Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.25. 21:31
Laci!

Nem! Síoktatói tanfolyamra nem járok. Ilyen jellegű babérokra még nem törekszem. Viszont a síeléseim javát mindig igyekszem valamely síoktató csoporttal megejteni. Így aztán ragad rám valami. :-) Láttam már néhányszor a forgatás művészetét bemutatva. A jó és a rossz példákat is.

Az előző írásodban ha jól emlékszem a hosszú lendületet nem a rövid lendülettel hasonlítottad, hanem hogy valami váratlan esemény miatt növelni szükséges egy adott ívet. ( Egyébként meg nem feltétlen, hogy a hosszú lendületet kisebb élszöggel kellene megsíelni mint a rövid lendületet. A kettő közt nem ez a fő különbség. )

Magam is azt érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett és ez nem véletlen. Alkalomadtán a sípályán majd pontosítunk. Ott megmutathatjuk, hogy ki mire gondol forgatás, karcolás ügyben. (Én jelenleg arra gondolok, hogy holnaptól nem száj síelésben lesz részem, hanem a valódi változatát űzhetem 4 napig. :-) )

Addig is jó síelést!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.02.25. 19:17
Joci!

Mi van jársz talán síoktatói tanfolyamra? Mert:

- Az élben forgatás a síoktatók munkájának a szóhasználata. Örülök, hogy NÁLAD is létezik ez a fogalom. A "kicsit szélesebb" viszont nem illik bele egy definícióba. Legalább is nálam nem fér bele. Ezért írtam volt, hogy definíciók nélkül nem fogunk tudni tovább lépni. A „kicsit nagyobb” -nál, a „nagy különbségnél” pontosabb meghatározás szükséges. Ez lehet a vagy karcolás, vagy forgatás. És itt most nem csupán a nyom szélességére kell gondolni. A jól síelő pontosan tudja, milyen érzés, amikor hagyja saját élein futni a léceket, illetve mennyire más érzés, amikor azok forgatásban vannak. A vagy karcolás, vagy forgatás mindenesetre egy pontosabb meghatározás, mint a „kicsit szélesebb”. Szerintem.

- igen, a párhuzamos hosszúlendületet kisebb élszöggel síeljük meg, mint a rövidlendületet.

- megideologizált flatterolás? A flatterolás hiba, nem kell megideologizálni. Olvasd el kérlek még egyszer, hogy mit írtam flatter és a driften közötti különbségről. Kérlek, ne kezdj el te is „fabábuzni” mert az olyasmi vitát csak a négyévesek erőltetik.
Előzmény: (Joci 181331)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.25. 11:19
Laci!
Értem a fogalmakat, de nálam létezik az a fogalom is, hogy élben forgatás. Akkor is karcolt ív keletkezik. lenyomata kicsit szélesebb mint a forgatott nélküli karcoltnak. Befutott ívben pedig nagy klönbség van.

És mi a helyzet a jól végrehajtott párhuzamos hosszúlendület esetén, (amikor olyan helyzet adódik, hogy éppen) az ív növelése a követelmény?
Itt most kisebb élszögre gondolsz? Hiszen jól kivitelezett forgatást említesz. Vagy nem forgatunk bele, és ettől lesz nagyobb az ív. Vagy esetleg egy adott korrigációt valamilyen ívtörést bármi módon kivitelezve ( adott esetben egy flatterolást) kezdünk megideologizálni?
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.02.24. 23:06
1. Joci, nem a flatterről beszélünk? Erre írtam, hogy én hogyan ismerem. A befordulás más tészta, mert az már elkezdődhet egy piciny súllyal, piciny élen történő megforgatástól IS. Az ív végébe azonban nyom bele a gravitáció, s ha a síelő nem vette el időben a rotációt, nem fog tudni élezni, (vagy kevés él lesz), és jön a lecsúszás, flatter. Ismereteim szerint a flatter hiba, a driften helyes alkalmazás, ha (bárhol az ívben) célja van.

2. Kezdjük elölről. A síléc tud mozogni hosszában, ez a siklás. Tud mozogni keresztben, ez a csúszás. Ez a két szélső mozgás. Mindkét szélső helyzetből elindítható a kanyar. Ha a hosszban sikló lécet élre tesszük, és nem forgatunk bele, karcolás következik be. Ha a síléc nem karcol, hanem a hossztengelye mentén annak valamely pontja (kötés) körül a menetirányhoz képest forog, az a driften, magyarul sodródás. Ami lehet aktív és passzív.

3. A forgatás rövidítés, a sodratás hosszítás? Nézzük meg értelmesen. Karcolva megy a sí? Nem. Forog a sí akár az ívrövidítés, akár a hosszítás esetén? Aligha tagadható.

4. „Talán csak annyit, hogy a jól végrehajtott forgatásnak ív rövidítés a vége.” A jól végrehajtott forgatás rövidítés? És mi a helyzet a jól végrehajtott párhuzamos hosszúlendület esetén, (amikor olyan helyzet adódik, hogy éppen) az ív növelése a követelmény?

Így aztán én azt javasolom, hogy először egyezzünk meg a definíciókban, aztán próbáljuk megérteni a tényleges történéseket. Ez esetben (talán) juthatunk közös nevezőre.

Jó éjszakát neked, és a többi „baglyoknak”,
Síbarátsággal Replaci
Előzmény: (Joci 181308)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.24. 21:53
Szia Laci!

Mindegyik pontodra most nem reagálnék.
De:
3. . Az én ismereteim szerint a flatter a képzetlen síelők esésvonal utáni, élezés hiányában történő lecsúszását jelenti. Általában a hibás rotáció következménye, s mivel élezés nincsen, megakasztás sem lehetséges.


Lapján ugye nem lehet a léc, mert akkor kanyar sem tudna elkezdődni. Ha valamilyen kanyar kezdődik akkor meg már élhasználatnak kell lennie. Mégis a kezdők néha elesnek, mert az a fránya él a rossz használat miatt megakad. Láttunk már ilyet mindannyian.

5. Én úgy érzékelem, hogy annak ellenére, hogy a Vanczi élben forgat, a látható hóspriccelés nem a megakasztás, hanem az erőteljes élben sodródás következménye.
7. Élen lévő sí kötés előtti részét befelé sodortatni nem lehet, mert az élek elakadnának a hóban. Így az élen lévő sí kötés előtti része nem sodródik, (éllel szemben nem tud sodródni), hanem vezet. Attól függetlenül, hogy a kötés mögötti rész sodródik, vagy sem. Az más kérdés, hogy a sí eleje (csőre) vezetésének iránya nagyon is függ a lécvég driftenjének a mértékétől. (Szerk.: meg az élszögtől és a meghajlítás mértékétől, természetesen!)

Az 5 és 7 pontokban használod az élben forgatás szót és a sodratást is. Nem vagyok biztos benne, hogy nálad ez ugyan azt jelenti -e?
Mert nálam nem. Az forgatás az ív rövidítés, míg a sodratás pedig az ív növelését erdményezi.

Talán csak annyit, hogy a jól végrehajtott forgatásnak ív rövidítés a vége. A léc hátuljának történő letaposásának ív növekedés lesz a végeredménye. És ez egy jeges pályán hatványozottan előjön.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.02.23. 22:20
Szia Joci!

Örülök, hogy használod a le, felélezés fogalmát. Nem én találtam ki, de magyar viszonylatban írásban én kezdtem el kommunikálni.

1. A „megakasztást” gyakorló edzők szájából is többféleképpen hallottam már magyarázni. Amire én utaltam, az a feloldás előtti állapot. Ez a fajta „horogban” végződő megakasztás rövidlendületi sajátosság.

2. A forgatások témakörét már nem emlékszem melyik topikban, de tárgyaltuk. Akkor sem tudtunk egyetérteni, a vitát nem kívánom felújítani. A forgatás témakörét a nemzetközi sí szakirodalom feldolgozta, én ennek szellemében dolgozok, fogalmazni is így szoktam. Fő csoportjai a testforgatások, és a lábforgatások. Mindegyik csoport további felosztásokkal bír, így a többes szám indokolt. Igen, a térd és bokaforgatás benne van ebben a felosztásban.

3. Az én ismereteim szerint a flatter a képzetlen síelők esésvonal utáni, élezés hiányában történő lecsúszását jelenti. Általában a hibás rotáció következménye, s mivel élezés nincsen, megakasztás sem lehetséges.

4. Az ív különböző szakaszaiban, (vagy akár az egészben) alkalmazott szándékos sodródás, (a német driftennek nevezi), ismert, sőt szükséges része a síelésnek.

5. Én úgy érzékelem, hogy annak ellenére, hogy a Vanczi élben forgat, a látható hóspriccelés nem a megakasztás, hanem az erőteljes élben sodródás következménye.

6. Emlékeim szerint, amikor a szakirodalomban az ablaktörlő kifejezés megjelent, akkor az a lécek együtt forgatására utalt. Hogy ez azóta, hogyan módosult, azt nem ismerem.

7. Élen lévő sí kötés előtti részét befelé sodortatni nem lehet, mert az élek elakadnának a hóban. Így az élen lévő sí kötés előtti része nem sodródik, (éllel szemben nem tud sodródni), hanem vezet. Attól függetlenül, hogy a kötés mögötti rész sodródik, vagy sem. Az más kérdés, hogy a sí eleje (csőre) vezetésének iránya nagyon is függ a lécvég driftenjének a mértékétől. (Szerk.: meg az élszögtől és a meghajlítás mértékétől, természetesen!)

8. Kérem, ne haragudj, hogy az általad mondottakkal (melyek számomra ismeretlen forrásból származnak), nem írom felül az általam ismert forrásokból származó, és a puszta ismeretnél jelentősen többet jelentő tudásanyagot.

9. A Vanczi ügye. Miután ő vonzódik a versenysporthoz, fejlődése érdekében ezért ajánlottam edzői közreműködést. Jómagam a modern versenysíelésben nem vagyok naprakész, így nem érzem magam kompetensnek ebbe beleszólni.

Jó éjszakát a kedves olvasóknak,
Replaci
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.