Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Bspeder kiemelt beszámolói
Bspeder
2 élménybeszámolót írt
2
8 éve tag
Svájc
St. Moritz
2021.03.16.
Sziasztok!

2021. március 2. és 4. között három napot síeltünk St Moritz terepén.
Szállás: Celerina falujában az Inn Lodge egyik stúdiójában, ár-érték arányban kiváló volt, nagyon ajánlom.
Síbérlet: szállással együtt síbérlet akció van, 6 napra napi 45 frank a bérlet ára.
Parkolás: a Celerina-Marguns felvonó aljábannapi 5 frank, de mi a helyi síbusszal utaztunk minden nap.

St Moritz fekvése egyszerűen tökéletes, csodásan benapozott pályák, gyönyörű kilátással mindenhonnan. Minden nap minden pálya tökéletesen le volt ratrakolva, kifogástalan módon előkészítve. Alapvetően szinte csak piros pályák vannak, középhaladó, felsőhaladó szinten mondanám élvezetesnek itt a sízést. A pályáknak nagyon nagyon jó húzásuk van, engadini szokásként a természetes dombokat sem ratrakolják le, így jól el lehet szállni minden emelkedőn többször is.
A Margunsnál három csúcs, Glüna, Las Trais Fluors, Fuorcla Grischa pályái futnak össze: számunka a legélvezetesebb a leghosszabb, 17-es piros pályán csúszás volt, ez a gyönyörű Val Schlattain völgyben vezet végig mintegy 2 kilométer hosszan. Rövidebb csapatós pályákat nekem a 22-es pálya vitte, míg a 21-es kéken jó néha pihenni egyet.
A Plateau Nair-ről leszakadó 15-ös pályánál életemben szélesebbet még soha nem láttam. Érdemes egyszer-kétszer felmenni a Piz Nairra is, gyönyörű a kilátás a panorámateraszról is, élvezetes a gleccserpálya a Lej de la Pesch-hez, ugyanakkor kicsit rövidnek mondanám.
Hosszabb pályák az 1,2,4 pirosak, ám ezeket különösen délelőtt érdemes
meglátogatni, délután 2-re teljesen buckás, kásás lesz, a tengerszint feletti magasság ellenére a gyönyörű benapozottság miatt.

Összességében nekem tetszettek a pályák - és nagyon örülök, hogy a covid idején eljutottunk síelni. Ám nem vagyok felhőtlenül boldog, többet vártam St Moritztól. A pályák elég rövidek (vs Franciaország, vs Tirol, vs Dolomitok), ugyanakkor gyönyörűen előkészítettek. Az ételek árai nagyon borsosak a hüttében, erre érdemes felkészülni. A pályák száma érzésre kevesebb, mint ami meg van jelölve, sok pálya ami alsó régiókban van igazából csak hazacsúszó pályának alkalmas. Nekem Corvatsch jobban tetszett, de mindenkinek saját ízlése van :) A környező terepekkel kiegészítve persze mindenkinek ajánlom a terepet, aki 2-3 nap komoly sízést szeretne, ennyi idő alatt bőven felfedezhető St Moritz, mellé 1-2 nap Corvatsch, 1 nap Diavolezza (ahova mi sajnos nem jutottunk el idő hiányában). Mi visszatérni valószínűleg nem fogunk, ennek oka, hogy közelebb van hosszabb, jobb és nagyobb terep :)

Fotóalbum: https://sielok.hu/fotoalbum/stmorit...z-svajc-2021/galeria/
Bspeder
2 élménybeszámolót írt
2
8 éve tag
Svájc
Corvatsch
2021.03.05.
Sziasztok!
2021. március 5. és 6. két napján síeltünk Corvatsch-Furtschellas terepén.
Szállás: Celerina falujában az Inn Lodge egyik stúdiójában, ár-érték arányban kiváló volt.
Síbérlet: szállással együtt síbérlet akció van, 6 napra napi 45 frank a bérlet ára.
Parkolás: a Corvatsch nagy kabinos felvonójának az aljában, nagy parkolóházban napi 10-12 frankért megoldható.
A síterep St Moritzal szembeni fekvése miatt kicsit hidegebb, a hó is szebben és vastagabban megmarad. St Moritzhoz hasonlóan itt is minden nap minden pálya le volt szépen ratrakolva, kifogástalan módon előkészítve. Alapvetően szinte csak piros pályák vannak, középhaladó, felsőhaladó szinten mondanám élvezetesnek, nagyon nagyon jó húzásuk van, engadini szokásként a természetes dombokat sem ratrakolják le, így jól el lehet szállni minden emelkedn leszalább kétszer. Két, viszonylag ritkán járó nagy kabinos visz fel a Corvatsch csúcsára, Surlejből, ahonnan az 1 és 2 pályákon több verzióban is gleccseren tudunk lesíelni. Elképesztő kilátás nyílik a Bernina csoportra, az Engadin völgyre, a tavakra a hegyállomásról, de végig a pályákról is. Míg a Corvatsch oldalon délelőtt érdemes síelni, délután a Furtschellas kicsit rövidebb, de szintén nagyon jó húzású pályáira érdemes áttérni. Ezeket délután süti a nap, és fekvése ellenére a tsz feletti magassága miatt a terep szinte végig napos, ám mégis hűvös marad.
Érdemes lesíelni egyben a csúcsokról a völgy mélyére, ahol befagyott tavak várják a síelőket - ám csak mértékkel, mert a völgyből érkező kabinosok ritkán járnak sajnos. A terepen több régi csákányos és tárcsás felvonó is van, melyek komoly szinteket küzdenek le, ezek egyrészt a régebbi fílinget erősítik, amolyan régimódi hangulatot kölcsönöznek a terepnek a völgy túlsó oldalával szemben, ugyanakkor erősítik is a terep szellemét.
A Corvatsch középső állomásánál elég sok lift fut össze egy kisebb platón, itt viszonylag sok a botozás, hogy egyikből a másikba eljussunk.
Enni mi az Alpetta házikóban ettünk, valamint a Furtschellas középső megállójánál, mind a kettő kiváló volt, de Covid nélkül biztos sokkal több mást is kipróbáltunk volna. Különösen hívogató a Fuorcla Surlej panorámás terasza, nekünk sajnos zárva volt.
Mindenkinek ajánlom a terepet, aki 1-2 nap komoly sízést szeretne, ennyi idő alatt bőven felfedezhető a terep.
Fotóalbum feltöltve.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.