tisztán 96km lesiklás, közel 15000m lefelé irányú szintkülönbséggel. Szerintem a nagyon szépen megismerhető a terep szinte minden arca. Muszáj nyitáskor kezdeni és nem vagyok benne biztos, ha valahol sorállás van akkor teljesíthető. Pályatérkép a galériában.
https://www.latania.co.uk/blog/2020.../01/13/escapade-in-a-day-...

https://sielok.hu/fotoalbum/21761/k...ep/1/
Screenshot-20200108-170646.jpg
Fidosan
16 élménybeszámolót írt
16
13 éve tag
Franciaország
3 völgy
2019.02.05.
Tegnap értünk haza 3 völgyből, hozta a szokásost, remek idő volt bőséges hóval, utolsó napra kaptunk szelet meg ködöt de azért kimentünk, igazán az alsó pályák jól síelhetőek voltak akkor is, a jó oldalát néztük, nem volt tömeg szinte üresek voltak a pályák :) Egy napunk volt ezen kívül csak kicsit rumlis, éjjel 40 cm hó esett és reggel később nyitottak, azért megpróbálták a pályákat rendbe tenni, elég jól sikerült nekik, csak a lifteknél összejött kis tömeg, kb fél óra múlva mikor sorban nyitották a felsőbb pályákat el is oszlottak szépen, összegezve... a szállás ugyan az mint múlt évben, (Les Melezes) nagyon közel minden, közvetlen mellette a Sherpa kisbolt, 2 síkölcsönző, olasz étterem, kévézó, a buszmegálló az apartman előtt, ingyen busz 20 percenként közlekedik 3 megálló a központ, a pályáról a bejáratig be lehet csúszni, a terepet fejlesztgetik, több lift, kabin is szépen felújítva, teljes 3 völgy bérletet vettünk volt egy srác aki először volt , neki megmutattuk meribelt, val thorenst, szerelembe is esett a terep iránt, szombat este indultunk vissza, a centerben az élményfürdő recepcióján van csomagmegőrző, ott lehet hagyni a cuccot és ki lehet használni még az utolsó napot is, a jegyet úgy érdemes venni hogy 6 napost és a szombatot külön akkor az csak 25 euro arra a napra (szombat olcsó a turnusváltás miatt) így meg van a 7 teljes nap síelés , idén először mentünk busszal, nekem bejött , skóciából les menuiresbe 2000 km, busszal edinburgh-london onnan a snowexpressel egyenes les menuires turista iroda, ahol a kulcsot megkaptuk, kényelmes volt ,a snowexpress emeletes luxusbusz mindennel felszerelve, olcsóbban kijöttünk fejenként mint mikor autóval mentünk. Sílécet most nem vittem hanem béreltem, előre neten foglalva 75 euro volt a dinamic package, de simán lehetett cserélni akár naponta a lécet a csomagon belül, nagyon jó fejek és segítőkészek a srácok, 6 napot fizetve a 7.-ik nap ingyen volt, a cég ajándéka , szép volt, jó volt, jövőre ugyan itt :)
51383478-2244237022498179-417429885837901824-n.jpg
50952696-330326040912906-5223438512707076096-n.jpg
50714526-375433979935717-5521361375915409408-n.jpg
Fidosan
16 élménybeszámolót írt
16
13 éve tag
Franciaország
3 völgy
2018.01.29.
Ma volt az utolsó napunk, holnap reggel indulunk vissza, összegezve jó volt minden, a Les Melezes ben voltunk, öt fős apartmanban hárman, így kényelmes volt, mi az Interhome on keresztül foglalunk mindig, (ötödször voltunk itt) mert a többi nem nagyon enged 10 napot foglalni,teljes hétre akarnak vagy 1, vagy 2, próbáltuk, 1 hét kevés, 2 hét sok...ez a 10 nap ami legjobban bejött. Mivel már keresztül kasul besíeltük a 3 völgyet, idén csak les Menuires bérletet vettünk, és a kedvenc pályákat nyüstoltük, a Becca piros, a Mont De La Chambre ról lefelé az összes piros,és kék a Sunny express lift alatti fekete, a túl oldalon a Pointe De La Masse tól a nagy kedvenc a Fred Covilli, jó hosszú piros, a Masse kezelt fekete és a Lac Noir fekete, mikor meg már szóltak a combok hogy nyugi akkor le a centerbe a jó széles kellemes esésű kék pályán a Menuiresen mentünk párat.A szállás elég jó pályaszállás, 2 perc volt a pályától a bejárat, buszmegálló, bolt minden közel, Az Adonisban mi is voltunk 2013 ban akkor le lehetett csúszni közvetlen a Bruyeres kabinhoz, vissza kellett kicsit sétálni de nem volt vészes . Mi kicsit később mentünk ki mire a tömeg eloszlik, sehol nem kellett várni kabinra vagy liftre, és a pályák is szinte üresek voltak, az átkötők a völgyek közt amik általában rumlisok, igazából aki látta az egész síterepet annak nem érdemes ide oda menni, Val Thorens, Meribel, és les Menuires külön külön rendelkezik bőven remek pályákkal, mondjuk Courchevel nekem sem mozgatta meg a fantáziám :) A hóviszonyok mondhatni tökéletesek voltak talán a legjobb volt most az 5 alakalomból. Jövőre is ide jövünk, itt nehéz csalódni, bár láttam pár embernek azért sikerült :)
Tivi
10 élménybeszámolót írt
10
13 éve tag
Franciaország
3 völgy
2018.01.29.
Orelle után pár évvel visszatértünk, egy központibb helyre foglaltunk szállást Les Menuires-be.

