Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Szauna Ausztriában topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
Mil
808 élménybeszámolót írt
808
18 éve tag
2010.01.06. 08:27
csak abból gondolom, hogy ha megnézed a közfürdőinket, úgy vannak kialakítva, hogy elég nehéz elképzelni az úszás után a levetkőzést, a fürdőruhák eltárolását, szaunázást, majd a felöltözést... pl a Széchenyiben nem tudom ez hogy működhetne. ott elég átjáróház a szauna, nemcsak a kialakítása miatt, hanem főleg a külföldi túrista vendégkör miatt, akik mindenhova bedugják az orrukat és már mennek is.

máshol is úsznak egyet az emberek és aztán beülnek egy kicsit felmelegedni.

ettől még lehetünk prűdek, persze.
Előzmény: (gaboca 78608)
gaboca
3414 élménybeszámolót írt
3414
15 éve tag
2010.01.06. 00:25
,,a fürdőruhás szaunázás pedig nyilván azért elterjedt Magyarországon, mert a szauna fürdőhöz, medencéhez, strandhoz kapcsolódik..."
Nem, nem azért... Prűd nemzet vagyunk... :-)
Nem mellesleg a fürdő ruháktól kellemetlen szag van a szaunában.
Előzmény: (Mil 78527)
Mil
808 élménybeszámolót írt
808
18 éve tag
2010.01.05. 16:28
informatív leírás, jó olvasni, köszi érte :)

szaunáztam már olyan helyen ahol törülközőket tettek ki, az tetszett. mindenkin rajta volt.
részemről maradna a törülköző/fürdőlepedőhasználat, senkinek nem terhelném a perifériális látását és én se kívánom, hogy egy broki bemozogjon a látómezőmbe. talán még nem botrány ilyet leírni :)

szerintem "a ne tessék odanézni" sem jó megoldás, ugyanis, ha odanézel, ha nem, mindenképpen valahogy viszonyulsz, míg fürdőruhában vagy lepedőben ez a kérdés fel sem merül. nyilván nem szégyenlősség kérdése, sokkal inkább érdektelenslg és esztétika kérdése.

a fürdőruhás szaunázás pedig nyilván azért elterjedt Magyarországon, mert a szauna fürdőhöz, medencéhez, strandhoz kapcsolódik...

ahol pedig vagy tíz évig törzsvendég voltam ott esténként majdnem mindig ugyanaz a törzs-törzsvendég öntött fel, emlékszem várták, hogy beessen a hosszú nap után :)
Előzmény: (HPali 78516)
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
21 éve tag
2010.01.05. 15:43
Tegyük tisztába a szabályokat az osztrák/dél-tiroli szaunákban, szigorúbb helyeken ezeket sűrűn ellenőrzik és számon is kérik. Kevésbé szigorú helyeken csak kiírják a hely vendégkörére jellemző kelet-európai nyelveken:

- fürdőruhát nem szabad viselni. Nagyobb fürdőkomplexumokban is, ahol a medencés-melegvízes-masszírozós rész fürdőruhás, az un. saunaworld ott is külön részleg, naturista (és külön pénzbe is kerül).
- a papucsot kint kell hagyni a szauna előtt.
- száraz szaunába száraz bőrrel illik és érdemes bemenni.
- száraz szaunában a láb és a fenék alatt is törülközőnek kell lenni, a bőr és a fa nem érintkezhet (higiénia). Egy törülközővel elég nehéz elérni, hogy az ember alatt is legyen és takargassa is magát - ha valaki szégyenlős, két törülközővel érdemes mászkálnia.
- viszont gőzbe nem túl bölcs (van, ahol nem is szabad) törülközőt bevinni, mindenhol van slag, azzal érdemes magunk előtt és illik magunk után lemosni az ülőhelyet. A gőz használata így mindenképpen nyilvános meztelenkedéssel jár, szégyenlősöknek nem ajánlott.
- amiről huligan ír, amikor nem lehet szabadon közlekedni a szaunába, az az un. felöntés, aufguß. Ez egy szertartás: a szaunamester némi szellőztetés után (általában) három körben vizet locsol a kövekre, a gőzt rálegyezi a bent ülőkre. Esetleg a harmadik kör előtt havat/jeget adnak mindenkinek, a ráöntött vízbe valamilyen illataromát tesznek és még egyéb módon és anyagokkal (csokoládéval, mézzel, stb.) megbolondított felöntés létezik. (Van Ausztria legjobb felöntése díj, felöntés-bajnokság, stb.) A felöntés alatt bejönni tilos, kimenni végső esetben lehet - aki bevállalta, az alsó ülésen azért általában kibírja. Ha szaunamesterek csinálják a felöntést, az időpontokat kiírják valahova a fürdőben - érdemes úgy időzíteni, hogy 3 v. 4. körre kijöjjön egy felöntés (utána egy hidegvizes merüléssel). Ahol a törzsközönség csinál ilyet a saját szórakoztatására (mint Göstlinben a régi fürdőben), ott volt a szaunahasználatra félórás ciklus, de nem volt mindig esemény...

Még egy: hallottam bosszankodni magyar nőt, hogy ő minek nézegesse idegen férfiemberek bögyörőjét. Ahogy akkor neki megjegyeztem: nem kell nézelődni. Ha kellemetlen a látvány azért nem, ha kellemes - legalábbis férfiembernek, akkor pont azért csak óvatosan.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE