Huhhh, jó sok kérdés... :)))))
A kezdő szint túllépése: szerintem, amikor stabilan tudsz élváltással közlekedni a kék és a piros pályák többségén is. Nem okoz gondot a megállás vészhelyzetben, ki tudod kerülni a váratlan szituációkat, tudod "olvasni a pályát", vagyis látod magad előtt a hó minőségének, vagy a pálya terepviszonyainak változásait és ezekhez menet közben is tudsz már alkalmazkodni. Vagyis tudatosan mész arra, amerre akarsz, nem pedig "ahogysikerül".
De ez az én magánvéleményem, lehet, hogy a nálam okosabbak majd jól lehurrognak és megmondják a tuttit. :))))))
Hogy mi a legalapvetőbb trükk? Hát talán a switch, vagyis hátrafelé csúszás, meg a 360fokos pörgés, hívják néha helikopternek is, de ahány ház, annyi szokás. Elindítasz egy fordulót, de túlhúzod, hogy switchbe fordulj, majd ebből is továbbforgatod, hogy újra menetirányba kerülj. És ezt front és back irányba is kéne tudni. (nekem az egyik ment csak és Szergej Söldenben mondta, ha az egyik megy, megy a másik is, csak fejben döntsem el és tényleg, azóta megy mind2)
A trükkök tanulása hosszadalmas folyamat, némileg épitkeznek egymásra, de nem feltétlenül. Tábor van (idén már 2 szervezés is), iskoláról nem nagyon tudok. Én a Takács Bazsi féle FreestyleCamp-ben kezdtem és mostmár harmadszor megyek.
Amúgy a net (youtube) tele van trükköket bemutató, oktató videókkal, de sajna a szőnyeg nem az igazi, a parkba meg nem sokan hordanak emiatt laptopot. :)