Előzmény és válaszok a Síkötés topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
VÁrpád
284 élménybeszámolót írt
284
6 éve tag
2025.12.30. 09:43
Üdv! Láttam olyan lécpárt, aminek az egyik léc egyik oldala ( a felső élénél) csorbásra volt tetoválva, és fel-fel volt szakadva a laminátum.
Első ránézésre, azt hittük, a két léc ért egymáshoz, de a csorbáknak jellegzetes, ,,macifül” formája volt, amit a síbot koronás hegyével azonosítottunk. a másikon semmi sérülés.
Újonnan vették, nem kölcsöntőből ,,újrapárosított” léc volt.
A jelenséget az okozta, hogy a tetovált lécen az első kötés az egyik irányba volt fél lyukkal elfúrva, míg a hátsó a másik irányba, kicsit több mint fél lyukkal.
Tehát keresztben volt a kötés az egyik lécen.
Mivel nem jobbos-balos lécként használta,
( egymásba akasztás után) minden léc újracsatolásakor nagy eséllyel megcserélődtek a lécek.
Így nem állt fenn a kompenzál az agy, vagy legalábbis mielőtt kompenzált volna, már kapott egy-egy szúrást a léc.
A helyreállítás óta nincs szúrás a léc peremén…

Szorítkozzunk a ,,kétszer mérj” ne engedjünk kompromisszumot.
Mindig a kantnitól mérjük a közepet, akkor lesz pontos.
Ha van türelmünk, akkor egy gyalult deszkára mérjük fel, és szereljük fel a kötést ha nincs sablon, és egyéb adat.
Ez segít, hogy a kötés állíthatósága, a cipőnkhöz képest középtartományba essen, hogy az esetleges cipőcsere után ne kelljen újrafúrni.
Így pontosan visszamérhető a cipőközép a kötés csavarjaihoz képest bepattintott cipőnél, mikor a kötés pofái beengedik a cipőt a kellő helyzetbe.

Volt olyan freeride léc, ( talán 105 derékkal) aminek szándékosan keresztbe elől 5 mm egyik irány, hátul 5 mm másik irány eltolással volt felfúrva a kötés.
( a két léc egymáshoz szimmetrikusan)
Ebben az esetben a léc mintája is utalt a jobbos-balos használatra, nem volt külön feltüntetve.
Előzmény: (Ró 223653)
303 élménybeszámolót írt
303
19 éve tag
2025.12.29. 21:05
Lehet, hogy megkèstem a válasszal de azért hozzászólok èn is. Kb. 10 ève szervizelek és szerelek köteseket Ausztriában... Tapasztalataim innen vannak a tèmában.Persze mint síoktató tesztelem is az elvégzett munkát!
Szóval....., írásodból kiderül, hogy van èrzéked a technikai dolgokhoz , ezért csak bátoritani tudlak, nagyot nem tudsz hibázni!
Ha van papír sablon, az már nagy segítség! Nekem sokszor nincs, ilyenkor vagy feljelölöm a kötés alapján, vagy csinálok sablont, vagy van olyan ,hogy a gyári sablon eleje jó, a hátulja ,nem akkor ott keresek hozzá valamit, vagy mèrek jelölök..... A lènyeg, hogy a cipő közèppontja a kívánt síközèppont közelébe kerüljön! 10 mm-ig jó vagy! Oldalirányban igazából tök mindegy! Az igazság az , hogy ha az egyik lábadra adok egy 100 cm -es carvelínót , a másikra egy 175- cm - cross lècet, akkor 3-4 kanyar után simán síelsz vele, mert az agy tudja kezelni az eltèrèseket , mèg az ilyen jelentőset is és semmi problémát nem fog okozni! Akkor 10 mm- sem lehet gond!A fúrat mèlysèg fontos, 7 vagy 9 mm, de ha vèletlenül átfúrod akkor talpanyaggal ki kell javítani a lyukat. az , hogy a lyukmèlysèg 6mm vagy 8, vagy 10 mm lesz, ismét teljesen mindegy, az átmèro 4,1 helyett csak nègy mm az is teljesen mindegy! A csavart ne szakítsd bele! Ha mègis akkor van hozzá tipli....Én csavarbehajtóval meghúzom a 19 es nyomatékot, majd kèzzel ráhúzok és èrzem mennyit enged a lèc.
Ragasztót csak a könnyű túralècekbe teszek, a D4 jó, az a gyári is, csak megvan ideológiázva! Amelyik lècen van felül lemez, pl. Titán, nem kell ragasztó.Az igazság az, hogy sok szervízes neki sem áll kötéssablon nèlkül, mert nem èri meg, 50 Euró körül szerelünk egy kötèst, sablonnal 15-perc fèl óra, annèlkül lehet 2 óra is, a szervízes órabére meg 50-60 Euró bruttóban. ha mást csinál addig, akkor tud keresni 120 Eurót egy óra alatt. Egy kötéssablon 300-500 Euró, aztán van olyan kötés , hogy 3 évente jön egy be a szervízbe, pl. Atk,
Simán fel lehet rakni bármit, csak az egész túl van misztifikálva!Sok sikert kívánok!
Előzmény: (lroberto 223570)
hamoriarpi
240 élménybeszámolót írt
240
9 éve tag
2025.12.24. 13:40
Üdv!
Első körben nézz meg nagyon sok youtube videót a buktatókról.
Második körben fúrj meg 1-2 dióverőt, hogy érezd meg a folyamatot.
Őrült sok ponton el lehet rontani a dolgot.
Én az svg fileokat víztiszta, öntapadós fóliára szoktam nyomtattatni. Felhívom a figyelmed és a nyomda figyelmét az 1:1 méretarány többszöri ellenőrzésére.
Lécközépvonal hosszirányú és keresztirányú (sokszor adott) kiszerkesztése.
Hosszirányú középvonal kiszerkesztéséhez eszköz kell. A középvonal sokszor nem esik mm-re egybe a topsheet közepével. A lécközép az élek közötti szakasz felezése.
Demo kötés vagy fix? Ha fix, akkor a sablon a saját bakancs BSL-jének megfelelő?
Mount point centrális? +1?-1?
Ha csak ragasztott a sablon és nincs drill guide, akkor mindenképp pontozni kell, mert el fog mászni a fúró.
Állványos fúró nem szükséges, de speciális, drill stopos fúró igen! Ezzel mélységet nem tudsz téveszteni. Van a lécben titanal erősítés? Ez a fúrószár kiválasztásához kell. 3.6 vagy 4.1?
Furattisztítás porszívóval! A ragasztó a víz behatolását hivatott meggátolni és nincs kötőerő növelő szerepe! Pattex faipari ragasztó vagy pl. Snolli ragasztó jó. Fehér, tejszerű. Mennyiségre figyelni, mert feltorlódik és púpos lesz a PTEX.
Csavarbehajtás KÉZZEL és nem elektromos csavarbehajtóval, mert meg fogod tekerni a csavart a furatban. Megfelelő bit használata! Amibe PH3 kell, abba PH3-at kell használni!
Végnyomaték max. 4Nm!
Visszatérek oda, hogy nézzél végig annyi youtube videót, amennyit tudsz! Sok buktató van.
https://www.snoli.com/en/produkt/snoli-binding-drill-bit/
Ebből a megfelelő nélkül ne kezdj hozzá!!! Bármilyen csavaros mélységhatárolód van! Csak ezzel lesz pontos a furatod!
esslegg
115 élménybeszámolót írt
115
19 éve tag
2025.12.21. 08:03
Egyetértek az előttem szólóval. Én anno egyszer próbáltam kézi fúróval, egy régebbi lécen, a 16-ból 2-3 át is lyukadt annak rendje-módja szerint :-). Ha van állványos-karos fúród, amivel pontosan tudod szabályoni a lyukmélységet ill. megfelelő méretű és típusú fúrószárad (itt szerintem egy-két tized mm talán nem számít, mert ugye esélyesen egész szám méretű szárad lesz), akkor esetleg megpróbálhatod, de én is inkább beadnám egy síszervízbe akár itthon, akár ott, ahová mentek.
supersport dude
248 élménybeszámolót írt
248
19 éve tag
2025.12.20. 09:03
Ez azért egy olyan móka, hogy ha elbaszod akkor kuka a léc - én mindenképp gyakorlott kézbe adnám akinek van szerszám, sablon stb.
lroberto
66 élménybeszámolót írt
66
15 éve tag
2025.12.18. 21:15
Sziasztok, otthoni szerszámokkal fúrt már fel valaki síkötést? Karira kap a gyerek új lécet, de a kötést kül kellett intézni. Aztán rögtön kari után el is húznánk síelni, így felmerült bennem, hogy felszerelem.
Elvileg találtam hozzá nyomtatható pdf template-t.
Amit nem tudok:
- milyen ragasztót szokás használni a furatokban?
- furatátmérő? A technikai specifikációban 3,6mm és 4,1mm a gyári marker fúrószárak átmérője. A griffon 13-hoz a csavartáblázat 5,5 és 6-os csavarokat jelöl..... a nyomtatott sablanon 5-ös átmérőt ír.....
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE