Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
hatyuka
1 élménybeszámolót írt
1
3 hónapja tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: 3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel
2024.01.23. 13:05
Sziasztok!
Nagyon sok beszámolót olvastam 3 Völgyről, mielőtt mentünk, most gondoltam megosztanám a saját tapasztalataimat is, dióhéjban, pontokba szedve. :) (2024.01.13 - 2024.01.19 közötti 6 napon volt lehetőségünk kint síelni, szállásunk Les Menuires-bn volt.)

Pros:
- a sí terep hatalmas
- hó biztos
- rendkívül jó, up to date alkalmazás a síterephez
- ár/érték arányban nagyon jó szállásokat lehet kifogni (Les Menuires)
- vannak normális méretű boltok (Les Menuires)
- modern felvonók
- ingyenes sí busz nagyon könnyűvé tette a közlekedést lakhelyen belül (Les Menuires). ~20 percenként jár.

Cons:
- a sí terep hatalmas: még térképpel is könnyű rossz irányba csúszni, ha épp belefeledkezel a síelésbe/panorámába! ahol több pálya ér össze, előfordul hogy valamelyik irányból érkezve az irányjelző táblák egyáltalán nem, vagy csak részlegesen láthatóak

- térképen/applikációban más a teljes neve 1-1 felvonónak, mint ami a felvonóra ki van írva, ami először iszonyatosan össze tud zavarni, ha nem hívják fel rá a figyelmet (Val Thorens)

- viszonylag könnyen tud tömeg kialakulni: időjárás, hazasíelés.

- time pressure hazasíelésnél: Les Menuires <—> Courchevel viszonylatban (két legtávolabb lévő völgy egymástól, Orelle-t nem számolva) mire odaérsz marad kb. 1-2 órád az adott völgyben síelni, utána érdemes visszaindulni (ezt 45-60 km/h tempóval, pisi-kaki-ebédszünet kombóval számoltam)

Amire nem biztos, hogy gondolnál:
- Ha rossz völgyben ragadsz, mert pl. lekésed az utolsó felvonót készítsd a pénztárcád: Meribel - Les Menuires viszonylatban hazajutni CSAK TAXIVAL lehet, ami 2024 januárjában 200 euró lett volna 2 főre!

- A teljes síterep besíeléséhez javasolt az erős középhaladó tudás (értsd. minimum magabiztos párhuzamos síelés. A völgyeket összekötő hegyekről ugyan vannak kéknek jelölt pályák, de ezek majdnem minden esetben tartalmaznak francia viszonylatban IS simán piros szakaszokat akár több száz méteren keresztül!!!)

- Ha rossz az idő, a 3 Völgy iszonyatosan nagy büntetés: Ilyenkor beragadsz abba völgybe, ahol éppen vagy, a 600km-re szánt embermennyiség pedig konkrétan pár km-nyi pályára tömörül, amíg ki nem tisztul az idő.

- Magas fekvésű települések: 5. nap jelzett az órám, hogy alacsonyabb a véroxigén szintem a szokottnál. Ez ilyen magasságban teljesen normális és nálam nem okozott semmilyen tünetet, viszont az erre érzékeny személyeknél ez okozhat orrvérzést, rosszullétet, stb.

Utolsó gondolataim: 6 napot voltunk kint, az időjárás miatt ebből 2 nap volt szépen síelhető, 2 nap teljesen kuka az időjárás miatt, 2 nap pedig so-so (kb. fél napot lehetett síelni, időjárás miatt). A táj gyönyörű, hihetetlen mennyiségű és minőségű hó volt, nagyon jót pihentünk itt, viszont ha csak a síterepet nézem, eléggé felemás szájízzel távoztam. Ha valaki még nem járt itt, de általában véve hozzá van szokva hogy a francia pályákon kb. embert nem lát, annak egészen biztosan nem ajánlanám ezt a helyet.
IMG-6804.jpeg
IMG-6805.jpeg
IMG-6736.jpeg
IMG-6717.jpeg
IMG-6708.jpeg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.