A szállás neve Adonis, 5en voltunk a 6személyes apartmanba és kényelmesen elfértünk. 2 háló, a konyha teljesen felszerelt (mosogatógép, tv, mikró, stb.) és erkélyünk is volt. Alul wellness rész, a ház aljában pedig volt síbolt és egy kis abc, ahol pizzát is sütnek. Minden nap hazacsúsztunk, és a felvonóhoz is lecsúsztunk, de nem könnyen, ez így nem teljesen pályaszállás.

Az időjárás: első nap iszonyat hóvihar, második nap felhős és havas/esős nap volt, az utolsó négy nap pedig napsütéses, néha kevés felhővel. Néha ugyan olvadt, meg plusz fokok voltak, de hó az van bőven.

Árak: a hüttében szendvics 11 eur, cola 6 eur, hamburger+üdítő 21 eur, a városban a sherpában a hazainál kicsit drágábbak a dolgok, de nem vészes.

Les Menuires jó választás annak, aki be akarja járni a teljes 3völgyet, de 1 hét azért nem elég rá 
Mi vettünk 3völgy bérletet, ami +20ezer volt.

Az Orelle-i és Val Thorens-i részről már írtam pár éve, ezekre nem is mentünk át, ezeket anno egész jól becsúsztuk.

A Les Menuires-i rész jó, kb. 180km pálya, a felvonók egész jók, de azért van 1-2 lassú. Sokat csúsztunk a központi részeken, lementünk St.Martinba, ahova egy hosszú kék pálya visz amin kevesen vannak és jó lejtésű. A Bettex pálya is jó, ez végig megy a faluban, alagutakkal és házak között.

A Méribel-i rész tetszett nekem a legjobban, mondjuk az átcsúszásnál sokan vannak, de aztán eloszlik a tömeg. Sokat voltunk a DC Area 43-ba, tetszett a Mont Vallon piros pályája, a Pas du lac 2 tetejétől levezető kék, ami egészen Méribel Village-ig levisz.

Courchevelben én nem voltam, a többiek annyit mondtak, hogy kezdő pályák vannak és hogy kevesebb az ember.

Az egyetlen negatívuma talán a 3völgynek, hogy nagyon sokan voltak. Amikor napos idő volt, sokan voltak a reggeli felvonóknál, sokan voltak a Les Menuires-Méribel átvezető pályákon, és a központban is.

