Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel síterep leírás cikk galéria videó wellness értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó
laponként:
összesen 322
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  JuluNőHaladó síelő
Dátum: 2022.01.17. 20:38
(Üzenetazonosító: 214523)
Julu Hozzászólások: 52
Regisztrált: 2003.10.08.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sok újat nem tudok hozzátenni Andrea leírásához, de néhány sorral azért én is szeretném dicsérni a síterepet.
Vasárnaptól (!) vasárnapig tartott a hetünk. Nagy hóesésben érkeztünk Les Menuires-be, de másnap ragyogó napsütésben kezdhettük meg a 3 völgy meghódítását. Egészen elképesztő a pályarendszer. Alig volt olyan pálya, amin többször is lecsúsztunk volna, és biztos maradtak még olyanok, ahol nam jártunk. Lehetetlenség besíelni 6 nap alatt 600 km-t. A 3 vallées app szerint -ha jól számolt- 480 km távolságot tettünk meg. Szerintem számolta a lifteket is. A liftek zöme modern, gyors, és kevés a húzós. Úgy érzem minden csúcsról lecsúsztunk. A pályák hosszúak, lendületesek, csak ritkán keveredtünk lökdösős zöldre. Nem is tudnék kedvenc pályát említeni, annyira változatosak a lejtők, hogy mindegyik nagyon tetszett. Sajnos a versenypályák zárva voltak, pedig nagyon számítottunk egy-egy ottani csúszásra is.

Les Menuires település jó helyen van, mert a többi völgy is könnyedén elérhető innen. Igaz, építészetileg ez a legkevésbé barátságos település a hatalmas házaival. 5 része van, de jár az ingyenes navette, ha éppen nem lenne az embernek kedve sétálni egy fárasztó nap után.
Pályaszállásunk olyan volt, hogy szinte a lakásba csúsztunk. Nem lehet panaszunk a lakás felszereltségére sem: indukciós főzőlap, sütő, társasjáték, raclette készlet, stb.
A helyiek igyekeznek sok programmal szórakoztatni a népet, láttunk tűzrevüt, hatalmas tűzijátékot. Rengeteg játékos lehetőség áll a gyerekek rendelkezésére.

Az árak eléggé felmentek 4 év óta, főleg a hegyi "pihenőkben". Kávé:2,50-3, sült krumpli: 7-8, a fő ételek 20-30 euróba kerülnek.

Covid helyzet: Szinte semmit nem éreztünk belőle. Talán kétszer kérték reggel kezdéskor az igazolást. A lifteknél figyelmeztetnek, ha nincs rajtad maszk, vagy bármi, ami takar. A hangulaton viszont nem látszott, tele voltak az éttermek is, főleg Courchevel-ban.

Még sokat tudnék ömlegeni a helyről. Aki teheti, egyszer menjen el az életben. Fantasztikus élmény.
Feladó:  MMFérfiHaladó síelő
Dátum: 2022.01.15. 18:49
(Üzenetazonosító: 214444)
MM Hozzászólások: 495
Regisztrált: 2008.11.20.
22 síterepet értékelt

Hehe, köszi Andrea!

Ez már teccik 😊
Mázlitok volt a kondiciokkal, örülök hogy jò volt!

Pár hét és irány Saas-Fee! Eszembe jutott hogy jópár éve elsétáltunk egymás mellett a föutcán, és véletlenül löttél rólunk egy sztárfotot a gleccseren!!! 🤣🤣🤣 nem találtam meg sajna…

Szólj ha erre jársz!

Üdv
Feladó:  WAndrea | sielok.huNőHaladó síelő
Dátum: 2022.01.15. 11:13
(Üzenetazonosító: 214433)
WAndrea | sielok.hu Hozzászólások: 1038
Regisztrált: 2001.12.13.
91 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Tényleg jókor voltunk jó helyen, tényleg minden túlzás nélkül TÖKÉLETES 3 nap volt. Szikrázó napsütés, nagy hó, fantasztikusan jól kezelt pályák, eszményi csúszások, gyors liftek. Nem volt sehol tömeg, de volt sok boldog ember a pályákon és a hüttékben, még élő zene is szólt több helyen dj-vel, szóval visszajött a covid előtt annyiszor megélt all-in síélmény végre!

Az utolsó napon Saint Martin de Belleville-t néztük meg: ezt ajánlom MM-nek, aki nem szereti a "panelrengeteget". St. Martin (ejtsd kb: szanmartan) a 3-völgy régió egyetlen olyan települése, ami nem mesterséges síváros, hanem egy igazi, élő francia hegyi falu, farmerekkel, állattenyésztő gazdaságokkal, családi sajtüzemekkel, autentikus éttermekkel. Romantikus utcákon lehet sétálgatni, itt nincsenek modern épületek, csak fából és kőből épült házak, sok a bérelhető rusztikus chalet apartman közvetlenül a sípálya mellett. Van néhány gyönyörű szálloda is, de azok is hagyományos stílusban épültek.

Néhány tegnapi fotó:
https://sielok.hu/fotoalbum/st-mart...in-de-belleville-2022/galeria/

Ez a falu csatlakozott utolsóként a 3-völgy régióba. Azoknak ajánlják, akik szeretik a nyugodt, békés, természetes környezetet és a csendesebb családi vagy gasztro programokat. Bulizni nem ide kell jönni, arra ott van a Val Thorens, ami egyébként szintén nagyon szép hely, de teljesen más a hangulata. Abba is belekóstoltunk, majd lesz róla beszámoló.

Tegnap délelőtt hívtak egy interjúra a Jazzy rádióból, élő interjút műsorba kapcsoltak.
Itt lehet meghallgatni:
https://millasreggeli.hu/eletmod/ep...-testben/sieles-kulfoldon-felresiklott-szezon...
Előzmény: (- Marky - 214392)
h i r d e t é s
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2022.01.14. 09:28
(Üzenetazonosító: 214392)
- Marky - Hozzászólások: 671
Regisztrált: 2008.12.02.
61 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Gyönyörű képek!
Azért jókor vagytok jó helyen, normális világban itt már januárban is erősen figyelni kell(ett) a tömegre, alapesetben nem ilyen "egyszerű" a dolog.
Feladó:  WAndrea | sielok.huNőHaladó síelő
Dátum: 2022.01.13. 23:41
(Üzenetazonosító: 214386)
WAndrea | sielok.hu Hozzászólások: 1038
Regisztrált: 2001.12.13.
91 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Igyekszem válaszolni minden kérdésre.

Mi repülővel utaztunk Genfig és onnen kisbusz transzferrel érkeztünk Les Menuiresbe, ezért az olaszországi tranzit témában nincs tapasztalatom.

3 nyugati oltásról szóló igazolással teljesen simán ment minden, de az uniós védettségi igazolást mindenhol kérték: a repülőtéren, a szálláson, bérletvásárláskor és az egyik étteremben is csippantották a qr kódot. Jó a kinyomtatott igazolás és az applikáció is, ha lemerülős a telefonod, akkor legyen a kabátzsebedben egy printelt verzió!

Itt a 3-völgyben teljesen mindegy, hogy milyen maszkod van, textil maszkot is elfogadják, orvosi is jó, de a nyaksál is elég, a legtöbb síelőnek az van. Minden felvonón kell hordani beszálláskor, a nyitott ülőlifteknél is. Táblákon ki van írva mindenhol angolul és franciául is, hogy kötelező és a személyzet ellenőrzi szinte minden beszállónál, és rászólnak arra, aki elfelejti feltenni.

Plusz, az itteniek elmondása szerint naponta valamelyik lift aljában megjelennek a szigorúbb ellenőrök, sorfalat állnak és megnézik + csippantják mindenkinek a védettségi igazolását, de ez csak szúrópróbaszerű ellenőrzés, mi 3 nap alatt egy ilyen szűrőn mentünk át.

Ma eltávolodtunk Les Menuirestől és eljutottunk innen jó messze: Meribelbe, Courcevelbe és Val Thorensba is. Végtelen hosszúakat csúsztunk és élveztük a változatos panorámát. Elképesztő tényleg, amerre nézel, mindenhol sípályák és síelők kanyarognak. Fantasztikus a táj, a lejtők parádésak, a felvonók többsége ultramodern, ennél magasabb színvonal síelésben számomra már elképzelhetetlen. Nonstop tűzött a nap ma is és továbbra is igazi télies idő van, a hó sehol nem veszített a tökéletesnek nevezhető minőségéből. Előrejelzések szerint még egy hétig várhatóan marad ez az időjárás, aki a közelben él vagy bárhonnan van lehetősége eljönni ide, ne hagyja ki az élményt! Január itt még nem számít főszezonnak, egyáltalán nincsenek sokan a pályákon, csak a frekventáltabb részeken kell embereket kerülgetni. Napközben többször is volt "privát pálya" élményünk. Felvonóknál egy percnél többet sehol nem álltunk többet sorban!

Itt vannak a mai képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/troisva...llees-2021-januar/galeria/
Feladó:  MMFérfiHaladó síelő
Dátum: 2022.01.13. 15:48
(Üzenetazonosító: 214362)
MM Hozzászólások: 495
Regisztrált: 2008.11.20.
22 síterepet értékelt

Szuper kondiciok és képek. Nagyon jónak tünnek a pályák, hoviszonyok, stb. Gondolom szuper a sielés.

Kár hogy az egészbe belerondit a paneltenger a ''faluban....''

Többek közt ezért se mentem még sose Francia terepekre pedig itt vannak a közelben....

Jó sielést!
Feladó:  EfederiNőHaladó síelő
Dátum: 2022.01.13. 12:51
(Üzenetazonosító: 214350)
Efederi Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2022.01.13.
10 síterepet értékelt

Üdv,
Van valami kritérium a maszkot illetően? Alpe D'Huez oldalon a sebész illetve az FFP2 maszkot írják elő a zárt lifteken.

Köszi!

Éva
Feladó:  DrBacardi67FérfiHaladó síelő
Dátum: 2022.01.13. 11:45
(Üzenetazonosító: 214345)
DrBacardi67 Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2022.01.13.

Igen Franciaországba csak repülős út estén kell, de az olaszoknál hogy ne kérjenek PCR tesztet igazolni kell hogy a belépési időponttól számítva 36 órán belül elhagyjuk Olaszországot...Én úgy töltöttem ki hogy belépek Olaszországba és az ideiglenes címem az Franciaországban van amit az utazási irodától kapott voucher-rel igazolok ha kérik.
Feladó:  eszenyineftNőHaladó síelő
Dátum: 2022.01.13. 11:00
(Üzenetazonosító: 214344)
eszenyineft Hozzászólások: 9
Regisztrált: 2022.01.02.
4 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sziasztok, a megadott felületen való regisztráció csak repülő esetén kell ugye Franciaországba? Mást nem hoz csak aircraft-ot. Kell valahová regisztrálni buszos, autós utazás esetén, vagy elég az EU igazolás? Aki kint van a január 15-től várható szigorításokat követően, legyen kedves részletesen leírni, hogy pontosan mik a coviddal kapcsolatos folyamatok, hol kérik először az EU igazolást, hol mondhatják, hogy stop, kell-e a szálláson és minden reggel a felvonónál mutogatni az EU igazolást, a különböző oltás variációk esetén mit tapasztaltatok? Ez főként a Sputnikkal oltottak számára érdekes, pl. 2 Sputnik, 1 Janssen, majd 1 Pfizer, azaz 4/4 oltás az okés teljesen? Én erre a kombóra január 6-án tettem szert és mai nap végre valahára a TAC Verif ellenőrző appban zöld pipa és valid jelzést kaptam, amire várok az október végi Janssenem lejárta óta, most el nem tudom mondani ennek mennyire örülök! És nagyon köszönünk minden covidos információ megosztást!
Tünde
Feladó:  DrBacardi67FérfiHaladó síelő
Dátum: 2022.01.13. 10:09
(Üzenetazonosító: 214340)
DrBacardi67 Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2022.01.13.

Kedves Andrea!

Azt szeretném kérdezni hogy Franciaországba autóval utaztak-e Olaszországon keresztül és ha igen akkor az olaszok milyen módon ellenőrzik hogy valaki tranzit utas?
Itt regisztráltunk már: https://app.euplf.eu/#/

Üdvözlettel,

Elemér
Feladó:  WAndrea | sielok.huNőHaladó síelő
Dátum: 2022.01.13. 07:29
(Üzenetazonosító: 214335)
WAndrea | sielok.hu Hozzászólások: 1038
Regisztrált: 2001.12.13.
91 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Itt vagyunk jelenleg a világ legnagyobb síterepén, a 3-völgyben. Les Menuiresben lakunk, és innen igyekszünk bejárni a gigantikus síparadicsomot. Fantasztikus hóviszonyok vannak, érkezésünk előtt rengeteg hó esett, és így nem csak a pályák, de a környező hegyek és a háztetők is vastagon fehérek. Kedd óta szikrázó napsütés van egyetlen felhő nélkül és közben szerencsére szélmentes mínuszok, ezzel együtt tökéletes hóminőség.

Igazi békebeli síélet és hangulat van a pályákon, a covid hatását csak abban érzékeljük, hogy a felvonókon megkövetelik a maszk használatát és ezt következetesen ellenőrzik is. Viszont elfogadják a csősálat is, ami nagy könnyebbség, mert csak felhúzzuk az orrukra a lift bejáratánál és kész. Egyszer belefutottunk covid-igazolvány ellenőrzésbe is, de hát oltási papírok / zöld pipás app nélkül el sem jutottunk volna ide, ez most alapkövetelmény, ha síelni, utazni szeretnél.

A vadonatúj La Masse felvonóval kezdtük a síelést: ez a 10 személyes ultramodern kabinos most a síterep új büszkesége: 8 perc alatt repít fel a 1800 méterről a 2800 méteres csúcsra. Innen szédületes panoráma tárult elénk a high-tech hegyállomáson. Les Menuires völgyébe „sohavégetnemérős” csúszással lehet több útvonalon is visszajutni. Óriási élmény, jó kondival érdemes érkezni! A látvánnyal és a hosszú csúszások élvezetével nehéz betelni, mindenesetre segít valamennyire kárpótolni a tavaly kimaradt síszezont.

Szinte az összes lift működik, mindenhova el lehet jutni, a cél, hogy 3 nap alatt a 3-völgy minden településére eljussunk, nem tűnik lehetetlennek. Les Menuires és St. Martin környékét már egész jól bejártuk, Val Thorensba is eljutottunk. Ma célozzuk meg Meribelt és Courchevel pályáit. Gyűlnek az élmények és a képek. Részletesebb beszámolóval majd a túra végén jelentkezünk, addig is feltöltöttem néhány fotót:
https://sielok.hu/fotoalbum/lesmenu...ires-3volgy-2022/galeria/
kepeslapom.jpg
Feladó:  Zpéter
Dátum: 2022.01.05. 11:53
(Üzenetazonosító: 214006)
Zpéter Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2009.01.02.

Sziasztok,
sajnos a mi oltásaink az új francia elvárások tekintetében nem elegendőek, így lefoglalt síutunkat átadnánk. Főbb adatok:
Le Menuires, (Hameau des Airelles, 2 személyes stúdió) , repülőgépes út, transzferrel, Les Menuires 6 napos síbérlet)
Csak olyanoknak ajánlom, akiknek a szükséges COVID oltásai/igazolványai megvannak.
Feladó:  admin2NőHaladó síelő
Dátum: 2020.03.04. 09:44
(Üzenetazonosító: 208838)
admin2 Hozzászólások: 440
Regisztrált: 2003.06.26.
19 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vígh Anna ajánlotta figyelmünkbe videós beszámolóját a 3-völgyről:

"Egy hetes sítúra a világ legnagyobb pályarendszerén, ahol túléltem az apokalipszist és még David Guetta-val is találkoztam!"

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.02. 21:15
(Üzenetazonosító: 208818)
hamoriarpi Hozzászólások: 68
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Köszönöm szépen!
Az autós odautas dugókra gondoltam. Közben annyi infót kaptam, hogy dél és 1 között kell odaérni, mert akkorra a kifelé irányuló forgalom lecsökken, a befelé irányuló meg még nem élénkül, mert a szálláshelyeket általában 15-16 óra között lehet elfoglalni. 13 és 15 között meg lehet egyet ebédelni, át lehet venni a síbérleteket, stb.
Val Thorensben lesz a szállás. Nem mertem kockáztatni az alacsonyabban fekvő területeket.
Előzmény: (JobaRob 208599)
Feladó:  JobaRobFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2020.02.24. 13:06
(Üzenetazonosító: 208599)
JobaRob Hozzászólások: 30
Regisztrált: 2008.01.14.
34 síterepet értékelt

Mi idén január közepén voltunk Orellében, semmilyen dugó nem volt sehol... ha kocsi általi dugókra gondol(sz), az Albertville-től mindent érint (de igazából hazaúton szokott lenni, szombaton).
Megvettük egy napra a kiegészítőt és átmentünk Courchevel leges légvégéig. Ott is és Meribelben is minden második lifttel felmentünk, ennek ellenére nem kellett nagyon rohanni.
Tömörödés két helyen volt (sível a liftnél):
-Val Thorens-Meribel átkötő liftnél reggel, ahol ülős és kabinos is van (3 Valeees) az ülős bedöglött, de még időben átálltunk kabinosra.
-Meribel felső központjában (Meribel Mottaret), mert tetű lassú a kabinos
-Lefele meg a Lac De la Chambre pályán, de mivel egy kék pálya, a szélső egy méteren el lehet húzni.
Szerintem a Thorens-Meribel átkötőt csak akkor lehet megúszni, ha valaki Thorensben lakik (mi az első lifttel jöttünk fel Orelléből), a másik két dugeszt meg lehet úszni, ha Meribelben először a Thorens felöli pályákon megy valaki végig és csak dél körül megy le teljesen a Meribel völgybe.

Majd teszek fel az útvonalról csiganyálat, de még éppen kérem el utastárstól.
Feladó:  hamoriarpiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.09. 12:41
(Üzenetazonosító: 208250)
hamoriarpi Hozzászólások: 68
Regisztrált: 2016.10.11.
14 síterepet értékelt

Kedves nagy rutinnal rendelkező Val Thorens-látogatók!
Márciusban elsőként keressük majd fel ezt a síterepet. Aminek tudtam, részletesen utánajártam, DE! Az ideális beérkezési idővel kapcsolatban kevés az információ. (9 személyes kisbusszal megyünk.)
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Ebben a videóban is felhívják a figyelmet a kialakuló méretes dugókra, de megoldást nem javasolnak.
Kérdésem, hogy tudtok-e javasolni beérkezési irányt és időpontot, ahonnan és amikor ezeket a dugókat nagy valószínűséggel el lehet kerülni?
A segítséget előre is köszönöm!
U.I.: Azzal nincs probléma, hogy valahol várakozni kell a szállás elfoglalásáig
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.03. 18:28
(Üzenetazonosító: 208066)
Fidosan Hozzászólások: 189
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hát nekünk is úgy indult hogy egyszer még visszajövünk, csak azóta 8 szor voltunk és ide is tervezünk jövőre is :)
Előzmény: (k-balint 208024)
Feladó:  gorogrobFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.02. 15:03
(Üzenetazonosító: 208026)
gorogrob Hozzászólások: 19
Regisztrált: 2014.12.30.
12 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
2020.01.25-2020.02.01 voltunk itt síelni a skilines szervezésével.

Utazás: végig autópálya, a Les Menuires-i emelkedőt leszámítva. Este 7 körüli indulás és délután 3-ra érkezés. Vissza hasonló reggel 9-es indulás hajnal 2-kor érkezés. Vásárlási lehetőség volt oda-vissza is Albertville-ben, vagy ahogy a buszon hallottam "Albertfalván" :) Szokásos megállókkal.

Szállás: Mi egy 3 fős apartmanban voltunk ketten (Reberty negyed, Median hotel). Több kiszállási pont is volt, így a kipakolások és kulcsok átvétele 2 órát vett igénybe. Kis hűtő, mikró és mosogatógép volt. Ehhez kezdéskor elfelejtettek tablettát adni, de amikor jártam az irodában és rákérdeztem a tisztító eszközökre, akkor a kezembe nyomtak egy kis csomagot, amiben volt 3 tabletta, mosogatószer, szivacs, meg tisztítószer. Azt néztük, hogy ezt a franciák símán kiadját 4 főre is, de 2-es elegen voltunk.

Pályák: Teljes bérletünk volt és ezt többször (amikor az idő is úgy akarta) kihasználtuk. Nem síeltünk minden pályán, de bejártuk a területet. Tulajdonképpen a 6 napból 2 tökéletes, 2 elfogadható és 2 "havazós" volt. A 2 említett napon olyan 50 cm hó biztos esett, ami kellett is a pályáknak. Amit a hójelentések írnak, szerintem nem fedik a valóságot. A havazás előtt több helyen látszott a föld, voltak kövek. Utána jobb lett a helyzet. De 1,5 m hó nincs a pályákon, ahogy kb. írják pl. a bergfex-en is...
Meribelben a Saulire exp alatti pályák hosszúak, dinamikusak, többször köröztünk ott. Lehet kombinálni kék-piros-zöld részeket. Több variációban is le lehet csúszni. Itt a felvonó és lesiklás aránya 1/3 - 2/3. Ezt vettük észre. A többi helyeken fordulhat az arány, mert vannak rövid pályák is. Egyszer az utolsó napon fel tudtunk menni (30 perces sorbanállás árán) Val Thorens-ben a 3200m-es csúcsra. Megérte ennyit várakozni. Nagyon szép kilátás volt. Többször nem erőltettük, inkább csúsztunk. Pályákat nem tudok kiemelni, sok pályát kipróbáltunk. Jól ki van táblázva a terep, sítérkép nélkül is boldogul az ember a 2. naptól. A szállásra egyébként vissza lehetett csúszni. Nem igazi "pályaszállás", mert reggelente egy kb. 2-300m-t sétálni kell a pályára. Ez amikor leesett a hó, bemelegítésnek is jó volt. Visszafelé lejtett a pálya, így a hátsó bajáratig csúsztunk. Amúgy a Sunny és a Bruyeres felvonóhoz lehetett közvetlenül csúszni. Ez a 2 felvonó 9:10-kor nyitott, nem előbb, sőt volt hogy 10 perccel később is pl. a Bruyeres.
A pályák jó kezeltek, de pl az utolsó napon 2000m felett is 10 fok volt, ami nem tett jót a pályáknak. Buckásodás volt délután, de addig nagyon jó minőségben kitartottak. A 2 hóeséses napon korlátozottan menten a felvonók, így tömegeket koncentrálódtak kis helyen, ez azért eredményezett többször veszélyes helyzeteket. De amikor jó az idő, a felvonóknál a sorok gyorsan haladnak, ha ki is alakul valamennyi. Ritkán kell sokat sorban állni. Reggel persze, amikor mindenki első akar lenni, akkor előfordulhat hosszabb pause. :)

