Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síléc élezés topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
totes meer
6 élménybeszámolót írt
6
13 éve tag
2011.02.17. 10:09
Egy Fischer AMC 70-ről van szó, kb 4 éves.
Slalom Sport
568 élménybeszámolót írt
568
17 éve tag
2011.02.16. 17:11
Sziasztok!

Letörni a legtöbbször érdemes, a kérdés viszont az, hogy milyen sínél, milyen sízőnél és mennyit.
Mi is minden szinte lécet letörünk, csak akkor nem, ha konkrétan kéri a delikvens, hogy ne, de az valószínűleg nagyon jól síel, ha ilyeneket tud.
Legegyszerűbb annyit letörni, amennyit gyárilag letörnek: a FIS léceket kivéve igenis letörnek, még ha keveset is, a felhajló részt tutifix, onnan tudod megnézni, hogyha csillogtatod az élt, ott megtörik rajta a fény, azaz van szélessége az élnek, azaz ott nem éles.
Nem lehet olyat mondani, hogy a léc végétől mennyit kell letörni, mindig azt kell nézni, hogy a hókontaktjától mennyit törünk le, a felhajló résznek élezés szempontjából túl sok szerepe nincs. Pl. az idei Rossignol Alias-nak 26 centi hosszú a rockeres eleje (rajta is van a lécen), azaz ha 25 centit letörök, akkor sem változik semmi. Na jó ennél a lécnél ez nem igaz, mert ha bedöntöd, megnő a hasznos élhossz, de ez egy külön topik. A lényeg hogy mindig a léc típusából induljunk ki:
Egy szlalom lécnél nagyon keveset, szinte semennyit nem kell letörni, mert annál a lényeg, hogy minél élvezetesebben kapjon bele a kanyarba, egy GS vagy pláne egy hagyományos lécnél meg jóval többet (szándékosan nem írok centiket, egyrészt mert minden léc más, másrészt pont elég energiát fordítottunk rá, hogy kikísérletezzük).
Nem igaz, hogy gépi élezésnél nem törnek le, ellenpélda rá az összes hozzáértő műhely, mondjuk nem a gép töri le, hanem a szaki keze. Azt hiszem ez az a művelet, ahol a leginkább el lehet cseszni az egész munkát, ismerni kell hozzá a léc geometriáját, tudni kell hozzá a sízés elméletét és persze a gyakorlatát is.
Bevallom én nem kérdezek rá a sítudásra: szar léccel nem megy profi, jó léccel nem megy amatőr, vagy ha igen, akkor amikor megvette, akkor is szenvedett vele, azaz mi a léc geometriájához, típusához igazítjuk a letörést, ahogy a gyárban is teszik.
Az viszont igaz, hogy ha egyszer túl hosszan letörnek egy lécet, azt nagyon nagy kantni-és talpáldozat árán lehet visszacsinálni.
Ha valóban elkúrn@k egy lécet, azt igenis jogod van megfizettetni.

Üdv:
Bartus Péter - Slalom Sport
Krechl
343 élménybeszámolót írt
343
18 éve tag
2011.02.16. 16:25
Gépi élezésnél erre nem figyelnek, ez a kézi élezés sajátja.
Nem tapasztaltam hátrányát az elején-végén letört éleknek.
Van abban logika amit Maci-laci ír, de amikor ez ügyben vitába bonyolódtam, hasonlóan logikus érveimet rendre megcáfolták. Konkrétan Szőllős Péter volt, aki kioktatott. Tőle elfogadtam.
totes meer
6 élménybeszámolót írt
6
13 éve tag
2011.02.16. 16:20
És milyen volt a nem végig élezettel menni?
Nekem felettébb gyanús, hogy az új lécek pengeélesek végig...
Előzmény: (Krechl 110526)
Krechl
343 élménybeszámolót írt
343
18 éve tag
2011.02.16. 16:16
Ne már! Szándékosan össze akartok zavarni?
Legutóbb azért éreztem magam hülyének, mert végig éleztem. Felvilágosultam, hogy nem kell. Azt hittem mindent tudok, erre rá néhány évre kiderül, hogy már nem úgy van az, mint volt rég...
Segítség! Hol az igazság?
Előzmény: (maci-laci 110524)
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2011.02.16. 16:03
A hagyományos technika esetében szokták a léc elejét és végét letörni (10-15 cm) a könnyebb forgathatóság érdekében. Carvingnál végig éleznek.
Krechl
343 élménybeszámolót írt
343
18 éve tag
2011.02.16. 15:55
Olvass vissza, vagy keress rá, ebben a topikban.
Én is beleszaladtam, de meggyőztek :) így helyes.
totes meer
6 élménybeszámolót írt
6
13 éve tag
2011.02.16. 15:48
Sziasztok!
Elvittem a lécem egy ismert, profi helyre (vagy mégsem profi), hogy élezzék meg.
gy kaptam vissza, hogy a léc két végénél 10-10 cm le van gömbölyítve, ahogy ők mondták: "azt le kell törni". Sítudásomról nem kérdeztek, a léc nem kezdő léc.

Egyszer már belefutottam ebbe: ráálltam a lécre, és nem azt csinálta amit én akartam, hanem kirolózott a lábam alól, nem lehetett élére állítani. Többször kellett visszavinnem, mire használhatóra élezték (ezek már franciák voltak). Utólag azt mondta a magyar csávó, hogy azt hitte kezdő vagyok.

Most is ez történt? Az új lécek végig meg vannak élezve, szinte elvágják az ujjat. Gondolom, nem véletlenül.

De akkor miért élezik így? És miért nem kérdeznek meg előtte? Van jogom visszavinni, és megkérni, hogy felár nélkül csinálják meg rendesen?

A véleményetekre és szaktudásotokra is kíváncsi vagyok!
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.