Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK

Síkötés

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 294, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  KKyFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.04.22. 17:19
(Üzenetazonosító: 201135)
KKy Hozzászólások: 89
Regisztrált: 2016.01.24.
20 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sziasztok!

Rossignol kötés első részének oldala letört (nem tudom hogy hívják pontosan). Lehet javítani, ha igen hol tudják?

köszi: KKy
IMG-0050.JPG IMG-0051.JPG
Feladó:  minerelFérfi
Dátum: 2018.03.11. 20:19
(Üzenetazonosító: 200596)
minerel Hozzászólások: 3430
Regisztrált: 2006.11.02.
2 síterepet értékelt

Hát akiről privátban is írtam neked más sztori kapcsán :-)
Előzmény: (Lackó 200592)
Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.03.11. 19:13
(Üzenetazonosító: 200593)
Lackó Hozzászólások: 3053
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szia! Bocsánat, elmaradt a dolog. :-/

Régi, több, mint 10 éves irományom, most nem is néztem át, biztosan írhatnék még hozzá, vagy fogalmazhatnék rajta, de talán nincs benne sok marhaság, tessék:
(A táblázathoz link a ménkű hosszú irományom közepén.)A SÍKÖTÉS BEÁLLÍTÁSÁRÓL:


Amit minden síoktató általában helyből mondani szokott, az az, hogy "szervizben állíttasd be a kötést". Ez többnyire jó megoldás is, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy sajnos nem mindenhol járnak el profi módon.

Csak testsúly alapján beállítani egy kötést, az nagyon kevés. Ezért én pl. mindig "leellenőrzöm" a tanítványok léceit, kötéseit. Ha kell, akkor "javaslatot teszek" a beállítások megváltoztatására. (Jogilag nézve a dolgot, az oktató nem állíthatja be a kötést, csak javasolhat. Ha ő állítja, akkor egy esetleges sérülésnél ő is lehet felelős. Na, ebből nem kér egy oktató sem...)


Ha valaki nem síszervizben, hanem saját maga állítaná be a kötését, ahhoz szívesen leírom én (is) a véleményemet, de ez ne legyen senkinek sem "szentírás"! (És lehet nyugodtan vitázni is velem!)Hogyan működik a síkötés?

Az alapkötések első része a térd csavaró mozdulatára, oldalt oldanak. (Ez a legfontosabb funkció.)
Az egyszerűbb "alap" kötések hátsó része felfelé-előre old. (Magyarul "pofára esésnél", amikor mondjuk a sí elakad, vagy például fatuskónak mész. Nagyobb, bukfencező esésnél is szokott oldani.)

A bonyolultabb kötések első része a felfelé feszítésre is old, a hátsó része pedig csavarásra is ("diagonál" kötés). Ezek a funkciók messze nem olyan fontosak, mint az alapkötések képességei.
Általában, egy jól beállított alapkötés gyakorlatilag ugyanazt a biztonságot adja, mint a "full diagonálosak".Az előfeszítésről, más néven a "beszorító erőről":

A mostani kötéseken csak(?) két dolgot kell helyesen beállítani:
A cipő hosszához a kötést, és elöl-hátul az oldóerőt.

Először mindig a cipő hosszához kell beállítani a kötést. Hogy hogyan, az típusonként változó. Van, ahol az első rész fix, és a hátsó rész csúszik egy sínen, van, ahol egy beépített rendszeren mind a két rész mozgatható. Mindegyik más, ezért ebbe nem mennék bele ennél jobban.
Ha valaki elekad a cipőhosszhoz beállításban, akkor tényleg vigye el egy szervízbe! (Vigyen egy cipőt is magával, ne csak a sít!)

Ez az egész azért fontos, hogy (a kioldóerőtől függetlenül) a cipőt a két kötésrész megfelelő erővel szorítsa be. (Ez a "beszorítóerő", vagy más néven "előfeszítő erő".)

Ha túl nagyra van állítva, akkor a cipő "lötyög" a kötésben. Ilyenkor hiába a korrekten beállított oldóerő, a kötés teljesen váratlan helyzetekben is leoldhat. Rengeteg ilyet láttam már. A negyven kilós páciens már "csontig" feltekerte a kötését, mégis, ahogy mondja: "ez a sz*r állandóan leold!". Nos, ezért.

A másik véglet, amikor a beszorítóerő túl nagy. Ilyenkor annyira "fogja" a cipőt a kötés, hogy amikor már oldania kellene, akkor sem tud.

