Már megint a profik között kotnyeleskedem, bocs.
Lackóhoz és Ozsihoz is "bekukkanthattam", és engem meggyőztek. Azóta -- ahol csak járok -- figyelem a síoktatókat: mindenhol (hangsúlyozom: MINDENHOL) kiterheléses hóekéztetést látok! Gyakran valamilyen síoktatós kabátban (rá van írva, hogy XY Síiskola) szerepel az, aki tanít... Több emberrel is beszéltem, aki pár éven belül járt síiskolába, és bizony őket is kiterheléses hóekére tanították, s onnan párhuzamosították. Végzett oktatók.
Ha a kiterheléses, csúszó-fékező hóeke a flatterolós síelést készíti elő, akkor manapság miért azt tanítják? Vagy hogyan kötik össze a hóekés előzményeket a kifejlett carving mozgással? (Jelentse most a carving az élre állítós kanyarodást, az egyszerűség kedvéért...) Vagy lehet carvingolni az ívkülső síre dolgozva? Azt meg nem értem, de csak akkor lenne értelme a kiterheléses hóekének -- mint előzménynek. Mindenki carvingról beszél, közben viszont nem az élre állítást oktatják, ha jól értem, mert az ívkülső felé mozdulva nem lehet a belső élekre állítani a léceket.
Köszönöm, ha megtiszteltek a magyarázattal. Figyelek.