Egy hétre még visszajönnék pl. egy Méribel-i szállással...
Fidosan
16 élménybeszámolót írt
16
13 éve tag
Franciaország
3 völgy
2018.01.21.
Helyzetjelentés 3 völgyből :) tegnap érkeztünk Les Menuiresbe hatalmas a hó, és azóta esik, mi még simán feljöttünk kora délután de később már a hólánc játszott, találkoztunk is egy Magyar rendszámos busszal épp akkor csúszott vissza az úton .A pályák csak a középső állomásig vannak nyitva de a hó nagyon jó, holnapra még ilyen időt mondanak, utána 3 nap napsütést majd megint hó 10 napot vagyunk minden kijut , annak ellenére hogy friss hó van és mindenki a fél terepet használja nem buckásodik és a tömeg sem vészes, a többi völgybe ma nem lehetett átjutni.
26992201-10215341588643733-4328735266662316952-n.jpg
26907502-10215341594083869-4871329086226362789-n.jpg
26804995-10215341594923890-2589474703095933593-n.jpg
slajder
3 élménybeszámolót írt
3
14 éve tag
Franciaország
3 völgy
2017.03.12.
3 völgy már megint. Tavaly közel tökéletes volt, így a hosszú út ellenére ismét ide mentünk. Most pár kiegészítő tapasztalat:
Most is észak felé mentünk, kb 2 órás késést a dugók miatt bele kell kalkulálni. Salzburg után a határon, Svájcban Zürich-Bern közt, illetve Annecy-Albertville után Moutiers-ig. Utóbbiak egyértelműen a hegyekbe igyekvő turnusok miatt vannak, visszafelé jó korai indulással elkerülhető. Ide csatlakozik be ugyanis Tignes, Val Disere, La Plagne is. A Chanteneige-ben (les Menuires) többek közt a kiváló fekvés mellett ez is előny, akármikor elindulhatsz reggel, nem kell a szállásátadást megvárni. Oda 1280 km volt 16 óra alatt, vissza csak 14 kellett. Érdemes a sebességhatárokra figyelni, újabban mindenhonnan(!) megérkeznek a drága fotók a nemzetközi egyezmények változása miatt.
Hülye egy tél volt a francia alpokban is. Január extrém hideg, február enyhe, csapadékszegény. Március elején már nagyon hiányzott a hó, mielőtt mentünk egy 10-20 centi esett is. Ennek ellenére nagyon látható hóhiány volt, a déli oldalakon kivolt a föld, az árnyékos helyeken meg a rögös-összesíelt pályánkívüli viszonyok vártak. A pályán változó volt a minőség, de látszott hogy nem a mindennapos hóágyúzásra vannak berendezkedve mint pl az osztrákok, a szűkebb helyeken inkább jég volt mint buckák. Na mindenesetre első nap bemelegítettük, éjjel 4-5 cm hó segített de így sem voltunk eufóriában. De legalább délutánig sütött a nap. Utána két napig egy nagyon durva viharciklon vonult át, amiből esett vagy 60 cm, de brutál széllel járt így nem mindig oda jutott ahova kellett volna, illetve 2400 m felett semmit se indítottak el a köd/szél miatt. Utólag belátom, jogosan. Csakhogy emiatt a síelésre kiéhezett tömeg nem tudott eloszlani, gyakorlatilag a síterepek alsó fele működött midegyik völgyben, átjárás pedig nem volt. Ez elég csúnya sorokhoz vezetett, de igazán motiváció sem volt az összetúrt kék pályákon botladozni nulla látási viszonyok közt. Mindkét nap korábban bejöttünk emiatt, a második nap legalább átjutottunk Meribelbe egy alacsonyabb (zsúfolt) összeköttetésen keresztül. Ott az erdősebb részen jót lehetett pálya mellett is menni, bár elég vizes volt a hó. Az utolsó három nap aztán már naposabb volt, de elég enyhe, még éjjel sem fagyott így a hó gyorsan olvadt. Besíeltünk mindent, amit lehetett, és ismét bebizonyosodott mennyire szerencsénk volt egy éve. Most több volt a sorbanállás, sokan voltak a pályákon is, valahogy nem volt az igazi. A couloir-ok le voltak zárva, kövek és 60 cm vastag lavinatáblák csúsztak ki belőlük, szóval nagyon meg kellett nézni hol megy az ember pályán kívül. Még szerencse hogy tavaly mindegyikkel alaposan megismerkedtem, most nem kellett emberkedni felesleges kockázatot vállalva. Általában a szóba jöhető offpiste lehetőségeket a kiéhezett közönség extrém gyorsan összekarcolta, egy nap egy völgy jutott, mire átmennél a másikba ott már csak használt terep fogadott. Fel is tűnt, hogy a lécek 50%-a freeride léc volt a sorban, ezek itt nem pályasízésre készültek.
Utolsó nap már látszott hogy a stabil 8-10 fok megteszi hatását, barna foltok is voltak a pályán az alacsonyabb részeken. És a jövő héten se fog fagyni, tényleg kifogtuk az egyetlen használható hetet a télen. 10-es skálán 6-7-es osztályzat. Tavaly 9-es volt.
Szóval mindenféle összebeszélés nélkül családilag arra jutottunk, hogy jövőre már nem ide jövünk, nem rontjuk tovább a 3 völgy szép emlékeit. Csak még azt nem tudjuk, akkor hova...
mizsolt
12 élménybeszámolót írt
12
12 éve tag
Franciaország
3 völgy
2017.01.31.
3 völgy- Franciaország (2017 jan.21-27)

Csak nem 20 év elteltével visszatértünk a 3 völgyben található Les Menuires-be. Kíváncsian vártuk milyen lesz ennyi év múlva újra látni ezt a gigantikus síterületet. Az utazás szerencsére ismét probléma mentesen rendben sikerült, Unitravel szervezésben. Miskolcról 21 óra egy Albertville-i vásárlással kiegészítve. Gyorsan átvettük szállásainkat a Medianban melyek ugyan szűkösek, viszont szerintem megfelelően felszereltek. Természetesen drágábban van ezektől nagyobb is, jobb is. Les Menuires infrastruktúrája szerintem jónak mondható. A központi részben, mely a település szinte bármely részéről elérhető vagy felvonóval vagy síbusszal szerintem minden szükséges rendelkezésre áll.Zegzugos fedett folyosórendszer boltokkal, éttermekkel, wellness, és egyéb szórakozási lehetőségek, +több helyen ingyen wi-fi. Les Menuires nem a leghangulatosabb település a 3 völgyben, de megfelelő az elhelyezkedése ha az egész rendszert síelni akarod, és az árfekvése is olcsóbb…..