Összességében azt mondhatom, hogy itt mindenki megtalálja a saját pályáját, ha jó az idő sokat lehet csúszni és a szomszédos falvakba is könnyen, gyorsan át lehet jutni. Az időjárás előrejelzésket fenntartással érdemes kezelni, mert egy helyi oktató szájából hallottam felvonozás közben, hogy itt gyorsan változhatnak a viszonyok.
A Les Menuires-i szállás jó választás, persze az sem minden, hogy pontosan hol helyezkedik el. Innen gyorsan el lehet indulni különböző irányokba.
IMG-20200126-105910.jpgIMG-20200127-104221.jpgIMG-20200131-113401.jpgIMG-20200129-083606.jpgIMG-20200130-074807.jpg
Feladó:  k-balintFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.02.02. 14:55
(Üzenetazonosító: 208024)
k-balint Hozzászólások: 21
Regisztrált: 2016.02.20.
10 síterepet értékelt

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Vasárnap hajnalban értünk haza 3 Vallées-ből, Les Menuires-ből. Röviden összefoglalva: fantasztikus, gyakorlatilag felülmúlhatatlan síterep, ahol még a hatodik napon is teljesen új, remek pályákat lehet felfedezni, és két, de talán három hét alatt se lehetne megunni. Mindenképp ajánlom a teljes terepre érvényes bérletet, azért egy völgyet 2, max 3 nap alatt be lehet járni, és nagyon megéri a tejes bérlet, mert akárki akármit mond, igenis be lehet járni a teljes rendszert hat nap alatt (ha minden egyes pályát persze nem is, de minden „tájegység” legjobbjait igen). Aki még nem járt itt, mindenkinek, de tényleg mindenkinek ki kéne próbálnia, kihagyhatatlan. (Bár a globális felmelegedés ellen persze itt sincs mit tenni: nekünk totálisan abszurd módon két napot a brutális hóvihar tett tönkre, majd rá egy nappal már a dögmeleg, 15 fokkal és néhol gusztustalanul latyakos pályákkal.)

És akkor a részletek.

A kiút a szokásos volt (busszal péntek esti indulással már szombat kora délután a központban voltunk), Les Menuires-ben szálltunk meg, szokásosan nem tágas, de a célnak tökéletesen megfelelő apartmanban. És mindenkinek azt ajánlom, hogy Les Menuires-ben vagy Meribelben szálljon meg. Az időjárás bizonyította, hogy ez a két tereprész a legjobb: amikor hóvihar miatt le voltak zárva a hegyek közti átjárások és a csúcsközeli pályák, Menuires-ben gond nélkül elsíeltünk unatkozás nélkül két napot még így is, annyi pálya maradt pusztán csak az alsó részeken nyitva, amennyi simán kitenne önmagában is egy teljes kisebb síterepet. Ugyanezért NEM ajánlanám viszont a talán legnépszerűbb sífalut, Val Thorenst: mivel ez nagyon magasan van, itt, ha jól láttam az interaktív térképen, alig voltak nyitva pályák, aki itt szállt meg, valószínűleg elég rosszul járt rossz időjárási körülmények között. Menuires-ből és Meribelből viszont egyetlen felvonózással át lehet csúszni Val Thorensbe, szóval semmit nem hagy ki, aki itt száll meg.

Ez, az átcsúszás egyébként 3 Vallées egyik legnagyobb előnye: rengeteg az összeköttetés a (valójában nem három, hanem) négy völgy között, így itt szinte egyáltalán nem kell számolgatni a nap végén, hogy mikor kell hazaindulni egy messzebbi pályarészről, a legtávolabbi részről is haza lehet csúszni akár három felvonózással, de pl. a terep leges-legszélső csúcsáról, Orelle-ből egyetlen 9 kilométeres lesiklással be lehet jutni a terep egész másik részébe, Menuires-be. (Szemben mondjuk Paradiskivel, ahol csak a Vanoise Express köti össze a két völgyet, és akár már 3 órával zárás előtt el kellhet indulni hazafelé.) Ezért is jó Menuires vagy Meribel: akár már a reggeli első felvonózás után azonnal át lehet menni a másik völgyekbe, jobbra és balra is.

A másik, talán ennél is nagyobb előny értelemszerűen a méret: mivel 600 kilométernyi rendszerről van szó, természetesen MINDENKI megtalálja a neki való pályákat, ez egészen biztos. Vannak tanulóknak való zöld pályák, egészen remekek a kék pályák: bár mi alapvetően a pirosakat szeretjük, első nap bemelegítésképpen csak kékeken mentünk, és ez is szenzációs volt, hosszú, 7-8 kilométeres, megszakítás nélküli lesiklásokkal, széles, és a kékség ellenére azért kellemes meredekségű pályákkal, amiken a kezdőbbek gyakorolhattak, a haladók viszont akár rendesen be is gyorsulhattak. 3 Vallées-ban teljesen alapvető, hogy 3-4 kilométernél nem kell kevesebbet siklani megszakítás nélkül, ilyen hosszú egybefüggő pályákat mindenhol lehet találni, de nem ritka ennek kétszerese sem. És ennél nagyobb dicséretet én nem is tudnék mondani egy síterepre sem.

A harmadik legnagyobb előny is összefügg a mérettel: egy ekkora terepen nagyon jól eloszlik a hatalmas embertömeg is, így a legtöbb pálya abszolút kényelmesen járható, a legtöbb felvonónál szó szerint semennyit nem kell sorban állni; egyedül a terep legszebb kilátójához, a 3200 méter magas Cime Caron csúcsra felvivő, azonos nevű felvonóhoz kellett 20-30 percet sorban állni, ezen kívül a pár legfontosabb, völgyeket összekötő felvonónál (Pas du Lac, Plain des Mains, reggeli első felvonózáskor a Bruyeres) néha felgyűlt, nagynak tűnő tömegek is lementek maximum tíz perc alatt. És ez nem tudom, hogy lehet, de valamiért itt minden eddigi terepnél jobban azt éreztem, hogy az adott pályákon tényleg a megfelelő tudású emberek síelnek, és csak nagyon ritkán találkoztunk másokat veszélyeztető vagy csak másokra odafigyelni nem tudó síelőkkel/boardosokkal.

A negyedik előny az átláthatóság: hiába van szó 600 kilométernyi pályáról, mind a térkép, mind pedig a táblázás tökéletesen logikus, átlátható és gondos: minden elágazásnál minden információ táblázva van, sokszor még ezen felül is kitesznek hatalmas molinókat, amiken már több száz méterről látszik, hogy a kanyarban merre lesz mondjuk a piros, és merre a kék pálya. Ez alól egyetlen kivétel van: a terep Courchevel része. Nem tudom, miért, talán itt más a fenntartó, de ennek az átláthatóságnak ott nyoma vész, hanyagul van táblázva, több elágazás van, amelyben egyáltalán nincs tábla. Ez dühítő, de mi egyébként se szerettük meg a luxusról elhíresült, saját reptérrel és helikopterfelszállóval rendelkező Courchevel részt: itt sokkal rövidebbek az egybefüggő pályák, eleve kevesebb a piros, és igazán hosszú piros nem is nagyon van, és itt szerencsétlenebbek is a hegy adottságai, nagyon szerteágazó a pálya, nehezebben bejárható, sokat kell felvonózni a többi tereprészhez képest, ha át akarunk jutni máshová.

A pályarendszernek egyetlen olyan jellemzője van, amit talán negatívumként lehet nevezni: a hatnapos ottlétünk harmadik-negyedik napján szakadt a hó, és a legtöbb, magasabban lévő pályán ezt a havat már nem ratrakolták le az ötödik-hatodik (és persze a harmadik-negyedik) napon sem, pedig akkor már nem esett hó, így hatból négy napon keresztül a fentebbi részeken gyakorlatilag csak buckákon tudtunk síelni. Ez minket nem zavart különösebben, szeretjük a buckás pályákat is, de azért a „ratrakolt pályákon hasítunk nyílegyenesen”-érzést idén csak ritkán tudtuk kiélvezni, és ez kicsit hiányzott.

Mondok néhány szót a pályákról, de az az igazság, hogy ez szinte felesleges: több más tereppel ellentétben itt nem nagyon volt olyan, hogy bármilyen, a térképen jónak tűnő pálya csalódást okozott volna. Ha azt látod, hogy valahol van egy hosszú kék vagy piros pálya, menj le bátran, 99%, hogy nem fogsz csalódni. Egyedül a Boulevard (Bd.) nevű pályáktól érdemes ódzkodni: ezek csak átvezető pályák, inkább több, mint kevesebb vízszintes, botozós/gyaloglós résszel – ezekre élvezetből nem érdemes felmenni, csak szükségből, felvonók közötti átsikláshoz.

Val Thorens és Orelle:

Egyszer mindenképp érdemes kiállni a sort a Cime Caron felvonónál, nemcsak a csodálatos kilátás miatt, de az onnan induló piros pályák miatt is, amelyek aztán belefutnak a kék Gentiane-ba, hogy a csúcstól egészen a völgy legaljáig lehessen siklani.

Érdemes felmenni a valóban legmagasabb, 3230 méteres Sommet de 3 Vallées csúcsra is a Peyron és Bouchet felvonókon, itt talán még szebb a kilátás, noha kevesebb az ember, és mindkét piros pálya (Coraia, Bouchet) remek, és folytatódnak még tovább is kéken, de amíg ide eljutunk, az is élmény, a Rosael felvonó alatt húzódó Mauriennaise hosszú piros pályán.

