Szerintem - és nagyon kihagsúlyoznám, hogy szerintem, szal ha hülyeség, nyugodtan hurrogjatok le :-) - a sb bakancsnál a keménység ugyanazt jelenti, mint a síbakancsnál. Azaz mekkora erő hatására hajlik meg előre, oldalra, stb.
Ez - ismét szerintem - a boardos stílusától függ. Parkban, ugrálásnál, puha bakanccsal jobban tudod hajlítani a lábad, ergo jobban csinálod az ugri-bugrit. Kemény bakanccsal kisebb erővel tudod a deszkának átadni a mozdulatot, mert a cipő is beleteszi a saját keménységét, ami viszont pályán való száguldozásnál előnyös.
De mondom, ez nem tudomány, ez a saját tapasztalatom. A régi bakancsom elég puha volt, egy keményebb lábujj élezésnél elég erősen kellett tolni. Az új bakancsom kemény, az minden erőfeszítés nélkül viszi át az erőt a deszkára.
Azt nem tudom, hogy a tapasztalat szempontjából ez mennyire mérvadó. Nem látom sok értelmét annak, hogy mondjuk kezdőknek puhább bakanccsal kell menni. Szal szerintem stílus, de biztos van pár kolléga, aki a tudományt is ismeri mögötte és megcáfol vagy megerősít.
Ja, mindezt csak azért írtam, mert érdekel engem is és hátha megtudom az igazat :-)
Meg még egy dolog. Ha futja a keretből, keress gyorsfűzős cipőt. Hidd el, áldani fogod az eget, mikor megállsz pihenni és egy mozdulattal fellazítod a cipőt, aztán indulásnál egy másikkal behúzod és nem kell kötözgetni kesztyű nélkül :-)
R.