Ami szembetűnő volt egyből a síelésnél, hogy nem vagyunk kevesen. A központi részeken, ahol összefutnak a pályák, sokan vannak. Hozzáteszem, ha üzemelnek a liftek akkor a jelentős sorok is csak néhány percet vesznek igénybe, mivel nagyok a lift kapacitások. Itt végre találkoztunk több buborékos ülőszékes felvonóval is, ami nem túl gyakori a franciáknál. Azért nyitottból még mindig több van….
Sajnos elég csapadék szegény idáig ez a szezon. A korán jött első nagyobb novemberi havazást , csak január második hetében követte a második jelentősebb hullám (kb. + 50cm), melynek természetesen nagyon örültünk, de tudtuk hogy ennél több kéne. Érkezésünk előtti napokban ennek hatására 300km-ről 510-540km-re emelkedett a síelhető pályakilométer, ami már nem hangzott rosszul….. A területet szerintem 3 részre tagolhattuk: (1.)Az alsóbb részekre, melyeket korábban már hóágyúzva megnyitottak, így jelentős műhó alappal rendelkeztek. ( 2.)Amelyeket a most esett kb. fél méter hó eredményeként nyitottak meg, jelentősebb műhó alap nélkül, és (3.) azokat a részeket, ahol már korábban is elfogadható mennyiségű és minőségű többnyire természetes hótakaró borította a pályákat.

Ebből következett, hogy a meredekebb, és sok ember által használt műhavas alapú részek kijegesedtek több helyen, a műhó alap nélküliek, pedig igaz puhábbak voltak de időnként kavicsosak, kövesek , és ratrakolni sem lehetett őket mindenhol a megfelelő hómennyiség hiányában…. Szerencsére azért volt a 3. rész ahol jó minőségű természetes hóval találkoztunk. A pályakarbantartás megfelelő, mivel szerintem szinte minden kellő vastagságú hóval borított részt ratrakoltak ahol szükséges volt. ( Franciaországban sok pályát hagynak kezeletlenül, mert van rá igény, de mellette mindig van ratrakolt alternatíva)

Az előbb leírtak miatt jelentősebb minőségi különbségek alakulhattak ki a pályákon,ezért nem volt mindegy, ki, mikor, merre csúszott…….

Mi 9.00-kor, (főleg napsütésben) kezdtünk a Masse 1-2 vel, melyet reggel már nyitáskor süt a nap. ( Az alsó része délre már jelentősen romlik)
Utána, még kora délelőtt csúsztunk a Bruyeres 2 kabin melletti kéken a közép állomásig néhányat.(ez volt az egyik kedvenc) Volt hogy lementünk teljesen az alsó kabinállomásig, de alul néhol köves volt, és reggel a kabinnál sorban is kellett állni. Mi inkább sokat pörögtünk a fenti részen a jó havon nulla sorakozással…… Senkit nem akarok meggyőzni, de sokszor ez az első 2 óra a nap csúcspontja, szerintem érdemes korán kimenni, mint később azon tanakodni hogy melyik pálya miért nem volt ratrakolva….....
Ezután indultunk vagy Val Thorens, vagy Meribel-Courchevel irányába.
Aki "kisbérletes", az csúszhatott a Becca vagy Rock 2 melletti pirosokon , vagy a kissé lankásabb grand lac nevű pályán, melyeken a hóminőséggel nem volt gond. Mi a lentebb vivő pályákat normál esetben nem használtuk mert a központ felé sokan voltak rajtuk és emiatt a hóminőség is gyorsabban romlott ….

Amint gondoltuk Val Thorensben több és jobb a hó. Az átcsúszásnál rengeteg az ember, és a központi részen is sokan vannak, de a lifteknél nincs jelentősebb sorakozás. Általában várakozás nélkül mehettünk. Néha 1-2perc volt a sor, ritkábban a kabinoknál 2-5 perc. A legtöbbet a Peclet kabinnál sorakoztunk, de az is csak max 6 perc volt…. Ott jártunkkor a lac blanc nevű piros pályán szenzációs hó volt, ezért a sor ellenére többször mentünk rajta. A Caron pályályán is jó most a hó, (a szeles nap előtt jártunk ott..) így nem csak a látvány a kilátóból, de a csúcsról csúszás is élmény volt. Nekünk nagyon tetszett az Orelle-i rész is, ahol kevesen voltak a szerintünk szenzációs hóminőség ellenére…… Val Thorens nagyon hangulatos, nyüzsgő település. Jó lehet ott lakni ilyenkor….

Aki Meribel felé indul Les Menuires-böl, és nem szereti a tömeget, jobb ha nem a MONT DE LA CHAMBRE csúcsról kezdi, hanem valamelyik lejjebb lévő átkelőn. A Mottaret-be vezető pályán egyébként jó volt a hóminőség. A szemközti Vallon kabint és pályáját mi kihagytuk, mert társaink panaszkodtak hogy néhány letörés nagyon köves volt… A Meribel Centre- be vezető szakasz legutolsó letörése mindig erősen használt, jeges volt, addig azonban hosszasan jó havon lehetett csúszni. Mi onnan a SAULIRE EXPRESS nevű kabinnal mentünk Courchevel felé. Az egész sírendszert véve itt találkoztunk a leghosszabb sorral, ami közelítette, vagy meg is haladta a 10 perces várakozást…. A Saulire csúcsról Meribel felé vissza induló piros és kék pályák nagyon jók voltak.