Ugyanitt nagyon jó az összes, a hegylánc szélére felvivő felvonó alatti hosszú piros, majd sokszor kékben folytatódó pálya (a Masse 1-2, a Boismint és a Plan de l’Eau felvonók alatt).

Les Menuires:

A Bruyeres felvonó alatt végig lehet jönni akár kék, akár piros pályákon, rettentő hosszan, és mindenképp érdemes is. Itt is olyanok a kék pályák, hogy haladóként is imádtuk azokat is. A legjobb pálya talán az egész rendszerben az Alpage, egy meredek, de széles, ráadásul ratrakolt piros.

Bár kék, azért haladóként is érdemes egyszer a pálya hossza miatt végigmenni a Roc 2 vagy a Granges felvonó tetejétől le St. Martinig, ez legalább 8 kilométer, és végig jók a pályák.

Meribel:

Nekem ez a rész a kedvencem, itt a legtöbb egybefüggő, hosszú piros pálya. A Mont Vallon csúcs tetején nemcsak a kilátás csodás, de mindkét innen induló piros is. A Combe de Vallon után akár tovább is lehet menni, de az Ours pályát nem ajánlanám senkinek, rengeteg a szinte vagy szó szerint vízszintes rész.
Szuperek a Pas du Lac és a Sauliere felvonók alatt lévő piros pályák, ezeken akár egy napot is el lehetne lenni unatkozás nélkül. Ezek szerintem a terep legjobb pályái az Alpage mellett.

Courchevel:

Ahogy már írtam, ezt a részt nem kimondottan ajánlom. De azért itt is találni jó pályákat persze.

Egy tipp: már rögtön az átsikláskor kezdődik a rossz táblázás: a Sauliere csúcs innenső oldalán tábla nélkül kettéválik a pálya, így mindenki a bal oldali pályarészen csúszik, amitől az a pálya brutálisan buckás és zsúfolt, pedig ha az elágazásban jobbra továbbcsúszunk pár métert, egy másik, sokkal jobb lejtő belevisz ugyanabban a pályába. (A pályáról leágazik egy kis fekete, a Telephone, erre nyugodtan menjen fel bárki, őszintén szólva nem értem, mivel feketébb ez bármelyik pirosnál.) Sajnos utána Courchevel központjába már egy rettentő lankás zöld visz tovább.

Érdemes lemenni a La Tania részbe, ott bár nem nagyon hosszú, de jó pirosokon lehet csúszni.

Ezen kívül is mindenről csak jókat tudok mondani: rengeteg a hütte, a vécé, az étterem, a bolt, a síkölcsönző, jó az ingyenes buszjárat a falu részei között (illetve ezt csak Menuires-ben használtuk, erről tudok nyilatkozni). Egy étteremajánlat: Les Menuires központjában a Hacienda nevű tex-mex étterem érthetetlenül olcsó, és nagyon finom. A hüttékben a kávé, tea, forraltbor, forrócsoki talán valamivel drágább, mint más terepeken (akár hat eurót is elkérnek egy pohárért), de annyi baj legyen.

Ezen kívül még az volt rettentő szimpatikus, hogy a rettenetes időjárásban is érződött, hogy igyekeznek a síelők kedvére tenni: folyamatosan jelezték, hogy mely felvonókat, pályákat tervezik még a nap során kinyitni, és valóban óráról órára, ha csak megengedte az időjárás, újabb lehetőségeket nyitottak – pedig megtehették volna, hogy azt mondják reggel, bocs, ma ezeket lezártuk, majd holnap. Illetve nagyon sok a hóágyú, bár ezeket mi a két méteres hó miatt sose láttuk működésben, de látszott, hogy hóhiány esetén is rengeteg pálya lenne használható, és nem csak az alacsony részeken.

Én eddig mindig azt mondtam, akármilyen jó is egy síterep, minek mennék vissza, hiszen annyi másik van még, amit nem láttam. De 3 Vallées lesz az egyetlen kivétel: ez a rendszer annyira jó, hogy már most biztos vagyok benne, ide mindenképp visszajövünk még.
Feladó:  k-balintFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.21. 11:21
(Üzenetazonosító: 207686)
k-balint Hozzászólások: 21
Regisztrált: 2016.02.20.
10 síterepet értékelt

Szia, szerintem kérdezzetek rá a Skilines a felár lehetőségére: mi is ketten megyünk velük egy háromágyas szobába, mert mire jelentkeztünk, elfogytak a kétágyasok, de elég olcsón megszámították az üres harmadik ágyat.
Előzmény: (Fitos 206844)
következőutolsó
laponként:
összesen 322
, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »