Menü ≡

3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel síterep leírás cikk galéria videó wellness értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó
laponként:
összesen 310
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  admin2NőHaladó síelő
Dátum: 2020.03.04. 09:44
(Üzenetazonosító: 208838)
admin2 Hozzászólások: 425
Regisztrált: 2003.06.26.
19 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vígh Anna ajánlotta figyelmünkbe videós beszámolóját a 3-völgyről:

"Egy hetes sítúra a világ legnagyobb pályarendszerén, ahol túléltem az apokalipszist és még David Guetta-val is találkoztam!"

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.02. 21:15
(Üzenetazonosító: 208818)
hamoriarpi Hozzászólások: 68
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Köszönöm szépen!
Az autós odautas dugókra gondoltam. Közben annyi infót kaptam, hogy dél és 1 között kell odaérni, mert akkorra a kifelé irányuló forgalom lecsökken, a befelé irányuló meg még nem élénkül, mert a szálláshelyeket általában 15-16 óra között lehet elfoglalni. 13 és 15 között meg lehet egyet ebédelni, át lehet venni a síbérleteket, stb.
Val Thorensben lesz a szállás. Nem mertem kockáztatni az alacsonyabban fekvő területeket.
Előzmény: (JobaRob 208599)
Feladó:  JobaRobFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2020.02.24. 13:06
(Üzenetazonosító: 208599)
JobaRob Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2008.01.14.
32 síterepet értékelt

Mi idén január közepén voltunk Orellében, semmilyen dugó nem volt sehol... ha kocsi általi dugókra gondol(sz), az Albertville-től mindent érint (de igazából hazaúton szokott lenni, szombaton).
Megvettük egy napra a kiegészítőt és átmentünk Courchevel leges légvégéig. Ott is és Meribelben is minden második lifttel felmentünk, ennek ellenére nem kellett nagyon rohanni.
Tömörödés két helyen volt (sível a liftnél):
-Val Thorens-Meribel átkötő liftnél reggel, ahol ülős és kabinos is van (3 Valeees) az ülős bedöglött, de még időben átálltunk kabinosra.
-Meribel felső központjában (Meribel Mottaret), mert tetű lassú a kabinos
-Lefele meg a Lac De la Chambre pályán, de mivel egy kék pálya, a szélső egy méteren el lehet húzni.
Szerintem a Thorens-Meribel átkötőt csak akkor lehet megúszni, ha valaki Thorensben lakik (mi az első lifttel jöttünk fel Orelléből), a másik két dugeszt meg lehet úszni, ha Meribelben először a Thorens felöli pályákon megy valaki végig és csak dél körül megy le teljesen a Meribel völgybe.

Majd teszek fel az útvonalról csiganyálat, de még éppen kérem el utastárstól.
h i r d e t é s
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.09. 12:41
(Üzenetazonosító: 208250)
hamoriarpi Hozzászólások: 68
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Kedves nagy rutinnal rendelkező Val Thorens-látogatók!
Márciusban elsőként keressük majd fel ezt a síterepet. Aminek tudtam, részletesen utánajártam, DE! Az ideális beérkezési idővel kapcsolatban kevés az információ. (9 személyes kisbusszal megyünk.)
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Ebben a videóban is felhívják a figyelmet a kialakuló méretes dugókra, de megoldást nem javasolnak.
Kérdésem, hogy tudtok-e javasolni beérkezési irányt és időpontot, ahonnan és amikor ezeket a dugókat nagy valószínűséggel el lehet kerülni?
A segítséget előre is köszönöm!
U.I.: Azzal nincs probléma, hogy valahol várakozni kell a szállás elfoglalásáig
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.03. 18:28
(Üzenetazonosító: 208066)
Fidosan Hozzászólások: 189
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hát nekünk is úgy indult hogy egyszer még visszajövünk, csak azóta 8 szor voltunk és ide is tervezünk jövőre is :)
Előzmény: (k-balint 208024)
Feladó:  gorogrobFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.02. 15:03
(Üzenetazonosító: 208026)
gorogrob Hozzászólások: 19
Regisztrált: 2014.12.30.
12 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
2020.01.25-2020.02.01 voltunk itt síelni a skilines szervezésével.

Utazás: végig autópálya, a Les Menuires-i emelkedőt leszámítva. Este 7 körüli indulás és délután 3-ra érkezés. Vissza hasonló reggel 9-es indulás hajnal 2-kor érkezés. Vásárlási lehetőség volt oda-vissza is Albertville-ben, vagy ahogy a buszon hallottam "Albertfalván" :) Szokásos megállókkal.

Szállás: Mi egy 3 fős apartmanban voltunk ketten (Reberty negyed, Median hotel). Több kiszállási pont is volt, így a kipakolások és kulcsok átvétele 2 órát vett igénybe. Kis hűtő, mikró és mosogatógép volt. Ehhez kezdéskor elfelejtettek tablettát adni, de amikor jártam az irodában és rákérdeztem a tisztító eszközökre, akkor a kezembe nyomtak egy kis csomagot, amiben volt 3 tabletta, mosogatószer, szivacs, meg tisztítószer. Azt néztük, hogy ezt a franciák símán kiadját 4 főre is, de 2-es elegen voltunk.

Pályák: Teljes bérletünk volt és ezt többször (amikor az idő is úgy akarta) kihasználtuk. Nem síeltünk minden pályán, de bejártuk a területet. Tulajdonképpen a 6 napból 2 tökéletes, 2 elfogadható és 2 "havazós" volt. A 2 említett napon olyan 50 cm hó biztos esett, ami kellett is a pályáknak. Amit a hójelentések írnak, szerintem nem fedik a valóságot. A havazás előtt több helyen látszott a föld, voltak kövek. Utána jobb lett a helyzet. De 1,5 m hó nincs a pályákon, ahogy kb. írják pl. a bergfex-en is...
Meribelben a Saulire exp alatti pályák hosszúak, dinamikusak, többször köröztünk ott. Lehet kombinálni kék-piros-zöld részeket. Több variációban is le lehet csúszni. Itt a felvonó és lesiklás aránya 1/3 - 2/3. Ezt vettük észre. A többi helyeken fordulhat az arány, mert vannak rövid pályák is. Egyszer az utolsó napon fel tudtunk menni (30 perces sorbanállás árán) Val Thorens-ben a 3200m-es csúcsra. Megérte ennyit várakozni. Nagyon szép kilátás volt. Többször nem erőltettük, inkább csúsztunk. Pályákat nem tudok kiemelni, sok pályát kipróbáltunk. Jól ki van táblázva a terep, sítérkép nélkül is boldogul az ember a 2. naptól. A szállásra egyébként vissza lehetett csúszni. Nem igazi "pályaszállás", mert reggelente egy kb. 2-300m-t sétálni kell a pályára. Ez amikor leesett a hó, bemelegítésnek is jó volt. Visszafelé lejtett a pálya, így a hátsó bajáratig csúsztunk. Amúgy a Sunny és a Bruyeres felvonóhoz lehetett közvetlenül csúszni. Ez a 2 felvonó 9:10-kor nyitott, nem előbb, sőt volt hogy 10 perccel később is pl. a Bruyeres.
A pályák jó kezeltek, de pl az utolsó napon 2000m felett is 10 fok volt, ami nem tett jót a pályáknak. Buckásodás volt délután, de addig nagyon jó minőségben kitartottak. A 2 hóeséses napon korlátozottan menten a felvonók, így tömegeket koncentrálódtak kis helyen, ez azért eredményezett többször veszélyes helyzeteket. De amikor jó az idő, a felvonóknál a sorok gyorsan haladnak, ha ki is alakul valamennyi. Ritkán kell sokat sorban állni. Reggel persze, amikor mindenki első akar lenni, akkor előfordulhat hosszabb pause. :)

Összességében azt mondhatom, hogy itt mindenki megtalálja a saját pályáját, ha jó az idő sokat lehet csúszni és a szomszédos falvakba is könnyen, gyorsan át lehet jutni. Az időjárás előrejelzésket fenntartással érdemes kezelni, mert egy helyi oktató szájából hallottam felvonozás közben, hogy itt gyorsan változhatnak a viszonyok.
A Les Menuires-i szállás jó választás, persze az sem minden, hogy pontosan hol helyezkedik el. Innen gyorsan el lehet indulni különböző irányokba.
IMG-20200126-105910.jpg IMG-20200127-104221.jpg IMG-20200131-113401.jpg IMG-20200129-083606.jpg IMG-20200130-074807.jpg
Feladó:  k-balintFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.02. 14:55
(Üzenetazonosító: 208024)
k-balint Hozzászólások: 15
Regisztrált: 2016.02.20.
8 síterepet értékelt

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Vasárnap hajnalban értünk haza 3 Vallées-ből, Les Menuires-ből. Röviden összefoglalva: fantasztikus, gyakorlatilag felülmúlhatatlan síterep, ahol még a hatodik napon is teljesen új, remek pályákat lehet felfedezni, és két, de talán három hét alatt se lehetne megunni. Mindenképp ajánlom a teljes terepre érvényes bérletet, azért egy völgyet 2, max 3 nap alatt be lehet járni, és nagyon megéri a tejes bérlet, mert akárki akármit mond, igenis be lehet járni a teljes rendszert hat nap alatt (ha minden egyes pályát persze nem is, de minden „tájegység” legjobbjait igen). Aki még nem járt itt, mindenkinek, de tényleg mindenkinek ki kéne próbálnia, kihagyhatatlan. (Bár a globális felmelegedés ellen persze itt sincs mit tenni: nekünk totálisan abszurd módon két napot a brutális hóvihar tett tönkre, majd rá egy nappal már a dögmeleg, 15 fokkal és néhol gusztustalanul latyakos pályákkal.)

És akkor a részletek.

A kiút a szokásos volt (busszal péntek esti indulással már szombat kora délután a központban voltunk), Les Menuires-ben szálltunk meg, szokásosan nem tágas, de a célnak tökéletesen megfelelő apartmanban. És mindenkinek azt ajánlom, hogy Les Menuires-ben vagy Meribelben szálljon meg. Az időjárás bizonyította, hogy ez a két tereprész a legjobb: amikor hóvihar miatt le voltak zárva a hegyek közti átjárások és a csúcsközeli pályák, Menuires-ben gond nélkül elsíeltünk unatkozás nélkül két napot még így is, annyi pálya maradt pusztán csak az alsó részeken nyitva, amennyi simán kitenne önmagában is egy teljes kisebb síterepet. Ugyanezért NEM ajánlanám viszont a talán legnépszerűbb sífalut, Val Thorenst: mivel ez nagyon magasan van, itt, ha jól láttam az interaktív térképen, alig voltak nyitva pályák, aki itt szállt meg, valószínűleg elég rosszul járt rossz időjárási körülmények között. Menuires-ből és Meribelből viszont egyetlen felvonózással át lehet csúszni Val Thorensbe, szóval semmit nem hagy ki, aki itt száll meg.

Ez, az átcsúszás egyébként 3 Vallées egyik legnagyobb előnye: rengeteg az összeköttetés a (valójában nem három, hanem) négy völgy között, így itt szinte egyáltalán nem kell számolgatni a nap végén, hogy mikor kell hazaindulni egy messzebbi pályarészről, a legtávolabbi részről is haza lehet csúszni akár három felvonózással, de pl. a terep leges-legszélső csúcsáról, Orelle-ből egyetlen 9 kilométeres lesiklással be lehet jutni a terep egész másik részébe, Menuires-be. (Szemben mondjuk Paradiskivel, ahol csak a Vanoise Express köti össze a két völgyet, és akár már 3 órával zárás előtt el kellhet indulni hazafelé.) Ezért is jó Menuires vagy Meribel: akár már a reggeli első felvonózás után azonnal át lehet menni a másik völgyekbe, jobbra és balra is.

A másik, talán ennél is nagyobb előny értelemszerűen a méret: mivel 600 kilométernyi rendszerről van szó, természetesen MINDENKI megtalálja a neki való pályákat, ez egészen biztos. Vannak tanulóknak való zöld pályák, egészen remekek a kék pályák: bár mi alapvetően a pirosakat szeretjük, első nap bemelegítésképpen csak kékeken mentünk, és ez is szenzációs volt, hosszú, 7-8 kilométeres, megszakítás nélküli lesiklásokkal, széles, és a kékség ellenére azért kellemes meredekségű pályákkal, amiken a kezdőbbek gyakorolhattak, a haladók viszont akár rendesen be is gyorsulhattak. 3 Vallées-ban teljesen alapvető, hogy 3-4 kilométernél nem kell kevesebbet siklani megszakítás nélkül, ilyen hosszú egybefüggő pályákat mindenhol lehet találni, de nem ritka ennek kétszerese sem. És ennél nagyobb dicséretet én nem is tudnék mondani egy síterepre sem.

A harmadik legnagyobb előny is összefügg a mérettel: egy ekkora terepen nagyon jól eloszlik a hatalmas embertömeg is, így a legtöbb pálya abszolút kényelmesen járható, a legtöbb felvonónál szó szerint semennyit nem kell sorban állni; egyedül a terep legszebb kilátójához, a 3200 méter magas Cime Caron csúcsra felvivő, azonos nevű felvonóhoz kellett 20-30 percet sorban állni, ezen kívül a pár legfontosabb, völgyeket összekötő felvonónál (Pas du Lac, Plain des Mains, reggeli első felvonózáskor a Bruyeres) néha felgyűlt, nagynak tűnő tömegek is lementek maximum tíz perc alatt. És ez nem tudom, hogy lehet, de valamiért itt minden eddigi terepnél jobban azt éreztem, hogy az adott pályákon tényleg a megfelelő tudású emberek síelnek, és csak nagyon ritkán találkoztunk másokat veszélyeztető vagy csak másokra odafigyelni nem tudó síelőkkel/boardosokkal.