Courchevel-be tovább mi a SAULIRE csúcsról indultunk a kellemes jó minőségű kék Creux-on. Az itt található fekete és piros pályákon sajnos még több hó kellene, ezért néhány letörésnél viszonylag sok követ lehetett látni. A CHANROSSA-ról induló roc merlet piros, majd az alatta lévő kékek nagyon jó állapotban voltak, és ezek folytatásaként a piros roc mugnier nevű piros pálya is tetszett nekünk. A chapelets ülőszékes piros pályája ugyan nyitva van de kevés rajta a hó. A VIZELLE csúcsról induló piros és fekete pályákra is elkelne még egy havazás.Itt több olyan pálya lett megnyitva ahol nincs műhó alap. Ezek puhábbak, jó rajtuk síelni, de több helyen füves, köves részek is vannak. Alatta a reptér magasságában jó a hó, mivel nem túl meredekek a pályák… Még felszálló kisgépet is láthattunk, igaz nem közvetlen közelről. A Courchevel 1850 re vivő pályák is jó állapotban voltak. Mi lejjebb ott nem mentünk. A központ lüktető, de mégis nagyon hangulatos szerintem. Itt sokkal jobb minőségűek voltak a pályák, mint pl. a Les Menuires-be vezető alsó részeken.

Négy síelt nap után következett egy szeles nap, amikor Les Menuires-ben nem járt több felső lift. Így sokan használták a központi rész alsó pályáit, kabinjait . Ekkor Les Menuiresben síeltünk pedig Meribel felé szabad volt az átjárás a Becca lifttől. Igaz vissza Les Menuiresbe csak a Tougnete csúcson keresztül lehetett visszatérni, egy hosszú kék-zöld turista pályát használva…. Akik Meribelt vagy Courchevelt választották jobban járhattak….. De ez számunkra csak másnap bizonyosodott be……. Ekkor is végig síeltük a napot, de azért nem ezt várjuk egy francia síeléstől……A Becca felvonó üzemelt, és a mellette lévő felső rész jó állapotban volt, mivel kevesen használták.…A központba vezető pályák zsúfoltabbak és lestrapáltabbak voltak, mégis itt voltak többen a kabin és a gyengébb légmozgás miatt....Közben változó intenzitással végig fújt a szél, mely estére, éjszakára tovább erősödött.

Az utolsó nap reggelén fent még mindig fújt a szél, de szerencsére már gyengébben, ezért újból jártak a felső liftek. Döbbenten láttuk , hogy rengeteg havat elvitt a szél a pályák mellől, és sajnos a pályákról is. Ezért mi Meribel-Courchevel felé vettük az irányt.
Nagyon jó döntés volt. Ott a legfelső részeket kivéve szinte szélcsendes idő volt, sokkal jobb hóviszonyokkal. Amíg Les Menuires-ben az alsó pályákon már rég előkerült a műhó alap, addig Courchevelben a fenyőfahatár környékén tökéletes pályákon lehetett csúszni, kiváltképp a lankásabb pályákat kedvelők számára. Visszafelé Meribelben a SAULIRE alatti rész is nagyon jó volt még 15 óra környékén is!! A Meribel 1450 környéke, természetesen már lehasznált volt ekkor. Les Menuiresbe visszatérve még csúsztunk a BECCA és ROC2 mellett 3 kört, majd hazaérve nyugtáztuk, hogy jó döntés volt a mai átmenetel.

Sajnos a hóviszonyok a pályán kívüli csúszást erősen korlátozták ezen a héten, bár több helyen azért volt rá lehetőség.. A pályában csúszás is sokféle arcát mutatta. Bebizonyosodott most is, hogy a 3 völgy egy nagyon sokrétű sírendszer, melyben mindenki keresheti a neki leginkább megfelelő feltételeket. Szerintem ha valaki ide jön, célszerű 3 völgy bérletet váltani, főleg ilyen hóviszonyoknál, és időjárásnál.
Persze + 100 cm hó esetén Les Menuires-ben is új dimenziók nyílhatnak meg előttünk. Val Thorens „hósivataga”, vagy Meribel-Courchevel fenyvesei teljesen mást tudnak nyújtani nekünk. Nehéz választani közülük. Az időjárás néha segít ebben is…. Óriási , változatos sírendszer, igaz néhol kimondottan zsúfolt, de elhagyatottabb részek is vannak bőven. Repterek és buli- helyek a pályán, fényűzés, csodás éttermek, rengeteg különleges fotópont, sok minden amit el sem tudtunk képzelni. De ha valakit zavar a tömeg, vagy nem elég gyakorlott síelő vagy deszkás, hogy különböző minőségű pályákon csússzon az tényleg ne jöjjön ide, mert nem fog neki tetszeni. Itt néha elkerülhetetlen hogy 2 szuper pálya között egy buckás, esetleg jeges pályán haladsz keresztül, mert nincs más alternatíva. De síelés közben azt veszed észre hogy már délután van, és még meg sem álltunk. Szinte repül az idő. Ha akarod mindig másik pályán mehetsz,vagy ha valamelyik nagyon tetszik ott ragadsz. Szerintem érdemes megnézni. Nekem most is bejött, már jövő héten vissza mennék. Bár további friss hó jól jönne...…….
Frejus alagút bejárata.
Frejus alagút
Meg érkeztünk.
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Val Thorens - Caron
Val Thorens - Caron  - látkép
Val Thorens - glacier
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens-La Folie Douce-"buli hütte"
Val Thorens-La Folie Douce-"buli hütte"
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevelből látkép
Courchevel
Courchevel
Courchevel repülőtér
Courchevel repülőtér
Courchevel repülőtér
Courchevel
Courchevel-hütte
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Meribel
Meribel
Meribel
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Franciaország
3 völgy
2016.12.20.
Az elmúlt napokban, dec. 16-18 között 3 völgy síterepén síeltünk egy kis csapattal. 8 éve már jártam ezen a síterepen, akkor is elvarázsolt. Most az előszezonban a pályarendszer kb. fele volt üzemben, az alsó részeken még csak műhó volt és nagyüzemben folyt a hóágyúzás, hogy a karácsonyi szünetre még több pályát meg tudjanak nyitni.
Távozásunk napján, hétfőn reggel meg is érkezett a havazás (ld. az alsó képen), de addig 100% ragyogó napsütés kényeztetett minket 3 napon át.

A Les Menuires feletti széles pályákon síeltünk leginkább, itt a kedvenc a hosszú kék Grand Lac pálya lett, ide többször is visszatértünk, mert nem tudtunk vele betelni. Széles, izgalmasan lankás, hullámvasutas pálya, az alsó része Saint Martin de Belleville felé közeledve pedig olyan kirándulós-lesiklós. A Saint Martinból induló kabinos lift tetejéig lehetett csúszni, a legalsó rész még nem volt síelhető.

A Val Thorens fölötti legendás Caron pálya viszont gyalázatos volt, köves, jeges, a lejutás nem okozott élvezetet, max. a túlélésnek örültünk, de annak nagyon.
Gyorsan vissza is tértünk a Menuires feletti pályarendszerre, ahol időnként teljesen egyedül csúsztunk egy-egy pályán, mintha nekünk zárták volna le. Mesés volt az idő, hiába sütött a nap, a pálya sehol nem volt olvadt a hó. Fantasztikus volt a panoráma, a Mont Blanc is élesen látszott több csúcsról. A három nap alatt nem láttunk sem felhőt sem húzóliftet, szinte csak ülőlifttel közlekedtünk napozgatva.

Részletes beszámoló hamarosan, addig néhány friss saját fotó:
https://sielok.hu/fotoalbum/les-men...uires-valthorens-2016dec/...
https://sielok.hu/fotoalbum/les-men...uires-2016-december-16/ga...

A síterep hivatalos fotóiból pedig néhányat ide válogattam:
https://sielok.hu/nagykep/les-menui...res-valogatas/ - de ezek a képen nem a jelenlegi helyzetet tükrözik, hanem az előző szezonban készültek.
...
Időközben a beszámoló is elkészült (a szerk.)
https://sielok.hu/rovat/utazas/cikk.../les-menuires-repulovel/
sielok-menuires.jpg
montazs.jpg
andi.jpg
slajder
3 élménybeszámolót írt
3
14 éve tag
Franciaország
3 völgy
2016.03.16.
Március 5-12 közt voltunk a 3 völgyben. Nem vagyunk kezdő utazók,legalább 10 francia terepet bejártunk már, de azt hiszem ez tette rám a lemélyebb benyomást (a második Alpe D`Huez lett, az kicsit olcsóbb és könnyebben elérhető). De ez az élmény, ez brutál volt. Hideg március északi áramlással, sehol kásás hó, 2 nap porhó a többi nap is freeride léccel offpiste állandóan! Les Menuiresben laktunk a Chanteneige apartmanházban, francia mértékkel tágas, kiváló helyen van és a 3 völgy minden pontja gyorsan elérhető innen. Orelle-t emiatt nem ajánlanám azoknak, akik mind a 600 km pályát ki szeretnék használni, sőt, rossz időben nem tudnak 2600 méter alá jutni. A pályarendszer karbantartott, a felvonók jók, egy-egy lassabb székes megy a magasabb csúcsokra illetve Meribel 1750-nél lehet kicsit bedugulni, lejjebb kell csúszni 1400-ra a Saluire Expresszhez, ott nincsenek sokan és Schumacher balesetének (egyébként megdöbbentően banális) helyszínét is meg lehet fentről nézni. Egyébként mindhárom völgy csaknem teljes egészében offpiste is síelhető, 1-2 nap alatt mindenhol összekarcolják a hegyet. Persze mindezt ésszel, mert sziklák bizony vannak, egyszer vissza is kellett másznunk 3 ezer méteren egy keveset egy kanyonból, ott volt lihegés rendesen. A legjobb pályák szerintem:
Jobbra Point de la Masse csúcsról piros és fekete, kevesen vannak és reggel már napos.
Val Thorens Funitel Grand Fond alatti piros pályák (falaise/chamois) kanyarjait le lehet vágni, extrém meredek de rövid és könnyen síelhető szakaszok vannak.
Meribelben a Pas du Lac felvonó alatti fekete/piros illetve a Saulire csúcsról lejövő couloir tournier (csak jó síelőknek, jó hóviszonyokkal, fent köves)
Courchevelben a Saulire csúcsról lejövő többi couloir (extrém fekete pályák, jó hó kell és biztos offpiste tudás).
A Vizelle és Suisse alatti feketék, bár utóbbit buckásan hagyják.
Balra a Chanrossa alatti piros/fekete, széles offpiste tereppel és napsütéssel.
Ezenkívül meg lehet nézni Courchevel 1850-et, rongyrázás, paparazzik, pár ötcsillagos szálló (a földön találtunk véletlenül egy 3700 euros blokkot, valaki síelés helyett vásárolni ment), illetve a repülőteret, bár én sajnos csak helikoptereket láttam mozogni, hiába figyeltem a James Bond filmben is szereplő leszállópályát.
Szóval kiváló hét volt, szerencsénk volt az idővel is, a pályarendszert pedig nehéz lesz a jövőben túlszárnyalni.
bazsa (snwbrd, frrde, bckcntry)
6 élménybeszámolót írt
6
16 éve tag
Franciaország
3 völgy
2016.02.14.
január utolsó hetét a 3 völgyben töltöttük.
szállásunk les menuires-ben volt az adonis apartmanházban. jó helyen van, a breyerees kabinos felvonó mellett található. 8 fős szállást béreltünk, egész kényelmes volt, egyedül a matracok voltak kicsit kemények.
maga a pályarendszer kellemes, giga km-ekkel. az egész terepre érvényes bérletet vettünk. volt aki nem, ők csak les menuires és sain martin (legalábbis valószínű) terepét tudták használni.
a liftek rendben voltak, többnyire modernek.
amennyiben legközelebb erre vetődünk, meribel-ben fogok szállást keresni, mert onnan lehet a legkönnyebben elérni az összes számomra szimpatikus hegyoldalt és nem kell órákat utazni a terep egyik széléről a másikra.
az időjárás végig kegyes volt hozzánk, napsütés egész héten. cserébe a friss hóért sokat kellet kutakodni. az utolsó nap sikerült (előzetes tájékozódás nélkül) elindulni val thorens-ből néhány nyomot követve egy szimpatikus völgybe. egyszer csak találkoztunk egy kezdő freeride csapattal, akik guide-dal ereszkedtek lefele. nemsokára láttuk őket, ahogy jön értük egy helikopter és szépen felszáll velük. ekkor konstatáltuk, hogy innen valószínű már nem lesz olyan könnyű a terep. szerencsére ez csak a meredekségben nyilvánult meg, aminek egy 20 km-es túra lett a vége, számtalan menedékház és lankás hegyi szerpentinen keresztül. pont elcsíptük az utolsó felvonókat saint martinban, így vissza tudtunk csúszni a szálláshoz.
Fidosan
16 élménybeszámolót írt
16
13 éve tag
Franciaország
3 völgy
2015.02.17.
Helyzetjelentés 3 völgyből... 3 napja vagyunk itt, valami hihetetlen szép idő van, minden nap ragyogó napsütés, nem tudom milyen felhőkről irkál az időjárás előrejelzés ....egy darab felhő nem volt szombat óta, szombaton mikor jöttünk esett lent azóta semmi... a hó fent szuper, lent délutánra kicsit kásás de csak hazafelé jövünk le, Brides les Brainsban van a szállásunk, (eddíg Les Menuiresben voltunk mindíg) Brides klassz kis hegyi falu, hihetelen barátságos emberekkel, ingyenes síbusszal, a sofőr hatalmas arc, pár nap után mindenkit ismer tudja hol lakik, ajtóig visz, ami kicsit rumlis hogy a síbusz a kabinig visz, elég pontos ahogy ki van írva úgy jön, a kabinnal meg kb 25 perc fel Meribel centerbe , de ha az ember kitapasztal mindent szuper... jóval olcsóbb mint fent, viszont sokkal szebb, olyan kilátásunk van reggelente úgy kell elrugdosni az erkélytől...de mindennek ára van így a februári síelésnek is, telibe kaptuk a suliszünetet mixelve a csúcs szezonnal de azt mondom megérte, ha az ember az első lifttel felmegy szinte mindenhol frissen kezelt üres pályákon lehet döngetni, utána mire mindenki magához tér és elözönli a hegyet, mi kiszállunk kicsit kajálni akkor minden piknik terület kajálda szinte üres, aztán mire a tömeg megéhezik mi megint csapatunk és korán lejövünk mielőtt szétcsapják a levezető pályákat és megősszuk a lefelé tömegnyomort így tisztán van kb napi 5 óra síelésűnk ami bőven elég 10 napra jöttünk.. a legjobb... 1 hét kevés, 2 hét meg sok teszteltük... :)
Olasz József
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
Franciaország
3 völgy
2015.01.18.
Üdvözlöm a fórum olvasóit.
2015.január 10-17 között voltunk a Travellines irodával Les 3 VaLLées-ben, tapasztalataim, és jó tanácsaim ezúton közzé teszem. Az iroda szokás szerint korrekt, jó minőségű utat szervezett, felkészült csoportvezetővel és minőségi szállással, mindössze a buszos utazás volt az átlagosnál kényelmetlenebb, mivel a busz utolsó sorában, rendkívül szűk helyen gyakorlatilag ülő (pi-fél) helyzetben töltöttük a hosszú utat.
Szállásunk Les Menuiresben az Olympia apartman házban volt, öten foglaltunk hatszemélyes apartmant, de ellentétben más francia sítereppel, itt hatan is kényelmesen elfértünk volna. Az apartman jól felszerelt volt, az amerikai típusú konyha-étkezőben TV, rádió, video,hűtő, elektromos főzőlap, mikro, grillsütő, mosogatógép, botmixer, edények (fondü-edény is) volt. Az apartmanunk a földszinten volt, így a teraszon keresztül azonnal elérhető volt a ház előtt vezető síút, melyen a völgytalpon elhelyezett felvonóhoz tudtunk lecsúszni. A településen belüli síutak megfelelő kialakítása miatt a haza sielés is 20 m közelségig lehetséges volt.
A település teraszosan kialakított, gyalog meglehetősen kacifántos az egyes teraszok között felfelé haladni, de erre nincs is szükség, mert több (3-4?) felvonó működik folyamatosan (1-2 percenként) este 10 ig, a személy forgalom bonyolítására. A síközpont egy tágas udvar, innen indul a keleti hegyoldal felé 3 felvonó. Az udvart szegélyező épületben vannak elhelyezve a szolgáltató egységek, ez az esti fórum helyszíne.
Közhely, hogy a francia pályák szélesek, jó ritmusúak, ezt megerősítem. Bár az átlagosnál itt nagyobb a tömeg, de ez csak a csomópontokban (hegycsúcsokon) okoz némi torlódást, a pályákon a tömeg eloszlik. A 3 völgy síterep sípályáit 4 részre osztották, a mi bérletünk Les Menuires-Sant Martin régióra volt érvényes. Ez a bérlet kényelmes öreguras sieléssel bőven elégséges a 6 sínapra. (Igaz 2 nap nagyrészt a ködbe veszett) A napos napokon átcsúsztunk egy kávéra Val-Thorensbe és Saint Martinba is. Ez utóbbiban érvényes a bérlet, így síliftekkel jöttünk vissza, míg Val Thorensbe a Mont de la chambre csúcsától (pluviometre pályán) csúsztunk le, majd a bd cumin pályán a Les Meniuresbe vezető völgyben, egy kényelmes kék pályán jutottunk vissza. A kedvenc pályám a Saint Martin-ba vezető pelozet nevű pálya, mely egy kellemesen ritmusú, kis esésű de mégis megfelelően gyors pálya (szekérút) sok bukkanóval.
Boltok, éttermek,kínálat dögivel, de nekünk, magyaroknak drága. A románoknak és oroszoknak nem. E két nép polgárai sokan voltak és sokat költöttek.
Amit azért ajánlok mindenkinek megkóstolni, az a sajt. Mivel volt az apartmanunkban fondü készítő eszköz, ezért elindultunk beszerezni a megfelelő minőségű alapagyagot. Előre csomagolt fondü sajtot minden boltba lehet kapni, de igazán minőségi sajtot célszerű a termelőtől vásárolni. Kiderítettük hogy minden szerdán és péntek a Skipass iroda előtt piac van. Ott aztán módunk volt választani a jobbnál jobb sajtok közül. Az egyik termelő (meglepő módon jól beszélt angolul) a fondühöz 3 féle sajt reszelt keverékét ajánlotta. A recept: ABC. A= abandance B=beaufort C= combe (ez utóbbi csodás ízű csemege). Ezek ára igen húzós, évjárattól függően akár 40-60 EU/kg is lehet. (Megjegyzem, hogy a recept könyvek idehaza Vacherin fribourgeois sajtot ajánlanak). Egy főre 20 dkg-ot lehet számolni. A készítéshez és tálaláshoz még száraz fehér bor (mi 2014 évi Heur Blanche bort választottunk) és száraz kenyér szükséges, ami csomagban szintén bármelyik boltban beszerezhető.. A bor mennyisége 24 cl/1 kg sajt keverék. Jó étvágyat.
Még néhány információ:az apartmanokban nincs recepció, WIFI-t nem találtunk (állítólag csomagban lehet előfizetni), a járdák csúszósak, jegesek, TV kb. 20 csatorna, mind francia, bérletre nincs kaució, eldobandó.
Jó sielést
Dodó
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 42 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.