Az előfeszítő erőt mindig a hátsó síkötés mutatja valamilyen nyilacskával, vagy rovátkával. (Sajnos ez is változó minden kötésmárkánál.) Ennek a rovátkának, nyilacskának, mifenének kell a megfelelő helyre mutatnia, amikor a cipő a kötésben van.
Mindegyik új kötéshez ad a gyár leírást, ebből kihámozható a beszorítóerő beállítása is. (Ha nem sikerül, akkor irány a szervíz!)

Ha az előfeszítés már rendben, akkor lehet beállítani a kioldóerőket:Általában a kioldóerő beállításokról:

Először is: még a legprecízebben beállítot kötés sem garancia arra, hogy nem szedhetsz össze egy térdsérülést. Ezt a szervízek, sőt még a kötésgyártók is elmondják.

Egy alapszabály viszont van: egy kelleténél esetleg gyengébbre állított kötés sokkal kisebb eséllyel okoz térdsérülést. (Kezdőknél mindig ilyen legyen!!!)
Ami elő szokott fordulni, az az, hogy a kezdő, ahogy egyre tempósabban sielget, egy idő után menet közben, általában rosszabb hóban "kilép" a kötésből. Nem mondom, hogy ez kellemes (99%-os a "pofáraesés"), de jobb, mint egy térdműtét. Ha ez már másodszorra megtörtént, akkor szabad elöl és hátul egy "felet" (de nem többet!) erősebbre állítani. Azért csak a második esetnél, mert lehet, hogy először pl. rosszul volt a helyén a cipő, vagy esetleg tényleg oldania kellett a cuccnak.

És ez a "felenként húzunk rá" elv legyen a későbbiekben! Így gyakorlatilag 0 az esélye egy komoly sérülésnek. Ezzel a módszerrel elméletileg mindenkinek úgy lenne beállítva a kötése, ahogy az neki "való".
Viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy jó sízőnek a kötése a tempós, időnként rázkódós síeléshez van beállítva. Egy ilyen kötés már nem véd biztosan a lassú, kis tempójú eséseknél. (Pl. állsz a sorban a liftnél, valaki neked jön, és feldönt.)

A térdsérülések kb. 90%-a általában kezdőknél, és lassú eséseknél következik be! És ezeknek az eseteknek legalább a 90%-ában rosszul (túl erősre) volt beállítva a kötés!
A másik, kis %-ban a haladók sérülnek le, egyébként jól beállított kötésekkel, de túl lassan, "dinamikátlanul" esve. Tipikus a pálya széli mély hóban, viszonylag lassú sízésnél "elkövetett" esés, és térdcsavarás. Ezért tessék rendesen, tempósan esni! (Ez nem hülyeség!)Ha új cuccot veszel:

A mostani, modern kötéseken lévő jelölések DIN szabvány szerintiek, tehát pl. egy Tyrolián és mondjuk egy Salomonon a kioldóerő ugyanolyan. Ez körülbelül igaz is. Tehát ha új sít veszel,akkor elvileg elég "átmásolni" a beállításokat a régi kötésről.
Persze ez sem igaz teljesen. A kötésekben rugók dolgoznak, amik a folyamatos előfeszítés miatt idővel fáradnak. Az új kötésben lévő rugók még frissek, tehát erősebbek, és még a pontos értékeket mutatják.
Emiatt én az új kötéseknél a régihez képest vissza szoktam venni "egy fél számnyit". Aztán ha ez idővel kevés (indokolatlanul leoldott legalább kétszer!), akkor lehet "felet" ráhúzni.A kioldóerő beállítása:

Ez egyáltalán nem egyszerű dolog. A csak testsúly alapján beállított kötés szinte biztosan nem jó.


A jó beállításhoz több dolgot kell, illetve kellene figyelembe venni, ezek közül a legfontosabbak:

1. Testsúly. (ez igen fontos tényező)

2. Testmagasság. (nem a leglényegesebb tényező)

3. Sítudás. (ez nagyon fontos tényező: teljesen kezdő, pár napos kezdő, középhaladó, gyakorlottabb középhaladó, haladó, tempósan jól síző haladó)

4. Síelési stílus. (nem ugyanaz, mint a sítudás. Van, aki ugyanolyan sítudással komótosan síelget, van aki "dönget" lefelé.)