A negyedik előny az átláthatóság: hiába van szó 600 kilométernyi pályáról, mind a térkép, mind pedig a táblázás tökéletesen logikus, átlátható és gondos: minden elágazásnál minden információ táblázva van, sokszor még ezen felül is kitesznek hatalmas molinókat, amiken már több száz méterről látszik, hogy a kanyarban merre lesz mondjuk a piros, és merre a kék pálya. Ez alól egyetlen kivétel van: a terep Courchevel része. Nem tudom, miért, talán itt más a fenntartó, de ennek az átláthatóságnak ott nyoma vész, hanyagul van táblázva, több elágazás van, amelyben egyáltalán nincs tábla. Ez dühítő, de mi egyébként se szerettük meg a luxusról elhíresült, saját reptérrel és helikopterfelszállóval rendelkező Courchevel részt: itt sokkal rövidebbek az egybefüggő pályák, eleve kevesebb a piros, és igazán hosszú piros nem is nagyon van, és itt szerencsétlenebbek is a hegy adottságai, nagyon szerteágazó a pálya, nehezebben bejárható, sokat kell felvonózni a többi tereprészhez képest, ha át akarunk jutni máshová.

A pályarendszernek egyetlen olyan jellemzője van, amit talán negatívumként lehet nevezni: a hatnapos ottlétünk harmadik-negyedik napján szakadt a hó, és a legtöbb, magasabban lévő pályán ezt a havat már nem ratrakolták le az ötödik-hatodik (és persze a harmadik-negyedik) napon sem, pedig akkor már nem esett hó, így hatból négy napon keresztül a fentebbi részeken gyakorlatilag csak buckákon tudtunk síelni. Ez minket nem zavart különösebben, szeretjük a buckás pályákat is, de azért a „ratrakolt pályákon hasítunk nyílegyenesen”-érzést idén csak ritkán tudtuk kiélvezni, és ez kicsit hiányzott.

Mondok néhány szót a pályákról, de az az igazság, hogy ez szinte felesleges: több más tereppel ellentétben itt nem nagyon volt olyan, hogy bármilyen, a térképen jónak tűnő pálya csalódást okozott volna. Ha azt látod, hogy valahol van egy hosszú kék vagy piros pálya, menj le bátran, 99%, hogy nem fogsz csalódni. Egyedül a Boulevard (Bd.) nevű pályáktól érdemes ódzkodni: ezek csak átvezető pályák, inkább több, mint kevesebb vízszintes, botozós/gyaloglós résszel – ezekre élvezetből nem érdemes felmenni, csak szükségből, felvonók közötti átsikláshoz.

Val Thorens és Orelle:

Egyszer mindenképp érdemes kiállni a sort a Cime Caron felvonónál, nemcsak a csodálatos kilátás miatt, de az onnan induló piros pályák miatt is, amelyek aztán belefutnak a kék Gentiane-ba, hogy a csúcstól egészen a völgy legaljáig lehessen siklani.

Érdemes felmenni a valóban legmagasabb, 3230 méteres Sommet de 3 Vallées csúcsra is a Peyron és Bouchet felvonókon, itt talán még szebb a kilátás, noha kevesebb az ember, és mindkét piros pálya (Coraia, Bouchet) remek, és folytatódnak még tovább is kéken, de amíg ide eljutunk, az is élmény, a Rosael felvonó alatt húzódó Mauriennaise hosszú piros pályán.

Ugyanitt nagyon jó az összes, a hegylánc szélére felvivő felvonó alatti hosszú piros, majd sokszor kékben folytatódó pálya (a Masse 1-2, a Boismint és a Plan de l’Eau felvonók alatt).

Les Menuires:

A Bruyeres felvonó alatt végig lehet jönni akár kék, akár piros pályákon, rettentő hosszan, és mindenképp érdemes is. Itt is olyanok a kék pályák, hogy haladóként is imádtuk azokat is. A legjobb pálya talán az egész rendszerben az Alpage, egy meredek, de széles, ráadásul ratrakolt piros.

Bár kék, azért haladóként is érdemes egyszer a pálya hossza miatt végigmenni a Roc 2 vagy a Granges felvonó tetejétől le St. Martinig, ez legalább 8 kilométer, és végig jók a pályák.

Meribel:

Nekem ez a rész a kedvencem, itt a legtöbb egybefüggő, hosszú piros pálya. A Mont Vallon csúcs tetején nemcsak a kilátás csodás, de mindkét innen induló piros is. A Combe de Vallon után akár tovább is lehet menni, de az Ours pályát nem ajánlanám senkinek, rengeteg a szinte vagy szó szerint vízszintes rész.
Szuperek a Pas du Lac és a Sauliere felvonók alatt lévő piros pályák, ezeken akár egy napot is el lehetne lenni unatkozás nélkül. Ezek szerintem a terep legjobb pályái az Alpage mellett.

Courchevel:

Ahogy már írtam, ezt a részt nem kimondottan ajánlom. De azért itt is találni jó pályákat persze.

Egy tipp: már rögtön az átsikláskor kezdődik a rossz táblázás: a Sauliere csúcs innenső oldalán tábla nélkül kettéválik a pálya, így mindenki a bal oldali pályarészen csúszik, amitől az a pálya brutálisan buckás és zsúfolt, pedig ha az elágazásban jobbra továbbcsúszunk pár métert, egy másik, sokkal jobb lejtő belevisz ugyanabban a pályába. (A pályáról leágazik egy kis fekete, a Telephone, erre nyugodtan menjen fel bárki, őszintén szólva nem értem, mivel feketébb ez bármelyik pirosnál.) Sajnos utána Courchevel központjába már egy rettentő lankás zöld visz tovább.

Érdemes lemenni a La Tania részbe, ott bár nem nagyon hosszú, de jó pirosokon lehet csúszni.

Ezen kívül is mindenről csak jókat tudok mondani: rengeteg a hütte, a vécé, az étterem, a bolt, a síkölcsönző, jó az ingyenes buszjárat a falu részei között (illetve ezt csak Menuires-ben használtuk, erről tudok nyilatkozni). Egy étteremajánlat: Les Menuires központjában a Hacienda nevű tex-mex étterem érthetetlenül olcsó, és nagyon finom. A hüttékben a kávé, tea, forraltbor, forrócsoki talán valamivel drágább, mint más terepeken (akár hat eurót is elkérnek egy pohárért), de annyi baj legyen.

Ezen kívül még az volt rettentő szimpatikus, hogy a rettenetes időjárásban is érződött, hogy igyekeznek a síelők kedvére tenni: folyamatosan jelezték, hogy mely felvonókat, pályákat tervezik még a nap során kinyitni, és valóban óráról órára, ha csak megengedte az időjárás, újabb lehetőségeket nyitottak – pedig megtehették volna, hogy azt mondják reggel, bocs, ma ezeket lezártuk, majd holnap. Illetve nagyon sok a hóágyú, bár ezeket mi a két méteres hó miatt sose láttuk működésben, de látszott, hogy hóhiány esetén is rengeteg pálya lenne használható, és nem csak az alacsony részeken.

Én eddig mindig azt mondtam, akármilyen jó is egy síterep, minek mennék vissza, hiszen annyi másik van még, amit nem láttam. De 3 Vallées lesz az egyetlen kivétel: ez a rendszer annyira jó, hogy már most biztos vagyok benne, ide mindenképp visszajövünk még.
Feladó:  k-balintFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.21. 11:21
(Üzenetazonosító: 207686)
k-balint Hozzászólások: 15
Regisztrált: 2016.02.20.
8 síterepet értékelt

Szia, szerintem kérdezzetek rá a Skilines a felár lehetőségére: mi is ketten megyünk velük egy háromágyas szobába, mert mire jelentkeztünk, elfogytak a kétágyasok, de elég olcsón megszámították az üres harmadik ágyat.
Előzmény: (Fitos 206844)
Feladó:  bongiFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.01.19. 10:08
(Üzenetazonosító: 207617)
bongi Hozzászólások: 31
Regisztrált: 2009.10.09.
45 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
2020. január 04 és 11 közt élvezhettem a "Síparadicsom" minden csodáját. Negyedik éve járunk Franciaországba, jobbnál jobb terepekre, de a 3 Völgy volt az, ami miatt az összes eddig általm meglátogatott terület értékelését át kellett alakítanom. Off: Ha 10 ponttal lehetne értékelni a terepeket szerintem igazságosabban lehetne különbségeket tenni.
Val Thorensben foglaltunk szállást, kifelé a már unalomig ismert Frejus alagút helyett az Aosta völgyön át a Mont Blanc tunel felé vettük az irányt és Megevé szerpentines kis útjain értünk Albertville-be. Csak az válassza, aki 13 óra autózás után is bírja hányás nélkül...
Bevásárlás a La Bathie melletti U-ban, ahol találkoztunk az egy hetes „intenzív síelésre” érkező angol fiatalokkal, akik aztán egész héten ittak és ittak… Felfelé tartva, kissé idegesített, hogy a kocsi hőmérője +9-ről csak +3-ig csökkent mire felértünk a 2350m-en fekvő Les Balcons negyedbe. Később azonban kiderült, annyira profi a pályakarbantartás, hogy nagyon hosszan képesek elkezelgetni a karácsony előtt lehullott méretes havat.
A hatnapos bérlet minden percét igyekeztünk kihasználni, hiszen végig szikrázó napsütésben szeltük a havat. A rendszer óriási az élmény szuggesztív. Egyszerűen nem tudok negatívumot találni. Akár kezdő, akár profi vagy óriási mennyiségű pályán tudsz síelni. Egy perc sorállás nem volt a felvonóknál. A pályák egész nap szuperül bírják a használatot. A panoráma elképesztő, Mont Blanc látványa csúcsonként változik. Sokan írták, hogy egy hét alatt nem besíelhető, nem értek egyet, igenis jól megismerhető az egész rendszer. Persze ehhez kellett a 4. napom is, de erről a legvégén….
Val Thorens – Orell: A síelés Mekkája, 3000 feletti felvonók sokasága, kellemes esésű pályák, átlátható rendszer… Áhhh, ha lehet inkább ki kell próbálni! Nincs olyan nyomvonal, amit ne ajánlanék, ezért mindenki próbálja ki melyik esik hozzá legközelebb. Tipp. a Yannick Richard pályán minden délután 16 óráig edzenek, aztán megnyitják érdemes itt befejezni a napot. Erről jut eszembe egy ici-pici hiány, kevés a fekete…
Les Menuires – St. Martin: Zárásig tökéletesek a pályák, de a Masse-ről történő kora reggeli lesiklásokat semmi nem múlja felül! Az 3völgy szempontjából a második legjobb helyen elhelyezkedő település, hiszen Thorens és Meribel is pikk-pakk elérhető. Most így utólag feltűnik, hogy itt sem volt gyakori a fekete pálya.
Meribel: A legtökéletesebb szállás helyszín, hiszen minden tereprész felé van kapcsolata. Pályái talán kevésbé változatosak és a Saulire oldal, de méginkább a Thorens-i átkötő pályái korán viseletesek kezdenek lenni. A Mont Vallon lesiklói kihagyhatatlanok, mint ahogyan a völgy bármelyik piros nyomvonalának nagytempójú megsíelése hatalmas élmény a délelőtti, még friss havon.
Courchevel: Mit is írjak? Ezt (is) látni kell! Nem, a nem a síelést, a körülményeket. A lesiklópályák aljában lévő csilliárdos boltokat, a szőrmébe burkolt hölgyeket, a pálya mellett tollseprűvel tisztogatott Merciket, a csillogást. A gagyit…….. Jah, meg a reptér! Egyébként nagyszerű családias pályák, gyönyörű környezet, egyedi hangulat.

Escapade in a Day: A negyedik napon egyedül síeltem és teljesítettem a kihívást, tulajdonképpen besíelve a 3 völgyet, tisztán 96km lesiklás, közel 15000m lefelé irányú szintkülönbséggel. Szerintem a nagyon szépen megismerhető a terep szinte minden arca. Muszáj nyitáskor kezdeni és nem vagyok benne biztos, ha valahol sorállás van akkor teljesíthető. Pályatérkép a galériában.
https://www.latania.co.uk/blog/2020.../01/13/escapade-in-a-day-congrats-to-tamas-oc...

https://sielok.hu/fotoalbum/21761/k...ep/1/
Screenshot-20200108-170646.jpg
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.19. 02:53
(Üzenetazonosító: 207611)
Fidosan Hozzászólások: 189
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Helló, mi is 25 től leszünk ott, már sokszor voltunk, Les Menuiresben szerintem a legjobb a Pointe de la Masse tetejére a Masse 1 kabinos plusz Masse 2 kabinossal fel onnan a Masse kezelt feketén elindulni, az rámegy a Fred Covilli pirosra, azon le a Masse2 kabinoshoz és onnan vissza vagy le lehet csúszni az aljáig azok is elég jó kékek, aztán túl oldalon a Mont de la Chambréról több piros is jön lefelé, elég jók, meg a Leo Lacroix is egy kezelt fekete, szinte mindig üres , Meribelben a Saulire tól lefelé minden piros jó, Val Thorensben pedig a Peclet tetejéről le a faluig nagyon jó, a nagy kabinossal fel kell menni és onnan ülőliften a gleccser tetejére, onnan feketén le utána az becsatlakozik piros pályába és végig le lehet csúszni a faluba.Többnyire a pályák elég szélesek, hosszúak, kezelve vannak rendesen, délutánra kicsit buckásodik de nem szokott vészes lenni pláne a január mert nincs suliszünet.A pálya színei kicsit csalókásak, néhány kéken van olyan meredek rész hogy pirosnak is elmenne néhány piros meg néhol elég laposka, a kezelt feketék jó meredekek, Meribelben ha szeretitek van jó mogul pálya lehet égő combokat intézni vele :)
Előzmény: (k-balint 207506)
Feladó:  k-balintFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.15. 22:11
(Üzenetazonosító: 207506)
k-balint Hozzászólások: 15
Regisztrált: 2016.02.20.
8 síterepet értékelt

Jövő hét végén utazunk Les Menuires-be, szeretnék tippeket kérni a 3 Vallées ismerőitől. Haladó síelők vagyunk, csak a pályák érdekelnek minket (pályán kívüli részek nem), elsősorban a pirosakat szeretjük.
- Melyik (lehetőleg piros) pályákon lehet a leghosszabban megállás nélkül csúszni?
- Milyen pályát nem szabad semmiképp kihagyni, mondjuk mert nagyon szép helyen van, izgalmas, stb?
- Vannak olyan feketék, amelyek valójában sokkal inkább tűnnek pirosnak, nem a klasszikus, kezeletlen, buckás fekete?
- Melyikek a legjobb (főképp piros) pályák, és miért?
Köszi!
Feladó:  FitosFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.12.20. 16:16
(Üzenetazonosító: 206844)
Fitos Hozzászólások: 21
Regisztrált: 2008.12.30.
10 síterepet értékelt

2020. 03. 07-14. között megyünk Orellebe a barátommal, a Skilines szervezésében. Eddig ketten vagyunk, minimum 1, maximum 6 főt keresünk útitársnak, mivel csak 3 fős apartmanok vannak. Sürgősen kellene foglalnunk, mert már csak 15 szabad hely van a buszon. Ennyi pénzért ilyen síélményt máshol nem kapsz. Én már voltam itt egyszer, helyismeretem is van. Orelleből indulva is besíeltem a 3 völgyet, persze nem a hüttében üldögéltem. Az ár fix: 102.222,- Ft (utazás, szállás, Val Thorens síbérlet ) + költőpénz A foglaláshoz 40 eFt-os előleg szükséges, a többi 30 nappal az utazás előtt. Utazás: 2020. 03. 06. Érkezés: 2020. 03. 15.

https://skilines.hu/siterepek/les3v...allees

https://skilines.hu/szallasok/Orell...e_3_Vallees?turnus=2020-01-18&szobatipus=...

https://skilines.hu/arlista/Orelle_...3_Vallees

A részletekért hívjatok a 20/467-9337-es számon!
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.11.08. 13:17
(Üzenetazonosító: 206297)
Fidosan Hozzászólások: 189
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Azért ne rontsa ez el a várakozást, megpróbáltad legalább lebeszélni őket, annyira azért nem vészes a helyzet, mindenhol bele lehet futni a rossz időbe, Cervinián mikor voltunk szinte minden nap le volt zárva a Svájci átjáró, az Olasz oldalon meg napsütéses időben jókat síeltünk... január vége február eleje a legjobb 3 völgyben, kevesen vannak a gyerekek mert a szünet uk ban meg franciában is febr második fele, meg még nincsenek a pálya közepén megállva tavaszi napon sütkérező nyugdíjasok sem :D Volt hogy minden nap sütött a nap és semmi lift lezárás többször voltunk 2 hetet is azalatt sem ... ne emlegessétek az ördögöt és akkor nem kerül elő :)
Előzmény: (JobaRob 206296)
Feladó:  JobaRobFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2019.11.08. 11:44
(Üzenetazonosító: 206296)
JobaRob Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2008.01.14.
32 síterepet értékelt

Köszi!

Sajnos nem hallgattak rám, befizették(-tük) jan 18-tól Orellét. Így ezen a héten fogok miséket mondatni a Mátyás templomban jó (de legalább nem atom rossz) idő érdekében.
Ha himi-humi ok miatt zárják le és csak az átkötőt az csak a többi 6 fővel lesz kitolás, mert nekem fókás sarokemelős a léc (6 napból egyet szoktam mászni).

A visszaolvasás ötletet kösz, elolvasom és a buszon rémisztgetem őket odafele (tanuljanak az esetből :P).
Előzmény: (Fidosan 206251)
Feladó:  bouquetkFérfi
Dátum: 2019.11.04. 10:47
(Üzenetazonosító: 206253)
bouquetk Hozzászólások: 287
Regisztrált: 2011.11.29.
64 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szerintem olvass vissza itt pár évre, ez a kérdés már többször előjött, többen írtak róla, ha jól emlékszem én is.
Előzmény: (JobaRob 206010)
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.11.04. 02:40
(Üzenetazonosító: 206251)
Fidosan Hozzászólások: 189
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szia ! Halgassatok a lázadókra :D nekünk szállás szempontjából és közlekedésből is Les Menuires vált be pont arra van Orelleben esélyetek amitől aggódsz.Mi jan 25 től febr 1 ig leszünk Les Menuiresben.Reberty 1850 a kedvenc részünk, pálya pár lépésre az ajtótól, a központ elég messze hogy csendes legyen de annyira nem hogy elérhetetlen, 3 megálló vagy 15 perc séta de ott is van minden , bolt, étterem, kölcsönző.
Előzmény: (JobaRob 206010)
Feladó:  JobaRobFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2019.09.07. 15:22
(Üzenetazonosító: 206010)
JobaRob Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2008.01.14.
32 síterepet értékelt

Üdv!

Síelés szervezése közben parázs vita alakult ki Orellét illetően.
A társaság egy része (én is) voltam ott, de március közepén ez a síelés viszont legkésőbb febr. elején lesz.
Némileg aggódok a 3000 méteres átkötés és a liftleállítás miatt (buszozásról, buszra várásról, sorban állásról nem is beszélve).
Minden erre vonatkozó tapasztalat érdekel!

Kösz!
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.05. 18:26
(Üzenetazonosító: 204440)
Fidosan Hozzászólások: 189
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Tegnap értünk haza 3 völgyből, hozta a szokásost, remek idő volt bőséges hóval, utolsó napra kaptunk szelet meg ködöt de azért kimentünk, igazán az alsó pályák jól síelhetőek voltak akkor is, a jó oldalát néztük, nem volt tömeg szinte üresek voltak a pályák :) Egy napunk volt ezen kívül csak kicsit rumlis, éjjel 40 cm hó esett és reggel később nyitottak, azért megpróbálták a pályákat rendbe tenni, elég jól sikerült nekik, csak a lifteknél összejött kis tömeg, kb fél óra múlva mikor sorban nyitották a felsőbb pályákat el is oszlottak szépen, összegezve... a szállás ugyan az mint múlt évben, (Les Melezes) nagyon közel minden, közvetlen mellette a Sherpa kisbolt, 2 síkölcsönző, olasz étterem, kévézó, a buszmegálló az apartman előtt, ingyen busz 20 percenként közlekedik 3 megálló a központ, a pályáról a bejáratig be lehet csúszni, a terepet fejlesztgetik, több lift, kabin is szépen felújítva, teljes 3 völgy bérletet vettünk volt egy srác aki először volt , neki megmutattuk meribelt, val thorenst, szerelembe is esett a terep iránt, szombat este indultunk vissza, a centerben az élményfürdő recepcióján van csomagmegőrző, ott lehet hagyni a cuccot és ki lehet használni még az utolsó napot is, a jegyet úgy érdemes venni hogy 6 napost és a szombatot külön akkor az csak 25 euro arra a napra (szombat olcsó a turnusváltás miatt) így meg van a 7 teljes nap síelés , idén először mentünk busszal, nekem bejött , skóciából les menuiresbe 2000 km, busszal edinburgh-london onnan a snowexpressel egyenes les menuires turista iroda, ahol a kulcsot megkaptuk, kényelmes volt ,a snowexpress emeletes luxusbusz mindennel felszerelve, olcsóbban kijöttünk fejenként mint mikor autóval mentünk. Sílécet most nem vittem hanem béreltem, előre neten foglalva 75 euro volt a dinamic package, de simán lehetett cserélni akár naponta a lécet a csomagon belül, nagyon jó fejek és segítőkészek a srácok, 6 napot fizetve a 7.-ik nap ingyen volt, a cég ajándéka , szép volt, jó volt, jövőre ugyan itt :)
51383478-2244237022498179-417429885837901824-n.jpg 50952696-330326040912906-5223438512707076096-n.jpg 50714526-375433979935717-5521361375915409408-n.jpg
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.01.28. 07:58
(Üzenetazonosító: 204134)
Fidosan Hozzászólások: 189
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Helyzetjelentés 3 völgyből, hó van bőven, tegnap is esett meg éjjel is, jó hír a Bruyeres kabin ami eddig álló volt most kényelmes ülésekkel van felszerelve, tömeg nincs,kicsit süthetne a nap, ez a hó sokáig kitart mert elég hideg van hozzá.
Feladó:  SkiJAMFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2018.12.14. 16:03
(Üzenetazonosító: 202472)
SkiJAM Hozzászólások: 15
Regisztrált: 2012.05.08.
14 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Helló!

Ha Te is kint tervezel lenni január 26-február 2 között ezen a síterepen, és estékre még nincs programod, de szívesen csatlakoznál hozzánk, írj bátran...Mi ott leszünk, jól leszünk...:)
következőutolsó
laponként:
összesen 310
, rendezés:
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »