Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Stelvio: méteres hó borítja a Giro kerékpárverseny útvonalát

2024.05.05. 2024.05.15. Bata Attila | frissítve: 2024.05.15.

Hétvégén elkezdődött a híres olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia. Valter Attila sikerei és a 2022-es magyarországi rajt után a hazai kerékpáros rajongók is fokozott figyelemmel követik az eseményeket. Az idei útvonalterveket átírhatja az időjárás: a Stelvio síterepének környékén még a hó az úr!
Mai webkamerakép
Mai webkamerakép
A Stelvio-hágó és a felvezető szerpentin fogalom az Alpokban. Eddig 13 alkalommal szerepelt a verseny útvonalában és másztak fel a versenyzők a 2758 méteres magasságba. Ez egyébként az idei sorozat legmagasabb pontja és jelenleg teljesen hó borítja. A helyi meteorológiai portál szerint kb. 250-300 centiméter vastagon áll a hó a hágó környékén.
A hegyoldal a szerpentinnel (Kép: www.giroditalia.it)
A hegyoldal a szerpentinnel (Kép: www.giroditalia.it)
Az elmúlt napokban ismét jelentős mennyiségű hó hullott az Olasz-Alpokban ebben a magasságban. A hőmérséklet is nulla fok körül alakult napközben is. A tervek szerint, ezen a szakaszon május 21-én versenyeznének, tehát 15 nap alatt kellene megtisztítani a kb. 20 kilométeres és átlagosan 7,5%-os emelkedő felső szakaszát a hótól. Nemcsak a méteres havat kell letakarítani az útról, hanem robbantásokkal mesterséges lavinákat indítani, hogy lavinabiztos legyen az út környéke a verseny idejére. Az alábbi kép az olasz-osztrák határon található Timmels-hágóhoz (németül Timmelsjoch, olaszul Passo del Rombo) vezető úton készült mostanában, ahol lavina zúdult az útra, miközben a tavaszi hómentesítést végezték.
Volt már rá példa a korábbi években, hogy az előzetesen eltervezett, de hóval betemetett szakaszok kimaradtak a versenyből. A rajongók valószínűleg nagyon sajnálnák, ha idén nem versenyeznének az ikonikus részen, amely 1953-ban került be először a programba, és a helyi legenda, Fausto Coppi káprázatos győzelméről maradt emlékezetes.
Hófalak között korábban (Kép: www.giroditalia.it)
Hófalak között korábban (Kép: www.giroditalia.it)
A Stelvio-hágó mellett síterep is működik, amely teljesen ellentétesen üzemel a szokásos síterepekkel, ugyanis csak nyáron tart nyitva. A téli nagy havazások után az idevezető utat meg kell tisztítani a hótól és csak utána érkezhetnek a síelők, jobbára a tréningező versenyzők. Idén május 31-re tervezik a nyitást. Aztán a komolyabb tél beálltával, valamikor október végén, a sípályák rendszerint bezárnak a következő tavaszig.
A síterepen még várni kell a nyitásra
A síterepen még várni kell a nyitásra

Frissítés (2024.05.15.)

A szervezők bejelentették, hogy az utóbbi napok havazásai és a lavinaveszély miatt törölték a Stelviora vezető szakaszt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.