Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

YetiJetnyak kiemelt beszámolói
YetiJetnyak
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
Franciaország
Pra Loup
2012.02.12.
Sziasztok,

ma hajnalban érkeztem haza Val d'Allos-ból, röviden meg is osztanám a tapasztalataimat.

Utazás: semmi különöst nem tudok itt említeni, a buszos út 20 óráig tartott körülbelül.

Szállás: 16-17 órára volt jelezve a kulcsátadás, ennek ellenére legalább 1,5 órával csúszott a dolog. Kicsit furcsának találtam, mivel a korábbi turnusnak reggel 10kor kellett átadnia a szobákat, tehát nem egészen értem, mi indokolta a csúszást.

Én középen laktam Val d'Allos 1800-on, a sífelvonóktól kb. egy 7 percre sífelszerelésben. Az apartman elég kicsi volt 6 személynek, egyébként rendben volt minden. A felvonóktól való távolság sem volt vészes, bár nem a reggeli séta volt a nap legkellemesebb pontja. Pozitívum, hogy a szállásunk fekvéséből adódóan visszafelé lényegében ajtóig tudtunk síelni, szóval a visszafelé sétát már kihagyhattuk.

A sítároló kb. két személyes, mi ugye 6-an voltunk. A felszerelés tárolását úgy oldottuk meg, hogy a bakancsokat fent tároltuk a szobában a kádban. Azért érdekes ez a tény, mivel elég sok helyen ki van írva, hogy _valamennyi_ sífelszerelést lent kell tárolni, fent tilos, illetve ha meglátnak síbakanccsal közlekedni, akkor számíthatsz egy 15 eurós büntetésre. Nálunk szerencsére nem volt probléma ezzel.

Pozitívum, hogy kauciót senkitől nem vontak le.

Pályák: az utazást megelőzően eléggé tartottam a pályák állapotától, mivel lényegében nem esett hó február elejéig. A szerencsénk, hogy az utazásunk előtt pár nappal leesett 1 méter hó, amit rendbe is raktak az érkezésünkre, így az első 3-4 napban viszonylag jó minőségű pályán mehettünk.

Hozzá kell tennem, hogy még így sem volt minden pálya megnyitva, és egyes pályák elég kövesek is voltak sajnos. Tapasztalatunk szerint a franciák nem igazán ügyelnek a pályák karbantartására.

Szerencsére azonban mindig találtunk elég jó minőségű piros pályát. Fekete pályával nem próbálkoztunk, mert azok inkább csak azért voltak feketék, mert tele voltak kiálló sziklákkal, meg kövekkel.

A legjobb pályák szerintem a Praloup-i részen vannak, itt mind a minőség, szélesség, hosszúság stb. megfelelő volt. Hátrány azonban, hogy elég korán zárnak a felvonók, és így korán haza kell indulni, hacsak nem szeretnénk 500 eurós taxival hazajönni (a tájékoztató szerint). További érdekesség a visszajövetellel, hogy a visszafelé vezető pályák totál le voltak fagyva, elég sok keskeny szerpentin is volt, és mivel elég sokan igyekeztek vissza, nem volt igazán kellemes a sok ember között csúszkálni a jégen. További megemlítendő dolog, hogy az utolsó szakaszon két tökös felvonó működik (működött), de a 3. napon bedöglött az egyik, és csak 1 tökös felvonó ment. Ennek az volt a következménye, hogy kb. 30-45 percet kellett állni a -15 fokban, ami nem volt túl kellemes. Egyik alkalommal betorlódott a sor, és mindenki taposta egymást meg a felszerelést, második alkalommal sorban álltunk, így kb olyan 150 méteres sor állt a felvonó előtt.

Az átbuszozós helyről azt hallottuk, hogy sokkal jobbak a pályák, mint a középső, illetve a jobboldali részen, erre rá is próbáltunk egyszer, azonban nem voltak kedvezőek a tapasztalataink. Az alsó piros és kék pályával nagyon meg voltunk elégedve, szerencsére kevesen is voltak. Fentebb viszont 1 csúcs le volt zárva, a másik meg köves és buckás volt, és nem volt leratrakozva. Fel nem foghatom, hogy mi tartja vissza a franciákat attól, hogy a pénzemért megfelelő minőséget szolgáltassanak, de úgy látszik, ez őket nem zavarja.

Összegzés: alapvetően nagyon jó hetet töltöttem el itt, és nagyon jól éreztem magam, de ez legfőképp a jó társaságnak volt köszönhető. A pályák alapvetően nem voltak rosszak, de semmi különös. A hó helyzet sem volt vészes, nagyon jókat lehetett síelni a pályákon, azonban a francia vendégszeretetre és karbantartási kultúrára egy nagy fekete pontot adok. Ilyenkor örülök, hogy nem saját, hanem kölcsönzött felszereléssel megyek.

Összehasonlítva Risoul-lal, ez a pálya nekem semmi extrát nem nyújtott, és nem volt impozáns. Szerintem nem is jövök ide többet, és a társaim is hasonló véleményen voltak.

Y
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.