Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Andraslazar kiemelt beszámolói
Andraslazar
1 élménybeszámolót írt
1
5 éve tag
Ukrajna
Bukovel
2020.01.09.
Sziasztok, 2020 Jan 2-Jan 7-ig voltunk Bukovelben, leírnám a tapasztalataimat.

Két apuka két kisgyerekkel (7 évesek) és testvéremmel mentünk 5 fiú, autóval. Követtük a Google útiterv tanácsát és Tiszabecsnél léptünk határt, simán, gyorsan ment. Ukrán oldalon egy pecsételős lapot adnak, arra kell 2 pecsétet begyűjteni, az egyiket az útleveles, a másikat csomagos határőr adja. Csak akkor engednek át, ha megvan a 2 pecsét. Nekem vissza kellett tolatni a sorompótól, hogy pótoljam az egyiket. Volt nálunk útlevél, zöld kártya és a gyerekek anyukájától egy nyilatkozat, hogy vihetjük a gyerekeket. Ezt nem kérték, de állítólag kérhetik. Odafelé nem volt sor, az átkelés összesen 15 percet vett igénybe, a pecsétes ügyetlenkedésemmel együtt.
Tovább is a Google utasításait követtük Nagyszőlős (Виноградів) majd Rakhiv / Rahó (Рахів) felé mentünk. Az utak csak néhány helyen voltak közepesnél jobban kátyúsak, 60-70 km/h átlagban lehetett menni a faluk között. Voltak kifejezetten jó szakaszok is, nagyon rosszak szerencsére nem voltak. Így is 9 óra lett az út, ennél kevesebbel nem érdemes vele számolni. (1 órát még veszítünk is odafelé az időzóna váltás miatt)

A síterepről a benyomások:
- Fontos, hogy kötelező a bukósisak, anélkül nem engednek fel a liftekre. Aki eddig sisak nélkül síelt, sajnos itt fel kell adnia ezt a szokását
- A síterep nagyon szuper, a hóra, a tájékozódást segítő táblákra, valamint a liftekre (4 üléses majdnem az összes) nem lehetett panaszunk. Az üzemeltetők nem sokat mosolyognak, de nagyon türelmesek voltak, egyszer sem idegeskedtek.
- A pályák jellemzően hosszabb kék pályák, nagyon jók gyakorlásra, tanulásra. A piros pályák meredekebbek, de szélesek és jól kezeltek voltak. Amikor mi voltunk csak a H5-ös fekete pálya volt nyitva, a többit éppen hóágyúzták.
- Sorbanállás nem volt jellemző, szombaton volt egy 10 perces az R2 liftnél, egyéb helyeken és napokon 1-2 perc alatt fel lehetett ülni bármelyik liftre.
Praktikus infók:
- Mi négy napot voltunk, egy nem-pályaszálláson. Háromszor a P1 parkolótól kezdtük a síelést, egyszer a P2-ből. A síterep mindkét "széléről" egy-egy piros pályán tudunk bejutni a pályarendszer közepébe. Az 1-es lift tetejétől (P1 parkolótól indul) a 2A piros pályán, A 3-as / 13-as lift tetejétől (P2 parkoló) a 13A + U piros pályán lehet bejutni. Szerencsére a gyerekek jól bírták, a piros pályák bár meredekek, de jól kezelt / széles pályák voltak.
- A P1 parkoló ingyenes, a P2 parkoló 100 UAH-ba kerül. Ezt a 100 UAH-t lehet automatában (csak kézpénz, 50 UAH legnagyobb címlet, amit elfogad) vagy a parkoló kijáratánál a sorompónál törleszteni. Ez utóbbi azért fontos, mert nem kell az autómatával vacakolni, nekem 20 perc szaladgálás volt, hogy beváltsam a 200 UAH-s bankjegyet 50-esekre.
- P1 parkolónál van egy nagyobb bolt, a P2-nél koripálya található.
- A napijegy 1455 UAH (több napra kicsit olcsóbban jön ki), amiben benne van az esti síelés is (16:30-19:30 1, 2, 7-es pályákon).

A városról:
- A város főútjai autóval járhatók, a mellékutakra szükség lehet hóláncra. A küzdő, csúszkáló, elakadt autók általános látványosságok voltak, viszont idegeskedést nem tapasztaltunk, nem volt veszett dudálás egy-egy esemény körül.
- Sok széntüzelés miatt a városban masszív a szmog, ez sajnos elég zavaró volt.
- A hagyományos éttermek elég drágák (Egy pizza 300UAH) viszont a városban több helyen találtunk szabadtéri grillezőt, ahol egy jó saslikot vagy melegszendvicset mindenféle grill hússal 50 UAH-ért meg tudtunk kapni. Az az igazság, hogy bár Ukrajna sokkal olcsóbb országnak számít, itt Bukovelben nem igazán tudtunk spórolni. (Talán csak egy osztrák síterephez képest jön ki olcsóbban a meleg étel étteremben)

Összegzés:
- Talán azért is mert, fiam első síelése volt, mi nagyon pozitív élményekkel tértünk haza. (10 óra vezetés, 1 óra a határon, ahol mindent kipakoltattak, ukrán pecsételős akadályt megint nem sikerült elsőre megugranom) Akik változatosságra vágynak, jó szívvel tudom ajánlani ezt a terepet, egy kicsit kalandosabb a kijutás, de abszolút túlzónak látszottak a pár éves bejegyzésekben leírt horror útviszonyokról, vagy kötekedő rendőrökről leírtak. Persze az is lehet, hogy csak mázlink volt.

Lázár András
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.