5. Habitus és lelki alkat. (pld. óvatos, lassú, félős, vagy bátor, bevállalós)

6. Kor. (időseknél már nem olyan erős a csontozat)

7. Nem. (túl sokat nem igazán befolyásol, talán csak idősebb korban)

8. Csontozat felépítése. (Ezt a térdátmérővel- "tibiával"- szokták mérni.)

9. Térd állapota (elsősorban szalagoké), esetleges panaszai, vagy korábbi sérülései, műtétek.

10. Lábméret. (cipőméret)

11. Sportmúlt. (vagy jelen)

12. Ízületek, szalagok állapota. (kapcsolódik a 11. ponthoz)

13. Síelő általános kondíciója, edzettsége.


A felsorolt, nagyrészt objektív adatokon, tényezőkön kívül érdemes (lenne) figyelembe venni a következő, néha változó tényezőket is.


Pillanatnyi pálya és hóviszonyok. (pld, nehéz, vizes hó, vagy éppen jeges)
Pillanatnyi fizikai, kondíciós állapot. (akár napon belül is jelentősen változhat)
Pillanatnyilag síelt sebesség és technika. (előző pontból ez sejthető)
Szezonban lesíelt napok száma. ("hol tart" a síelő a szezonban)

Ezen változó tényezők alapján a néhány naponta, de időnként akár a napon belüli állítás (könnyebbre vagy éppen erősebbre állítás) is indokolt lenne. Ezt persze kényelemből vagy feledékenységből csak igen kevesen teszik vagy tetetik meg.
Azért általánosságban elmondható, hogy egy jól beállított kötés egy hobbisíző számára szinte minden körülmények között nagy biztonsággal működni fog.A felsoroltak együttese mondja -illetve mondaná- meg a helyes beállítást. Egy gyakorlott szakember néhány kérdés -esetleg mérés- után képes nagy valószínűséggel jól beállítani a kötést.Síkötés beállítása táblázat alapján:

Aki valamilyen okból maga szeretné beállítani a kötését, az valamilyen kiszámítási rendszert, táblázatot kénytelen igénybe venni.
Többféle számítási mód és táblázat létezik a kötés beállításához. Ezek közt van borzasztóan elnagyolt, és van túlzottan precíz is. A beállítás alapvetően a testsúlyból indul ki, és a korábban felsoroltak alapján változik a gyengébb, vagy erősebb felé. (Hogy melyik táblázat milyen szempontokat tart fontosabbnak, az változó.)
Létezik "számítógépes kötésbeállítás" is , de ott sem történik más, mint amikor valaki egy táblázattal számolgat, ugyanazokkal az adatokkal dolgozik a számítógép is. (csak gyorsabban számol)

Ami táblázatot én jónak és biztonsággal használhatónak tartok, az ez:

LÁSD A KÉPEN!
http://carvingski.hu/forum/download/file.php?id=120&mode=view


A fordítás Erdei Gergely (Powee) munkája. Köszönjük!

Ez egy könnyen használható táblázat, és jó értékeket is ad, bár szerintem érdemes egy egészen picit az első kötéseket gyengébbre állítani. (Kezdőknél és középhaladóknál "eggyel", haladóknál "féllel".) A hátsó kötés maradhat úgy, ahogy a táblázat kiadja. Ha esetleg indokolatlanul leoldana a léc, akkor felenként rá lehet húzni.

És végül: a kötését mindenki csak saját felelősségére állítgassa!

Ha valaki nem biztos a dolgában, akkor mindenképpen szervizben vagy oktatóval állíttassa be a kötéseit!
h i r d e t é s

Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.03.11. 19:06
(Üzenetazonosító: 200592)
Lackó Hozzászólások: 3053
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Mi volt a klub neve, LegoSki? :-)
Előzmény: (minerel 200580)
Feladó:  minerelFérfi
Dátum: 2018.03.10. 19:56
(Üzenetazonosító: 200580)
minerel Hozzászólások: 3430
Regisztrált: 2006.11.02.
2 síterepet értékelt

Amikor egy síklub! elkezdi állítani a kölcsönbe adott lécünkön a kötést és két óra múlva sem tudja összerakni mert addigra annyira darabokra szedte, hohy egy nejlonszatyorban kaptam vissza, hát na... No comment.

Azért kb. 20 perc alatt nekem csak sikerült összerakni pedig akkor láttam előszőr szétszedve.
Feladó:  KiralyretesFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.16. 08:02
(Üzenetazonosító: 199527)
Kiralyretes Hozzászólások: 36
Regisztrált: 2018.01.24.

Szia! Biztosan hasznos lenne ha azt az irasodat megosztanad.

Egyebkent ugy erzem, h az itt megszerzett informaciokkal megfelelo biztonsaggal be tudom allitani a kotesemet.
Előzmény: (Lackó 199288)
Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.02.11. 18:28
(Üzenetazonosító: 199288)
Lackó Hozzászólások: 3053
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sziasztok!

Kicsit elmaradtam, és most egyben olvastam sok hsz-t. Ha beledumálhatok pár évtizedes tapasztalattal, akkor azt ajánlanám, hogy -ahogy Jóskáék is írták-, ha valaki nem érti, hogy a kötésen mit és hova kell állítani, akkor ne piszkálja, ne kísérletezzen!

Rengeteg szarul és veszélyesen beállított kötést láttam, egyik-másik ijesztő volt. Beszorítás nélkül irtózatos kioldóerőre feltekert kötés, ami néha mégis váratlanul "leoldott", vagy épp az ellenkezője, rettentően beszorított, de kitekert kötés, de nem ritka a két léc teljesen össze-vissza állítva sem.

Ezt az egészet érteni kell, odafigyelni, nem szabad kísérletezni. Ha elcsesztem és baj lesz belőle, azt nem lehet visszacsinálni.

Bevallom, én már nem számolgatok, bár nem vagyok szervízes, de elég sokat állítottam már. Viszont ismerem a kötéseket, be tudom állítani az előfeszítést és mindig kikérdezem az illetőt. Nem, kor, súly, magasság, lábméret, sítudás, habitus, esetleges problémák, sérülések stb.

Ne álljatok neki állítgatni! Ha mégis, akkor utánajárni, kérdezni, számolni, és egy hozzáértővel mindenképpen leellenőriztetni!

Ui: Van egy korábbi írásom a kötések működéséről, beállításáról, szerintem itt is előfordult már. Ha valakinek fontos, szívesen megosztom.
Inkább, mint hogy hülyeséget csináljon valaki...
Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.10. 17:37
(Üzenetazonosító: 199253)
gaboca Hozzászólások: 2985
Regisztrált: 2009.02.09.
45 síterepet értékelt

Itt szemezgethetsz: http://sielok.hu/szaknevsor/
Előzmény: (GálZ 199251)
Feladó:  GálZFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.10. 15:27
(Üzenetazonosító: 199251)
GálZ Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2018.02.10.

Köszi szépen, körbeérdeklődök szervizekben is!

Nemsokára megyek az Intersportba, megnézi szervizes a kötést.
Igazából alatta egy fém váz van, az adhatja a merevségét, arra van ráfröccsentve ez a műanyag rész.

Hol vannak ilyen nagyobb szervizek a Dunántúlon vagy a fővárosban, ahol érdemes lenne érdeklődni?
Előzmény: (gaboca 199250)
Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.10. 15:12
(Üzenetazonosító: 199250)
gaboca Hozzászólások: 2985
Regisztrált: 2009.02.09.
45 síterepet értékelt

Nem hiszem, hogy a hegesztés jó megoldás lenne, ez nem lökhárító, itt nagyobb erők ébrednek.
Az Atomicra más kötés nem igen fog passzolni, érdeklődj szervizekben, nem olyan ritka darab talán van elmentve bontott darab, vagy kuka érett léc amiről megveheted.
Előzmény: (GálZ 199249)
Feladó:  GálZFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.10. 14:13
(Üzenetazonosító: 199249)
GálZ Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2018.02.10.

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!
Nagy valószínűséggel egy tavalyi nagy esésnél az utolsó napon megrepedt a sílécem hátsó kötése, akkor nem vettem észre, csak most, a nagyszervíz után.

Olyat szeretnék kérdezni, hogy lehet a műanyag részt úgy hegesztetni, hogy az újra masszív, strapabíró maradjon?
POM anyagból van.
Van-e esetleg valakinek ilyen jellegű tapasztalata?

A legjobb megoldás egy ugyanilyen vagy egy másik kötés lenne rá.

Esetleg ha valakinek Atomic 4tix 310-es kötése van eladó, akkor az érdekelne!
1996/1997-es Atomic Sx9-es léchez kellene.

Hirdetést már feladtam a mai napon az oldalon.

Március 10-én mennék síelni, addig valami megoldást kell találnom rá. :)

Köszönöm szépen előre is a segítséget!
WP-20180210-0061.jpg WP-20180210-0081.jpg WP-20180210-0101.jpg WP-20180210-0141.jpg WP-20180210-0121.jpg
Feladó:  FérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2018.02.10. 07:59
(Üzenetazonosító: 199239)
Ró Hozzászólások: 296
Regisztrált: 2007.01.04.
BEMUTATKOZÁS

a termék minősége picit kaka. az Atomic ilyen általánosságban. több hangsúlyt helyeznek a marketingre.
amúgy ha síkötés akkor az legyen fémből, picit tartósabb.
Feladó:  FérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2018.02.10. 07:55
(Üzenetazonosító: 199238)
Ró Hozzászólások: 296
Regisztrált: 2007.01.04.
BEMUTATKOZÁS

papir darab megfelel, fontos tényező nem szabad elhanyagolni!
Feladó:  KiralyretesFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.09. 23:29
(Üzenetazonosító: 199234)
Kiralyretes Hozzászólások: 36
Regisztrált: 2018.01.24.

Amugy ez a nyoszorges rohadtul zavar. Nem tudom eljepzelni, h ez normalis. Felrakom a lecre a cipot (nem ugy h a labamon van), aztan kezzel mozgatom fel-le a sarkat es nyoszorog a hatso kotesresz. Nyik-nyak. Tenyleg olyan, mintha muanyagok csuszkalnanak egymason de normalis, h ennyire hallhato? Felesegem lecen ugyanilyen kotes van es az nem csinalja.
Feladó:  KiralyretesFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.09. 23:26
(Üzenetazonosító: 199233)
Kiralyretes Hozzászólások: 36
Regisztrált: 2018.01.24.

Szevasztok! Koszi, nem bantodom meg. ;)

Nagyjabol vagom sztem a kotes dolgait. Egyedul az elso kotesresz magassagallitasaval vagyok bajban. Azt neztem youtube-on, h ketfele ajanlas van: vagy egy papirt tudjon az ember kihuzni alola viszonylag normalisan, vagy egy kabe 0.5mm-es hezag legyen, amit vmilyen alkalmas plasztik kartyaval lehet beallitani. Melyik a jo a ketto kozul? Egyaltalan szamit ez valamit? Akkor is belemegy nekem a cipo ha a legszorosabb allasban van.
Feladó:  jóska63FérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.02.09. 09:14
(Üzenetazonosító: 199193)
jóska63 Hozzászólások: 476
Regisztrált: 2008.11.05.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

:-)

elnézést nem akartalak megbántani, de ez a cégek policyja. A költcsönzőseké még rosszabb!

Egy kis történt:

Béreltem az Intersport rentben egy túra setet, a számítógépen beirtam az adataiat, oda adtam a nőnek. Tudtam, hogy a kg alapján akarják beállítani, de nem akartam 100 kg-sra hazudni magam, gondoltam majd megkérem, hogy húzzák erősebbre.

Na de a kiszolgálló nem volt hajlandó erősebbre húzni úgy hogy mondtam, hogy alárírom, hogy én kértem. Gondoltam jó, akkor elkrem tőlle a szerszámot, hogy majd én beállítom, mondta, hogy azt se teheti. Gondoltam sebaj, majd a liftnél beállítom magamnak, de ott sajnos nem volt olyan kicsi csavarhúzó amivel betudtam volna állítani az egyik csavar. Na sielhettem tojás héjakon aznap.

Egy barátom nemrégiben svájcban bérelt cumot, ő felhazudta magát kg-ban, de így is leoldott neki. Kért a liftestől szerszámot, a nyugat európai kollegái nem merték elhinni, hogy hozzá mer nyúlni a kötéshez. Mondjuk a jó barátom nem egy sí vb-n volt, illetve volt osztálytársa akiből olimpiai bajnok sielő lett. Jó magam is le versenyeztem van 25 évet így láttam, már kötést és éltem meg már jónáhány esetett, amikor oldani a kellett volna de nem oldott vagy nem kellett volna oldania és oldott.

És jártam is már porul szerul állítottam be a nagy sietségben a parkolóban a símet, mert kölcsön adtam kiprobálni. Obertauernben az egyik 45 fokos kulőár utáni kicsit kevésbé meredeken elég gyorsan vagy 100-al mehettem, amikkor egy hóalatti patak jégrinéje leütötte a nem terhelt sít, nyomtam még egy kanyar és amikkor terheltem volna arra a lábbamra egy 40 m-es bukfenc pardét adtam elő. A a jégrinnént megtaláltuk, a sít nem.

Bízonyosan szarul állíthattam be mert egy 16-ig húzható igen masszibb full vas kötés volt rajta, amit 12-esre tekertem a 70 kg-mal.

Volt egy másik eset is, akkor a nyakam bánta, hogy leoldott, az is kölcsönadás utáni gyors visszaállításból fakadt, ott ugy gondoltunk a gyengék fegyvere a kanyarodás és délután kanyarodás nélkül Murauban a lemenőpályán mentünk, egy jó barátom ment elöl ő a sielőket úgy megzavarta, hogy kiszámíthatatlanná vált a mozgásuk, így néha igen élesen kellett kanyarodni, hogy ne üssek el senkit, na ilyenkor eldobott egy bucka bal sí le én meg probáltam egy lábon a buckás pályán megállni, na eldobott egy másik bucka és a nyakam bánta egy ideig nem néztem balra. :-)

Na ha bajom töténik és perelek, akkor az a kötés gyártónak nem jó. Másik hogy ha bajom lesz akkor elhiresül, hogy xy gyártó termékét használtam az sem jó. Ezért nem szeretnék hogy az emberek állítgassák a síkötést.

Amugy bizonyos kötésekről tudjuk, hogy szokott leoldani és azt egy kicsit máshogy kell beállítani, hogy ezt vagy azt elkerüld.
Feladó:  FérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2018.02.09. 04:38
(Üzenetazonosító: 199187)
Ró Hozzászólások: 296
Regisztrált: 2007.01.04.
BEMUTATKOZÁS

Össze ne vesszetek ezen! a síkötést manuálisan csak körülbelül lehet beállítani! Ha elhozod hozzánk akkor 14 eu ért géppel pontosan betudom állítani. ezt szezononként ellenőrizni kell! az előfeszités a te esetetben mint ahogy Joska leírta a furcsa csavar helyzete mutatja, aminek a bevágott mezőbe kell kerülnie.
Feladó:  KiralyretesFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.08. 08:11
(Üzenetazonosító: 199141)
Kiralyretes Hozzászólások: 36
Regisztrált: 2018.01.24.

'Azért nincs, hogy a magadfajták, ne állítgassák és törjék ki a lábukat és utána perelgessenek!'

Ne haragudj de ez a magyarazatod azert eleg gaz. Hiszen pontosan azert kellene egy manual, h a 'magamfajtak' is be tudjak allitani a nyamvadt kotesuket es ne torjek el a labukat... Tudod nekem allitotta mar be ugy siszervizes (es tobb is) a leceimet, h a sipalyanal uzemelo fogta a fejet, h miert vannak ilyen kretenek a 'szakmaban' (ugyanis kenytelen voltam megnezetni a kotest miutan nem oldott esesnel). Akkor most perejem a balfasz szervizest ha kitorom a labam? Nem. Inkabb bizok magamban es beallitom magamnak, ezert kellett volna egy manualt kapnom a termekhez. Es az meg mar nyilvan a jogaszok dolga, h az ugy legyen megfogalmazva, h ne tudjon mindenki pereskedni. Amugy egy termeket manual nelkul forgalomba hozni es arulni lehet egyaltalan? Sztem nem.
Előzmény: (jóska63 199138)
Feladó:  KiralyretesFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.02.08. 08:03
(Üzenetazonosító: 199140)
Kiralyretes Hozzászólások: 36
Regisztrált: 2018.01.24.

Szia! Koszi, nem kerulte el, illetve ezt en is megtalaltam. En ugy ertem, h a gyarto honlapjan mierr nincs fent? Mindenfele ostoba marketinghablatyot nyomatnak, de egy rohadt manualt nem kepesek kozzetenni.... Ez egy vicc sztem.
Előzmény: (TZoli 199139)
Feladó:  TZoliFérfiKezdő síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.02.08. 07:36
(Üzenetazonosító: 199139)
TZoli Hozzászólások: 896
Regisztrált: 2004.01.22.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hogy miért nem találsz a neten, azt nem tudom. De valószínűleg elkerülte a figyelmed amit belinkeltem még Viri videoja előtt, arra az van írva hogy atomic_technical_manual, elég egyértelmű, az összes atomic ott van, és szerintem a 25-26 oldalon a Te általad kérdezed kötés, a 26. oldalon részletesen az érintett beállítások vannak, az ábrán zölddel jelölve a jó, pirossal a rossz helyzetek. Ha mégse, akkor bocs a zavarásért.

következőutolsó laponként: összesen 294, rendezés:
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 26 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...